Kiesstelsel Suriname niet goed, ook niet slecht

13

PARAMARIBO, 26 aug – Het kiesstelsel mag dan zijn gebreken hebben, het is ook niet om zonder meer overboord te gooien. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Een bepaald soort politieke partijen heeft er een handje van het stelsel op de korrel te nemen. Het gaat dan vooral om het ergste soort.

Het zijn de politieke partijen die er maar niet in slagen parlementszetels binnen te slepen. “Je hoort vaak dat het stelsel niet deugt. Het heeft inderdaad zijn gebreken, maar dat betekent nog niet dat we naar een evenredigheidsstelsel voor het hele land moeten”, zegt Venetiaan. De huidige verdeling van zetels per district, evenredigheid op districtsbasis, is er niet zonder meer.

Het gaat er juist om alle districten een zeker inbreng te garanderen. “Ons stelsel geeft elk district de gelegenheid leden af te vaardigen naar het parlement en het nationaal bestuur te helpen vormen”, aldus Venetiaan. Met landelijke evenredigheid worden uiteraard alle vergaarde stemmen per partij geteld. Dat kan uiteindelijk één of meerdere zetels opleveren. Dat is goed, zelfs beter voor de kleinere partijen.

Maar de democratie en het gevoel van betrokkenheid zal het geen goed doen. Vooral de districten in het achterland zullen het moeten ontgelden. Venetiaan heeft dan ook liever geen radicale veranderingen. “Zo veranderingen nodig zijn, is het niet te verkiezen het oude overboord te gooien. Anders krijg je een ander stelsel met andere problemen.”

13 REACTIES

 1. Niet goed maar ook niet slecht….dan wat moet men ervan maken…geloog.. hoop en liefde…if a no bun … dan a no bun…straks krijgen wij meer van dit soort figuren als Opa Ronald die ons komt vragen in dingen te geloven die voor het land vrij nadelig zijn….b.v. Hoe zit het met de deal met I’m the Gold…goud weg voor stuiver……door dom doenerij van ezels.


  Maak melding

 2. Ik ben het met Venetiaan eens.
  Een ander stelsel, andere problemen zegt onze huidige president.
  Onze president benoemd de minst grote problemen binnen dit kiesstelsel en laat de grootste problemen links liggen.
  Hij komt niet aan zijn eigen positie en die van zijn ministers, maar gaat betuttelend en belerend naar de distrikten toe.

  Het distriktenprobleem gaat om verdeling van de verkiesbare plaatsen na de stemming.
  Dit is terug te vinden op de allerlaatste bladzijden van het dokument kiesstelsel.
  Daar begint voor Venetiaan het probleem?

  Meneer de president wil misschien net als de Chinezen van achteren naar voren lezen. Tegen de tijd dat hij bij het hoofdstuk komt dat handelt over de positie van zichzelf en zijn ministers, Rust hij allang bij Marius.
  Er zijn voldoende mensen die weten wat de problemen van dit kiesstelsel zijn dus ga ik er niet verder op in.

  Wat ik wel voorstel is een Twee-partijen stelsel die het etnisch stemmen moet doen verdwijnen. Etnisch stemmen is het grootste kwaad bij verkiezingen in Suriname. Het lijkt niet zo, maar het vormt wel de grootste barriere voor vooruitgang van ons land.
  Dit voorstel voor een Twee-partijenstelsel is al vaker door anderen op dit forum gedaan en is dus niet nieuw.
  Wat belangrijk is, is dat het Kiesstelsel samen met de Grondwet zodanig wordt aangepast/gewijzigd dat alleen mensen met een onbesproken staat van dienst en gedrag aan de verkiezingen mogen deelnemen.
  Uitsluiten van geboefte dat zichzelf volksvertegenwoordiger noemt, moet het voornaamste streven zijn.
  Dat is probleem nummer 1 die door onze president maar al te graag over het hoofd wordt gezien.

  We zullen niet te lang moeten aarzelen om te beginnen met de vooruitgang van ons land.
  Het oude overboord gooien en fris aan de start kan geen enkel kwaad meneer Venetiaan.


