Suriname wacht besluit multinational gespannen af

18

PARAMARIBO, 31 jul – Suriname wacht Alcoa’s besluit over de toekomst van de bauxietindustrie gespannen af. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, vindt dat er voldoende tijd is gegund voor overdenking. Suriname verwacht nu een besluit. Alcoa heeft zo zijn eigen voorkeuren.

De multinational schijnt meer geïnteresseerd in de voorraden goud dan in de bauxietreserves in West-Suriname. “Voor ons is het draaien van de raffinaderij te Paranam prioriteit”, zegt Rusland. Het komt erop neer dat nu gesproken moet worden over West-Suriname. In tegenstelling tot Alcoa is Paramaribo geen voorstander van bauxietimporten uit onder meer Brazilië.

Als de raffinaderij aan de praat blijft, moet dat met Surinaamse grondstoffen. Als de Amerikanen niet geïnteresseerd zijn in het opzetten van een complete industrielijn, valt daarover te praten. Suriname wil eigenlijk een totale industrie in West-Suriname, inclusief raffinaderij en waterkrachtcentrale. Alcoa zal nu zijn plannen met Suriname moeten ontvouwen.


18 REACTIES

 1. dan moet men goed ziek zijn,iets dat eeuwen daar ligt.dan gaat men nu pas op een besluit van de multinational gespannen blijvend zittend wachten.hoe dan.

  deze gasten zijn rijk genoeg om ons land te manipuleren.wij moeten gewoon niet intrappen.
  dit is niet een project dat alleen voor de surinamers werkgelegenheid schept.ook voor buitenlanders.de uitbuiters willen meer en wij surinamers ontvangt de kruimels.en mag ook niet ten koste gaan van onze natuurlijke hulpbronnen.

  suralco/moengo en de billiton mij moeten een waarschuwing zijn voor ons land.

  met de goudwinning opbrengst heeft men nog steeds de surinaamse economie niet uit het slop weten te halen.het volk leeft nog steeds onder de armoede grens.


  Maak melding

 2. zelf kunnen ze niks, handen uit de mouwen steken? ho maar. zelf ondernemen? ho maar. ja het zit niet in hun bloed heh. alleen maar reizen en feesten en beesten en buitenvrouwtjes verwennen en mooi weer spelen.


  Maak melding

 3. Je kan niet op je lauweren rusten en wachten tot de tegen-partij met een antwoordt komt..

  Plaats een open solicitatie en biedt het bauxiet op de open markt.
  Laat de marktwerking het werk doen.

  Biedt suris die geleerd hebben op economisch vlak mijnbouw kunde handel en industrie in de gelegenheid zich in te bedden in de surinaamse economie en het land te ontwikkelen.

  Laat suralco voor wat het is..

  Natuurlijk willen ze het goud hebben dat brengt veeeeel meer op..

  Gun het goud aan de suris zelf aan je eigen volk eerst..

  Bouw een goud fabriek zelf in suriname en maak het eind product..

  Zet de jam-gold op een wacht lijst en schors de zaak op,ontplooi het goud zelf..

  Alleen dan kun je het land voor-uit brengen..


  Maak melding

 4. Brantimaka
  Gelijk heb je mang. Wanneer zullen wij leren eerst aan ons zelf te denken? Wachten op een multinational betekend zoveel als “ik zit in de bedel houding en wacht wat hij mij zal bieden” i.p.v. Zelf de markt opgaan en trachten mede investeerders te zoeken om het project financieel aan te kunnen, hierna de mensen zoeken en aantrekken die dit kunnen bewerkstelligen.
  Let wel dat hieraan voorafgaand een degelijke studie moet zijn geweest op de haalbaarheid inclusief het besluit moment van “go or no go.


