Double-feature: Kurt Nahar en Dhiradj Ramsamoedj

0

PARAMARIBO, 23 aug – Op 18 augustus jl opende in de Readytex Art Gallery een nieuwe double feature. De uitverkorenen zijn deze keer de kunstenaars Kurt Nahar en Dhiradj Ramsamoedj. Twee kunstenaars van wie het werk hemelsbreed verschilt. Het werk van Kurt Nahar die zoals altijd zijn publiek provoceert en confronteert met onconventionele en uitdagende symboliek, staat hier tegenover de meer realistische, doch mysterieuze en emotioneel geladen taferelen in de schilderijen van Dhiradj Ramsamoedj.

Kurt Nahar recentelijk terug van een onderzoeksperiode aan de Rijksacademie te Amsterdam, geeft wederom vrij spel aan zijn schijnbaar onuitputtelijke bron van verbeelding en fantasie. Kurt Nahar laat zich niet binden, niet leiden door de norm, maar gaat zuiver af op zijn gevoel en maakt op een eigentijdse manier gebruik van creatief uitgedokterde symboliek om zijn thema aan de orde te brengen. De meest uiteenlopende beelden, teksten en fotomateriaal verzameld hij en combineert hij eigenwijs met zijn ondertussen herkenbare (maar ook nieuwe) trefwoorden en spreuken.
Soms is het werk heel minimalistisch, soms zijn de composities drukker in elkaar gezet, de symboliek soms duidelijk en soms een waar enigma. De werkstukken kwamen allemaal voort tijdens de periode aan de Rijksacademie waar Kurt onderzoek deed naar de exacte omstandigheden rond de revolutie van 1980 en alle gebeurtenissen daaromheen. Elke collage is een regelrechte confrontatie met incidenten uit deze periode en de sociale en politieke gevolgen daarvan die tot de dag van vandaag waarneembaar zijn in de gemeenschap. Zoals het ook zijn bedoeling is, zet de kunstenaar met zijn moderne, provocerende werkwijze zijn publiek aan het denken en brengt hij hoognodige discussies op gang.

Dhiradj Ramsamoedj laat deze keer een iets andere werkwijze zien. De kunstenaar heeft hier voornamelijk geschilderd met acryl en slechts hier en daar zijn enkele accenten met olieverf aangebracht. Een bewuste keus uit technische overwegingen; Met acryl kan er sneller in lagen gewerkt worden terwijl de ondergrond blijft meespelen. De afwerking is niet zo glad en dekkend als in de olie schilderijen van voorheen, maar elke uithaal van de kwast is zichtbaar, de schaduwen en de vormen zijn heel bewust en met groter contrast effect op het doek aangebracht. Dit nieuwe experiment van Ramsamoedj gaat echter niet verder dan materiaal en techniek, want het thema is onveranderd. De normale mens uit zijn eigen leefomgeving en uit zijn eigen herinneringen die zijn nog steeds de grootste oorsprong van zijn inspiratie.
Een gevoel van eenzaamheid, een vaak sombere uitstraling en de vreemde mysterieuze vorm van de hoofden die typeren het werk nog steeds. Afzonderlijke en bedenkelijke figuren domineren het geheel. Er zitten ook taferelen tussen die enigszins een familiesfeer laten zien, maar vanwege de overwegend donkere kleuren, mysterieuze aanblik en de gezichten vrij van expressie en dus ook emotie, reflecteren ook die een geladen sfeer. Als kijker wordt je onvermijdelijk nieuwsgierig naar de omstandigheden en de emoties die zo diep verborgen lijken.

Deze double-feature van Nahar en Ramsamoedj is een ware aanrader. Het werk van beide kunstenaars intrigeert, roept vragen op en zet de kijker aan tot nadenken.

Double-feature: Kurt Nahar en Dhiradj Ramsamoedj
Datum: 18 augustus t/m 28 augustus 2009
Locatie: Readytex Art Gallery, Maagden straat 44boven
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 8:00 – 16:30 uur / zaterdag 8:30 – 13:30 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.