Kruimeldief niet welkom in Surinaamse politiecel

18

PARAMARIBO, 11 aug – Kruimeldieven zullen over niet al te lange tijd met de nek worden aangekeken op politiebureaus. Volgens hoofdofficier van justitie Garcia Paragsingh zal dit type zoveel mogelijk buiten de cellenhuizen worden gehouden. Daar zijn meer redenen voor.

Onder andere is de populatie in de cellenhuizen de politie boven het hoofd gegroeid. “We kunnen de cellen niet vol proppen”, zegt Paragsingh tegenover de Times of Suriname. Daar heeft het nu wel veel van met al de kruimeldieven die blijven binnenstromen. Het zijn meestal junks. Die graaien wat er te graaien valt om in hun behoefte te voorzien. Justitie wil een soort compensatietactiek.

Als het gestolen goed terug gevonden of gegeven kan worden, mag de dader gaan. De maatregel kan niet vroeg genoeg komen. Door de grote aanwas van arrestanten doen zich allerlei misstanden voor. De al slecht geventileerde cellen zijn in deze warme periode ware broeikassen. Arrestanten vertonen geïrriteerd gedrag en lopen huidziektes op. Justitie wil ook de administratieve afhandeling versnellen.

18 REACTIES

 1. Als er geen ruimte is om ze gevangen te zetten wat is dan de oplossing? Ik zou voorstellen resocialisatie middels werkprogrammas zoals onder toezicht een soort uitzendbureau beginnen waarbij ze zelf de kost verdienen voor zichzelf.
  Maar niet ongestraft laten lopen want anders wordt er gedacht “ma tok mi no kisie strafoe dus mi e doe mi sanie baka”


  Maak melding

 2. In plaats in het gevang te deponeren dan maar een centrum voor het afkicken.liefst ver buiten de bewoonde stad.

  praten met deze figuren gaat niet werken,gewoon laten opnemen in een afkickcentrum en de nodige maatregels toepassen.anders komt er geen veranderingen binnen deze groep.

  wat bedoeld men met kruimeldiefstal,alles is belangrijk voor de bestolenen en soms ook om onschatbare waarde.
  de staat moet met dat geld wat men van de dealer afpakt deze mensen gaan verzorgen.men moet niet met die idioten grappen,deze zijn een vloek binnen de gemeenschap en opsluiten die troep.


  Maak melding

 3. Men is in Suriname met alles rijkelijk laat!!
  Dit had ik reeds lang aangegeven dat men voor de kleinste en nietszeggende vergrijpen maandenlang in de cel wordt gestopt terwijl er snelrecht kan worden toegepast.Dit voorkomt overbevolking van de toch al kleine politiecellen die overigens niet daarvoor geschikt zijn.Dit systeem is nog uit de “pruikentijd”.


  Maak melding

 4. Mevrouw Cracia Paragsingh:dertigjaar geleden waren de mensen die in voorarrest zaten al met horderd man in één cel aan de ‘Nieuwehaven’,en je moest als dienst doende agent ook nog tussen die gasten begeven.Als de bevolking hier mee eens is,is weer een ander vehaal.’Junks’als rede gebruiken lijk mij ook geen sterk inzicht.De bron van de oorzaken moet ook alle aandacht krijgen.


  Maak melding

 5. dit lijkt me een goed idee,zo zullen mensen ook bang zijn om spullen bij junks te kopen ter verkoming om met justitie in aanraking te komen bij het terug vorderen van spullen aan de andere kant is het al jaren zo dat alleen kruimeldieven in de cellen zitten en de grote topboeven nog buiten lopen te vechten om meer cremineel geld.


  Maak melding

 6. ik ben zelf van een hindoestaans komaf en ik zeg ook niet dat alle blanke goed zijn maar een ding is zeker. waar donkere mensen wonen heeft nooit en nimmer mensen rechten. en geloof mijn over vijftig jaar is het nog steeds het zelfde.


  Maak melding

 7. Zware criminelen die moorden plegen, verkrachten, ontvoering kinderen enz. moeten allemaal in 1 grote cel geplaats worden. Zulke mensen zijn geen mensen maar kanibalen en verdienen de dood straf. Gezien doodstraf in Sur niet mogelijk is. Verdienen ze wel huidziekte waardoor ze kunnen bezweken. Dus leren anderen die deze daden willen plegen ook iets van.


  Maak melding

 8. Mevrouw Garcia,,

  Je moet die cruimel dieven juist oppakken de benen aan een ketting en laat ze een paar dagen achter elkaar de stad opruimen onder begeleiding van millieu beheer.

  Gewoon een taak straf onder het publiek,dan komen ze vanzelf berooid van af.

  Dan schamen ze zich wel voor het volk met een bepaald kleur overhemd die ze zelf moeten betalen.

