Landinformatiesysteem Suriname papieren tijger

26

PARAMARIBO, 7 aug – Het op te zetten landinformatiesysteem, Glis, zal achteraf blijken niet die autoriteit te zijn die de bedenkers voor ogen hadden. Dit zegt coalitieparlementariër Jules Ajodhia. Het door Nederland gefinancierde project zal niet meer zijn dan een papieren tijger.

Het wetsvoorstel dat nu bij het parlement ligt is zo verminkt, dat er nog weinig over is van het oude voornemen. “De berg heeft een muis gebaard. Er is slechts een technisch document overgebleven om beleid te maken”, zei Ajodhia in het parlement. In het oorspronkelijke voorstel zou het Glis een domeinbedrijf worden met als voornaamste taak het verkopen van domeingronden.

Dat moest vooral corruptie de kop indrukken. De politieke partij Pertjajah Luhur, PL, van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo heeft roet in het eten gegooid. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, onder beheer van PL, zou zijn legitimiteit verliezen met een krachtig Glis. Somohardjo heeft de behandeling van het voorstel dan ook lange tijd afgehouden.

Het wetsvoorstel is uiteindelijk wel op de agenda geplaatst. Kennelijk gebeurt dit slechts om toe te geven aan de eis van de donor. Ajodhia vindt dat samenleving nu een rad voor de ogen wordt gedraaid. Er is straks wel een Glis, maar dan zonder de beloofde garanties voor een eerlijker verdeling van land. Toch is het verwachtbaar dat de wet wordt aangenomen. Nederland stelt ruim tien miljoen euro beschikbaar.

26 REACTIES

 1. Echte verliezers het front.

  Nadat ze steeds weer met woorden het volk te pakken nemen, en zo hun doelen bereiken,heeft het volk het nu door dat steeds na de verkiezingen het volk zich voortdurend ellendig voelt door alle grootschallige doofpot schandalen,grootschalige beroving van gronden,strees onder de sociaal armen en zwakkeren om de huishoudeconomie draaiende te houden,eenzaamheid onder onze oudjes in die broko oso en in die bejaarden tehuizen,geen gestructureerde onderwijssysteem en dat lang nadat de NDP pas op de plaats heeft gemaakt ,na die diefstallige ,diefkattiachtige laatste verkiezingsoverwinning van de, nu,anno 2009,hardnekkige front verliezers.


  Maak melding

 2. En zo hebben ze veel subsidie gelden,opgemmaakt,van overheden die bang werden gemaakt met de naam BOUTERSE.

  Nu komen de gulle gevers kijken waar hun geld is,en wat zie je paniek.
  Er heerst een ware papieren wisie,dat na te je foefoeroe klein beetje,klein beetje.

  niet wetende dat ze stuk voor stuk worden gadegeslagen,en ook door de aller,aller,aller machtigste.

  De jongeren zeggen zolang je openlijk doorgaat met liegen en bedriegen, je niet laat doorschemeren dat front gang van zaken achterhaald zijn,je nog niet op de weg bent voor oprechte vrede en vreugde,dus niet op regeer functies kan gaan doelen,om de kruisen van heel het Surinaamsvolk te dragen, ook dat van MENEER BOUTERSE.

  Wat doet de donor als blijkt dat een gedeelte van het geld opgegeten is door de beleidsmakers?


  Maak melding

 3. Nederland stelt ruim tien miljoen euro beschikbaar.

  MI BOI DUS HOLLAND HELPE LIEGERS EN BEDRIEGERS MAAR WAAROM…!!!!

  Wildeers Moet dit weten.
  Met geld make zij jouw dommer.


  Maak melding

 4. Meneer adjodia ,,, waar was u al die tijd dan..

  Dit speelt al meer dan vier jaar..

  De hele v.h.p. is mond dood en zit voor spek en bonen in het parlement..

  V h p is als bank vuller goed voor de portemonee van de 7 leden en verder eigen belang..


  Maak melding

 5. de verkiezing nadert en je weet toch.

  Glis is gestart op blauwgrond en eindigt op pikien tikie.
  Somo denkt alleen aan persoonlijke belangen en heeft echt geen tijd voor het algemeen belang van suriname.


  Maak melding

 6. Somo is zijn Javaanse achterban ook in Nederland aan het mobiliseren om grond aanvragen in Suriname te doen.Onder de minister die afkomstig is van Somo zijn partij krijgt zijn aanhang snel grond toegeschoven.Corruptie zit dit soort mensen in het bloed.Het is een genetische eigenschap.Creolen hebben nooit aan dit soort corruptie gedaan.Het past niet in de cultuur.Natuurlijk is Somo bang dat Nederland met een druk op de knop inzage krijgt in alle stukken van het Surinaamse kadaster.Dan zullen velen die een uitkering hebben in Nederland door de mand vallen.


