Suriname wil betere compensatie jungletraining

15

PARAMARIBO, 11 aug – Het is mogelijk tijd voor een andere manier van compensatie voor de Nederlandse jungletrainingen in Suriname. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. De schenking van materieel blijkt vaker niet bevredigend. Het materieel wil het wel eens laten afweten. Maar dat is niet alleen Nederland aan te rekenen.

Suriname krijgt steeds de gelegenheid de schenkingen te controleren. In Nederland. “We sturen onze eigen deskundigen, logistiek personeel, naar Nederland voor wat betreft de schenkingsmiddelen, omdat wij daar zelf aangeven of we de schenkingsmiddelen willen accepteren”, zegt Fernald tegenover Dagblad Suriname. Pas als de deskundigen groen licht geven, komt Nederland in.

Als er dus tweedehands spul bij zit, heeft Suriname dat goedgekeurd. Nederland valt moeilijk krenterigheid te verwijten. “Dan hebben we onze eigen mensen ernaar toe gestuurd die zijn gaan beoordelen. Als die zeggen: go, dan komen de spullen naar Suriname”, aldus Fernald. Het beste is de compensatie te veranderen door bijvoorbeeld instructeurs te verhuren bij de tweejaarlijkse trainingen.

15 REACTIES

 1. Instructeurs verhuren??
  Het valt me op dat Suriname bijna altijd een kater over houdt aan gevoerde onderhandelingen. Over de hele linie, niet alleen mbt tot het leger zoals in dit geval met Nederland. De samenwerkingsvorm zoals in kwestie. is niet nieuw en vindt overal ter wereld plaats. Het moge duidelijk zijn dat er zeer verhulde politieke redenen zijn om op militair gebied samen te werken. Het belang of de bilaterale belangen, bepalen dan de prijs. Het lijkt mij daarom verstandig dat de minister van Defensie van Suriname een goede ananlyse moet maken waar politiek gezien het genoegen en het belang van de besproken samenwerking ligt.Aan de hand daarvan zal met veel meer nauwkeurigheid de “betaling” kunnen woren betaald. Heet is ons allemaal bekend dat een Nederland niet uit vriendschap handelt. Internationaal wordt illustratief gezegd ” friendship with the Dutch is always conditonal”. Als geen ander weet de witte Hollander dat je de tegenpartij direct en steevast dient te laten inzien dat hij blij moet zijn met de deal. En ach, als we zien wat er aan de onderhandelingstafel komt van Surinaamse zijde dan verbaasd het resultaat mij geenszins. Het is misschien daarom aan te raden dat het herbepalen van de Surinaamse positie in het onderhavige, met behulp van werkelijke deskundigen dient te geschieden. Ik reken daar de minister en de huidige legertop niet toe. Het verschil in kennis en gehaaidheid is veel te groot en het resultaat bewijst het. Het is kenmerkend hoe vaak de heren terug keren naar Suriname en zich zelf de beste cijfer geven voor gevoerde onderhandelingen ne vervolgens blijkt dat er steeds weer een kat in de zak gekocht werd. Ik raad de minister aan om de opzet en de methodiek van internationaal onderhandelen eens te bestuderen en wellicht te overwegen om die fase van het contact met Nederland over te laten aan daartoe getrainde echte deskundigen. Ongetwijfeld zal de” betaling” welke Nederland dan bereid is te betalen voor jungletrainingen in Suriname een ander basis krijgen. Het is een schande dat de minister zijn “beleid” op dit gebied slechts denkt aan te moeten passen door een beetje geld te vragen in plaats van oude dump rommel. Hoelang laten we de bakras ons voor de gek houden en misbruiken.


  Maak melding

 2. Instructeurs verhuren??
  Het valt me op dat Suriname bijna altijd een kater over houdt aan gevoerde onderhandelingen. Over de hele linie, niet alleen mbt tot het leger zoals in dit geval met Nederland. De samenwerkingsvorm zoals in kwestie. is niet nieuw en vindt overal ter wereld plaats. Het moge duidelijk zijn dat er zeer verhulde politieke redenen zijn om op militair gebied samen te werken. Het belang of de bilaterale belangen, bepalen dan de prijs. Het lijkt mij daarom verstandig dat de minister van Defensie van Suriname eerst een goede ananlyse dient te maken, om er achter te komen waar politiek gezien het genoegen en het belang van de besproken samenwerking ligt. Aan de hand daarvan zal met veel meer nauwkeurigheid de “betaling” kunnen woren bepaald. Het is ons allemaal bekend dat een Nederlander niet uit vriendschap handelt. Internationaal wordt illustratief gezegd ” friendship with the Dutch is always conditonal”. Als geen ander weet vooral de witte Hollander dat je de tegenpartij direct en steevast dient te laten inzien dat hij blij moet zijn met de deal. En ach, als we zien wat er aan de onderhandelingstafel komt van Surinaamse zijde dan verbaasd het resultaat mij geenszins. Het is misschien daarom aan te raden dat het herbepalen van de Surinaamse positie in het onderhavige, met behulp van gelouterde deskundigen dient te geschieden. U zult me moeten vergeven maar ik reken de minister en de huidige legertop daar niet toe. Het verschil in benodigde kennis en gehaaidheid is veel te groot en het resultaat bewijst het. Het is kenmerkend hoe vaak de heren terug keren naar Suriname en zich zelf de beste cijfer geven voor gevoerde onderhandelingen maar steeds blijkt weer dat er weer een kat in de zak werd gekocht. Ik raad de minister aan om de opzet en de methodiek van internationaal onderhandelen eens te bestuderen en wellicht te overwegen om die fase van het contact met Nederland over te laten aan daartoe getrainde echte deskundigen. Ongetwijfeld zal de” betaling” welke Nederland dan bereid is te betalen voor jungletrainingen in Suriname een andere basis krijgen. De oplossing waar de minister thans mee komt is teleurstellend omdat er voor het huidig leger veel meer uit te halen valt dan een paar Euro voor militaire jungle kennis overdracht. Ik hoop dat we ooit af zullen komen van dit amateuristich gedoe en in staat zullen zijn waardige en doordachte werkwijzen toe te passen. O langa wie o mekie bakra tekie oen pie bro froitie…


  Maak melding

 3. Redaktie ik heb een vervangend stuk gestuur daar bovenstaande enige fouten bevat. Gaarne de andere plaatsen. mocht u die niet hebben ontvangen dan niets plaatsen.
  Roy Bottse.


  Maak melding

 4. Ineens zijn, zijnnnnn !!! beste vrienden niet goed meer.
  Dit is zomaar………. belazer land en volk.
  Indruk willen maken door zijn eigen dommigheid.


  Maak melding

 5. die hele jungletraining is een rotsooi.vooral als de surinaamse militairen dit niet kunnen begrijpen of lering trekken uit deze stommiteit.

  de minister is te groen om de nederlandse deskundigheid te begrijpen.nederland gebruikt suriname als een dumpplaats met mede weten van de zogenaamde deskundigen uit suriname.

  in het beginne had de minister hemzelf alles goed bevonden.nu komt de zelfde minister ons iets anders vertellen.laat voortaan de hollanders tu moffo gun aan de deskundigen uit suriname tonen.


  Maak melding

 6. hahahahahahah, suriname is veranderd. De regering in suriname is net als de bewoners. Vroeger was men blij in Suriname als je chocola, kaas, of gympen voor ze bracht. Nu hebben ze liever geld als je naar suriname gaat en dat wil de regering ook, zo te zien. oen tjading in su


  Maak melding

 7. Wij Surinamers schieten meteen in de lach als een Europeaan ons iets vraag of tegen ons zegt.Goed onderhandelen is bij deze ondenkbaar.Los van dit feit ben ik ’t Surinaamse leger dankbaar dat ik de enorme schoon van ’t binnen-land met mijn eigen ogen heb mogen aanschouwen.De gemiddelde toerist betaald zich-zelf scheel voor.


  Maak melding

 8. Roy, geloof mij yu na mi mati.
  Waarom heb jij je om wat voor redenen dan ook
  van jou verantwoordelijkheid om mede sturing te geven onttrokken om anno 2009 met stenen te komen bonken. That’s a soldier unworthy!

  Oprechte militairen gaan voor samen uit/samen thuis en dat heb ik in jou gemist kompadre!


  Maak melding

 9. oprechte militairen moorden hun eigen burgers niet , oprechte militairen vermoorden geen ongewapende burgers en zwangere vrouwen en kinderen dus hou op met jou misselijk maken reaktie.ik vind dat deze minister dit eerder had moeten bedenken.


  Maak melding

 10. Deze minister is niet in staat evenwichtig een besluit te nemen in landsbelang. Het is gebleken dat voorheen hij het persoonlijk en privé belang voorop stelde boven het algemeen welzijn en belang van een groep.
  In de tijd van de IMEAO waar hij directeur was heeft hij zijn echtgenote ingeruild voor een studente. Een reden te meer om na te gaan of persoonlijke verrijking prioriteit geniet boven de groepsverrijking en welzijn.


  Maak melding

 11. oprechte militairen moorden hun eigen burgers niet , oprechte militairen vermoorden geen ongewapende burgers en zwangere vrouwen en kinderen dus hou op met jou misselijk maken reaktie.ik vind dat deze minister dit eerder had moeten bedenken.

  DU

  WAAR WIL JIJ NAAR TOE IRAK OF AFGANISTAN.
  LEG MI UIT….. ZIEKI IDI SANI YU!!!


  Maak melding

 12. Bottse,

  Hoe komt het dat je reacties in de kranten op Curacao en nu ook zo veel van elkaar gemeen hebben. Altijd uitschelden, altijd afbreken. Nooit positief.Vuil smijten.
  Je schrijft slecht. Niet als een wetenschapper. Pinto heeft gelijk. A.u.b raadpleeg eerst een woordenboek en daarna een deskundige.
  Jij woont op Curacao en dan ga je naar Suriname om te kijken hoe slecht het gaat.
  Schaam je jongen. Ik zat met jou op school (dus weet zeker dat je naar school bent geweest)je was altijd zo, en nu nog.
  Je hebt het meest gegeten van de NPS, je mag wat dankbaarder zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.