Effect crisis minder, toch voelbaar voor Suriname

4

PARAMARIBO, 19 aug – De effecten van de economische wereldcrisis zijn weliswaar minder heftig in Suriname, maar voelbaar zijn ze wel degelijk. Dit zegt directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank. Zowel de publieke als de private sector kan ervan meepraten. Toch begint het weer op te klaren.

Dat is voor een groot deel te danken aan de publieke investeringen. “Er worden grote infrastructurele projecten uitgevoerd, voldoende om het land door de moeilijke periode heen te loodsen”, zegt Bousaid. De investeringen in bruggen en rivierdijken spreken voor zich. Het heeft kunnen voorkomen dat de dip in de economie onverantwoord groot uitviel. Overall geeft dit een redelijk beeld.

Het zal uiteindelijk ook het herstel vergemakkelijken. “We hopen dat ook lokaal het klimaat verbetert. We hebben al wat financieringsaanvragen lopen in de energie- en aardoliesector”, aldus Bousaid. Dit duidt op een zekere mate van optimisme. Bedrijven en sectoren beginnen dan ook in te spelen op verwachtingen. Over niet al te lange tijd moet Suriname alweer goed op weg zijn.

4 REACTIES

 1. Een ontmoeting met Juf Esther.
  Juffrouw Esther staat aan het eind van de schoolgang te praten met een groep leerlingen. Ik kan haar hoge stem op het schoolerf voor het schoolgebouw van de Sint Theodorusschool in Waldeck, Nickerie horen. Het is betrekkelijk stil in de pauze, bij de ingang van de schooldeur, die toegang geeft tot de gang van het lagere gedeelte van het schoolgebouw. De gang zelf heeft veel weg van een gang van een klein ziekenhuis. Ik zit op een houtenbank op het schoolerf en tel wel vijf deuren aan beide zeiden. Het zijn deuren van de klaslokalen.
  Op het schoolerf zit onder een boom een groep kinderen op een houten bank. De rest rent over het schoolerf. Het is de pauze rond twaalf uur. Een warme wind die waait streelt mijn gezicht. Nu voel ik de overgang van de snerpende kou van Nederland. Juf Esther zoals de kinderen haar noemen is de juffrouw van de vierde klas. Ik zit kevers te tellen als plotseling Juf Esther op het schoolerf verschijnt. Ik hou mij echter dapper, hoewel het mij geen moeite kost om haar te groeten.
  Zij had ietwat grijze haar, waarvan enkele lokken uit het keurige kapsel waren
  Losgeraakt. Juf Esther vertelt nu met een aanzienlijk lagere stem dat er veel zorg en aandacht wordt besteed aan de kinderen. Er wordt veel gedoneerd maar het aantal leerlingen op deze school is toegenomen. “Hoemeer wij van het buitenland hunnen krijgen hoe beter het is”, zegt juf Esther.
  Juf Esther werkt al vijf jaar op deze school.’Er zijn talrijke probleemgevallen’ zegt Juf Esther. Verder vertelt ze dat ‘Sommige ouders moeite hebben om behoorlijk schoolmateriaal voor hun kind te kopen’. Er is misschien in en enkel geval sprake van kinderarbeid in de ochtenduren voor de kinderen naar schoolgaan.
  Als de schoolbel gaat voor het einde van de pauze staan de kinderen zich te verdringen om het klaslokaal weer in te komen. En zo gaat het leven verder op de Sint Theodorus School in Nickerie(Varma R)


  Maak melding

 2. Afrique, ik heb een kleine digitale camera. Je loopt rond, ‘je komt een gesprek tegen’ en je neemt een foto. Die foto’s dienen later als kanttekeningen. Ik kijk op de PC naar vroegere foto’s en de foto’s zijn voor mij enerverend, spannend en ontroerend. Eigenlijk doet die camera zijn verhaal.( Varma)


  Maak melding

 3. “We hopen dat het lokaal klimaat verbetert”
  zegt de direkteur van een bank.

  Het netwerk zegt dat een direkteur moet vertellen,maar de ministerie van ontwikkeling het belangrijk moet vinden te zorgen voor goede gemeenschappen die ook zorgdraagt voor een goede omgeving.

  Kijk hoe ze de mensen van sunny point behandelen.
  Het netwerk adviseert om te gaan kijken en zie hoe een overheid hard in de stad de toekomst van de daar opgroeiende kinderen ruinéren.

  Inplaats van te hopen voor de eindverantwoordelijke minister dat het lokaal goed gaatis het ook handig de minister direkt te adviseren dat hij per direct goede organisatie op die lokale problemen loslaat,om die gedesorienteerde kinderen die je in achtergestelde gemeenschappen tegenkomt te helpen.

  De goede dingen van het front:grote investeringen op multinational niveau waar niets van bij het volk komt.

  Kijk maar naar de 1100 jarige kinderbijslagwet ten koste van een rol toilet papier niet in euro maar in srd.
  Daar hebben de kinderen bijv:van sunny point
  geen sikke pit aan.

  Dan tamara te a pikien disie niet meer weet of het slachtoffer moet blijven of moet overleven en volledig de weg kwijt raaakt dan oeng waaang kirie ing.

  Zie maar het wetsvoorstel toen over de wapenwet in suriname,omdat al teveel gedesorienteerde kinderen grote mensen zijn geworden en nu ook weer kinderen krijgen die zonder toekomst worden geboren en later als zij ook weer groot zijn zullen sterven zonder ook weer iets bereikt te hebben,en de rest beschermen van goed en have met jachtgeweer etc of waarom heeft hij niet gemeld dat hij komt, mie denkie na wan foeroe man,migado no neef,mama,papa,zusje dede.

  Doe er wat aan anders zijn al de multinational projecten morgen doelwitten voor gedesorienteerde kinderen die nu zonder gevoel recht zoeken en is alle inspanning van nu straks voor niets geweest.

  Breng balans.

  Het netwerk die de jongeren van de ndp sympatiseren vinden dat een overheid niet voorbij mag gaan aan de jongeren, ook die de ndp aanhangen, de plek waar het allemaal gebeurd.

  Het netwerk is van mening dat inplaats van hopen te werken aan het verschil in oude poltiek en politiek waar je jongeren in de keuken willen kijken zonder geestensoep te drinken of opgedient te krijgen.

  Het netwerk is inderdaad van mening dat de jongeren,ook die de ndp aanhangen niet kunnen overleven zonder een doel,omdat de overheid domweg vergeet dat het alle kinderen in suriname goed moet gaan en bekoort met projecten niet in overéénstemming met de lokale ontwikkelingen.

  Zoveel geld maken jullie of hebben jullie gemaakt.
  En vooral doodschieten vanuit een manja boom en onschuldig verklaard worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.