Twijfels bij controle op werken in Suriname

16

PARAMARIBO, 21 aug – De controle op werken in Suriname wordt strenger. In het wetsvoorstel Arbeid door Vreemdelingen komen strakkere regels voor vreemdelingen die in Suriname willen werken of een bedrijf willen opzetten. In het parlement zijn al de eerste kritische noten geplaatst.

Onder meer Jiwan Sital van de oppositionele A1 is weinig optimistisch. Onder de huidige omstandigheden is controle op arbeid al nauwelijks merkbaar. “Als ik zie dat de controle nu onder de verantwoordelijkheid valt van dezelfde diensten en ambtenaren, ril ik”, zegt Sital. Een goed voorbeeld zijn de Chinese bedrijven, waar uitsluitend Chinezen te werk worden gesteld. De werkomstandigheden zijn beroerd.

Sital herkent nergens het handwerk van het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu. “En nu wordt de controle toevertrouwd aan dezelfde ambtenaren.” Het wordt niet beter zolang werk- of bedrijfsvergunningen niet gelinkt worden aan strengere voorwaarden. Onder meer moet blijken dat er lokaal geen krachten aangetrokken kunnen worden voor bepaald werk.

16 REACTIES

 1. Gewoon weer blaflucht….stank ademlucht, denk jij dat een daar in Su, één durft beleid te maken…never… een paar kwartjes of losse sr.d’jes en wat soft en wat Chinees eten en hij/zij is alles vergeten…..dat noemt men daar BELEID…duidelijk ..!!! corruptie !!! i’ja.

  DAAROM LAAT DIE MENSEN JOUW MET RUST LATEN. DIT SOORT ROTZOOI HOORT MEN AL JAREN.


  Maak melding

 2. Surinamers willen niet werken!!!!!!!!!!! Laat de buitenlanders het werk maar doen en niet lullen Sital!!!! Jij bent al een schreeuwlelijk, dus hou die grote waffel maar dicht.


  Maak melding

 3. Ontmoeting met Jozef.
  Totness is de hoofdplaats van Coronie. Als de bus al drie uur uit Nickerie onderweg is ontvouwt zich alles behalve een grauwe, sombere stad. Het is tot mijn verbazing meer een verademing. Totness is een stoffige maar levendige stad. De mensen in Totness zijn meestal van creoolse afkomst en wonen al generaties lang hier. Jozef zegt dat hij van zijn ouders al vroeg in zijn leven heeft geleerd om te kijken naar de toekomst. Coronie heeft de meeste kokospalmbomen per vierkantenkilometer in Suriname. De Coroniaan maakt een indruk van iemand die proper van nature is. Zijn erf heeft meer weg van een plaatje uit een toeristische gids van D reizen. Totness heeft veel mooie koloniale gebouwen. Sinds de vroege ochtend hangt er een laaghangende bewolking boven totness. De zon krijgt geen kans om tussen de palmbomen door te breken. De laaghangende bewolking brengt echter geen regen. Naast mij in de bus zit Jozef. Jozef spreekt met een stem die ontwaart dat hij meteen thuis is in Coronie. Ik luister naar zijn gevoelens als hij uit een rijdend bus, met zijn handen wijst, naar de plek waar hij als kind gespeeld heeft. Jozef was op familiebezoek in Nickerie geweest en is blij dat hij weer thuis in zijn bekende Coronie is. Jozef, maakt op mij een zorgeloze indruk. Misschien komt het door het zelfvertrouwen in zijn stem dat ik zo over hem denk. Hij heeft een klein boerenbedrijf en heeft zich gespecialiseerd in het houden van varkens. Ik doe alles zelf zegt Jozef. Het had niet lang geduurd zegt Jozef om zijn bedrijf uit te bouwen en bekendheid te geven tot ver buiten Coronie. Jozefs uitleg van Coronie brengt Coronie tot leven. Hij laat mij uit de bus wel vier keer huizen zien waar zijn familie woont. Het is in een lage tenor stem dat Jozef tot mij spreekt van:’ Mijnheer moet weten dat het uitstekend met mij gaat en God mij genadig is’. ‘ Dat heb ik niet zo vaak tijdens mijn bezoek aan Suriname gehoord Jozef’, zeg ik. Jozef zegt dat hij vastberaden tewerkgaat op zijn boerderij en probeert om een godsvruchtig leven te leiden. Over Nederland zegt Jozef:’ Zelfs als iemand voor mij betaald ga ik niet naar Nederland’. Hij is een Coroniaan die zijn hart heeft geschonken aan god en Coronie, en gelooft in een eerlijke wereld. Jozefs uitingen waren oprecht gemeend. Het verbaast mij dat iemand zo gemakkelijk over zijn diepere gevoelens kan spreken. De Coroniaan is doorgrondelijk en spreekt in verstaanbare taal. Ik heb Jozef verteld dat ik ook aan god toevertrouw dat we elkaar opnieuw levend mogen terugzien en dat we opnieuw zullen spreken over hemelse dingen. Totness is een van de gezelligste plaatsen in Suriname. Na de middag in Totness te hebben doorgebracht, gaat de bus weer verder.(Varma R)


