Surinaamse ambtenaren zondigen straffeloos

34

PARAMARIBO, 26 aug – Ambtenaren kunnen vrijwel zonder gevolgen plunderen bij de overheid. President Ronald Venetiaan heeft deze straffeloosheid aangekaart in het parlement. Het loopt de spuigaten uit. Nieuwe wetgeving moet maar duidelijker zijn wat sancties betreft.

Daar die nogal vaag zijn in de ambtenarenwetgeving, kan veel straffeloos overgaan. “Ambtenaren die door ministers worden voorgedragen voor ontslag, krijgen het niet”, zei Venetiaan. Een goed voorbeeld is de fraude bij de douane. Ambtenaren hebben er het registratiesysteem gekraakt en zich vermoedelijk onrechtmatig verrijkt. Ze zijn korte tijd aangehouden, maar intussen weer aan het werk.

Intussen is er weer een schandaal bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Een ambtenaar heeft zich vermoedelijk verrijkt aan uitgifte van domeingrond. De man zit nog op zijn post, hoewel de top van het ministerie klaarblijkelijk ontevreden is over zijn performance. “Ambtenaren kunnen maken en breken”, aldus Venetiaan. Het parlement moet maar helpen dat moeilijker te maken.

34 REACTIES

 1. Tip aan Venetiaan en zijn staf: ten eerste moet er een flexibilisering komen van het ambtenaren ontslagrecht. De bijzondere rechtspositie van de ambtenaar moet op de schop. Een frauduleuze ambtenaar moet meteen op non aktief worden gesteld door de minister. Doet hij dat niet dat niet dan kan de officier van justitie ingrijpen…


  Maak melding

 2. De corruptie in Suriname lijkt steevast uit bepaalde partijpolitieke hoek van de Frontregering te komen.
  Met name hooggeplaatste ambtenaren(waaronder ministers) van de regeringspartijen VHP en Pertjaja Luhur zijn of veroordeeld voor of maken zich verdacht aan corruptie op ministeries. Bij het ministerie van RGB van Pertjaja Luhur minister Jong Tjien Fa is de graaicultuur in volle hevigheid losgebarsten.Zo erg zelfs dat president Venetiaan Jong Tjien Fa onder curatele heeft gesteld. En VHP minister Balesar is al gevonnist voor fraude op het ministerie van Openbare Werken.
  Maar niet alleen bij de Pertaja Luhur en de VHP is het behoorlijk mis. Ook bij de andere coalitiepartijen met name de SPA heeft minister Gilds een scheve schaats gereden ivm witwaspraktijken waarvoor hij het gevang in moet. De fraude bij de Douanedienst moet uitwijzen of exponenten van de NPS erbij betrokken zijn. NPS minister Hildenberg van Financien, waar de douane onder ressorteert, zal daarom op zijn hoede moeten zijn. Los van de fraude en corruptie van de coalitiepartijen Pertaja Luhur, VHP en SPA, spelen de grillen en excessen van coalitiegenoot A-combinatie van Ronnie Brunswijk de Frontregering behoorlijk parten.
  Trouwens, Brunswijk is een veroordeelde cocainehandelaar, die in Nederland zijn gevangenisstraf moet uitzitten. Voorlopig is de enige schone partij in de regeringscoalitie, DA-91. Dat president Venetiaan, die ten einde raad is en zich geen houding weet met de corruptie en fraude binnen zijn gelederen, de hulp inroept van het parlement is een lachertje. Want uitgerekend Paul Somohardjo, Pertjaja Luhur topman, is voorzitter van het parlement. En Somo heeft eerder al gedreigd met acties indien RGB minister Jong Tjien Fa wordt ontslagen vanwege corruptie bij de gronduitgifte. Het is al algemeen bekend dat Pertaja Luhur in de aanloop naar de parlementsverkiezingen volgend jaar mei flirt met andere politieke partijen. En Ronnie Brunswijk is al afzonderlijk van de andere coalitiepartners op verkiezingstournee in het binnenland geweest. Dit moet voor president Venetiaan het teken aan de wand zijn dat de Pertaja Luhur en de A-combinatie geen trouwe regeringspartners meer zijn en dat het schip van het Front al zinkende is. Het is ook geen publiek geheim dat Somohardjo en Brunswijk zich niets aantrekken van parlementaire etiquette en parlementair fatsoen. De laffe aanval op NDP parlementarier Doekhie door uitgerekend parlementsvoorzitter Somohardjo en coalitiegenoot Brunswijk, notabene tijdens een parlementsvergadering, spreekt boekdelen.
  Somohardjo en Brunswijk hebben het Front in het algemeen en president Venetiaan in een ijzeren wurggreep
  en gijzelen als het ware elke poging van Venetiaan om orde op zaken te stellen in zijn regering. Indien Venetiaan RGB minister Jong Tjien Fa de laan uitstuurt, torpedeert Somohardjo de coalitie en valt de regering. En Brunswijk wordt ongemoeid gelaten,gezien zijn gewelddagig karakter en de grote invloed die hij heeft onder de Marron bevolking. Kortom, ingrijpen door Venetiaan zou de val van zijn regering betekenen, en de zwakte van het Front nog meer onderstrepen. Dit zou met name de NDP ten goede komen. De NDP zou weleens als overwinnaar uit de bus kunnen komen na de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Blijkbaar zit Venetiaan niet hierop te wachten en waarschijnlijk de meerderheid van de bevolking en ik ook niet. Het doemscenario met de NDP als partij met regeermacht en Desi Bouterse als president is voor het Front niet te verteren. Dus heeft Venetiaan nu geen keus dan zijn jammmerklachten in het parlement te uiten. Daadkracht hoeven we van de president niet te verwachten.


