Vette jaren Surinaams bananenbedrijf gloren

9

PARAMARIBO, 12 aug – Voor de bananenindustrie breken wellicht betere tijden aan. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De malaise na het bankroet van het oude Surland lijkt voorbij. De productie is weer goed op gang.

Sinds de neergang van enkele jaren terug is het niet zo goed gegaan als nu. “Het bedrijf is nog niet waar het wezen moet. Maar ooit was de productie ongeveer elf ton. Vandaag de dag praten we over veertig ton en de groei is naar vijftig ton”, zegt Raghoebarsing. Daar is veel voor gedaan de afgelopen jaren. De modernisering met behulp van de Europese Unie heeft vruchten afgeworpen.

Het is aardig gelukt de bananenindustrie te behouden voor Suriname. Ruim tweeduizend banen zijn zo gered. “Dat betekent dat evenzoveel gezinnen een bestaan vinden in de industrie”, aldus Raghoebarsing. Het herstel is zelfs zo ver dat buitenlands kapitaal interesse toont. Een Belgisch bedrijf ziet been in een eventuele overname. De cirkel van behoud is dan compleet.

9 REACTIES

 1. Sinds wanneer is het geoorloofd om de poes te belasten met het bewaken van de melk?

  Waar zijn al die injecties welke in deze sektor zijn gedropped in de loop de tijden?


  Maak melding

 2. De productie is weer goed op gang.
  is er ook sprake van een goede verkoopprijs en goede hoeveelheid? Want productie is één ding de afzet is bepalend voor continuiteit en winstgevendheid.


  Maak melding

 3. @Pinto

  Maak je maar niet bang. Ze nemen jouw echt niet in dienst. Zelfs niet als schoonmaker. 😆

  @Voorwaarts

  Heb je het artikel wel gelezen? Zo ja dan heb je een groot probleem met het begrijpen en onthouden van de inhoud. 😆


  Maak melding

 4. Minister niet doen om het bedrijf te verkopen. Je kan wel een gedeelte verkopen Bv 40 % dan hou je de touwtjes verlopig in handen.
  En een oom van mij heeft vele jaren geleden voor Surland gewerkt. De pensioen die hij krijgt hebben ze jaren voor moeten vechten.Het is gewoon een habbekrats voor 40 jaar trouwe dienst. Als jullie winst maken ga de pensioen pot spekken. Beter dan aan julie buiten vrouwen geven

  Ik rust


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.