Basisonderwijs in Suriname weer in kinderschoenen

7

PARAMARIBO, 17 aug – Het basisonderwijs wacht de komende jaren een flinke aantal tests. Die hebben voornamelijk te maken met het inbedden van het nieuwe systeem. De uitbreiding met maar liefst zes jaren moet breken met veel oude manco’s. Maar of dat ook lukt, betwijfelt menige ouder of leerkracht.

De tests moeten vooral de zwakten van het nieuwe blootleggen. “Alleen op die manier, het in de praktijk uitwerken van nieuwe ideeën kan succes garanderen”, zegt projectleider Frank Kramp in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. De twijfels bij de belangengroepen zullen dan ook in de praktijk worden gemeten. Daar moeten ook de antwoorden en aanpassingen gevonden worden.

De grootste uitdaging is het wennen aan een langer gebonden zijn aan hetzelfde onderwijssysteem. Tot nog toe is het twee jaar kleuteren, zes jaar basisschool en vier jaar lager secundair onderwijs. Dat wordt allemaal samengesmolten. Volgens Kramp kan zo het volgen van leerlingen worden vergemakkelijkt. Grootste voordeel is dus dat het grote aantal drop-outs kan droppen.

Maar ook de kwaliteit van curriculum en mankracht kan omhoog. “We gaan het personeel trainen en ook de lerarenopleidingen passen hun curriculum aan”, aldus Kramp. Daarmee is direct één van de meest gehoorde klachten aangepakt. Leerkrachten vinden dat ze te weinig worden bijgeschoold in moderne aanpak. Het nieuwe systeem moet al met het komende schooljaar aanvangen.

7 REACTIES

 1. Een ontmoeting met Max en Mardjo
  Het is dinsdag middag om twee uur. “Het is nog niet zo druk vandaag” zucht Max. Hij heeft een klein restaurant in Sidoredjo, Nickerie. Het gedeeltelijke bamboerestaurantje loopt normaal goed en het wordt echt druk in de latere namiddag en vooravond. Ik pak een stoel en zet me neer bij de ingang van het restaurant. Er komt een vrachtwagen binnen rijden, een leverancier van frisdrank. Het is met Fernandes hoor ik een jongeman roepen. De chauffeur opent de achterklep van de vrachtwagen. De vrachtwagen komt een keer per week langs vertelt Max. Een van de jongens komt hij bij me zitten en samen kijken we naar de tafeltjes rondom ons. “het is nu eventjes rustig maar soms komen ze hier handen te kort’ vertelt de jongen mij. De jongen die naast mij is komen zitten staart voor zich uit naar de goederen die uitgeladen wordt. Ik vraag hem zijn naam.’ Ik heet Mardjo’. Mardjo is een Javaan. Net als Max. Mardjo zegt dat Max een oom van hem is.
  Op de achtergrond vang ik flarden op van een opgewonden discussie op de nationale Surinaamse Radio de SRS. Binnenkort gaat President naar, heb ik kunnen horen als Max overschakelt op een ander radiostation met muziek. ‘’Waar komt mijnheer vandaan vraagt Mardjo mij”. Mardjo brengt mij plotseling in beweging. Ik heb geen identiteitspapieren bij mij Mardjo maar ik kom uit Nederland. Mardjo haalt plotseling een diepe zucht en vraagt mij of in Nederland identiteitspapieren belangrijk zijn. Ik voel mij net een etalagepop, ‘jawel zeg ik’. Ik voel mij lichtelijk verslagen, toch gebaar ik Mardjo om twee koude Fernandes te halen, een voor hem en een voor mij.
  Mardjo is vijftien. Hij gaat niet meer naar school. Het waarom kon ik niet precies uit hem krijgen. Hij moest als kind thuis al overal meehelpen. Een basisschooldiploma heeft hij wel. Het voortgezetonderwijs is ergens vastgelopen. Misschien bestaat er een reden voor, daar durfde hij vrij over te vertellen. Bij het vertellen bleef mardjo lachen en bleef mij in mijn gezicht aankijken. Hij was een nieuwe vriend van mij geworden. Het is zonder hier in persoon te zijn moeilijk in te beelden hoe het dagelijks leven van mardjo vergaat. Nadat we alle twee genoten hadden van de frisdrank nemen wij afscheid. (Varma R)


  Maak melding

 2. De jongere meent dat de frontpedagogen,waaronder de president een van degene onder hen is die wel een diploma heeft in het laten zien van NIET HELDER TE DENKEN,hebben nagedacht en NIET EFFECTIEF PROBLEEMOPLOSSEND HEBBEN GEWERKT, voor het Surinaamsvolk in het bijzonder de jongeren.

  Verder is dit artikel zeker voor de jongeren goednieuws


  Maak melding

 3. 27 jaar ruzie maken en bijv de NDP nooit vrijlaten in het uitdragen van zijn visie en ideologie betreft ook dit onderwerp,moeten ook de jongeren die de NDP aanhangen wederom constateren dat de jongeren slachtoffer zijn van onrecht hun aangedaan door de grote mensen volks front pedagogen,en zo moeten afwachten hoe het uit zal pakken.

  Een signaal van onzekerheidsbeleid 27 jaar na ophitsing zonder conclussie……..


  Maak melding

 4. Enkele zaken die de jongeren die de NDP aanhangen onder uw aandacht willen brengen:

  Is er inzicht in alle doelgroepen die te maken hebben met het onderwijs/ontwikeling van het kind?

  De jongeren die de NDP aanhangen willen weten hoe snel dit project moet implementeren in het onderwijs,om de snelheid van de afgang van het onderwijs in Suriname te verminderen/tegen te houden.

  De jongeren die de NDP aanhangen vinden het nu vervelend worden, ook in Suriname te constateren dat dingen die met kinderen uit Suriname gebeuren zoveel overeenkomsten vertonen over de hele wereld ;ze ondervinden zoveel hindernissen.

  Zo kweekt de overheid luilakken mentaliteit,als er geen verschillende nieuwe onderwijs modellen aangeboden worden,om de jongeren in het onderwijs positief te manipuleren hen naar een hoger maatstaaf te
  tillen.

  Niet alleen sociale ontwikkeling in het onderwijs brengt de jeugd hoger,kapitaal inpompen en investeren vanaf 0 jaar,want als je nooit hebt geweten als jeudzorg dat een kind beperkingen heeft en er wordt niet aan gewerkt vanaf de prille jaren ,dan kan je uitrekenen dat zo een kind niet lang in een algemeen onderwijs systeem zal kunnen handhaven.Dropouts!!!!

  wisselle,wissele,albina pasie (ze zeggen dat het gebied lijkt op het poroe goedoe rovers gebied)etc etc etc.

  Ook onderwijs(arbeidsintensiveringsprojecten) voor deze kinderen,later de jongeren van Suriname,want die zijn er legio en zijn dan straks als ze geen kinderen meer zijn vervelende lastige mensen die de maatschappij verstoren.


  Maak melding

 5. Wat gaat er gebeuren met de kinderen die door het niet kunnen aansluiten aan het algemeen onderwijs systeem, en zo gedevalueerd worden tot hossel, diefstal en bolletjesslikker onderwijs?

  Hoe gaat het onderwijs aan deze kinderen aangepast worden, en niet de kinderen aan willekeurig algemeen onderwijs?

  Het buitenland heeft zoveel voorwaarden geschapen voor uitvallers in het onderwijs er wordt constant over nagedacht al is er geen verkiezingstijd,dus het had anders gekund kindermonster van minister van onderwijs van Suriname


  Maak melding

 6. Ook meteen contact met de minister die zich bezighoud met de ouders van sociaal zwakke kinderen die recht hebben op onderwijs en voorwaarden scheppen zodat met name moeders het destabilisatie proces tegengaan omtrent hun sociaal,maatschappelijke en economische positie rondom het kind, dat gaat deelnemen aan onderwijs.

  toiletpapier kinderbijslagwet,hoge school ouderbijdrage
  moeder heeft economische vriendjes,vader weg
  geen zicht op omscholing/herintreden.

  maatschappelijk perspektief bieden vanuit de overheid,want dat is hun taak,en daarmee de maatschappelijkebetrokkenheid nog meer vergroten,om de kloof in het onderwijs niet groter te laten worden,zodat voorkomen kan worden dat kinderen een niet te missen arm worden van de huishoud economie en knippa verkopen, buschaffeur helpen geld ophalen,platic zakken verkopen onder de centrale markt en nog veel meer als je verder wil kijken dan je neus lang durft te kijken.


  Maak melding

 7. @ de jongeren.
  Waarom moet jij zo liegen het is bouterse en zijn kliek die dit land voor de grootste problemen hebben gezet met zijn mislukte revolutie mensen die het verschil van voor 1980 en na 1980 niet weten die trappen in jou retoriek het is bouterse bosje en goedschalk die dit land hebben vernietig vertel mij en de lezers waarom jij vind dat deze rovers nog weer de kans moeten krijgen om suriname nu helemaal ten gronde te richten niemand van de ndp heeft tot op de dag vandaag afstand genomen voor wat deze mensen suriname hebben aangedaan het is toch misdadig om voor deze groep mensen propaganda te maken, vertel de lezers wat bouterse heeft gedaan om suriname op hogere niveau te brengen vertel de lezers ook wie in het buitenland is veroordeeld voor drugs en wie opgepakt is in miami en wie boereveen was , vertel ook over de surikartel wie de kopstukken waren, de revolutie heeft suriname binnen en in het buitenland te schande gezet herrenberg die suriname voor lul heeft gezet, vertel ook over die aanslag van groep muziekanten die zijn gedood omdat die moodenaar bouterse dacht dat het de bevrijdingsraad was. ik kan zo een hele lijst opnoemen van de misdaden die zijn gepleegd door het militaire schrik bewind van bouterse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.