  Maak melding

 3. meneer de president waar wacht u op dit gebeurd al jaren tig jaren en we blijven praten hoe kan het in hemelsnaam dat mensen die zich op deze manier verijkt hebben tenkoste van de samenleving dat zo iemand nog op zijn plaats blijft waar blijft de verantwoordelijke minister? daarom zal dit land niet vooruit komen.


  Maak melding

 4. Opa Ronald laat zijn tanden en ballen zien no..ooooooooohhhhhhhh !!!!!….maar ja…. Opa Ro kennende…ER GEBEURT NIKS…..NIKS.
  Dit soort dingen moest Opa Ronald met wortel en tak uitroeien.
  Maar dit had Opa reeds in 2000 moeten doen en niet nu komen omdat er weer een verkiezing moet plaats vinden…..Daarom noem ik dit LIST & BEDROG.


  Maak melding

 5. Zoooo!!! Worden we plotseling eerlijk? Komt het door de a.s.verkiezingen? Waar meneer over klaagt weten we al 60 jaar. De president heeft volgens mij genoeg “ruimte” om met z’n vuist op tafel te slaan. Als het menens is volgt de rest vanzelf. Het wordt wel een zware dobber want de boeven zitten overal.

  In de aanloop naar de verkiezingen ben je geneigd deze uitspraken met een korreltje zout te nemen, gezien de geschiedenis. Het zou echter onterecht zijn om op basis van die wetenschap dit meteen af te kraken. Misschien wil hij echt wel, of ben ik voor de zoveelste maal weer naïef?


  Maak melding

 6. Belachelijker kan het niet. Als ambtenaren straffeloos plunderen, ligt het niet aan de ambtenaren, maar aan de leiding (zeg: regering). Zij moeten ervoor zorgen, dat die wetten in place zijn om te kunnen optreden tegen deze ambtenaren. Maar dan moeten ook de hoge regeringsautoriteiten schone vingers hebben. Helaas is het wel de vraag, als dat het geval is.


  Maak melding

 7. Stuur ze allemaal naar huis Rono.
  Als ze metr jou of welk president het niet eens zijn zullen ze gaan staken voor meer loon e.d.. Nu hebt U de troef in handen enlaat ze zien dat U geen grappen maakt.
  Stuur zre naar huis met schorsing zonder loonuitbetaling dan zullen ze waarschijnlijk merken of het zwart geld gaat te voorschijn komen.

  Tang Boeng


  Maak melding

 8. Ja, het probleem is dat deze zelfde boeven in het parlement terecht komen en dus gedoogd worden. neem nu een Somo, die heeft ook al wat ongein in het verleden uitgehaald, maar hij kan blijkbaar gewoon zitting in een parlement nemen.
  Ik ben bang dat omdat er geen integriteitswet gehandhaafd wordt, deze ambteneren in het verlengde daarvan stelen en frauderen als een verworven recht gaan beschouwen.elke verbetering is er eentje, maar ik ben bang dat de boevengilde te groot is op dat niveau en dat men hun de hand boven het hoofd houdt. Anyway ik wens Vene succes.


  Maak melding

 9. Meneer vene is die emmer nog niet vol..

  Toch niet na de verkiezing hé..

  Sinds jij zelf ambtenaar was in de jaren tachtig negentig,was het al een grote puinhoop bij de overheid en nu is het openlijk diefstal en landje pik.

  Zelf de daklozen weten wat er gebeurt bij de overheid en nu kom jij er-achter..

