Grootste van Suriname maakt nog geen president

31

PARAMARIBO, 18 aug – Ook als je de machtigste politieke partij van Suriname bent, geeft dat nog geen vrijbrief te bepalen wie president wordt. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Hoe parlementsvoorzitter en leider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, het tegengestelde gelooft, is een raadsel.

Afspraken over voorwaarden bestaan niet, zeker niet binnen het Nieuw Font. In elk geval is nooit afgesproken dat wie de meeste parlementszetels haalt, ook de gemeenschappelijke presidentskandidaat mag aanwijzen. “Die stelling hoor ik op straat of lees ik in de krant”, zei Venetiaan tijdens een bijeenkomst van zijn Nationale Partij Suriname, NPS. De drijfveer achter dat nieuws is Somohardjo zelf.

Zijn verkiezingscampagne is op vrijwel niets anders gebaseerd. Go for Ten (tien zetels, red.) is zijn meest sprekend motto tot nog toe. De NPS is best bereid de rol van spelbreker op zich te nemen. “Als mensen met de opvatting leven dat ze door de grootste partij te worden, zij de president kunnen leveren, moeten we er rekening mee houden. We moeten ze tonen dat de NPS de grootste is”, aldus Venetiaan.

31 REACTIES

 1. Nu pas achter de feiten aanhollen.
  In het begin bij de samenstelling van Nieuw Front + had Somo reeds aangegeven dat hij de baas van Vene was. Wat onze Pres nu komt vertellen is dus oud nieuws. Hij had deze man al lang de laan uit moeten sturen.


  Maak melding

 2. Sang ook voor het eerst zo een uitspraak van een zittende nietsnut,Hij wil zeker nog een 5 jaar de stel verwarmen en de boslandcreolen weer voorzien van gratis brandstof, electra en medische zorg.


  Maak melding

 3. NPS de partij met de armste aanhangers gaat weer over presidentschap praten, hoe durven jullie stelletje armoedzaaiers.

  De waarachtige en oprechte Surinamers rekenen wel met jullie af in 2010, reken maar dat jullie zonder verkiezingsfraude misschien maar 10 zetels halen.


  Maak melding

 4. Die leugenaar Venetiaan,
  Vertel toch eerlijk dat de NPS altijd voor het presidentschap gaat,ook toen je een pact sloot met de duivels,Somo en Brunswijk,je stond er op dat jullie(NPS) de grootste partij waren dus de president moest uit jullie hoek komen.Somo,een president positie onwaardig,wil nu daar van af en gelijk heeft hij.
  Ja hoor het begint nu reeds het gedonder binnen het het front,wie gaat regeren om het volk wederom te beroven.
  Ik hoop dat het volk van Suriname zich niet meer voor dom en achterlijk laat bekijken door deze boeventuig van het Front,en kiest voor het MegaBlok of een andere combinatie maar absoluut niet voor Het Front.


  Maak melding

 5. de grootste sukkeles ja ,daarom stem ik nooit want ik moet zelfs weten hoe ik eet als de dag aanbreekt en niet de genen die ik daar zou zetten hun kinderen studeren allemaal in het buitenland terwijl ik lotto moet zien te winnen om me kinderen naar K F C te
  brengen liever waren we onder de nederlanders gebleven want we zijn toch hulpbehoevend


  Maak melding

 6. zo zoetjesaan begin de voorzitter van de n.p.s.de handelingen van zijn partijgenoot de heer somohardjo in te zien.de partij van somohardjo is niks anders dan een politieke partij met slechte gedachten.

  en roept alle in suriname gevestigde javaanse politieke partij om zich aan te sluiten bij zijn racistische partij de p.l.
  deze man somohardjo brengt suriname regelrecht naar de vorige eeuw.en vormt een bedreiging voor een harmonische samenleving.

  anderen zijn ook bezig om tweedracht te zaaien om te zeggen dat chinezen een invasie zouden kunnen plegen
  (leest u het verhaal van de onderdirecteur van vreemdelingenzaken in suriname,diante van de l’isle tegen haar hoogste baas de minister santokhi).

  eindelijk wordt de voorzitter van de n.p.s. wakker maar nog niet helemaal klaarwakker.
  er gaat nog meer gebeuren binnen de gelederen van het nieuw front.


