Bananenindustrie Suriname plukt vruchten EU-hulp

5

PARAMARIBO, 4 aug – De bananenindustrie heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Uit een failliete boel is een modern bedrijf uit de grond gestampt met miljoenensteun van de EU. Minister Ricardo van Ravenswaay vindt het hoog tijd voor een meer zelfstandige uitstraling.

Dat kan zeker nu de industrie efficiënter draait. “Dat moet ook, willen we kans maken tegen de grote concurrenten van Latijns-Amerika”, zegt Van Ravenswaay. Langzaam maar zeker zullen de twee bedrijfsplantages in Nickerie en Saramacca zelfstandig moeten opereren. De modernisering onder leiding van de stichting Behoud Bananensector garandeert een veilige lancering.

Er kan nu al regelmatig geleverd worden. Dat was pakweg vijf jaar terug nauwelijks meer denkbaar. Het oude Surland liep vast op looneisen en uiteindelijk een staking. De hulp van de EU loopt op zijn einde. Een deel van de restanthulp gaat naar de bouw van twee pakloodsen. Die zijn nodig bij het opvoeren van de productie, onderdeel van de aankomende concurrentieslag.

5 REACTIES

 1. De bananenindustrie suriname heeft de wil ontdekt.

  er groeien olijfbomen en heel leuke bloemen in het wilt in suriname.en toch doet suriname niks mee.suriname is een heel rijk land maar de regering zit te wachten op buitenlandse hulp.suriname is echt een paradijs waar alles groeit.

  de regering moet de mensen meer gaan stimuleren om met kleine industrieën te beginnen.en niet de vruchten en bloemen laten verrotten.

  nee er is veel te doen in suriname.de mensen weten volgens mij geen raad met de zo velen gewassen,dat in het wilt groeit.

  ifu yu wani tan na baka,dan na yu wani!!!!!
  werken is geen schande maar stelen wel


  Maak melding

 2. Wat is echt
  toen de wolken waren opgetrokken
  het gebonk van bouwen enkel nog
  vaag naklonk aan het einde
  van de toegestroomde mensenschaar
  werd het zichtbaar – hemelhoog

  het is een bananenboom, riep er een,
  en inderdaad, het was een bananenboom,
  het is ook een bananenboom, vond een ander,
  en ook dat was waar

  het was zelfs zonneklaar
  dat het een bananenboom was,
  geen sinaasappelboom, geen awaraboom,
  geen djamoenboom, geen maloepaboom ,

  het was echt, het was een dwarsboom
  (gedicht Varma R)


  Maak melding

 3. Dat zeiden ze vroeger ook in Costa Rica. Er werd zoveel gif en kunstmest gebruikt dat er bijna geen bananenplantages meer zijn. Natuurlijke vijanden zijn daar uitgestorven. Bijen soorten die de bananen bloemen bestoven waren niet meer en gif heeft alles vernield. Nematoda (aaltjes of wormen) aten van die bananenknollen. Ik zou zeggen pak jullie je kansen en gebruiken jullie die rotzooi niet. Nu heeft Europa onze bananen nodig en omdat er nu een tekort is. Ja eigen belang.
  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805
  search. http://www.calodema.com


  Maak melding

 4. We kunnen het wel..! Processen, procedures en werkomschrijving aan de ene kant goed beschrijven en uitvoeren, aan de ander kant excellente management kwaliteiten in de onderneming binnen halen voor de winst en continuïteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.