Surinaamse arbeidsmarkt te weinig gespecialiseerd

24

PARAMARIBO, 14 aug – De arbeidsmarkt in Suriname is weinig gespecialiseerd. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Er is een gat in het aanbod. Dit ligt niet aan de omvang of de aanwas van arbeidskrachten. Die zijn er ruim voldoende.

De formele opleidingen leveren in ruime hoeveelheden af. “Er worden steeds meer krachten afgeleverd op de markt. Maar de opleidingen zijn niet altijd even goed afgestemd op de vraag”, zegt Amarello-Williams. In de praktijk levert het de nodig frustraties op. Mensen zoeken naar werk, krijgen het niet, terwijl er vacatures te over zijn. Aan beide zijden valt dit niet goed.

De werkloosheid wordt ook gevoed door de grote instroom van migrantenwerkers. Chinezen en Brazilianen pikken heel wat baantjes. Dat geldt vooral de infrastructuur en mijnbouw. Toch wordt al jaren weinig ondernomen om veranderingen teweeg te brengen. Uiteindelijk is het de overheid weer die aanzetten moet geven. “We geven korte vaktrainingen om de de markt sneller te voorzien”, aldus Amarello-Williams.

24 REACTIES

 1. Blijf geen dingen roepen waar jullie zelf nooit aan gewerkt hebben.(meer vernielzucht i’ja)

  En nog erbij +/- 10 jaar FRONT…Wie is schuldig hieraan.

  Bedonder je zelve maar hoor…..Land en volk in de pinarie achterlatend.
  SLECHTE MENSEN.


  Maak melding

 2. Uit de opmerkingen van minister Amarillo blijkt overduidelijk dat Suriname qua opleidingsniveau 40 jaar achter loopt bij de rest van de wereld. Nu eindelijk wordt ingezien dat het beleid wat dat betreft absoluut geen enkele zode aan de dijk heeft gezet. Doortastendheid, visie en toekomstgericht beleid, ach laat maar. We hebben belangrijker dingen aan ons hoofd. Suriname mist de boot aan alle kanten dank zij een falend onderwijs- cq. werkgelegenheidsbeleid. U bent te laat met deze opmerking, minister, en de vorige ministers zijn jaren te laat geweest met het maken van beleidsplannen voor de toekomst. Ziehier Suriname. Arbeidsplaatsen genoeg, maar het opleidingsniveau is schrikbarend laag. Dit is 2009. Halloo, wakker worden daar in de DNA!


  Maak melding

 3. Democratisch klopt dit verhaaltje van Joyce niet.

  Nu blijkt uit haar verhaal duidelijk dat Joyce en al haar voorgangers(niet van een kerk hoor),in al die front regeringsjaren van de frontvolspedagogen,monddood gehouden.

  Nu knelt in joyce haar regeringsjaren haar beleidmakende schoen.

  Nu moet Joyce LAP LAP politiek doen.
  Nu is ook heel belangrijk dat ze concreet aangeeft,welke plaats de jongeren hebben gehad en krijgen in de toekomst met haar visie en doelstellingen betreft werkgelegenheid,leerwerkplaatsen voor onze te vroeg begonnen met knippa verkopende jongeren,die nu alleen de kwaliteiten van geld kennen,inplaats van kwaliteit maatschappelijke bewustwording.

  Dus Joyce: wat is UW visie en doelstelling betreft de kansloze jongeren op de arbeidsmarkt.

  Laat degene die een hoge opleiding hebben genoten en toch geen werk krijgen, maar hoe denk u over deze doelgroep, ding mofina wang sa e hossel en ding e hore na skoro ete.

  De jongeren die de NDP aahangen, waarvan meneer Bouterse de voorzitter is,vinden dat als joyce over de jongeren geen duidelijke visie en doelstelling van toen en nu kan geven of heeft,2010 voor een verrassing zou moeten zorgen,want dan heeft iedereen elkaar al genoeg onrecht aangedaan en wordt het tijd overnieuw te beginnen met het team van de NDP samen met de jongeren die de NDP aanhangen.


  Maak melding

 4. Kan Joyce de jongeren vertellen wat haar begroting voor het komend jaar 2010 zal zijn,ongeacht winst of verlies.

  Ook in een nieuw kabinet in de oppositie zal ze nu al over moeten hebben nagedacht,want politieke leiders gaan voor algemeen belang en niet voor persoonlijk belang.

