Suriname zeker van aanspraken ruimere zeegrens

5

PARAMARIBO/NEW YORK, 26 aug – Suriname maakt zonder meer aanspraak op een ruimere zeegrens. Dit stelt de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, Henry Mac Donald. Zijn delegatie heeft de claim van Suriname toegelicht tegenover de Zeerechtcommissie van de VN. Economische belangen wegen zwaar.

Uitbreiding van de buitengrens van het continentaal plateau moet die belangen veiligstellen. Suriname heeft daarom in 2008 formeel gevraagd om uitbreiding. Bij goedkeuring wordt de buitengrens verlengd tot maximaal driehonderd en vijftig mijl. Nu ligt de grens bij tweehonderd mijl. “De aanvraag is gebaseerd op artikel zes en zeventig van het Zeerechtverdrag”, zegt Mac Donald.

Suriname is er vanaf 1998 bij. Suriname heeft interne en externe deskundigen aangetrokken bij het bepalen van de grenslijn. “Hierdoor zijn we in staat deze belangrijke claim op een deskundige manier toe te lichten”, aldus Mac Donald. De regering wil ook de controle opvoeren. Daartoe wordt een kustwacht opgezet. Hulp komt vooral van de Verenigde Staten.

5 REACTIES

 1. Mi boi dat is me wat hoor haast tweemaal zo groot als Suriname.
  Maar nu…. dan hoe gaan wij het controleren….Ik denk aan een behoorlijke vloot ..ma dat a’no alla i’thi en ook enkele F16.’s en ook enkele moderne Hints helicopters…ma’ja a moni noh !!!a lo teloh !!!!’djing djing… a so ai koti.
  djing djing…. a so ai bari.


  Maak melding

 2. Het uitbreiden van de 200 mijlen naar 350 mijlen vind ik heel goed,maar heeft het land de centen om zon groot gebied te bewaken? Voor de vis piraten maakt het niet uit hoe groot de zee grenzen zijn ze gaan waar ze willen vissen.Om tegen het indringen van vreemde schepen in je grenzen tegen te gaan moet je oorlogsschepen hebben om enig respect te laten zien.


  Maak melding

 3. Vraag niet nooit aan vene waar de grens van suriname ligt.

  Hij weet het niet.ram ook niet en somo helemaal niet.

  Die kan alleen gronden pikken van die arme suris..


  Maak melding

 4. Hoe wil men dit gebied gaan bewaken????

  Men kan niet eens de veiligheid van de kustvissers garanderen tegen zeerovers.

  Maar op zich wel een goed idee voordat de Guyana’s ermee vandoor gaan, zoals gewoonlijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.