Somohardjo: grondwet Suriname dictatoriaal geaard

43

PARAMARIBO, 7 aug – De grondwet heeft wat dictatoriale trekjes. Dit zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. De kans op misbruik is groot. En dat helemaal als anderen dan de huidige coalitie aan de macht komen.

Dat kan al in 2010 het geval zijn als het Nieuw Front en de andere coalitiepartners aan het kortste eind trekken. “Onze grondwet ademt dictatuur uit, dat is sinds de militaire periode zo. We kennen al gevallen waarin presidenten regeren zonder meerderheid”, zei Somohardjo in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag. Een herhaling hangt bijna letterlijk in de lucht.

Partijen die nu in de oppositie zitten, zoals de NDP van Desi Bouterse, zitten als het ware op een kans te wachten. “Als de president gekozen wordt door de andere groep, die geen democratische inslag heeft, zitten we in de problemen”, aldus Somohardjo. Het alternatief ligt voor de hand. “De leiders in de huidige coalitie zijn geen dictators.” Dat hij het presidentschap claimt, is eerder het product van ambitie.

43 REACTIES

 1. Somo gebruik jouw kokosnoot op je nek.

  Dan wat hebben jij en die hele Front hieraan gedaan.

  Ruim 10 jaar uit je neus vreten de boel belazeren en nu komen vertellen de GRONDWET…jij bent de man waar er geen Wet is MAG…Gij vreze geen GEBOD……DAN WAT WIL JIJ DE WERELD WIJS MAKEN.

  SOMO SOMO NU DOEN OF JIJ NOG DOMMER BENT.
  WAARVAN SOSO BELAZER.


  Maak melding

 2. Somohardjo moet de hand in eigen boezem steken!
  Als er geen wanbeleid was gevoerd door de coalitie, waarvan hij de hoofdmatador is, dan was er geen vrees voor de situatie die hij beschrijft en mogelijk kan plaatsvinden.
  De kiezers zouden en massa als ze tevreden waren met het beleid van de coalitie weer op hun stemmen!!
  De coalitie draagt zelf bij aan het voortduren/vergroten van het instabiele politieke klimaat in Suriname!


  Maak melding

 3. Nu gaat dit weer beginnen. Sinds het aftreden van Wijdenbosch hebbben deze Fronters de kans gehad om de grondwet aan te passen, maar dat hebben ze niet gedaan. Het is namelijk heel prettig om zo een grondwet te hebben als je zelf aan de macht ben. Opportunisten!!!


  Maak melding

 4. Somo heeft een punt. Maar ook met een goed doortimmerde grondwet, zal er sprake zijn van dictatoriaal leiderschap van Bouterse. Deze heeft in de jaren 80 bewezen de grondwet met de voet te betreden. Alleen het volk kan herhaling voorkomen door in 2010 massaal de NDP weg te stemmen!!!!


  Maak melding

 5. Somo, dit is louter politieke verkiezingspraat van jou. Jij bent ook een dictator want je geeft de oppositie niet de wettelijke tijd en gelegenheid om te spreken. En als ze een plan willen bespreken zet je het gewoon niet op de agenda.

  Kijk eerst naar je zelf meneer Somo. En de surinamers wilen ook geen president die ligt te rolebollen met andere parlements leden.

  Ik rust


  Maak melding

 6. Slim natuurlijk, Pae ziet de bui al hangen. Maar waarom nu pas? Hij heeft 8 jaar de kans gehad om de grondwet aan de orde te stellen. Nu ben je mooi te laat. En als Mega gaat regeren, wordt dat zeker met een hardere hand. Wiens schuld is het dan dat mensen niet op het Front willen stemmen?


  Maak melding

 7. Ik ben een leek. Dus moet Somohardje aan mij duidelijk maken welke passages in de grondwet dictatoriale trekjes hebben.Ik vraag me dan ook af waarom hij juist nu met deze uitspraken komt.Wil hij de grondwet veranderen in het voordeel van zijn Nieuw Front Combinatie?Ik denk van wel.De man is parlementsvoorzitter en heeft van de macht kunnen proeven.Hij is in de ban van de vloek van macht.Dit zijn levensgevaarlijke types.


