AZV Suriname prikkelt tot politieke oprispingen

15

PARAMARIBO, 13 aug – De politiek weet zich niet goed raad met de idee van een Algemene Ziektekosten Verzekering, AZV. Vooral het meningsverschil binnen de ministerraad over de invoering geeft aanleiding tot behoorlijk zure oprispingen. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid stelt niets minder dan sabotage vast bij vicepresident Ramdien Sardjoe.

Anders valt moeilijk te begrijpen dat Sardjoe de bespreking van het betreffende wetsvoorstel niet op de agenda plaatst. “Ik heb tot vervelen toe aangegeven dat het op de agenda moet komen. Men moet oppassen. Anders wordt dit werkelijk een issue op 25 mei 2010 (verkiezingsdag, red.). Dan zal het volk zien wie het werkelijk met hen meent en wie niet”, zegt Waterberg.

Als grootste pleitbezorger heeft hij moeite met de lange aanloop. Al geruime tijd loopt een reclamecampagne over het AZV. Toch weet niemand goed wat het wordt. De particuliere verzekeraars vrezen straks te moeten betalen voor mensen die geen bijdrage leveren. Ook het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting is geen uitgesproken voorstaander.

Dit ministerie is traditioneel financier van de tienduizenden zogenaamde on- en minvermogenden. Die genieten kosteloze medische hulp, inclusief hospitalisatie. Met een AZV is het ministerie zijn bestaansrecht zo goed als kwijt. Sardjoe vindt het voorstel ook vaagjes wat betreft het dienstenpakket. Waterberg vindt het daarom juist nodig het debat te starten in de ministerraad.

15 REACTIES

 1. Ik vind,dat ieder surinamer verplicht verzekerd moet zijn tegen ziekte kosten..

  Dit tegen een redelijk verplicht bedrag in de maand.

  Zo heeft iedereen de zekerheid voor medische voorziening de rijken moeten uitaard meer betalen dan de gemiddelde suri.

  Maar daartegen over staat dat zij ook een eerste-klas behandeling moeten kunnen krijgen.

  Weg met de on-min-vermogen kaarten is niet meer van deze tijd.

  Alle doktoren moeten gewoon in overheids dienst en door het zieken fonds betaald worden.
  Medische zorg moet geen politiek issu worden het gaat om de gezondheid van de surinaams mens..

  De eerste hulp dienst bij het academisch ziekenhuis moet gedecentraliceerd worden en in alle dictricten een opgezet..


  Maak melding

 2. Een links en een rechts georiënteerde politieke partij in één combinatie werkt niet.Recentelijk had een bewinsman van de VHP’t nog over mensenrechten.De NPS moet zich sociaal sterker opstellen.Het lijk er veel op dat deze twee partijen alleen maar voor de schijn samen zijn.Deze tegenstellingen houdt de ontwikkeling van ’t land al 135 jaar in een houd-greep.


  Maak melding

 3. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid stelt niets minder dan sabotage vast bij vicepresident Ramdien Sardjoe.
  Logisch dat hij zo reageerd, want dit wil hij voor de verkiezingen realiseren voor zijn achterban, die dan gratis medische hulp krijgt, zoals ze gewend zijn alles gratis te krijgen!
  Hij kan dan in het achterland gaan rondbazuinen , dat hij ervoor gezorgd heeft!!


  Maak melding

 4. In feite heeft de VP reeds aangegeven, wat de knelpunten zijn. Het is ook bekend, dat de voorzitter van de NPS tot 2 keer toe in het openbaar in Grun Djari heeft verteld, dat hij er alles aan zal doen om de zetels die hij in het binnenland verloren heeft terug te winnen. Het is dan te begrijpen, dat de minister van Financien bij alle voorstellen van de A-combinatie met of zonder gegronde redenen zal dwarsliggen.


  Maak melding

 5. @1 marcel

  duidelijke visie

  De jongeren concluderen dan:
  als politiek en ziektekosten onafscheidelijk van elkaar zijn, dus geassimileerd zijn = dat genocide (willekeur en onduidelijkheid ziekenfondswet)= tegen de rechten van de mens of denken de jongeren die de NDP aanhangen te oppervlakkig?


  Maak melding

 6. De jongeren willen geen vrijblijvende zorg meer heebben voor alle surinamers.

  Wat is er met al dat geld gebeurd om tenminste te kunnen aangeven hoezeer hard het front heeft gewerkt aan nadenken over deze maatschappelijke knelpunt.

  Sa ronalti doe!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. De jongeren zien dit als doorzichtige stemtaal dat zwak tot zeer zwak is, en omschreven kan worden als niet te kwalificeren, omdat de handelingen van sardjoe en consorten om een volk en al haar kruisen te dragen niet gelukt is.

  Er is institutionele discriminatie,racisme en aanverwante intolerantie in de surinaamse samenleving.

  Was dat uw doel om uw behoefte aan meer geld zonder de slang te vergroten?


  Maak melding

 8. Saroe e kan niet alleen met mensen samenwerken waar alle neuzen de zelfde kant opstaan.

  Werk nu niet meer!

  Waarom niet vast oefen contact te maken met NDP op beleidsmatigniveau, sarjoe en consorten hebben 27 jaar na dec 82,de kern van hun probleem in het licht.

  Alleen we chech fa ding wang samenwerken alleen of iedereen die volksleider is erbij betrekken inclusief de nieuwe coming out BOUVA.

  Samenwerken + politiek is altijd algemeen volks belang en geen persoonlik belang/gewin.


  Maak melding

 9. eigenlik zijn de reakties voor het onderwerp sardoe.

  Maar ook heilzaam voor dit onderwerp.
  overalgemeen slaapverwekkende vertoning nu anno 2009, de pedagogen front.


  Maak melding

 10. Minister Waterberg heb je niets te zeggen over het gezonheidssituatie van de Surinamers, of zit je nu voor spek en bone daar op die positie de afgelopen vier jaar.
  Ik weet niet van welk partij jij bent en dat intreseert mij ook niet, maar mijn mening is dat jij nu iemand voor zwarte piet wil maken en dat is ook toevallig het vice-president en waarom niet de presidentg zelf. Jullie hebben toch wel wekelijks vergadering met de ministerraad en de anderen, en volgens mijn berekening is dat 4 x 52 is altijd nog 208 en minus de vak. en ziektes van je collega s en anderen toch waarschijnlijk meer dan 100 keren en doe je nu pas je bek open.
  Waterberg heb jij misschien een WATERHOOFD en alleen het temparatuur moet nog opgenomen worden hoeveel GRADEN CELCIUS die is. Het is naar mijn mening altijd boven de 40 de afgelopen 4 jaar geweest en daarom nu kom je met dit verhaal omdat de verkiezingen voor de deur staan. COMPLOT

  Tang Boeng.


  Maak melding

 11. Naar alle waarschijnlijkheid is er weer een blaffende hond bijgekomen.

  Blaffen en hard weg lopen voor de boef.(gwi go kibri liki fridi dagu)

  Kan toch niet waar zijn… idioten gedrag…UNU KABA DAN!!!VERFOEILIJK TOCH


  Maak melding

 12. Ik hoop dat kuiltje bij Jantje nu gedicht is.

  Sari tori nanga a meisje gwi gewoon liki ijs.

  A smelter gewoon, met een of ander sniper bal man.

  Vrouw of meisje anno 2009 maakt kuiltje in tuintje HART.

  STERKTE………. JAN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.