  Bolkenstein had al in de negentiger jaren al gezegd,dat de surinaamse overheid een roversbende is..

  Jammer dat je dit nu constateerd..

  Ik ben benieuwd wat je gaat doen met deze info..


  Maak melding

 10. en wat de president zelf waar studeren zijn kinderen in suriname of buitenland.nu pas komt hij achter dat ambtenaren stelen wat is hij dan hij is de grootste ambtenaar zoals de beatrix de grootste uitkering trekker is hahahahhahah.tegen ronald wil ik alleen maar zeggen je bent van naam president maar andere mensen geven jou opdracht wat je wel en niet moet doen je leeft nog steeds in slavernij venetiaan.waarom is suriname nog steeds corrupt op alle niveau?.met zo een kleine bevolking leven we nog steeds in armoede door wie?
  venetiaan wat voor goeds heb jij gedaan in die president periode ga maar na an laat het publiceren.


  Maak melding

 11. toen ik geboren was in de jaren zestig en dan na een paar jaar toen ik kon luisteren toen was het al zo dit is oud nieuws. toen was het al zo maar de ouderen zijden dat daarvoor 30 jaar terug ook het zelfde was dus dat betekent dat het in de jaren 50 ook het zelfde was.


  Maak melding

 12. Wat moet men van denken, en hoe moet de kleine m/v zich gedragen.

  Heel jammer dat Pres. niet bij machte is(nooit geweest) zijn eigen land en volk op koers te zetten.

  Ik hoor zelf van: dati alla dalla kaba…dan weet u…. wat u te wachten staat.(het worde wissele wissele)

  Maar dit soort dingen krijgt men als men denkt met een groep gelukzoekers(fromelaars) land te willen opbouwen…(MAAR DE BOEL BLIJKT VANDAAG AAN DE DAG ERGER TE ZIJN DAN EEN BENDE SCHURKEN)


  Maak melding

 13. Het is in continu proces, even als hier op dit forum een selectieve meten met maten. Van sommige ambtenaren wordt letterlijk de kop erafgehakt. Het ligt er maar net aan tot welke politieke kaste die ambtenaar behoort. een bacovenwinkel of ons belang ten voeten uit.


  Maak melding

 14. minister ronald neanderthalicus fraudilicus venetiaan vertel ons ies niewssssssssss.

  Van wie hebben ze dit geleerd?
  Heb altijd gezegd dat je niet harder mag lopne/werken dan 10 km per uur omdat anders je lippen voor je ogen slaan en dan krijg je deze gevaarlijke situaties.


  Maak melding

 15. Dit heeft niks met partijpolitiek te maken maar het is een ingebakken gewoonte bij ambtenaren over de hele wereld. Sinds het Pikmeer arrest zijn de ambtenaren in NL niet meer aansprakelijk en kunnen ze gewoon hun ongecontroleerde gang gaan. Klokkenluiders worden publiekelijk levend gevild. Wij zeggen in NL niet voor niets “Wordt geen dief, de overheid duldt geen concurrentie!”.


  Maak melding

 16. Gelul met deze president het is zijn bende die vooral aan het zakkenvullen doet dit is al oud nieuws zoeen klein gemeenschap en heeft wij dit nooit geweten me mars iedereen weeet wat allemaal gaande is in suriname dus zelf a ka domme ezel voor president speel dom en doet dom. recht voor 1 recht voor allen. en dan hebt nog surinams die nog opzijn partij willen stemmen die het niet beter weten sorry maar de waarheid is hard om te horen president somo ex jungle en santohki allemaal 1 pot nat zijn nog meer hoor sorry maar ik vindt dat in bouterse tijd dingens beter waren natuurlijk was er corruptie maar niet zo als nu somo die gronden stelen.


  Maak melding

 17. Bedankt nr 2, Pedro.
  Goed en begrijpelijk geschreven en ook de gevolgen op beslissingen zijn duidelijk.

  AHE nr. 5, hij wil wel! Je bent echt niet naief.
  Maar zijn handen en voeten zijn gebonden dus heeft Vene alleen nog maar zijn mond om hulp te zoeken. Diep in zijn hart wil hij de boel laten exploderen maar dat werkt Bouta c.s. alleen maar in de kaart. Het kleine beetje wat hij met Front heeft bereikt wil hij in bescherming nemen en ook de bevolking wil hij een nieuw Bouta tijdperk besparen.
  Dit is een noodroep in de woestijn naar hulp.
  Ik heb met hem te doen want hij is zeker niet corrupt. We kunnen alles over hem zeggen en schrijven maar corrupt is hij niet.