  Maak melding

 3. Meneer Venetiaan,

  Men is bang dat een andere kiesstelsel andere problemen met zich meebrengt dan het huidige. In het thans in gebruikzijnde kiesstelsel zijn ook problemen. Omdat men niet in staat is om ze op te lossen kiest men geen andere stelsel. Ga zo door en houdt het volk voor de gek.

  Ik heb gesproken.


  Maak melding

 4. Ja he diklip want de nps heeft deze kiesstelsel bedacht vandaar dat je cetabeverlijm aan het uitdrogen is.

  Ga lekker in een bejaardentehuis in een hangmat liggen in het binnenland waar je roots liggen. Want van hard werken hebben jullie geen kaas gegeten.


  Maak melding

 5. Figuren als DjingDjing & werie begrijpen duidelijk niet waarom het gaat. En, eerlijk is eerlijk, uit het artikel blijkt ook niet echt heel duidelijk wat het issue is.

  Waar het omgaat is dat bij een principe van one-voter-one-vote de DNA voor dik 80% bevolkt zou worden door mensen uit Parbo en dat een aantal distrikten waarschijnlijk helemaal geen, zelfs voor jaren, vertegenwoordiging zou hebben. Zo iets is in twee opzichten onwenselijk.
  -1- Bij beslissingen zouden zij hun stem niet kunnen laten horen. Niet wenselijk want zo missen we ook een stuk informatie van hun kant en bestaat daarnaast het risico dat kosten en nadelen naar hen worden afgewenteld.
  -2- Bij een langdurige afwezigheid van een politiek-bestuurlijke relatie met districten ontstaat in die districten het idee dat zij niet meer bij SME horen. Het ondergraaft het natie-sentiment.

  In elke zichzelf respecterende democratie wordt ruimte ingeruimt om ook minderheden aan het woord te laten.


  Maak melding

 6. “Wat belangrijk is, is dat het Kiesstelsel samen met de Grondwet zodanig wordt aangepast/gewijzigd dat alleen mensen met een onbesproken staat van dienst en gedrag aan de verkiezingen mogen deelnemen.
  Uitsluiten van geboefte dat zichzelf volksvertegenwoordiger noemt, moet het voornaamste streven zijn.
  Dat is probleem nummer 1 die door onze president maar al te graag over het hoofd wordt gezien.”
  =========================================
  Bovenstaande tekst is niet van mij maar gecopieerd uit #2.

  Lekker makkelijk!! Waarom zou je teveel typen als je hetzelfde bedoelt?


  Maak melding

 7. Een aantal jaren geleden sprak men binnen het nieuw front hier anders over. Bij de verkiezingen van 2005 en ook door de ontwikkelingen de afgelopen jaren, hebben er zich dusdanige verschuivingen voortgedaan waardoor het veranderen van het kiesstelsel nu, wel nadelig voor het nieuw front zou kunnen uitpakken.


  Maak melding

 8. wie het kruis heeft ontworpen zegene zichzelve ermee ook.

  ik hoop dat deze oneerlijke kiesstelsel binnen tien jaar omgeschakeld is naar het evenredigheidsstelsel.
  hoe kan 1 stem van een marron evenveel waard zijn als 5 stemmen van een nickeriaan?


  Maak melding

 9. Gewoon een referendun houden onder het volk ..
  Wie is vene om te bepalen wat goed is voor het land/volk.

  Laat een referendum komen en het volk zelf kiezen welke kiesstelsel het beste is..


  Maak melding

 10. Het probleem is dat we in Suriname geen onderscheid maken tussen regionale en landelijke verkiezingen.Ik ben voor een evenredigheidsstelsel.

  Assembleeleden moeten nationaal bezig zijn en niet alleen voor hun district, dus maakt het niet uit waar zij wonen. Kijk maar naar de Tweede Kamer.

  De DR en RR zijn de regionale vertegenwoordigingen. Te vergelijken met gemeenteraden in nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.