  Maak melding

 8. Somo, heb je daar vijf jaar over moeten doen om tot die conclusie te komen? Slimme opmerking overigens, zo vlak voor de verkiezingen. Wat onverlet laat dat de huidige coalitie met diezelfde grondwet in de hand al ruim twee decennia heeft geregeerd.


  Maak melding

 9. Somohardjo, zou dan als eerste nu een voorstel grondwetswijziging moeten indienen,om de huidige om te ruilen voor bijv een soort poldermodelbesturing van een land, en ook direct oefenen voor electronisch stemmen.

  De jongeren ervaren de front(aal) leiders, met hun huidige anno 2009,grootschalige roof en doofpotschandalen, als verliezers.

  Nu, 23 jaar na hun verkiezingsbelofte gedaan aan het Surinaamsvolk, hebben velen van de frontleiders, als politicus, nu anno 2009, hun doelen niet bereikt.

  Hun leven in de politiek, “daarbuiten laten de jongeren over aan de boulevardpers”, kenmerkt zich en eindigt met schandalen,waardoor ze eigenlijk hun functie kwijt moeten raken,maar dat weigeren.

  Dat typeert voor de jongeren, dat de frontleiders hardnekkige verliezers zijn.

  De jongeren vinden dat Suriname voor de jongeren nu weinig ambities heeft, rijken worden rijker en armen worden armen.

  De jongeren zijn van mening ,dat dat overal in de wereld gebeurt, maar willen die economische apartheid die Suriname kwelt, in Suriname in balans hebben.

  De jongeren geloven niet in :”staat het maar toe dat ze rijker worden”. Dan geeft het volk ze simpelweg geen reggeermacht en dan kunnen ze tijd maken om te beginnen te consumeren van al hun vergaarde.


  Maak melding

 10. Somohardjo: grondwet Suriname dictatoriaal geaard.

  dit vindt ik een zeer grove belediging aan het adres van de d n a leden die dit hebben goedgekeurd.

  in feite heeft de heer somohardjo het nieuw front zwaar beledigt en gekleineerd.

  10. Slotopmerkingen
  Gelijk uit het voorgaande blijkt, is van de gelegenheid-dat uit
  principiële overwegingen de Grondwet op een aantal fundamentele punten
  moet worden gewijzigd – gebruik gemaakt om andere nodig gebleken of
  wenselijk geachte wijzigingen aan te brengen.
  Vermits hiervoren een uitvoerige uiteenzetting van de voorgestelde
  wijzigingen – vooral die met betrekking tot de staatsorganen – is gegeven, is
  van een artikelsgewijze toelichting afgezien.
  Paramaribo, 9 december 1991
  De Minister van Justitie en Politie
  S.K. GIRJASING

  wat heeft de huidige voorzitter gedaan om de nodige wijziging aan te brengen.


  Maak melding

 11. Nieuw front,inclusief somohardjo en Suriname,waren begonnen en zijn nu nog bezig
  zich te ontwikkelen tot verzamelpunt van verliezers,die hun gestelde doelen niet hebben bereikt.

  Een simpele boodschap van de jongeren die de NDP aanhangen:
  De jongeren halen Suriname uit de ellende,sommo en het beetje frontrest gaan op reces.

  De victorie van de REVOLUTIE,toen begonnen op 25 februarie 1980,is nu anno 2009, in handen van het Surinaamsvolk,dus ook de jongeren,dat zich nu te pletter is geschrokken over de dosis slaaptabletten toegediend, door de frontaal leiders, aan het Surinaamsvolk om te slapen, zodat de schurken streken, door de gladjanussen gepleegd, ongestoord en ongehinderd konden plaatsvinden.


  Maak melding

 12. Somohardjo hoef niet meer bang te zijn,dat in deze verlichte tijd,na 25 mei 2010 het volk zonder kip, eieren,melk,olie en rijst komt te zitten.


  Maak melding

 13. Zeker met somo, als verdedigende,happende voorzitter, bij elke beleidsstuk dat over grondzaken gaat, heeft en straalt Suriname geen ambities uit.

  Behalve die ambities van die tweede valse economie van de mops, worden de rijker rijkeren de armen armer onder de coalitie regering waar somohardjo deel van uit maakt.