  Mujer nr 8, de moed niet opgeven.
  De corruptie duurt al 60 jaar, al voor het Vene tijdperk. Wat het probleem in Suriname is weten we allemaal. De buurvrouw van de schoondochter van de concubine van de chauffeur van de ex vrouw van de broer van de secretaresse van de minister z´n ex vrouw, geniet ook mee van corruptieve praktijken die de minister uiteindelijk zelf pleegt. Met andere woorden, Its a small world with long arms. En als de minister zichzelf met ´slands eigendommen verrijkt, dan hebben de ambtenaren een goed voorbeeld voor handen en weten ze ook dat ze niet ontslagen kunnen worden. Anders doen ze hun mond open over de praktijken van hun baas.
  Dus, de neef van de wasvrouw van de kokkin van een van de dochters van de chauffeur van de leveranciersbus van Jong Tjien Fa, draagt een gimpy die afkomstig is van de broer van de vrouw van de bodygard van de vrouw van de
  hoge ambtenaar op het bewuste ministerie.
  En dan heb je nog de knappe dochter van de arme………………………………..

  Zo zit het corruptie systeem dus in elkaar.
  Een ieder houdt z´n mond, omdat eenieder mee profiteert.

  Daarom heb ik al bij een eerder onderwerp het volk alle schuld gegeven van deze corruptieve handelingen omdat die hun stem moeten uitbrengen. Want als ik van de nieuwe man van de ex van Somo een nieuwe autoband gratis krijg, dan moet ik die weigeren en op iemand anders dan Somo stemmen.

  De opossing ligt vij de bevolking zelf. Ik heb hem niet.


  Maak melding

 18. Beste meneer de President,
  Toen u aantrad zei u, dat u, de tarantula,s zou bestrijden. Ik stede mezelf de vraag hoe wil of gaat hij het doen? Ik zei tegen mezelf om optimistisch te denken. Dat de voorzitter van de NDP zei, dat u, u slaappak nog aan heb vond ik dat hij diskwaliviserend bezig is. Feit blijkt nu dat de voorzitter gelijk heeft. Papa Touwtjie idem dito. Als u bewijzen hebt dat ambtenaren frauderen moet het geen probleem zijn om ze te ontslaan.
  Dit geeft ook aan dat de hele assemblee verzuimt om hun werk naar behoren te doen. Als ik het goed heb, zijn deze gasten eerder in het buitenland dan zitting te nemen in het assemblee. Wie houdt wie voor de gek?
  Volk van Suriname dit moet een uitgangspunt zijn op wie je volgend gaat stemmen. Denk niet aan je voorouders. Stem bewust. Laat je emotie niet de boventoon voeren.
  Deze President laat zien dat hij niet sterk is. Hij mag nooit meer zitting nemen. Zelf niet als minister.


  Maak melding

 19. Als de grote man steelt en ongestraft blijft dan wil de kleine man niet achter blijven natuurlijk.

  Als de grote man niet gestraft wordt dan moet je ook de kleine man niet straffen, anders spreekt men van een klasse justitie. Als kinderen stout zijn moet je ze straffen anders blijven ze doorgaan.

  Begin eerst bovenaan de ladder te straffen wees consequent en maak geen verschil, en dan zal je zien dat de corruptie iets minder wordt op elk niveau.


  Maak melding

 20. Das je slaat weer eens de spijker op zijn kop, maar laten we wel wezen. Er is weinig hoop op verandering, mits alle boeven (lees de hele politieke bende van nu) neergemaaid worden, samen met hun aanhang. Wie er ook komt de een steelt en bedriegt zonder schaamte nog erger dan de andere. Zoals ik reeds opmerkte, politiek staat in Suriname gelijk aan geboefte, roversbende en fraudeurs. Je zou je haast moeten schamen om politicus in Suriname te zijn. Geen eervolle baan. Tek joe ai lokoe wat die boef van een Bosje met zijn bende na de verkeizing gaat doen.
  Ai baja, God zij met ons suriname.


  Maak melding

 21. Ik als Pres. zou ik me dood schamen om zulke uitspraken te doen, te meer ik mij al eerder opgesteld hebt als wortel en tak vernietiger.
  MAAR JA HIJ DENKT GAAN JULLIE MAAR JE GANG ALS IK MAAR PRES KAN BLIJVEN.
  LAAT IK JULLIE DAAROM GEWOON MET RUST.


  Maak melding

 22. @ 17 granripper

  Daarom moet je het tegenovergestelde stemmen en mensen door jou ervaring /gevoel/opvattingen sterken te durven kiezen voor een partij die het Surinaams volk kan doen geloven dat de capaciteiten die het nodig heeft al in hemzelf aanwezig zijn.