  Maak melding

 7. Men moet zich toch gaan afvragen hoe het komt dat alles wat FRONT onderneemt mislukt.

  Moet het een vloek zijn, meer kan ik niet van maken.
  Of is het puur domkopperij, domheid of achterlijkheid…zoniet… Zeer zware boeven en schuken in VERBOND.


  Maak melding

 8. Wil Holland echt helpen of zijn ze weer met iets anders bezig.

  REDE: 10 miljoen is gewoon veels te veel voor zo iets (pure onzin)…of kunnen zij uit sluwheid niet meer rekenen.

  Zit men de boel weer dom te houden of hulp maar direct gekoppeld tegenwerking…Met duidelijk voordeel voor hen.


  Maak melding

 9. @ de jongeren .
  vertel ook aan de mensen die in jou leugenachtige tirade geloven wat er allemaal gedaan moest worden om bouterse te dwingen om verkiezing te houden die hij had beloofd.vertel ook van de omkoop schandalen die hebben plaats gevond zodat bosje met zijn rovers bende aan de macht kwam.met liegen berijk je niets de jongeren het enige wat je kan berijken is dat je word ingehaald door de waarheid en dat gruwlijk op jou bek gaat.


  Maak melding

 10. De oplossing
  Ik staar al uren naar mijn lege glas
  De wereld is vergeven van problemen
  Ik wou dat daar een oplossing voor was

  Ach, waarom zou ik zelf niets ondernemen
  Bedenk ik wel eens met een zwaar gemoed
  De wereld is vergeven van problemen

  En er is niemand die er iets aan doet
  Zo diep zijn wij als mens dus al gezonken
  Bedenk ik wel eens. Met een zwaar gemoed

  Ik staar al uren naar mijn lege glas
  Ik wou dat daar een oplossing voor was
  (gedicht Varma R)


  Maak melding

 11. Probeer door die politieke oerwoud van de Surinaamse politiek de gorilla te zien.

  Was het niet Ram Sardjoe van de VHP die in de jaren negentig van de vorige eeuw gezegd heeft, dat over zijn death-body een instituut voor grondbeleid en belastingheffing komt?

  Tegenwoordig zijn alle grote/ belangrijke politieke partijen in Suriname tegenstaander van de invoereng van het Glis. Veel van die politieke bonzen hebben meer grond dan officieel geregistreerd staat.

  Dus is te begrijpen waarom een onafhankelijk orgaan door de politiek niet wenselijk wordt geacht en wordt het Glis daarom geamputeerd.

  Nederland komt in met 10 miljoen euro. Indien het Glis, politiek gezien,nu al tot mislukken gedoemd is, zou de regering van Nederland haar verantwoording moeten nemen om voorlopig het toegezegde geld te bevriezen.
  Dus, het geld niet ter beschikking te stellen aan de Surinaamse regering tot duidelijk wordt hoe verder te gaan met het Glis.

  In dezen is Nederland partij em moet haar verantwoording naar haar belastingbetalers kennen. Of wordt het Glis toch ‘a poespoesie sa mus loekoe a merki’?
  Srika


  Maak melding

 12. Het enigste wat het GLIS gaat doen is registreren wie de eigenaar is van een bepaald stuk grond en waar het exact ligt. Alle andere taken worden niet door het GLIS uitgevoerd.

  Terecht want een instituut als GLIS moet niet meer willen dan registreren. Daarmee kan het instituut een a-politiek orgaan blijven.

  De enigste reden om tegen het GLIS te zijn is van de zijde van corrupt politicie die door het GLIS niet langer instaat ullen zijn grond van anderen in te pikken of omdat ze bang zijn dat het publiek via het GLIS snel en eenvoudig kan inzien dat een bepaalde politicus wel erg veel grond aan vrienjes geeft of zelf over veel grond beschikt. Om die reden kunnen we verwachten dat politicie als Somo, Doekhie, Wijdenbosch, de “Bewind”-bende, e.a. alles zullen doen om de zaak te vertragen.

  Kortom. Mensen maak Uw politicie duidelijk dat U dit niet pikt en dat het GLIS gewoon moet komen. De wetten rondom het GLIS en de gronduitgifte zijn ondergeschikt. Ook al wordt de helft van die wetten en artikelen niet aangenomen. Het gaat er om dat het GLIS er komt en haar juridische status als Kadaster krijgt.

  Gelukkig zijn de mensen van het GLIS project wel integer en hebben zij de afgelopen jaren hard gewerkt aan de realisatie.


  Maak melding

 13. Neus jij gelooft in een hoop rotzooi of jij bent vertegenwoordiger van de list en bedrog company.
  Ga lekker in je neus peuteren en haal je verstand eruit.