  Transporteer ze naar achter zanderij en laat ze daar onder millitair begeleidng een week lang flink zweten en conditie training doen,tot ze er beter van worden en vergeten te stelen..


  Maak melding

 9. Waarom die bajesklanten niet verplicht arbeid laten verrichten….dan helpen ze alsnog indirect mee aan de opbouw van Su.

  Allemaal per 2 geboeid de waterkant schoon laten maken, onder toezicht dat ze niet vluchten….. ik begrijp wel dat dit ook nare herinneringen oproept maar als slaaf zal niemand meer behandeld worden maar dat wil niet zeggen dat ze moeten niksen….


  Maak melding

 10. werkstraffen/resocialisatie ; dan moet er werk zijn en de toezichthouder mag geen vriend of familie van zijn familie zijn > niet haalbaaar in su.
  opsluiten : niet echt ; hij komt daar in aanraking met meer ervaren collega’s en wordt ook nog met ons geld gevoed/verzorgd.
  dus : katibo ! >> openbare kastijding, op een heel drukke plaats in par’bo.


  Maak melding

 11. Goede ideeen moeten positief beoordeeld worden. Mijn mede-reactieleden blijven steken in oude tijden en gewoontes, ingegeven door een weinig flexibele en ondoordachte manier van reageren op veranderingen in de maatschappij. De hoofdofficier van justitie mw. Garcia Paragsingh zet de zaken in een juiste perspectief. Voor kleine vergrijpen als winkeldiefstal en een ruzie op straat zonder geweld is het niet zinvol om deze mensen in een overvolle cel te stoppen. Veelal werkt een taakstraf effectiever, straten schoonvegen, onderhoud van plantsoenen, in bejaardenhuizen werken etc. Dit komt direct ten goede aan de maatschappij, geeft een direct signaal aan kruimeldieven dat het werken in een oranje overall in de straten van Paramaribo een vernedering is en dat diefstal en onbehoorlijk gedrag niet loont. Voor een kleine maatschappij als Suriname kan deze aanpak de trigger zijn om maatschappelijk onverantwoord gedrag te bestraffen, zonder onderscheid des persoons en tegelijkertijd dienstbaarheid aan de samenleving te bewijzen.
  Wie kan tegen deze verandering zijn, voor alle partijen is het een win-win situatie. Goede voorbeeld doet volgen, hierna de hardrijders aanpakken: straten helpen opknappen plus een flinke boete uitdelen. Je pakt ze dubbel, in hun portemonnee en hun macho gedrag. Taakstraffen de uitkomst voor overvolle politiecellen? Why Not ?


  Maak melding

 12. @ 12 ik hoop niet dat men anoniem bel en je beschudigt van verkrachting en je voorstel op je wordt toegepast wees voorzichtig rare dingen kunnen je gebueren
  Glenny


  Maak melding

 13. des te meer reden voor mij om kruimeldieven eigenhandig hun arm of been kapot te mishandelen en ze stiekem ergens te dumpen, want de politie zal ze toch weer vrij laten. mijn zuurverdiende centjes stelen komt bijna even hard aan als een gewapende rover in huis aantreffen.


  Maak melding

 14. Ik stel voor een soort van werk verschaffing a la jaren 50/60 in het leven roepen,waarbij
  o.a.de trenzen(gootjes)en verwoekerde percelen worden opgehaald en schoon gemaakt door gevangenen.Dit zal het milieu van sur. ten goede komen. vindt U ook niet?


  Maak melding

 15. Laat ze, zoals zovelen al zeggen de maatschappij dienen door de straten schoon te vegen in een vel gekleurde overall en een pet op zodat een ieder kan zien dat deze persoon een taakstraf heeft. Scholen moeten in de vakantie toch worden schoongemaakt?, taak voor de taakgestraften. Vraag om sponsering van schoonmaak middelen en verf en zet ze aan het werk. Ook personen cq. aso’s die troep maken van de openbare weg, stuur hen met hark en prikker de straat op om schoon te maken, het liefst de straat waar zij zijn betrapt. IK zou het wel weten met zulk gespuis.


  Maak melding

 16. Ik wil niet goed praten. De stap moet eerst gezet worden bij degenen die kruimeldieven voeren met met drugs (hard en soft) moeten.
  Deze opsporen en in een cel met 100 andere zware criminelen zetten voor minstens 10 jaar (2 keer per dag eten geven, water en droge brood). De kruimeldieven verdienen een minder zware straf maar wel op zijn minst 1 jaar. En allen laten werken op een grote landbouw veld, waar niemand wilt werken. En liefst tussen 10.00 uur en 16.00 uur overdag als de zon schijnt. Zonder loon, de kosten moeten ze op deze manier terug betalen aan de cel (overheid). Zodat nieuwe cellen gebouwd kunnen worden en meer ruime is voor dit soort volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.