  Al zou ze oppositie zijn ze moet ook ideen aan de coalitie kunnen aandragen om het jongeren en werkgelegenheid tot goed ontwikkeld beleid te brengen, en niet achter rancuneus beleidsvoering gaan scharen, met het gevolg dat ze nu geen raad weet met het idee dat ze een conclussie over haar beleid werkgelegenheid en loopbaanontwikkeling,aan het surinaamsvolk moet komen overleggen.

  En de jongeren die de NDP aanhangen fungeren nu als intermediar(tuusenschakkel), tussen de overheid en de rest van de oudere bevolking die over het algemeen nog jong in het denken is gehouden, door front maatschappijdodende volkspedagogen.


  Maak melding

 5. Mevrouw Joyce: De jongeren die de NDP aanhangen willen van u weten hoe u deze institutionele discriminatie op de arbeidsmarkt wil gaan aanpakken.

  De jongeren willen werk en geld.
  welke voorwaarden gaat u en uw front scheppen voor ook de jongeren die de NDP aanhangen en zich niet laten koeioneren als hoe de grote mensen dit met elkaar laten gebeuren.

  Intermediaren zoals de jongere, laten geen frommel toe, anders roepen we de hele wereld aan regeringmachten erbij.
  Dus vertel ons jongeren, dan neks no fout!!!!!


  Maak melding

 6. Chinezen en Brazilianen pikken heel wat baantjes. Dat geldt vooral de infrastructuur en mijnbouw
  Wat een larie verhaal van de minister. Om in de mijnbouw te werken heb je geen hoogdravende opleiding nodig maar eerder je fysieke kracht en een veiligheidsopleiding (VCA). Dat de chinezen en brazilianen de baantjes pikken komt omdat zij langer en harder werken en de meetbare output vaak vele malen groter is dan die van de sranangmangs.
  Dit geldt voor de bottum als voor het kader en top. Lui zeven even en het loon is niet gerelateert aan de prestatie en output


  Maak melding

 7. Het probleem van de suris is,,,werk schuw…..

  Ze lopen liever om het werk heen en vervolgen hun weg..

  Hoe kan een suri specialiteiten bezitten,terwijl hij/zij zijn diploma heeft verkregen door de benen wijdt open of door tjoekoe te geven.voor het sertificaat…

  Ik citeer alleen de waarheid wat er dagelijks in de scholen gebeurt.

  Chinezen,brazilianen zoeken het werk op,suris hangen en doen niks,maar klagen daar zijn ze kampioen in..


  Maak melding

 8. Dit is weer een voorbeeld van meer vragen poltiek,dan oplossingsgerichte politiek,van de frontpedagogen die de kloof tussen volk en beleidsmaker dieper graven.

  Noem tenminstte een aantal oplossingsmodellen op voor het volk.

  Vooral de jongeren willen geen slachtoffer meer zijn of overleven, omdat er geen voorwaarden zijn geschapen door de overheid front voor werk en daarmee geld te verdienen.

  Front moet weten dat de jongeren niet kunnen overleven zonder een doel in je leven.

  Dan is het toch niet gek dat veel jongeren volledig de weg kwijtraken en niet weten waar ze zich aan vast moeten klampen.

  Wat wil joyce oprecht dat de jongeren over haar regeer perioden moet denken.

  We horen het graag, waar daar begint een doel om een volk te leiden,omdat het je aan het denken zet.


  Maak melding

 9. Joyce heeft deopdracht vanuit de samenleving niet opgepakt.

  Anders was al duidelijk hoeveel zij al over had of heeft nagedacht om bijv:
  werkloosheidsprojecten op te zetten voor de werkloze jongeren of had ze nagedacht over dagbesteding van gehandicapte werkloze surinaamse jongeren ongeacht nps of ndp.Landsbelang girl!!!!!


  Maak melding

 10. Door alleen heer politiek is joyce niet op de hoogte van veel.

  Kan je zelf niet zien Joyce,dat de jongeren een vergeten stuk zijn in dit 27 jarig dec 82,zonder conclussie recht en wet verkiezingparadepaardje, niet voor het volk opkomende politiek,achterhaald is?