  Maak melding

 4. De enige mensen,die in dit land willen ploeteren zijn de buitenlanders. Wij bereiken er geen sier mee. Het is onder andere een lust om te zien hioe die Chinesen aanpakken. Wij zijn liever lui dan moe.


  Maak melding

 5. Geef die ezels wat geld en ze vergeten vrouw en kinderen.
  Duidelijk een lummel verhaal bestaat al jaren.
  FRONT ziet niemand hoort niemand….IK WIL WETEN WAT MEN AAN FRONT HEEFT……het moet toch duidelijk zijn dat men het land richting nog ergere domme niknutters aan het voeren is


  Maak melding

 6. Er zijn suri,s die echt keihard voor hun geld werken,hoe weinig het ook is.Daarnaast heb je weer een ander deel die ronduit zeggen gek te zullen zijn om te werken.Ze wachten op geld van de familie uit ned.of ze verkopen hun coca.Zelfs heb ik het ook in mijn familie en kenniskring.


  Maak melding

 7. Suriname moet is aan de anexatie van Tibet denken , dat ging met geweld. Suriname is veel makkelijker om te veroveren door china dat komt doordat Surinamers geen geld hebben gezien en zijn gemakkelijk omkoopbaar, voor de chinezen. Stuur ze allemaal gelijk weer terug. Een bedrijf in het buitenland betekend werkgelegenheid voor lands kinder.U Mag het verder uitwerken betreft: Mijn mening.Opgeruimd zou Suriname netjes staan.


  Maak melding

 8. Opo kondre man oeng opo Sranan gron e kari oeng.
  Wees niet negatief over je mensen en je land als je niets te zeggen hebt
  nederland is geen haar beter als Su maar wel vele malen lelijker
  en killer
  lobbi ju kondre nanga alla deng Srananman


  Maak melding

 9. Mocht het zo zijn dat u twijfelt aan de oprechtheid en eerlijkheid van Surinaamse ambtenaren dan geef ik u geen ongelijk.
  Suriname kent tijden waarop ambtenaren, visa-verstrekkers en doodgewone vliegticket verkopers/sters ontzettend en steenrijk zijn geworden door tjoekoe’s (een bedrag onder de tafel). Walgelijke uitbuiterij!

  Ambtenaren die nu vergunningen verstrekken aan buitenlanders om een eigen bedrijf te starten zijn net zo omkoopbaar als toen.
  Eigen ervaring!
  In de Kwattaweg bij voorbeeld heb je om de tien meter een Chinese supermarkt of toko.
  Geen probleem als er voldoende klanten zijn, toch?
  Maar als Jozef in Coronie zijn bedrijf wil gaan uitbreiden stuit hij op een strakke tjoekoe-kop van diezelfde ambtenaar die de vergunningen van de Kwattaweg heeft verstrekt. Maar Jozef kan niet en weigert die tjoekoe te betalen dus verdwijnt zijn aanvraag onder in de la. Voor jaren!

  Haitianen, Guyanezen en Chinezen willen nog
  keihard door de modder ploeteren om enige inkomsten te vergaren. Ook sommige, simpele autochtone Surinamers willen dat doen. Maar voor vele van onze landgenoten is straten-maken te min. Dat is werk voor arme Chinezen.
  En daar wordt je niet snel rijk van, dus gaan ze liever “hangen” om te “boemelen”.
  Om snel rijk te worden gaan sommigen moorden en stelen van mensen die wel wat hebben opgebouwd.

  Veel Haitianen en Guyanezen nemen genoegen met een huisje op een kostgrondje in het binnenland waar ze groente e.d. kunnen verbouwen voor de eigenaar en waar ze zelf ook van kunnen leven en hun gezin onderhouden. Voor vele autochtone Surinamers is het binnenland te ver van die feesten en discotheken in Paramaribo dus is dit voor hen ook te min.
  Zie de jaren uit de vorige Eeuw in Europa waar Turken, Marokkanen, Polen en zelfs werkwillende Surinamers het vuile werk kwamen doen. Werk dat te vies was voor de autochtone Nederlander of de Duitser. Nu worden deze arbeiders door de mensen die het werk te vies vonden en een uitkering kregen derderangsburger genoemd.