  De jongeren die de NDP van meneer Bouterse aanhangen zeggen dat er in geen een heilig boek staat: “staat het toe maar te gebeuren,dat rijken rijker worden en armen armer, en doe daar vooral niets aan”.
  De kunst voor de jongeren is daarom wat aan te doen aan dit bijbelse fenomeen in Suriname,door zelf de weg te banen voor politieke inspraak en zeggenschap.

  Somhardjo is de eerste die de dictatoriale regels niet alleen misbruikt,maar ook valselijk verkracht.

  Handig is dat somohardjo een voorstel in de DNA indient,om grondwetswijzegingen aan te brengen,want hij ziet het grote gevaar en heeft een verhouding met het grote gevaar. Daarom heeft hij zelf grond onder rechtspersonen,zoals een stichting.

  En dan kan er geoefend worden met het electronisch stemmen.


  Maak melding

 14. De frontleiders hebben een gemeenschappelijke
  ongezonde faccinatie van stelen bedriegen, jokken en verdelen en heersen.

  De jongeren snappen hun beleid nu anno 2009 wel helemaal.


  Maak melding

 15. De barbaarse mentaliteit en de minachting voor het Surinaamsvolk en daarmee ook de jongeren bedoeld,maakt dat de jongeren zeggen: echt weg met deze hardnekkige frontverliezers, die weinig zelf respect hebben


  Maak melding

 16. Meneer somo ben je nu bij het volle verstand..

  Weet je nog,toen de front 41 zetels had in het zelfde parlement en jullie zouden die grondwet wijzigen op alle fronten..

  Wat was toen gedaan,,,,niks en ook niks. de afgelopen vier jaar niks anders dan je eigen achterbaan versterken en alle los-vast staand stuk grond onteigenen en aan je soort genoten toekennen..

  Jullie zijn op en top korrupt..

  Nu zeg je zelf dat anderen de macht zullen nemen en dictatoraal zullen zijn..

  Ben je wel gezond genoeg of kun je niet tot twee tellen.

  Je bent zelf voor-zitter van het parlement dien een wets voorstel in en wijzig de grond wet zo spoedig mogelijk,dan ben je tenminste voor wat er komen gaat..

  Maar dan kan je niet meer stelen en verdelen..


  Maak melding

 17. “Onze grondwet ademt dictatuur uit, dat is sinds de militaire periode zo”

  10 jaar lang bent u, meneer Somohardjo, aan het bewind geweest samen met het NF+. u hebt zichzelf benoemd tot de baas van de president. en dan gaat u nu pas uw bekwerk werk geven dan de zaken fout zitten? wat hebt u de afgelopen tien jaren dan in hemelsnaam zitten uitspoken? deze meneer laat het precies doen overkomen alsof hij pas een maand aan de macht is. huichelaar. bedrieger en volksmisleider nummer 1: dat bent u, meneer paul somohardjo.


  Maak melding

 18. Word eens wakker, een Pae of een Hindoestaan of welke surinamer t ook president word, die zegt altijd dat ze veeeeel beter zal doen dan de vorige president.


  Maak melding

 19. Wat moet men aan een schurk vertellen.
  WET nog GEBOD… deze man blijft een geraffineerde schurk.
  Hij en Opa Ronald zijn gewoon twee echte luie Suri’s werken weten zij niet maar liegen en bedriegen…daar geef ik deze twee 100.


  Maak melding

 20. Somo praat maandag iets anders dan dinsdag..
  eerst was hij tegen Bouterse en nu voor en mischien morgen weer tegen Bouterse.
  het zijn allemaal legale mafia.


  Maak melding

 21. Geachte redactie,

  Wie is deze marjonet, die zich NA de Onafhankelijkheid van Suriname van 1975, weer op het Surinaams grondgebied verankerde. Vervolgens een jonge vrouw molesteerde en door de Rechterlijke Macht van Suriname veroordeeld werd.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zedenmisdrijf

  Om tenslotte door het Front o.l.v. Drs. Ronald Venetiaan beëdigd te worden tot Voorzitter van het Surinaams Parlement?

  http://www.omroep.nl/nps/radio/zorgenhoop/nieuws/03/0222.html

  Wat voor een voorbeeld willen wij op deze wijze geven aan onze jongeren, wanneer wij lieden die eerder TEGEN de onafhankelijkheid van het land waren het voortouw geven, om tijdens die zelfde onafhankelijkheid de eerste viool te spelen.

