Licht aan eind tunnel aanvragers Surinamerschap

4

PARAMARIBO, 24 aug – Personen die al jaren in het duister tasten wat betreft hun aanvraag tot naturalisatie, worden binnenkort wellicht op hun wenken bediend. Minister Chandrikapersad Santokhi praat in termen van maanden. De soms decenniaoude achterstand moet compleet zijn weggewerkt.

Dan moeten zeker achthonderd personen hun antwoord binnen hebben. “De grote achterstand zal voor het eind van het jaar worden ingelopen”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Er wordt van alles aan gedaan het tempo op te voeren. De grootste uitdaging is de loopsnelheid over de verscheidene schijven te vergroten. Door traagheid en bureaucratie zijn vorig jaar slechts vijftig aanvragen goedgekeurd.

Het finale goedkeuren gebeurt in het parlement. Dit jaar konden al honderd en vijftig aanvragen positief worden afgehandeld. Dat is te danken aan de opgevoerde verwerkingssnelheid. Aanvragen beginnen doorgaans bij Justitie & Politie. Die sorteert de aanvragen dan op lijsten van telkens vijftig. De lijsten gaan dan voor goedkeuring naar achtereenvolgens de Staatsraad, de ministerraad en dan pas het parlement.

De aanvrager zelf heeft, vaak vanwege de taalbarrière, nauwelijks of geen vat op het verloop. Sommigen lopen de drempels van de Vreemdelingendienst soms jarenlang vergeefs plat. Sprekend voorbeeld is de Guyanees Andrew Sitaram, die al twaalf jaar op antwoord wacht. “Steeds krijg ik te horen dat mijn aanvraag in behandeling is.” Meer dan blindelings hopen dat hij straks hoort bij de lucky few, zit er niet in.

4 REACTIES

 1. Ikke, ikke dan jij niet dan ik en ik en ik weer en de rest no sabi k@? Komt het daar op neer? Als of niemand anders tot goede dingen in staat is in switi Sranan.


  Maak melding

 2. Als de Surimaers,kiezen voor het Nederlanderschap,waarom kunnen andere HARDWERKENDEN dan niet de plaats innemen van die Surinamers?
  Het lijkt wel alsof,die stomme regering het land liever naar de klote ziet gaan,dan mensen die zo graag HARD willen werken het Surinamerschap gunnen,Chinezen,Guyanezen en Brazillianen zijn hard werkende nieuwe bijna Surinamers,Santokie maak er werk van dat deze emigranten snel het Surinamerschap krijgen,zit niet te wachten op de verpestte SurNeds,want die geven en zullen nooit hun Ned.paspoort opgeven,het enige wat ze kunnen is hun soortgenoten,de buitenlanders in Suriname, afvallen ook zij zien Suriname liever naar de klote gaan.Jullie doen in alles Nederland na ,behalve de essentiele,door de HARDwerkende buitenlanders,Turken,Marokkanen,Italianen,Spanjaarden en Portugezen,is de Nederlandse economie tot bloei gekomen vanaf de jaren 50.
  Nemen jullie hier een voorbeeld aan en geef die mensen het Surinamerschap gegarandeerd dat Suriname in 10 jaar tot bloei komt,vooral de Chinezen hebben het in zich kei en keihard te werken.

  Voor de wanna-be`s Nederlanders:No Sidon Na Bakra Sturu,Fu Serie Yu Nenge Oso Bangi.
  Zal wel een hoop ontkenningen naar me hoofd geslingerd krijgen,want SurNeds hebben er een weet van de real waarheid te ONTKENNEN,ze denken echt dat de Nederlandse economie om hun draait,wat in de Bakra zijn ogen pas een gore LEUGEN is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.