  Als de ambtenaar Jozef de vergunning om uit te breiden blijft weigeren omdat die geen tjoekoe wil betalen, dan vrees ik dat Jozef binnenkort ook derderangsburger in Europa wordt.

  Er moet meer controle komen op de vergunningverstrekkers en het bewuste ministerie. Scherp en ongenaakbaar.


  Maak melding

 10. DU wat zou jij voor suriname kunnen doen.
  je klaagt over de NDP maar kan je me vertellen wat het front al die jaren voor het volk gedaan hebt je moet ook met bewijzen kunnen komen. ik hebt niks bizonder gezien waar van ik kan gaan zeggen geeft hun een kans want ze doen hun best of hebben hun best gedaan nada geeen kaka hebben ze voor het volk gedaan alleen maar zelf verijking en meer schulden voor het volk opstappelen en chinezen toelaten met een stuk grond. wij die terug willen gaan moeten zoveel invullen batalen enz om wat papieren te krijgen is toch schande. terwijl velen NED surinamers geld in het land pomp en toch kan je niet zien waar het geld naartoe is gegaan velen sturen maandelijk toch geld naar familie dit is jaren zo volgens mij wordt het geld door gesluis naar andere landen zodra het in suriname is in gebruikt genomen.
  ik bedoel geld gaat het land binnen en kan niet eens zien hoeveel is jaarlijk in gepomp door ned surinamers die geld naar familie stuur als wat goeds met het geld gedaan hebben moeten je toch kunnen zien of schatten waarde van bezettingen zoals huizen enz geen shit waar gaat het geld dan ?

  het geld circuleerd niet in het land want dan waren de lonen wat hoger of bepaalde dingens wat goedkoper. Du houd nou op met raar opmerking volgens mij weet je niet beter dan een donkey.

  peace out surimaribo


  Maak melding

 11. @ nummer 13
  is dat de reden dat jij kiest voor een stelletje moordenaars oplichters en boeven en mensenrechtenschenders je gaat jou gang maar ik weet zeker dat ndp met bouterse voor meer ellende gaan zorgen in suriname wie het niet wil geloven zal het voelen .


  Maak melding

 12. DU er is nu al ellende,is dat de shuld van de NDP?
  wil of zie je dat niet in?
  Inderdaad ,is maar goed ook dat veel en heel veel mensen wat euries beuren uit Nederland,want jouw geboefte die zich regering durft te noemen,ziet niet om naar hun eigen volk,ja nu opeens weer effetjes,want de verkiezingen komen er aan,maar gelukkig het grootste gedeelte van het stemvolk zijn ze spuugzat en gaat massaal stemmen voor het MegaBlok,met of zonder Bouterse aan de macht.


  Maak melding

 13. Dit bedoel ik met een eerlijk discussie voeren als jij de vraag durf te stellen wat het front voor het volk heeft gedaan, als je dat niet kan zien dan raad ik jou aan om die oogkleppen af te doen. suriname is nu een democratie de mensenrechten zijn in goede handen je hebt persvrijheid vrijheid van meningsuiting de pers kan en mag zijn werk doen zonder bang te zijn voor hun leven radio en kranten worden niet in puin geschoten, niemand hoef in de rij te staan voor zijn eerste levensbehoeften de winkels zijn niet leeg er is alles te krijgen de surinaamse gulden is stabiel en er word verkiezing gehouden zoals onze grondwet dat voor schrijft, ik ben het met iedereen eens dat er nog veel meer moet gebeuren maar vergeet één ding niet een land kapot maken gaat makelijker dan het weer opbouwen, @ nummer 15 vergeet niet dat toen bouterse aan de macht was de surinamers afhankelijk waren van pakketten uit nederland nu sturen mensen in suriname pakketten voor hun fam in holland, en mijn antwoord op jou vraag is ja bouterse is verantwoordelijk voor de achteruitgang en ellende van suriname ja, als je de macht met geweld overneemd in suriname en je laat het land achter met een zeer slechte economie devaluatie van de sterke gulden een lege centrale bank grove mensenrechten schending moorden goudvooraad van surinaamse bank verdwenen, oorlog veel ontschuldige burgers slachtoffers anderen moeste vluchten voor hun leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.