  Voor het netwerk is dit voor als nog de NDP.
  Durf op te treden Front,je lijkt wel een monster maar a sanie de inie balans,maar nu is iedereen een olie lijn oftewel drugslijn.


  Maak melding

 23. Het netwerk die de NDP symphatiseren vragen zich af of dit “straffeloos zondigen”het programma boodschap is van de president van Suriname. voorzitter van de nps venetiaan,voor de aller armsten in de achterstandswijken van Paramaribo en de verder uithoeken van ons zo geliefde Suriname.


  Maak melding

 24. Frontleiders die om Bouterse te verslaan besloten hadden de revolutionairen met wortel en tak uit te roeien,vrijwaren als volksleiders hun toekomst de kinderen , de jongeren Niet van vandalisme,corruptie,want zie ze zijn zelf het voorbeeld.

  PAPA SRANANG ZEGT DAT ZELF EN DAT LEZEN WIJ NU MET Z’N ALLEN


  Maak melding

 25. En de daklozen en de rest van de arme bevolking worden er steeds maar beperkingen opgelegd.

  Wat hebben de president en zijn staf de afgelopen tijd aan opdrachten kunnen vervullen in de 27 jarige zonder wet en recht dec 82 verdeeldheid politiek?


  Maak melding

 26. 27 jaar op voorhand zeggen tegen de bevolking “er is geen geld”blijkt nu waarom .

  En niet Bouterse predikt. nee de wortel en met tak vernietiger van het front kan het niet meer aanzien hoe harteloos Surinaamse volksleiders met het geld van het Surinaamsvolk om is gegaan.


  Maak melding

 27. Dan is het toch niet gek dat kinderen en ouders bewust gedood en verminkt zijn door de overheid.

  daar wwar ouder s er niets aan kunnen doen dat ze aan de kant zitten waar de klappen het hardst vallen, heeft de overheid door zorgeloos en straffeloos stelen van volksgeld het recht ontnomen om tenminste hun natuurlijk evenwicht in balans te houden.

  Er was en is op voorhand nooit geld geweest om er als volksleiders voor surinamers te zijn die in gezinnen wonen waar hoop ver te zoeken is en wat nu blijkt door diefstallige handelingen van volksleiders front hen geen toekomst kan bieden.

  Waar zijn de gelden en kan er nog geld teruggehaald worden is belangerijker president van Suriname dan alleen maar aankondigen van diefstal.


  Maak melding

 28. In ieder geval is het de president front niet gelukt de bovengilde naar huis te sturen in de 27 jaar durende wet en recht dec ’82 zonder conclussierancuneus beleid.


  Maak melding

 29. Deze front regering is al 27 jaar bezig met het plannen om een plan te schrijven om curruptie aan te pakken met wortel en tak uitroei beleid.

  Het netwerk ziet een never ending story!!!!!


  Maak melding

 30. President van de Republiek Suriname:

  Corruptie = nationale zelfmoord.

  Een langzaam verlopende vorm van destructie in de vorm van overproductie van een belangrijk aantal mensen die alles wat lost en vast zit stelen.Zolang dat rancuneuze, cultuurcoruptieve door de surinaamse bevolking wordt geaccepteerd en in stand gehouden zal deze coruptie explosie heeft een nieuw probleem met zich meegebracht.

  De groep coruptelingen bedraagt nu meer dan er ooit.

  Voorbeeld van wortel en tak uitroei politiek.
  Overbevolking zoals in India = ook nationale zelfmoord

  het netwerk heeft geen zin meer in regieaanwijzingen


  Maak melding

 31. @Het netwerk

  Hoepel toch op met je geblaat. Je gedraagt je als een schaap op weg naar de slachtbanken van de NDP.

  Ben je vergeten dat zij het waren die de rekenkamer uitschakelden, dat zij het waren die de staatskast plunderden?


  Maak melding

 32. DAS nr 18 zegt: Ik heb met hem te doen want hij is zeker niet corrupt. We kunnen alles over hem zeggen en schrijven maar corrupt is hij niet.

  DAS: ik moet zeggen dat ik begin te twijfelen aan je intellect.
  Als de president de ruimte geeft aan zijn ministers om te frauderen en er niets aan doet is hij ook corrupt. Want hij heeft de politieke verantwoordelijkheid om er iets aan te doen.
  De vragen die dan ook naar boven komen zijn waarom doet hij er niets aan?.
  Weet jij dat DAS???

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.