  Dan joe oneerlijk, want je weet dat door jullie koeioneer gedrag jullie in je eigen koeienstront draaien.

  Sorry met het front hoef je je niet meer te houden aan communicatie regels, die worden het eerst door jullie frontpedagogen vertrapt,omwille van 1 man die jullie wie weet waarom niet achter het slot en die grendel kunnen krijgen, maar wel altijd voor de verkiezing als surinaamsgalgenhumorist willen laten fungeren,om jullie front regeer falen te maskeren.

  De jongeren gaan jullie masker weldegelijk laten vallen.


  Maak melding

 11. Nu ben ik wel benieuwd naar de lange termijn beleidsplanning van deze mini-ster toen ze aantrad, wat waren je doelstellingen en hoeveel daarvan heb je kunnen uitvoeren of tenminste ingang kunnen zetten.

  Wat voor afspraken heb je met je collega van onderwijs gemaakt, hebben jullie beleid op elkaar afgestemd, zo ja waar staan jullie totnutoe wat betreft uitvoerbaarheid.

  Het Surinaamse volk wil niet meer weten wat de problemen zijn, dat weten ze maar al te goed, oplossingen daar wacht men op.

  Front mini-sters zijn alleen maar goed in het benoemen van problemen die al jaren duidelijk zichtbaar zijn, oplossingen aanbieden, ho maar en dat noemt zich minister.

  Weg met die front uilskuikens.


  Maak melding

 12. Beste lezers,

  De jongeren, Joyce en allen die het beste willen van een welvarende staat waarvan alle lagen van de bevolking aan hun trekken komen voor een betere welstand, heb ik een dringende boodschap.

  Politiek is politiek, commercie is marktwerking en welvaart vanuit de democratie.

  Het zijn grotendeels uit de bevolkingsgroepen van waaruit waarlijke initiatieven worden genomen met goede bedoelingen van dien. Namelijk om behoeftes te ledigen en om te blijven bestaan, daar een prijskaartje aan te verbinden.

  Hallo De Jongeren, eerst wil ik uw organisatie en deelnemers/aanhangers, een hart onder de riem steken. Het is waar dat bedrijven eerder dertigers tot vijftigers in dienst nemen. Belangrijkste redenen daarvoor zijn dat deze groep niet meer experimenteren in de arbeidsmarkt en vooral arbeidsreferenties hebben. Maar ook zij zijn een keertje voor het eerst begonnen met een vak/functie/beroep. Wat ik na scholingsprocessen mis in Suriname is het meehelpen en begeleiden van schoolverlaters aan stage, banen en dergelijke.

  De kloof tussen werkzoekenden en werkgevers is zeer groot. Simpel, er is geen arbeidsbureau waar partijen elkaar kunnen vinden. Daarnaast, zijn er geen duidelijke arbeidswetgeving zoals in Nederland. Dus werkgevers doen wat zij willen met werknemers, slechte beloning, gevaarlijke arbeidsomstandigheden en zo kan ik nog vele noemen.

  Onze organisatie, CompetentiePLUS, die al jaren in Ned opereert ter competentieverrijking voor mensen die efficiënt een beroep of functie en daarmee te werk willen staan wij van harte bij. In Suriname zijn wij net begonnen. Kijk op http://www.competentieplus.nl. Graag willen wij meer informatie over De Jongeren.

  Het beste aan alle lezers toegewenst,
  De directeur, Basier


  Maak melding

 13. Een ontmoeting met Ricardo aan de Zwartenhovenburgstraat.
  Ricardo zegt:’De infrastructurele sector in Suriname heeft de afgelopen jaren in een groot aantal deelsectoren indrukwekkende veranderingen doorgemaakt’ hij kijk rondom zich en vervolgt:’ Toch is het niet veilig in het verkeer en zijn er veel jongeren die geen baan kunnen vinden’. ‘Er zijn nu veel projecten die door Nederlands en EU geld wordt gefinancierd’: verteld Ricardo. Waar zou die plotselinge interesse vandaan komen vraag ik Ricardo. Hij kijkt mij even aan en komt met een antwoord: ’Weliswaar heeft de economische crisis in de wereld mee te maken’. ‘Ik denk dat je in de juiste richting denkt Ricardo’. ‘De economie in Nederland en de rest van Europa maken zware tijden door’. ‘Dit is Europees overheidsgeld bedoeld om Europese bedrijven draaiende te houden’ zeg ik. ‘Veel kunnen Surinamers toch op eigen kracht doen Ricardo’, zeg ik. Bedoelt t U misschien Een beleid bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te bevorderen, zegt Ricardo. Moet toch kunnen Ricardo zeg ik. ‘Dat lukt eerder in Nickerie dan in Paramaribo, zegt Ricardo. ‘Hier in Paramaribo vallen veel verkeersslachtoffers omdat niemand zich echt aan de regels houdt’. ‘Automobilisten denken dat ze de baas in het verkeer zijn’. Zegt Ricardo.(Varma R)