  Maak melding

 7. Het Nieuw Front is een meerkoppig monster dat aan kracht heeft ingeboet.Somohardjo weet dat hij van alle partijen die dit monsterverbond vormen, hij het grootst aantal zetels zal behalen.Deze man heeft kunnen proeven van de macht en de grote mogelijkheden tot corruptie daardoor ontstaat. Er moet een andere wind in Suriname gaan waaien.


  Maak melding

 8. De steling dat NPS de grootste parij kan worden is juist. Dit is (gelukkig)gebaseerd op de koloniale status van het kiesstelsel. Ook onder de huidige kieswet kan de NPS(N staat voor…héé jij niet racistisch denken)de meeste zetels behalen.

  Democratiepredikers durf te kiezen voor een evenredigheidsstelsel. Dan zal niemand durven zeggen die wordt de grootste partij.

  Partijprogramma en bemensing zal dan bepalend zijn.

  Er is nog tijd. Wijzig de kieswet. Grootdoener.


  Maak melding

 9. Het spijt mij voor Opa Ro.
  Maar dit is de zoveelste keer dat ik dit hoor, en ik hoor dat.(langer dan een jaar)
  Maar in werkelijkheid gebeurd er niks, (domein zelf pres weet niks enz enz.)daarom is dit niks en ook niks anders dan RETORIEK….RETORIEK…. EN NOGMAALS RETORIEK…(dom politiek anno 2009)

  Als een man de durf heeft jouw volgelingen blaffende honden te noemen.

  Dan heb jij niks anders te doen dan deze man op zijn plek te zetten,(maar jullie gaan zelf in DNA zitten voor gevecht daar aan gekomen zijn zelfs bij jouw en volgelingen de tanden verdwenen..rest niks anders dan maar door te trekken incl. ander mans karavaan.
  Maar nu anno 2009 een gevecht om wie Pres. moet worden is zieke manswerk.

  De bevolking eet geen Bread Pres de auto tankt geen Gas by Pres.

  Daarom Opa Ro neem ons niet in de maling wat de bevolking nodig heeft is beleid, werken aan het land.
  Op den duur heeft Su. maar twee belangrijke zaken…. dat is 8.dec….of domein.

  Wat een onzin en nu erbij wie wordt PRES.
  VERFOEILIJK TOCH….VERFOEILIJK MENSEN.


  Maak melding

 10. Dan heeft of Somo gelogen of Vene. Nu zijn we het liegen van Somo gewoon geraakt en is de vraagt nu,als Vene ook gelogen heeft. Feit is dat er op een gegeven moment een afspraak is gemaakt over het presidentschap en hoe die afspraak eruit zag is dan een raadsel.


  Maak melding

 11. wie er ook de leider word in Suriname over twee jaar of zevenhonderd jaar. Soicale voorzienningen komen nooit. ik wil niet zeggen dat alle blanke goeie mensen zijn nee. eending is zeker een hindoestaanse. javaanse.crioolse.indiaanse of chines ze zijn altijd en altijd bloedzuigers geweest. wanneer zij geld zien verkopen zij zich zelf.
  een goed doel. dat hebben ze nooit gehoord. alleen met de mond doen ze veel.


  Maak melding

 12. meneer Jupiter
  Er loopt en virus rond
  van formaat
  snuffelt graag door Paramaribo
  de hele auto volgepakt
  met grommelige spullen vlucht
  maar de virus haalt ze in
  discrimineren doet hij niet

  aangekomen voor het AZP
  gaat de virus meters verder
  schuilt onder een parasol
  loerend voor een prooi
  ook verwelkomt hij de dames

  ik loop met een virus
  aan mijn zakdoek vastgeknoopt
  ‘voor de haas’ zegt meneer Jupiter
  als ik hem roep
  spreek alleen geen wartaal
  en wees gemanierd.(gedicht-Varma R)


  Maak melding

 13. Somo ziet ze al duidlijk vliegen. Er wonen relatief veels te weinig pa- en ma i’s in Suriname om een Javaanse en daarmede Indonesische president te rechtvaardigen!

  Shit happens!


  Maak melding

 14. Ai boi venetiaan valt het je zwaar op de maag om minister president te worden van het bejaardehuis. Je gaat de geschiedenis in als de langstzittende proletariër die enkel een bepaalde groep in de watjes heeft gelegd.
  wanneer zijn de bezoektijden in het bejaardehuis???