  http://books.google.nl/books?id=HElSa1fRUq8C&pg=PA46&lpg=PA46&dq=paul+somohardjo+onafhankelijkheid+suriname&source=bl&ots=sh5GnUpgPi&sig=io12IBRtZwlq7fIk2Ngt2hYC2Es&hl=nl&ei=nrN8SqHZMM_P-QaI8LQz&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8#v=onepage&q=&f=fals

  Wat denken wij hiermee voor onze jongeren in het bijzonder te willen bereiken en wat willen wij onze kinderen aan normen nalaten.

  blijkt nu.


  Maak melding

 22. Pepre
  En Ali sprak tot Guido: zeg, wat staat er
  Voor jóu nou in het grondwet? De achterban
  Vroeg of het snel en wat pittiger kan
  Toen viel de sambel in het water

  De dreiging met pietjel moppen
  Kan in een heilig kruisje schoppen
  (Gedichtje Varma R)


  Maak melding

 23. Ik heb dat interview van deze gast op “Suriname Vandaag” gevolgd en wist op een bepaald moment niet meer, als ik moest lachen of huilen. Vandaar dat wij per heden van alle partijen of combinaties moeten eisen, dat zij lang voor de verkiezingen aan ons moeten vertellen, wie hun kandidaat president, vice president en assemblee voorzitter is.


  Maak melding

 24. Wij, wij moeten blijven opletten dat deze boy’s niet met rotzooi verhalen op ons af komen.
  U ziet het zij proberen het steeds keer op keer.
  Denken zij dat wij anno 2009 gaan happen in rotzooi politiek uit koloniaal verleden.

  Somo kaba somo kaba zulke verhalen zijn voor 70 plussers….OPA’S & OMA’S bang maken.

  Zij met een betere kijk op de wereld anno 2009 prikken zo een gaat in jouw imbeciele(halfgaar) gaarkeuken verhaal.


  Maak melding

 25. Goedkope- en in niet mindere mate RIOOL-politiek van deze aardsracist.

  Blijf maar vooral werken aan fragiele korte termijn successen ten behoeve van zij, die op jou lijken. In the end wordt het toch hel en donder in DIT land.


  Maak melding

 26. Luister daarom elke werkdag naar sky 19.00 uur Nederlandse tijd,waar je hoor en wederhoor te horen krijgt.

  Zondagmiddag,17.oo uur Nederlandse tijd,naar het programma:’naar mijn mening”,daar hoor je de mening van het volk.

  De mening van het volk in Suriname zelf is niet mals,ze gebruiken nu één van de voorwaarden geschapen in 1980:”gebruik je volksmacht, om nietsnuttende volksleiders,die het bemiddelen voor het volk,niet waard zijn,onherroepelijk naar huis”.
  En door ervaring, nu zonder wapens,maar door hun daden in 1000 % licht zichtbaar te maken.


  Maak melding

 27. Moet zijn skyradio.sr.Somo heeft beloofd daar voor de microfoon te komen praten,en het volk gaat ook praten,dus vanuit holland zou het handig zijn persoonlijk zichzelf op de hoogte te houden.

  Voorkomt onnodige verwijten vanuit de beste stuurlui positie, naar elkaar toe.

  De jongeren hebben geen jarie voor zichzelf.

  Als je het liegen en bedriegen hoort is er niets anders dan dat voorstaanders en tegenstaanders,tot overeenstemmming komen,dat deze huidige kliek aan regeerloyalisten,per ambulance naar huis moet worden gebracht,en aan het infuus leggen.