  Maak melding

 14. @ de jongeren
  7 reaktie nul inhoud alleen flauwekul, word je niet moe van jou zelf of denk je dat je interessant bent, velen verwijten die jij maakt zijn ongegrond en dom ik zal jou uitleggen waarom jij wil dat bouterse en zijn megablok aan de macht komt in suriname waneer gaan deze BEESTEN hun excuses aanbieden aan de surinaamse samenleving voor wat ze suriname hebben gedaan waneer verklaard bouterse en de ndp publiekelijk dat ze repect voor onze wetten regels en democratie hebben en dat ze afstand nemen van de moorden die onder bouterse zijn militaire leiding zijn gepleegd foltering marteling avondklok dit zijn belangrijke vragen de jongeren , laat bouterse vertellen hoe hij de problemen die hij zelf heeft veroorzaakt gaat oplossen. jij hebt het over de hele wereld, de wereld van vandaag heeft geen plaats voor dictators moordenaar en anti democraten, ik geef jou nu op een briefje en onthoud het heel goed er komt een reaktie van de wereld over het meedoen van bouterse aan de verkiezing en of ze samen gaan werken met regering die geleid word door bouterse ik weet niet hoe vergeetachtig jullie zijn maar amerika heeft in het verleden bij monde van zijn ambassadeur in suriname duidelijk gemaakt dat ze niet zullen samen werken met en regering onder bouterse en nederland ook voor rest is er niet veel meer mss cuba of chavez.kiezen voor bouterse is kiezen voor isolatie van suriname mugabe is daar een heel mooi voorbeeld van .dus de jongeren hou op met jou retoriek daarmee komt suriname geen steek vooruit .


  Maak melding

 15. klagende dagdieven daar in suriname. ze stelen de dag, klagen op hardwerkende chinezen en brazilianen houden hun handjes op voor hun surned matties die op vakantie zijn in suriname en thats it.


  Maak melding

 16. @15 du,kleine letter!

  1. jongeren hebben informatie nodig over:
  -onderwijs
  -werkgelegenheid
  -meer sporthallen
  -meer bibliotheken
  en weet je du vul de rest maar aan.

  Meneer Bouterse is voor de jongeren geen heilige,maar niet alles is zijn schuld,knoop dat maar in je jesie, dat de jongeren dat beseffen.

  Meneer Bouterse is geen held, maar een volksleider, dat ben jij niet du, want jij bent blind van haat en scheert alle NDP ers klein en groot,wel met de situatie ’82 bekend, of niet bekend met de situatie ’82 met 1 en dezelfde zonder conclussie ’82 scheermes.Du, jij en je frontleiders zijn onhygiénisch bezig om te gaan met het surinaamsvolk.Jullie gebruiken 1 scheermes om het hele surinaamsvolk te behandelen, met de haat en verdeeldheidzaaien scheermes.

  Du scheer jou en consorten eerst jullie haatbarba.


  Maak melding

 17. @15 du, kleine letter!

  Meneer Bouterse heeft een boodschap die door een groot deel van het Surinaamsevlk wordt opgepakt.

  En daar is geen plaats voor haat, maar voor eerlijke en oprechte verbroedering in het belang van het surinaamsvolk, dat 27 jaar in een web dec’82 zit zonder conclussie,dan allen maar verdeeldheid.


