zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname optimistischer met enkele multinational

Suriname optimistischer met enkele multinational

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 aug – De bauxietindustrie gaat wellicht betere tijden tegemoet nu Alcoa als enige actieve multinational achterblijft. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De overname van de lokale aandelen van Billiton opent nieuwe perspectieven. Suriname wil daar zoveel mogelijk van proditeren.

Dat betekent gericht onderhandelen de komende tijd. “Wat ons betreft willen we tijd inruimen voor een overeenkomst met Alcoa”, zegt Rusland. Meer dan negentig dagen mag het niet gaan duren. Het zit erin dat voor eind dit jaar een overeenkomst gereed komt. De aanstaande verkiezingen spelen ook een rol. Partijen willen voordien alles afgerond hebben. Er is al een eerste gesprek geweest.

Suriname blijft bij een actievere rol. Dat zal dan gebeuren via staatsbedrijf Alumsur. Meer betrokkenheid en meer voordeel moeten te bedingen zijn. Suriname heeft ruim driehonderd miljoen metrieke ton aan bauxietreserves. “Sinds het begin is in Suriname bij elkaar ongeveer twee honderd en vijftig miljoen metrieke ton gewonnen. Dus is er een taak voor Alumsur om met de huidige of andere partners tot ontwikkeling te komen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. de naam Alumsur zegt mij niks de Suralco en de Billiton heeft al de jaren getoond dat suriname niks te zeggen heeft.het is alleen maar de naam.

  het zoeken naar het edelmetaal goud is zeer milieu onvriendelijk.en dit gaat ook met Alumsur gebeuren.

  per dag worden er tonnen aan grond verzet,rivieren worden zelf dichtgeslibd en overspoelt met kwik.

  wat gebeurt er met de meer opbrengsten,gaat dit naar de salarissen van de ambtenaar.of naar het volk dat recht op heeft.de ontwikkeling van land en volk gaat minder snel dan een slak.in vergelijking met wat rosebel,suralco en de billinton per dag verzet.


  Maak melding
 2. Nu pas maar het is een goed begin .gestadig zullen we een poot krijgen in deze sector.In 1989 had de toenmalige surinaamse bauxite en mataal federatie tijdens een congres reeds aangegeven dat Suriname in die richting moest gaan na het uitvallen van de levy in 1985 vanwege de recessie toen.We zijn er lang nog niet maar anyway we started.


  Maak melding
 3. Er waren toch ook wel Indiaas en Chineze bedrijven die dolgraag wilden investeren..

  Waarom alleen die amerikanen die het land al meer dan negentig jaar uitplunderen..

  Wat heeft de sur-al-co voor ons achtergelaten na zoveel uitgraven van allerhande grondstoffen w.o. ook goud die ze in eigen land hebben uitgehaald uit die alluinaarde..
  We zijn zo deskundig en betrouwbaar dat wij nieteens weten wat allemaal meenemen..

  Bij de jam-gold weten we nieteens hoeveel goud er dagelijks wordt weg gevlogen..


  Maak melding
 4. Heel slim gespeeld door Alcoa en de Surinaamse regering.Als Alcoa zich terugtrekt heeft de regering Venetiaan een heel serieus en extreem probleem.De Alcoa hebben ze nodig om hun politieke dood af te wenden.Dus gaan ze de Alcoa accommoderen in West Suriname.De Amerikanen hebben deze analyse ook gemaakt.Goud en bauxiet wegdragen in west Suriname zat in hun planning.Het contract van de nieuwe misdeal is reeds klaar en zit in een bureau-la van Alcoa.Grote wereldspelers in Alu-industrie als alternatief voor de Alcoa heeft de Surinaamse regering bewust niet uitgenodigd.Hun persoonlijke belangen liepen gevaar.


  Maak melding
 5. Spaar me
  Op het vlakke land
  achter de bomenwal
  achter de heuvelrug
  langs de loofmuur
  floot de wind
  een wijsje en
  voor wie het wilde horen
  zei de Surinaamse grond
  ‘Spaar me’ik hoor bij jullie
  (gedicht Varma R)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES