Rijexamen voor dolle Surinaamse bromfietsers

8

PARAMARIBO, 22 aug – Het rijexamen voor bromfietsers wordt per 2010 ingevoerd. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het aantal ongevallen met bromfietsen moet drastisch worden teruggebracht. Toch is niet elke bromfietser verplicht het examen af te leggen.

De tienduizenden die nu per bromfiets rondsnorren zijn vrijgesteld. Volgens Santokhi gaat het alleen om personen die vaker tegen een waarschuwing of bekeuring aankijken. Dat is makkelijk te volgen via het geautomatiseerde databestand bij de politie. Ook het veroorzaken van een verkeersongeval levert een verplichte gang naar de examentafel op. Het examen geldt eerst en vooral zestienjarigen.

Die zullen wel een rijbewijs moeten overleggen als ze op straat worden aangehouden. De lesinhoud is nu nog in voorbereiding. Santokhi vindt het aantal verkeersongevallen waar bromfietsers bij betrokken zijn, veel te hoog. Ruim de helft van alle verkeersslachtoffers zat op het tweewielige voertuig. Ook de overlast veroorzaakt door opgevoerde en luidruchtige brommers wordt aangepakt.

8 REACTIES

 1. Die gasten gedragen zich louter als een dolle kip in ons toch al dichtgeslibt verkeer.

  Hun vervoermiddel moet strak gehouden worden aan de cilinder inhoud van 49,9cc, korrekte uitlaatdempers en het verplicht voeren van tenminste 1 achteruitkijkspiegel.

  Het is alsof sommigen opzettelijk maling hebben aan hun eigen leven, om maar te zwijgen over dat van mede weggebruikers.


  Maak melding

 2. Het zal hopelijk (zeker) wat helpen…maar de wegen zijn en blijven zeer gevaarlijk.
  En dat is sinds de jaren ’50”60. de wegen liggen gewoon te dom….haast geen overzicht….vooral hoeken…KRUIZINGEN.


  Maak melding

 3. @ Mi no lobi na race: Een kleine feitje. In de stad zijn de kruisingen wel degelijk overzichtelijk, alleen maakt de snelheid van het naderend verkeer de kruisingen gevaarlijk. Vooral door bromfietsers. Gezien je nickname ben ik ervan overtuigd dat je een voorzichtige verkeersdeelnemer bent. Op de kruising Wilhelminastraat-Cornelis Jungbaustraat (Anton Dragtenweg) heeft het verkeer komend vanaf Torarica of SAIL voorrang. Er staat op de kruising een stopbord zo groot dat een blinde het nog kan lezen. Maar niet voor 9 (javaanse) blagen uit de regio Domburg. Iedere automobilist stopt keurig en wacht tot de kruising vrij is. Zij reden de stilstaande file voorbij en reden zonder te kijken te kruising op. De eerste kwam met een klap bovenop mijn motorkap en belandde aan de andere kant van de weg. Toen ik de politie belde, sprong hij op, sprong bij een van zijn maten achterop, en vluchtte. Wat bleek? Gestolen bromfiets, nog geen 16 jaar, geen helm, enfin ga zo maar door, en mij met schade achterlatend. (Overigens keurig gedekt door het Waarborgfonds).

  In dit geval wijs ik beschuldigend met het vingertje naar de ouders. Die dragen ook verantwoordelijkheid voor het doen en laten van hun kinderen, vooral in het Surinaamse verkeer. Weten deze ouders dat hun kinderen op zaterdagnacht in de stad zijn met o.a. een gesloten bromfiets en zonder enige kennis van de verkeersregels?

  Het is zeker een goed idee deze “zelfmoordenaartjes” hard aan te pakken en ook de ouders in de straf te betrekken. Als ik zie hoe sommigen de kruisingen voorbij jakkeren met hun brom, is het nog een godswonder dat er niet meer doden vallen.


  Maak melding

 4. Als je zelf geen bromfietser bent ken je de oorzaak niet. Het is inderdaad zo dat veel bromfietsers hard rijden, maar vaak genoeg ligt het probleem bij automobilisten die geen voorrang verlenen of niet goed op letten. Als ex bromfietser heb ik dit vaak ervaren.


  Maak melding

 5. Nee, Erevaldo, het probleem ligt bij de ondeskudigheid van de bromfietsers!! Een bromfietser heeft nooit en te nimmer voorrang boven een automobilist. Mits op een voorrangsweg. Een brom heeft nooit en te nimmer voorrang, want het is een voertuig op twee wielen, sabi?


  Maak melding

 6. Waarom deze benaming: Maar niet voor 9 (javaanse) blagen.

  Bedoel zo kunnen we eindeloos doorgaan met de allochtonen van suriname bij name te noemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.