dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSuriname importeert met spoed medisch zuurstof

Suriname importeert met spoed medisch zuurstof

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 aug – De regering heeft cito een partij medisch zuurstof laten importeren. Via het ministerie van Volksgezondheid zijn vierhonderd gascilinders ingevoerd uit Guyana. De ziekenhuizen worden in kavels voorzien.

Dit moet de ergste noden opvangen. Het grootste deel van de kosten is voor rekening van Volksgezondheid. De ziekenhuizen komen met een miniem deel in. De import valt aanmerkelijk hoger uit dan lokaal geproduceerde zuurstof. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid zegt geen keus te hebben. De gezondheidszorg gaat voor. De terugval in de lokale productie noopt tot noodmaatregelen.

De ziekenhuizen dreigen anders met een tekort te zitten. Grootproducent Ingas heeft vrijwel van de ene dag op de andere de levering stopgezet. Volgens het management is het niet veilig meer produceren met een betonproducent als naaste buur. Kleinere producenten kunnen slechts bij mondjesmaat aanvullen. Gasproducent Ogane, voor honderd procent in handen van de overheid, moet binnenkort ook zuurstof produceren. s

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Dus Front massaal aan zuurstof….domheid domheid,achterlijkheid.
  Wie wil werken in omgeving vol stof….de hele buurt komt onder cement stof te zitten….en dat begrijpt niemand in FRONT.


  Maak melding
 2. Kijk en dit is een vorm van elkaar met wortel en tak vernietigen.

  Te veel stof haal die mannen daar weg…. maak beleid….. denk aan de toekomst maar nee… hij is waarschijnlijk van de VHP.

  Moet een land op zulke wijze vooruit komen of gebracht worden..(dom dom dom )..nu moet jij importen…VERFOEILIJK TOCH.


  Maak melding
 3. Mijn ontmoeting met Mussa
  Ik herinner mij nog van enkele jaren terug dat Mussa een kudde schapen had. Mussa’s zwarte kat streelt zich tegen mijn benen aan. Ik voel mij welkom bij hem thuis aan de Sawalkreekpolder in Nickerie. Mussa groet mij met Salam. Hij is onthutst als ik vraag waar zijn schapen zijn.”mijn kudde? Bedoelt U.’ Ja’, zei ik. Ik heb de laatst vijf gisteren verkocht aan een handelaar uit Paramaribo. Ik kon de leegte in zijn stem horen. Het werd mij steeds duidelijker dat hij de handel in schapen had stop gezet. Mussa vraagt mij hoe koud het in Nederland kan worden. Ik vertel hem dat het zo kou kan worden dat mensen de deur niet meer uitgaan. Hij glimlacht en zegt dat hij beter tegen kou kan dan de hitte. Tegelijkertijd vertelt hij dat hij nog nooit in Nederland was geweest. Hij vraagt mij of ik een borreltje(patla) met hem wilde drinken. Ik heb zelf een fles rum bij mij Mus zei ik. Zoek ijs en breng twee metalen bekers. IJs had Mus niet in huis. Hij ging daarvoor bij de buren. Bij ons vorige ontmoeting had Mus mij nog water uit een metalen beker geschonken. De vriendelijke smaak van het water bleef ik jaren houden. Er was vandaag geen vlaagje wind. Wel klinkt er bollywood-muziek uit de buurtwinkel aan de overkant van het huis van Mussa. Het lukt Mus om aan ijs en twee bekers te komen. Ik schenk een patla(borrel) voor ons tweeën. Wij bevinden ons onder een zinkplaten overtrek naast zijn huis. Mus sluit zijn ogen, wacht even, voor hij de patla in een keer achterover werkt. Hij vertelt verder……………………..(Varma R)


  Maak melding
 4. Varma waarmee ben jij bezig….het is gewoon raarrrrrrrrr.
  Of ben jij ondertussen beter, okay gezondheid toegewenst.
  Maar jouw verhalen (nee) hoor probleem toch.


  Maak melding
 5. OF NIET
  Een beetje persoonsverwisseling. Maar geef niet. Ik luister graag naar de discussies. Het is toch logisch dat de ergste combinatie die je kan hebben een virus is die longontsteking geeft en zuurstofgebrek in ziekenhuizen.Een dodelijke combinatie. Toch breng ik graag wat Surinaamse ontmoetingen aan het woord. Meestal de slachtoffers van de problemen daar. Zij moeten het ook zelf oplossen p.s.v.r. Varma R


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES