Bouw dijk in Oost-Suriname strategische stap

18

PARAMARIBO, 15 aug – De bouw van de dijk in Commewijne is in strategisch opzicht één van de belangrijkste maatregelen van de afgelopen jaren. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Het district zal direct beschermd worden tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Ook in politieke zin is het een voorname stap.

Het project kenmerkt de wending die de ontwikkelingssamenwerking met Nederland heeft genomen. “Niet zo lang geleden was de uitvoering van dit project haast ondenkbaar”, zegt Van Ravenswaay. Nederland was niet bereid te financieren. Zelfs het op de agenda plaatsen tijdens het ambtelijk overleg was een bezwaar. Den Haag beperkte zich tot het verwijzen naar alternatieve hulpbronnen.

Suriname hield voet bij stuk. Uiteindelijk is het project een gemeenschappelijke onderneming geworden. “Het heeft lang geduurd. Velen geloofden niet eens meer dat er een dijk zou komen in Commewijne”, aldus Van Ravenswaay. De dijk moet afrekenen met de steeds terugkerende ellende van instroom. Dit komt vooral de groeiende bevolking en economische activiteiten ten goede.

18 REACTIES

 1. Droevig verhaal…maar ja FRONT mi boi.
  Het komt ervaan de Three Horses…Ro.. Ram Somo.

  Moeten de karavaan zien te trekken noh?

  Maar ja blaffende honden meer en meer..u ziet…zij…
  kunnen echt niet trekken als paarden.

  Bejaarde paarden……vini go home… ram go home…. somo go home….70 plussers moeten op een andere plek van het leven genieten.

  Landsbestuur is geen bewaarplaats voor bejaarden.


  Maak melding

 2. Is dit nou een hoog staaltje van geniaal beleid van de Surinaamse regering? Suriname is toch in staat om dit soort werken zelf uit te voeren met eigen financiele middelen.Er is genoeg grond en rotsblokken en ander materiaal voorhanden om de dijken zelf te maken.Nee! men laat het aanleggen van de dijk afhangen van Nederland.Dit is een van de redenen waarom enkele Nederlandse ontwikkelingsorganisaties geen zin meer heeft om in Suriname projecten te financieren.Het geld besteden ze liever in andere Latijns Amerikaanse landen omdat men in die landen echte vooruitgang ziet.


  Maak melding

 3. Opeens is op weg naar de verkiezingen, vrijwel alles mogelijk in dit land. Stelletje liegers en bedriegers! Kijk maar hoe relatief veels te veel moeders alom hun bodies moeten exploiteren om hun kroost staande te houders. De mannen zijn verworden tot kaaimannen. Schijn bedriegt!!!


  Maak melding

 4. Ken Uw land:
  Het district Commewijne is onderverdeeld in zes ressorten:
  Er is veel lekker Javaans eten in Commewijne.
  * Alkmaar, 4313 inwoners
  * Bakkie, 539 inwoners
  * Johan & Margaretha, 1225 inwoners
  * Meerzorg, 8112 inwoners
  * Nieuw-Amsterdam, 5489
  * Tamanredjo, 5510 inwoners
  Varma R


  Maak melding

 5. Een ontmoeting met Rono.
  Ik zit in de bus op weg naar Tamanredjo, Commewijne. Ronosetiko de Javaanse buschauffeur vertelt graag over Brazilianen:’Die Brazilianen zuipen veel’, zegt hij. ‘’Ik heb veel dronken Brazilianen vervoerd met de bus’’. Af en toe trekt Rono aan zijn sigaret. Ronosetiko vind het niet erg als ik hem Rono noem. Af en toe spuwt hij op de grond. Rono,’ die asfalt begint te glimmen als de zon haar hoogtepunt bereikt mang’ zeg ik. Hij leunt naar achteren op een doorleeft chauffeursstoel en lacht. Ik zie naast hem een pikdonkere zonnebril. Hij vindt het chauffeurswerk leuk zegt hij. Ronosetiko is een Javaan. Zijn voorouders komen uit Indonesië. Ik geef hem een schouderklop ‘je bent een goede Chauffeur Rono’, zeg ik. Langs de weg zijn er veel opschriften die herinneren aan het Nederlands verleden. ‘Het leven in Tamanredjo gaat zijn gang’, vertelt Rono. Hij vraagt mij of ik uit Nederland kom. ‘Ja’, mijmer ik, terwijl ik naar de weelderig beboste wegberm kijk. Het blijft even stil. Pas een half uur later zegt Rono weer wat. ‘Ik heb twee neefjes in Utrecht wonen en een in Zwolle’. Ik vraag of ze nooit naar Suriname op vakantie komen. Opnieuw trekt hij aan zijn sigaret. Zijn laatste teug. Hij gooit de sigarettenpeuk naar buiten. ‘Die twee neven uit Utrecht waren pas hier’. Ik stap uit in de zwoelte van de tropische hitte………………(Varma R)


  Maak melding

 6. Een ontmoeting met moeder natuur in Commewijne
  De kamperfoelie is in bloei
  een bekende oever is verdwenen
  daar schuilt de kikker niet meer

  als de avond valt
  en de bloemen zich sluiten
  danst de mug zich warm

  Ramon kijkt uit
  langs weiland en waterkant
  doodstil vlucht een vis de diepte in.

  nauwelijks merkbaar
  drijft het waterlelieblad
  maar de tijd verstrijkt
  (Varma R)


  Maak melding

 7. De Dijk. Is de naam van een Nederlandse muziekgroep die af en toe Surinaamse liedjes van Lieve Hugo speelt. “Mira no moesoe beti mi, waswassie no moesoe djoekoe mi!” Heel kundig!
  Onlangs heb ik een grote groep Europese Nederlanders naar Suriname gebracht. Kom genieten van mijn mooi land. Dat hebben ze allemaal ook met volle teugen gedaan.
  Maar onze eerste binnenlandse tocht ging naar Galibi, via Albina en Tamanredjo.
  Nabij de brug bij Stolkertsijver is er een stop voor de lunch gepland. Twee lekkere broodjes garnalen en een soft. Plotseling hoor ik een van mijn medereizigers zeggen: “Als we deze rit overleven, gaan we nooit meer dood”. Ik begreep het direkt. De weg na Tamanredjo was een grote kuilentroep, af en toe een washboard net als de band van Lieve Hugo. Nog erger is dat de chauffeurs alle risico namen bij het inhalen of het ontwijken van grote gaten in de weg. Bezorgd kijk ik naar de groep als we weer de bussen instappen. Hoe zal de situatie van de nog af te leggen weg richting Albina zijn? Enfin!
  Angstig kijkend stoppen we in Moego, na een dollemansrit over de soms rode, dode weg.

  Een Dijk in Commewijne is nodig, maar niet direkt. Maak eerst de wegen in orde, want om de Dijk aan te leggen moeten vrachtwagens herhaaldelijk over goede wegen kunnen rijden.
  Iets meer dan 30.000 inwoners (optelsom Varma)kunnen dan achter de Dijk veilig zijn. Maar als het aantal verkeersdoden vanwege slechte wegen en roekeloos rijden blijft groeien, dan hebben we het aantal van 30.000 verkeersdoden bereikt voordat de Dijk klaar is. Namen van chauffers ben ik vergeten.
  Een voorsstel aan de overheid: stel prioriteiten, anders mira o go beti jou!

  Das


  Maak melding

 8. Laat de klagers maar klagen en de dragers maar dragen.@ die idi op nummer 3 het is te makelijk om iedere keer weer anderen de schuld te geven, hebben die vrouwen of moeders geen eigen verantwoordelijkheid?
  jou manier van denken is echt vreemd. ik kan jou legio voorbeelden geven waar de schuld duidelijk licht bij de veroorzaker die jij als een held beschouwd toch zeg jij het is de schuld van de boze buitenwereld er is ook een eigen verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 9. Meneer de minister vijf jaar geleden hebben jullie de weg naar ford nw- amsterdam al omgelegd, toen had het al moeten gebeuren en als je met je land en volksveiligheid bezig houdt, had dit net als in Holland al jaren geleden bekend bij u en uw voorgangers moeten zijn.

  Holland sa lai watra e bigin denkie keba djie ding nazaten voor 30 jaar en verder foe a watra doe ing torie nanga beleid en jullie slapen en hebben geslapen,bij al die conferenties die over klimaat verandering werden gehouden.

  Of oeng bing go lokoe kapoe meid.Sukkels.

  Er zijn bij alle regeringsoverdragen grote fouten gemaakt met de overdracht,met het gevolg een lippendienstbeleidsplan van een frontvolkspedagoog.

  Een taxi chaffeur van doffies taxie was getuige , toen vijf jaar geleden,de jongeren zagen hoe de weg van onderen door de rivier was weggegeten,zodat er kleine meertjes op de weg ontsprongen.
  De jongeren moesten uitstappen van angst en ook voor de chaffeur die in de modderpap niet met inzittenden in zijn auto kon verder rijden.
  Iedereen vond zo een belabberdeweg normaal,maar de jongeren niet.

  Inderdaad als dit er komt is het over een aantal jaren wanneer de dijk klaar is goed nieuws voor straks.
  Maar behalve deze hoge waterbouwkundige projecten,is er nog steeds geen gestructureerd beleid voor onze tienermoeders in commewijne, paramaribo, enz enz
  weten we niet hoe het zit met het scheppen van voorwaarden voor werk,leerwerkplaatsen,stageplaatsen gecreerd, voor gezonde en minder gezonde jongeren, zodat het niet meer opgaat dat Hindoestanene slim zijn,en creolen lui, indianen lui in hangmatten, boslandcreolen rovers, chinezen en brazilianen harde werkers, terwijl heel lang door werken voor een slavenloon mensonterend is en geen voorbeeld waard is voor onze jongeren.

  De wereld is veranderd,je ziet precies wie onder druk van malafide mensen hard werk,en wie door inspiratie en motivatie hard werken.

  De jongeren willen voorwaarden aangeboden en aangereikt krijgen en werken onder globale normale omstandigheden.
  Niet onder de omstandigheid: werken en geen contact met de maatschappij ander foetsie naar grafland.


  Maak melding

 10. Du ook die kinderen van die tienermoeders enz zijn een product voor de toekomst.

  Wie gaat je tante kont wassen morgen als ze oud is geworden in suriname?

  Als je de ouder niets te bieden heb als overheid,kan je niet op je verantwoording als overheid terug vallen en kan het volk waarvan de volksleiders als leidraad fungeren vragen om rekenschap aan de volksleiders die het volk, in dit geval in 2005 door misleiding op de plaats waar er geregeerd moet worden zijn gezet.

  Dat kindje dat door seks ter wereld is gekomen heeft ook recht op voorwaarden geschapen door de overheid.

  Ruim voldoende kinderbijslag
  Goed gezondheidszorg, waar je de registraties van alle kinderen na jaren weer terug kan vinden,waar de ontwikkelingen goed bijgehouden worden.
  waar moeten de kinderen naar toe die sexueel gemolesterrd zijn? niet een hulpverleningstraject van een dag van mensen die geen kaas van problemen hebben gegeten.

  En zo nog meer sociaal maatschappelijke problemen ,waar niet naar is omgekeken.
  Iedereen naait zich suf met aids in de body,hoe staat het met dat beleid, ding soldatie sa e go nanga ding meisjes na moengo,krijgen de soldaten verplichte hif test?wat doen ze aan die zaken die een maatschappij verzieken?
  Dus du dit is een mooi project ,waar nog geen eerste paal van in de grond is gegaan, ai a volk bing passief jere met deze mengelmoes van schurken en haatzaaiers en van de president vader des vaderlands echt nul op het orkest van de jongern.

  Du er is haattandpasta te koop en inderdaad Meneer Bouterse krijgt 1 miljoen jaar gevangenis straf en wij jongeren gaan niet met hem mee in het gevang.

  Wil jij dan nu samenwerken.
  No kosie,tang pie du en mek desie pesa.


  Maak melding

 11. De jongeren weten nu na 27 jaar zonder conclussie wet en recht dec ’82, dat meneer Bouterse geen heilige is en ook niet alleen de schuld is van de toen onstane frictie en tot nu instand gehouden door frontvolkspedagogen.
  De economische en sociaal maatschappiljike onevenwichtigheid, 27 jaar na dato roept meer vragen op dan dat het volk antwoorden krijgt.

  Wat hebben jullie gedaan met die mond vol beloften?


  Maak melding

 12. @ de jongeren
  vraag aan jou wat zijn gevolgen van een militairen schrikbewind die mensen uit hun huis haald en vermoord, wat zijn gevolgen van iemand die met een uzi onder zijn arm zijn wil oplegt aan de gehele samenleving je moet eerst antwoord geven op deze vragen wat de gevolgen zijn van een brute militaire regime op een bevolking die wakker werd op 8 dec en te horen kreeg dat er mensen op de vlucht zijn doodgeschoten, terwijl 16 burgers op zeer brute en barbaarse manier zijn afgeslacht. de jongeren je bent laf als bouterse je moet niet voor een moordenaar praten laat die moordlustige bouterse zijn kruis dragen. ik wil jou nog dit zeggen je bent vergeten zeker hoe de militairen die toen alle macht hadden onze kinderen jonge meisje hebben verkracht in suriname de militairen zijn verschrikkelijk tekeer gegaan in suriname daar hoor ik jou niets van zeggen of is het deze product die jij vertegenwoordig hypokriete leugenaar dat je bent.wat jij hier doet heet doemdenken, een utopie vooral als je weet wat bouterse allemaal heeft misdaan in suriname dan ben jij dommer dan dom de jongeren blijf maar lekker in jou waan geloven je komt een keer met beide benen op de grond terecht. dit is de reaktie van iemand die een normale school opleiding heeft gevolgd een straat man.sorrow tears& blood, fela kuti.deze man verwoorde met zijn muziek heel goed hoe de militaire machthebbers in negeria zich verrijkt hebben over de ruggen van de samenleving en nog steeds doen. EEN TIP.


  Maak melding

 13. granripper ..niet doen, niet doen….jij weet zelf dat jij zieke mensen niet grof mag behandelen.
  Daarom niet doen..Granripper..
  (arme Du)vergeet pilletje niet Du….arme jonge.
  En de rest maak geen grappen met andersmans ziekte.


  Maak melding

 14. Wat een onzinnig getetter over een zo belangrijk onderwerp. Sommigen dan!
  Voor De Jongeren en DU heb ik een mooi voorstel: ga naar de Marine trap en vecht jullie politieke vete daar uit. Laat de ruimte op dit forum aan mensen over die met goede suggersties en oplossingen komen.
  We weten allang welke partij jullie voorkeur verdient. Stop met dat gescheld en verwijt.


  Maak melding

 15. Dit is een project die reeds door het front gerealiseerd moest zijn > Zie Kabinet Venetiaan mede schuldig aan stagnatie bouw dijk. Deze regering stelt andere prioriteiten. In Paramaribo wonen meer mensen. Waar zou er meer schade door een sunami aangericht worden aan mens en infra. Commewijne of paramaribo? Welke bewoners zijn makkelijker nu te evacueren paramaribo of een handjevol comeewijne bewoners?
  Think twice.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.