  Maak melding

 28. Ach Somo mogen ze best naar huis sturen. Dat is een incompetente sukkel. Als ze daarvoor in de plaats maar niet de grootste schoft uit de geschiedenis binnen halen. 😉


  Maak melding

 29. Geacht redactie.
  Min of meer is mijn schrijven gericht aan de heer Somohardjo. De huidige Surinaamse Grondwet is bij referendum op 30 september 1987 goed gekeurd door het volk van Suriname.
  Suriname is een presidentiele republiek met een parlementaire democratie.De macht van de Surinaamse President is vergelijkbaar met dat van de Amerikaanse president.Waar maakt U zich druk over mijheer Somohardjo.Wat U moet en hoort te weten als voorzitter het parlement is ARTIKEL 65 van de Grondwet van 30 September 1987.
  Bij het aanvaarden van hun ambt leggen de leden de volgende eed of verklaring en belofte af.
  Ik zweer(verklaar).dat ik,middelijk noch onmiddelijk,onder welke naam of welk voorwendsel ook,in verband met mijn verkiezing tot lid van De Nationale Assemblee aan iemand,wie hij of zij,iets heb gegeven of beloofd,noch zal geven of beloven.
  Ik zweer(beloof) dat ik,om iets hoegenaamd in dit ambt te doen of te laten,van niemand hoegenaamd enige belofte of geschenken zal aannemen,middelijk of onmiddelijk
  Ik zweer(beloof),dat ik het ambt van Assembleelid nauwgezet zal vervullen.
  Ik zweer(beloof),dat ik het wel zijn van Suriname naar mijn beste vermogen zal bevorderen.
  Ik zweer(beloof)gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan alle andere wettelike regelingen.
  Ik zweer (beloof)trouw aan de Republiek Suriname. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig (Dat verklaar en beloof ik”).
  Ik Hoop U hier door een ander kijk op de Surinaamse Grondwet gegeven te hebben.Mijn dank als U dit op Uw gemak herhaaldelijk wilt lezen.Met Vriendelijke groet Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding

 30. Beste mensen,

  Deze hele soap rondom de Grondwet is te herleiden naar de overgangsperiode 1985 tot 1987, toen er door de toenmalige (benoemde) DNA olv Riek Aron een aanvang werd gemaakt met het opstellen van een nieuwe Grondwet.
  Onder leiding van Jules Wijdenbosch werd een conceptGrondwet gepresenteerd, die door het Surinaams volk, via een referendum op 25 mei 1987, werd goedgekeurd.
  De oude politieke partijen(NPS; VHP en KTPI) zeiden dat de grondwet NIET goed was; maar adviseerden hun achterban om VOOR te stemmen. Anders zouden de verkiezingen op 25 November 1987 NIET doorgaan. En hun belofte daarbij was: bij 2/3 meerderheid van de zetels(minimaal 34 zetels)de Grondwet VERANDERD zou worden.
  Wij kennen het verloop van de verkiezingen, die tot nu toe gehouden zijn vanaf 1987 en hoe desastreus de opeenvolgende regeringen voor ons land zijn geweest; tot op heden.
  Maar de belofte heeft het Front en later het NieuwFront, toen ze daadwerkelijk de 2/3 meerderheid had, NIET ingelost.
  Dat Somohardjo nu begint te klagen, dat de Grondwet dictatoriale trekjes vertoont, wisten we allang. Maar daar moet hij zijn coalitiepartners over aanspreken en verwijten.
  De vraag is natuurlijk, waarom hij er NU over begint. Is het vanwege, de in de peilingen voorspelde, overwinning van het blok, dat de oppositie gevormd heeft?
  Of denkt hij aan de periode, dat de grondlegger van de Grondwet, misbruik heeft gemaakt, toen hij President was in de periode 1996-2000?
  Aan de andere kant moeten er Grondwetsartikelen veranderd en aangepast worden en moeten er organieke wetten worden gemaakt van onduidelijke hoofdartikelen.
  Kortom: er is nog veel te sleutelen aan de Grondwet van Suriname. Maar dat heeft tijd nodig en vereist de nodige deskundigheid.
  Noodzakelijker is een stabiele regering, die PUUR de belangen van het Surinaams volk behartigt; los van alle partijbelangen en etniciteit.
  Vanaf de Onafhankelijkheid is het laatste tot nu toe een utopie gebleken.
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!


  Maak melding

 31. Jammer dat sommige reacties op dit artikel een sfeer ademen van emoties en niet van ratio. Eén ding is waar dat het volk kiest wie zij in het parlement wilt hebben en als dat de meerderheid is,moeten we ons daarin schikken dat is democratie. Inderdaad heeft de DNA hierop moeten inspelen als er inderdaad een gevaar voor een dictator aanwezig is in de surinaamse grondwet. Dus, werk aan de winkel!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.