  Maak melding

 15. ik ben een vrij nuchter mens , loop niet achter veronderstellingen aan, wij moeten gewoon wachten totdat het volk van suriname in mei 2010 heeft gesproken, dat is voor mij een feit.

  somo , vene en de rest mogen allerlei praatjes verkopen , het is toch het volk die bepaald, zonder meer.


  Maak melding

 16. Somo denkt President van Suriname te worden, maar zo eenvoudig is dat niet:
  de President van ons land hoeft niet de leider van de grootste partij te zijn, maar iemand met een schoon en onbezoedeld verleden .Ons land zou zichzelf te schande maken wanneer iemand die veroordeeld is of veroordeeld moest worden de volgende president zou worden .De President moet acceptabel zijn voor de hele bevolking en dat kan van een heleboel kandidaten niet gezegd worden.Wat mij betreft mag Vene nog een keer President worden:ik vind hem van alle kandidaten toch de beste.


  Maak melding

 17. @6 serieus

  de jongeren stemden ook nooit,maar met het inzicht dat mensen zo stervelijk als wij allen zijn,nu blijkt over onze volksleiders vermoeide ruggen zichzelf verrijken,Suriname openstellen voor grote en kleine drugsmensen,en als je ziet institutionele discriminatie, racisme op belangrijke posties in het land, dan wil de jongeren wel de stem laten horen en als de stem gehoord is,gehoord laten blijven bij volksleiders,dus dan voortaan altijd stemmen en voor het kalf verdronken is de put dempen ,dus acties om beleidsfalers op te jagen,en het streven te hebben meer mensen te mobiliseren en actieve netwerken oprichten en de weg met de overheid niet te verliezen.

  De jongeren in Suriname beseffen nu dat niet opa roro telt maar hun stem ,nu en altijd.


  Maak melding

 18. VENE ben je pas wakker uit je winter slaap 10jaar te laat mie boy.NDP na mang. des for press.front aanhangers zijn alleen maar opa en oma,s die niet meer lang leven. jeugd zijn er meer dan oudtjes. die zo krom denken als VENE.voorbeeld VENE is net een computer van vroeger m,s dos nu is er window 7 op de mark, VENE nooit kies wang upgrading…… loop vast bij somo en consorten (FRONT) dus…………….VENE je bent nogmaals 10jaar telaat…………………..DES FOR PRESSSSSSSSSSS………


  Maak melding

 19. De jongeren die de NDP aanhangen willen beleidsmakers die geen vernederingen uitlokken ten koste van goed beleid maken.

  De jongeren die de NDP aanhangen willen geen DNA waar DNA leden klappen van elkaar krijgen.(impotentente mannehouding).

  De jongeren die de NDP aanhangen willen geen betaald zetten politiek die helemaal in de keuken van de rechtsgang rondkijkt en met de vinger in potten gaat en aflikt.(willekeur politiek,rancuneuse politiek

  Het parlement van Suriname kan omschreven worden als lucifers of geld laten liggen op een lage tafel als er kleine kindern zijn.

  De manier hoe de president praat lijkt het alsof alleen hij dat beslist en voor zich zelf beslist wil houden.
  machtwellustig klonk hij.

  Het volk rekent af op de blaren aan de voet van de geknelde volksschoenen, dat onder druk en onderschot van de regering front door het volk aangetrokken is.

  De jongeren die de ndp aanhangen willen niet meer dat de ruzie veroorzaakt door een van de regeer partijen …,vul maar zelf in,tussen de 2 andere grootste creoolse partijen …+… en zo zijn pshychologische instelling “negers ,zwarten, creolen zijn idioten “waarmaken.
  Dat systeem kan niet want de rijken zijn rijker geworden en die uitgespeelden zijn zo haatdragend dat het lijkt dat die partij met de instelling jullie vechten het maar uit bijna heeft gewonnen.

  En die ene creoolse partij … luistert in dit spel plichtmatig naar de regiseus van deze aanslag op ons creools zijn.
  Het kan niet zo zijn dat volksleiders inplaats van beleid maken altijd warm gemaakt kunnen worden voor ruzie.

  Ondertussen XTC lai e pesa dat 1 persoon een volk zijn hele leven te eten kan geven.

  Waar is het frigide vrouwtje mangal,de jongeren wachten jou reakties op.