  Maak melding

 14. Opa Ronald V.Niemand met handlangers.
  Zitten gewoon daar om tijd en geld van de bevolking te verdoezelen.

  Wat heeft een land aan machthebbers die geen kijk naar de toekomst hebben.( ze zijn gewoon te oud en dom, incl. koloniaal)

  Die man is Pres. voor zijn GENOEGEN.
  GEEN MOER MEER….VERFOEILIJK TOCH.


  Maak melding

 15. @12 du

  De verkiezing, hoe stijfpotig is er gekomen.

  Daarna is bosje en roversbende afgezet.

  En front heeft wat nu na 4 regeringsperioden,
  gelogen.


  Maak melding

 16. “Om die reden kunnen we verwachten dat politicie als Somo, Doekhie, Wijdenbosch, de “Bewind”-bende, e.a. alles zullen doen om de zaak te vertragen.”

  Een hoop onzin in het stukje van neus, maar bovenstaande steekt de kroon.

  Je bent duidelijk aan het hallucineren, laat die pado’s met rust.


  Maak melding

 17. Nederland stelt 10 miljoen beschikbaar. Met andere woorden: het geld (Euro’s) moet nog overgemaakt worden. Goed zo!
  Geen GLIS, geen geld! Bevriezen, zoals sommigen schrijven en de geschiktste positie voor het GLIS vinden. Een positie tussen PL minister en grond-ontvanger. Een betrouwbare Kadastercommissie met ja en nee bevoegdheden.
  Vindt Somo dat zijn minister met ministerie en al ondermijnd wordt, nou, dan wachten we toch tot na de verkiezingen in mei 2010? Dan gaat de geldkraan pas open wanneer de nieuwe minister akkoord gaat met de positie van het GLIS.
  We hebben geen haast, het volk blijkbaar ook niet want het stemt toch weer op die boeven. Wil je op de meest eerlijke mannier aan een stukje grond komen, stem dan op eerlijke, betrouwbare politici. Zo lang het volk dit niet snapt, net zo lang moet NL de 10 miljoen bevriezen. Iemand moet toch ooit invloed kunnen uitoefenen op het vervelende, etnische kiesgedrag van de Surinamers?
  Met stukjes grond zijn er in de geschiedenis van Suriname al heel wat stemmen gewonnen.
  Dit moet nu afgelopen zijn.

  Koppel aan elk stukje toegewezen grond direkt een soort belasting-nummer vast, zodat de juiste eigenaar ook de belasting
  over dat stukje grond afdraagt.
  Daarna wordt alle overgebleven land in kaart gebracht en onderzocht wie de eigenaar is. Deze zal dan met 5 jaar terugwerkend de nieuwe belasting in ‘s-lands kas moeten storten.
  Das


  Maak melding

 18. Het is nog steeds rotzooi:

  de jongeren hebben uit welingelichtte bronnen vernomen dat de NPS/NW FRONT grond verdeeld onder andere, onder de schoonmaaksters van grun jarie aan de wanicastraat, dat ze grond/ jarie krijgen op jarikaba!

  Het is echt een bacove winkel!

  De jongeren hebben de schoonmaakster geadviseerd een eigendomsakte t e eisen, anders is het feek,verkiezingstunt,want ze moesten hun namen invullen en aangeven hoeveel m2 grond zij wilden.

  Dit is schandalig!

  Want die mevrouw die vanuit wel ingelichtte bronnen,middels handtekening grond toegezegd heefd gekregen, heeft al een jarie een huis, alleen geen water, en dat al 4 regeringsperioden front lang.

  De jongeren zullen skyradio.sr volgen of dit in Suriname bekend is, behalve wat de niet nobele somo doet met het grond van Suriname die ook de klokverigen toekomt.


  Maak melding

 19. Denken de jongeren dat ze alles hebben meegemaakt, en horen ze over grondverdeling, onder de schoonmakers van grunjarie ,nps kantoor, dat er djaries worden verdeeld,en wij jongeren dan??????????????????

  De jongeren willen algemeen beleid grondverdeling/verkoop aan de toekomst van Suriname.


  Maak melding

 20. VERKWANSEL BELEID VAN FRONT.

  Bruggen komen never af (kippenstront brug)
  Straten gaten kaas ( vele doden)
  Wortel en tak vernietigen……Opa Gils in de bak.(slot en grendel mi boi)
  De man die ooit Su weer tot rechtsstaat maakte wordt beloond met zijn eigen werk….OPSLUITEN…. EN WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR i’ja wel OPA RONALD Vniemand.
  En alles onderleiding van een grootbril domoor RONALD. i’ja van de NPS.
  Club der Domoren…NPS.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.