  Maak melding

 18. Beste CompetentiePLUS #13,

  Op uw site heb ik kunnen constateren dat uw instelling op enkele wijze een samenwerkingsverband met de Surinaamse staat heeft. Ook maakt u geen melding van samenwerking, in welke vorm dan ook, met “non-profit” organisatie(s) in Suriname noch Nederland. Anders zou uw oproep op dit forum meer dan gerechtvaardigd zijn.

  In mijn optiek bent u directeur van een profit organisatie, een commercieel project, waar u op dit forum simpelweg “klanten” voor zoekt. Marketing en reclame zijn dure kostenposten, dat is immers bekend.

  Als u een effectieve bijdrage aan de ontwikkeling van de doelgroep wilt leveren kunt u beter uw dringende boodschap rechtsstreeks bij de minister of zijn/haar staf kenbaar maken.

  Dat neemt niet weg dat ik uw inspanningen om dit commerciëele project in Suriname succesvol te maken wel waardeer. In dat geval levert u trouwens ook een bijdrage aan de vooruitgang van de Surinaamse ekonomie.
  Ik merk wel als ik verkeerd ben geïnformeerd.


  Maak melding

 19. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM.

  Verfoeilijk toch zo’n gewichtige naam, maar daar toch bezig zijn met plantage achtige denk en handels wijze en ook op dat niveau land en volk daarnaar toe te brengen…VERFOEILIJK TOCH.

  Puur om aan de macht te blijven, moet de jeugd maar zorgdragen weer het land uittevluchten als jaren ’70 tot heden….VERFOELIJK TOCH.

  Wat heeft de burger aan dit gepraat er veranderd gewoon weg niks….gewoon het geld van land en volk opstrijken en de bevolking maar met vertellingen bezig houden…..VERFOEILIJK !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. @ AHA en geachte lezers,

  Uw beweringen zijn totzoverre waar.
  Totnogtoe hebben wij geen enkele samenwerking met de staat Suriname dan dat wij enig ingeschreven staan bij de KKF en gaan de gebruikelijke Omzetbelasting betalen en ons aan ondernemersregels houden.

  Maar:
  Deels van onze initiatieven zijn en gaan in de richting van non-profits doelen.
  Let maar op! Ons aanpak is professioneel. Daarnaast brengen wij werkzoekenden en werkgevers dichterbij naar mekaar en wel snel en adequaat. Onze activiteiten op dat gebied gaan wij verhogen.

  Triest is dat 60% van non-profits met EG-subsidies, allerlei fondsen en ontwikkelingshulp belanden de centen in schroothoop en verval, mede verrijken slimmerikken zich, die weten misbruik te maken van emoties uit het samenleving en geldschieters. 60% Van goed bedoelde doelen worden niet behaald of ten dele behaald. Daarom worden financierders steeds strenger en komen met ellenlange procedures en certificeriengseisen.

  Een gewone man met goede ideeen praat alleen maar over zijn/haar idee, maar mist en heeft niet voldoende daadkracht iets daamee te doen.

  Vergeet een ding niet geachte mensen. Ook de emotionele initiafnemer moet ergens van leven. Sinterklaas bestaat niet. Onthoud dat goed. Men zegt, Wie goed doet, goed ontmoet”, dat ondervind ik keer op keer. Ik geniet van de mensen om me heen, de dankbaarheid en natuurlijk de verdiensten. Maar mijn mensen verdienen ook, hun salarissen, sociaal contact en sociaal deelname in de maatschappij horen er bij.

  Men moet ergens beginnen als je goede ideeen hebt. Mijn voorfinancieerders zijn weldoeners uit diverse non-profits-organisaties. Simpel, niet iedereen komt op de juiste ideeen en daarbij met lef en deskundigheid ter uitvoering van zijn/haar ideeen.

  Ook uw ideeen, commentaar en kritiek zijn welkom. Daar leren wij van.

  van Competentieplus


  Maak melding

 21. Geachte heer Basier,

  Bedankt voor uw antwoord en dat u iets meer duidelijkheid heeft kunnen en willen verschaffen.

  Succes met uw missie. Ik vind het positief!


  Maak melding

 22. @ de jongeren
  weet jij hoeveel gepecialiseerd personeel gevlucht zijn voor jou dictator de surinaamse pol pot bouterse en weet jij ook hoeveel kader het land hebben verlaten na de moorden op advocaten docenten journalisten vakbonds mensen over gepecialiseerd gesproken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.