  Letten jullie goed op dan is de ruzie slangengroep duidelijk zichtbaar. hoofdrol mister herrie Somo


  Maak melding

 20. Er is een tijd voor agressiviteit en een tijd voor passiviteit,

  Een tijd om samen te zijn en een tijd om alleen te zijn,

  Een tijd om te bekvechten en een tijd om lief te hebben,

  Een tijd om te werken en een tijd om te spelen,

  Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen,

  Een tijd voor confrontatie en een tijd om terug te trekken,

  Een tijd voor spreken en een tijd voor zwijgen,

  Een tijd voor spoed en een tijd voor afwachten.

  Meneer Venetiaan de tijd van de jongeren die de ndp aanhangen is winnaars tijd en is kostbaar.
  De jongeren willen hun tijd niet doden met tssssssss gedrag.

  De jongeren die de ndp aanhangen kennen het verleden,en zijn bewust van het verleden en ontvankellijk voor het heden en zien de toekomst tegemoet.

  Meneer venetiaan is voor de jongeren die de ndp aanhangen ook een winnaar net als meneer bouterse,als hij zijn gevoelens en tekortkomingen kent en niet bang en zich niet laat weerhouden door zijn eigen tegestrijdigheden en ambivalenties.

  Venetiaan als landvader mag wat spontaner zijn naar de NDP en haar jongeren.


  Maak melding

 21. De jongeren willen geen wedijver in het surinaams parlement.

  Mooier zou zijn een parlement van een zinvol georganiseerd geheel,waar geen plaats is voor somo en racismen, één patjenstelselpolitiek en remy de alleen heerser politiek.

  Nu is venetiaan een verliezer omdat hij zijn intelect niet juist gebruikt.

  Waarom, wat is die dubbele agenda?


  Maak melding

 22. Het etnisch stemmen wordt gevoed door uitspraken van de partijleiders.
  Dezelfde partijleiders die in 1974 domme uitspraken deden over moorden na de onafhankelijkheid van SME waardoor tienduizenden Surinaamse gezinnen naar Europa vluchtten.
  Hoe dom zijn wij als volk als we deze uitspraken weer tot verdeling laten leiden?

  De Europeaan heeft in Europa onze ogen geopend door ons allemaal zwarte te noemen.
  Creool, Hindustaan, Javaan, Indiaan, Dogla, poes-poes-ai, reddi bonkoro of djoeka, we behoren allemaal in hun ogen tot zwarte tweederangs-burgers. En dan zijn we in staat om terug te gaan naar SME (Somo) en elkaar openlijk te bediscrimineren op afkomst?
  Hoe dom kan een volk zijn?

  Suriname is toe aan een twee-partijen stelsel. Al die losse, op etniciteit gebasseerde partijen geven alleen maar meer verdeling van ons volk.
  En dan gaan we op dit Forum ook vrolijk verder om elkaar koelie, kafri, pae, djoeka en bonkoro te noemen?
  Hoe dom kan een volk zijn?

  Zolang we geen twee-partijenstelsel hebben moet de president gekozen worden onder de meest invloedrijke, eerlijke politici en zeker niet door het aantal behaalde zetels.
  Of willen we om de vier jaar een andere etnische leider als president? We beginnen dan met de Indjie, dan de Djoeka, dan de Stadscreool, de Hindustaan, de Javaan, de Libanees, de Chinees en als dat allemaal geweest is dan de Reddy bonkoro.
  Dan zijn we 32 jaar verder in de geschiedenis maar dan is Suriname ondertussen 32 jaar menselijk en economisch achteruit gezet.
  Hoe dom kan een volk zijn?

  We moeten NU 1 volk worden in 1 Natie.


  Maak melding

 23. ‘Somo ziet ze al duidlijk vliegen. Er wonen relatief veels te weinig pa- en ma i’s in Suriname om een Javaanse en daarmede Indonesische president te rechtvaardigen!

  Shit happens’!

  Pinto, als het presidentschap moet afhangen van het aantal mensen dat op de president lijkt, dan zal Suriname nog verder van huis zijn.

  Volgens jouw redenering zou dan de huidige,
  maar ook de volgende president een Hindostaan moeten zijn, want de Hindostanen zijn al een aantal jaren de grootste bevolkingsgroep van Suriname.

  Gelukkig werkt dat niet zo.

  Degene die alle kwaliteiten in huis heeft om president te worden, mag dat van mij ook worden.
  Mij maakt het geen ene moer uit of hij/zij een Hindostaan, een Creool, een Javaan, een Chinees etc. is, mits hij of zij gaat voor goede resultaten voor land en bevolking.

  Somo is niet capabel genoeg voor het presidentschap, zo hij wel aan de gestelde eisen zou voldoen, dan had hij dat mogen worden.

  Een oprechte president denkt niet in termen van eerst eigen soort, maar aan alle Surinamers en vooral aan dat deel van de bevolking dat leeft aan de onderkant van de maatschappij.


  Maak melding

 24. Prima Prema,
  Ga zodoor! Nu heb je de juiste draai gevonden of zit het er al langer in je?
  Ik zal je reacties op allerlei fronten volgen en misschien zeg ik dan: “Prema for President!”
  Dit is goed bedoeld.


  Maak melding

 25. somo kan niet en mag niet tot president gekozen worden ook niet de ex jungle commando leider. wie kan wie wil wie is instaat om zicht te op offeren en te vechten voor het surinamse volks belangen.

  Suriname is een goudmijn daarmee is suriname rijk met grond stoffen wij hopen dat de toekomstige president het kan inzien voor het surinamse volken.

  De toekomstige president moet geleerd zijn moet ook kunnen aantonen wat voor goede dingens wat hij al gedaan heeft voor het surinamse volk.

  Het belangrijkste is de toekomstige president moet luisteren naar het surinaamse volk daarmee bedoel ik ga alle disctricten, dorpen en steden na praat en luisteren naar de mensen kijken wat je voor hun kunt doen maak van je zelf een geweldige president een geweldige geschiedenis en doe iets voor het volk en nakomenlingen waar wij op trost kunnen zijn.

  onze laaste geschiedenis was de coupe van het jaren 80 wat niet goed was verlopen en het volk 50& 50 heeft verdeeld ook velen weten het boek niet te sluiten.

  Toekomste president ook het volks lied uit zijn hoofd weten tezingen de betekenis maakt niks uit welke ras en rassen gedoe moet stoppen anders gaat het niet lukken ook de volk moet ook begrip hebben en het president steunen met zijn allen zijn wij sterk veel handen maken lichte werk maakt niks uit welke afkomst zing mee toekomstige president en mensen

  God zij met ons Suriname
  Hij verhef ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo kondreman oen opo!
  Sranan gron e kari oen
  Wans ope tata komopo
  Wi moe seti kondre boen
  Stre de f’stre wi no sa frede
  Gado de wi fesi man
  Eri libi te na dede
  Wi sa feti gi Sranan

  wel peace out


  Maak melding

 26. de president moet iemand zijn met een onbesroken gedrag een integer persoon iemand die in het buitenland en in suriname aanzien heeft dus vallen mensen als sommo brunswijk bouterse gelijk af .


  Maak melding

 27. DAS #25, Ik sluit me aan. Alleen vraag ik me af of je het alleen aan het volk kunt wijten.

  Prema #26, That’s right. Dhr Somohardjo is niet capabel voor het presidentschap.

  Capabel zijn houdt behalve kennis van zaken ook in dat je het vermogen bezit om rechtvaardig te denken en in algemeen belang te kunnen handelen.

  En dan maakt het niet uit of je Dhr Plauwrie, Dhr Kasirie, Mvr Pom, Dhr Tjauw Min, Mvr Teloh of Dhr Dree Fiesie bent, als je maar Surinamer bent en je ook zo voelt!

  Suriname (lees het volk) snakt al jaren naar zo een leider, zonder dat ze zich er van bewust is.

  Allerlei etnisch getinte zaken, op subtiele wijze gevoed door de politiek eisen alle aandacht op. Daardoor blijft de drang naar een onafhankelijk leider steeds maar in het onderbewuste sluimeren totdat het zich zal openbaren.

  Hoe lang nog?


  Maak melding

 28. AHE, correct!
  Als we nog 180.988 stemmen voor onze zaak kunnen vinden dan kan de vooruitgang van Suriname beginnen. Dan hebben we een president plus regering voor alle Surinamers of je nou plauri, pom of teloh heet (goed bedacht trouwens).
  Maar dan moeten we de etnische leiders wegstemmen en dat kan alleen het electoraat.
  Wie weet lukt het ons in de toekomst. Sterkte!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.