  Maak melding

 5. De grote multinationals Alcoa en Biliton hebben voor geen Suriname complete productielijn in de aliminiumindustrie opgeleverd.Met Suriname gaat het economisch heel erg slecht.Het land is armer geworden door de politiek van de huidige regering.Er is helemaal geen voorruitgang.Heel veel landen zijn Suriname in een paar jaren tijd (3 a 4 jaren) economisch voorbijgestreefd. In Suriname is het BNP per hoofd van de bevolking 2.404,- US dollar.In Haiti is het BNP nu 5.435,-US dollar.In Ghana is het BNP 14.638,- US dollar.Uganda 11.227,- US dollar.De oude politiek die de voorruitgang van het land en het volk in Suriname tegenhoud zal het land nooit voorruitgang brengen.


  Maak melding

 6. Gestolen goud
  Suriname is bankroet .de vorige surinaamse regering , onder leiding van jules wijdenbosch, heeft het land schaamteloos geplunderd. de buitenlandse schuld is tot onbetaalbare hoogtes opgelopen. de goedvoorraden van de centrale bank, bedoeld als laatste reseve,zijn verdwenen. zonder goeddekking is de surinaamse gulden een waardelose stukje papier in de ergste traditie van derderwereldlanden hebben wijdenbosch en zijn vrienden het land dat ze geacht werden te besturen, gebruikt als hun particiliere wingewest.meneer op nummer 7 laten wij de dingens eerlijk vertellen en de juiste feiten weergeven want met liegen komen wij geen stap verder wat er nu gaande is in suriname zijn de naweeeén van een mislukte revolutie kijk alleen maar naar de waarde van onze gulden voor 1980 en nu de revolutie heeft suriname kapot gemaakt deze zelfde schurken staan weer te trappelen op weer alls die met pijn en moeite is opgebouwd wederom te komen ruíneren.


  Maak melding

 7. Van wrok doordrenkte Du, je zal de schuld van het bankroete Suriname nog steeds schuiven in de voeten van de regering Wijdenbosch.Blijf maar je kop maar in de grond steken om de keiharde werkelijkheid niet onder ogen durven te zien.De regeringen onder Venetiaan hebben meer buitenlandse schuld opgebouwd dan de regering Wijdenbosch.Suriname had geen grote buitenlandse schuld onder Wijdenbosch.Het was een politiek spel om de regering Wijdenbosch zwart te maken.De economische neerval van Suriname is begonnen onder de regeringen Venetiaan-Sardjoe. Suriname is thans een zeer arm land.Haitie doet het zelfs economisch veel beter dan Suriname.Twee weken terug zag ik een reportage over Suriname op de tv-zender Aljazeera uit de rijke oliestaat Bharijn.Meer dan 70% van de Surinaamse bevolking leeft thans onder de armoede grens.De meeste Afrikaanse landen hebben thans een hoger inkomen per hoofd van de bevolking dan Suriname.Het zijn vakmensen die aan het hoofd van de regeringen staan.


  Maak melding

 8. robert waarom liegen ???
  ter vergelijking onder de regering van president jules wijdenbosch, die tijdens zijn regeer periode brak met bouterse,was de staatsschuld opgelopen tot zo een 700 miljoen dollar. paramaribo heeft er sinds 2001. toen de tweede regering -venetiaan aantrad,een prioriteit van gemaakt om de buitenlandse schuldenlast sterk te verminderen en het gaat de goede kant op de imf is te spreken over teltings ecomomisch beleid en dat kan je niet zeggen van goedschalk en bosje en bouterse.


  Maak melding

 9. >De multinational schijnt meer geïnteresseerd in de voorraden goud dan in de bauxietreserves in West-Suriname.<

  Zegt deze woorden niet genoeg voor de naieve, goedgelovige, onderdanige, zwakke onderhandelaars?

  Wake up, Suriname! De buit wordt onder jouw eigen neus met goedkeuring, “weggeroofd”.


  Maak melding

 10. @8 du.
  Alhoewel dingen, zoals de revolutie,dec ’82 niet zonder aanleiding gebeurd kunnen zijn,zijn de jongeren vn mening dat:

  De regeringen NU,na de revolutioniaren toen, zwak staat,omdat ze zelf niet kunnen verantwoorden,en terug kunnen kijken hetgeen zelf geproduceerd is en bogoe boegoe in staatskas aan geld zit.

  En Du over waardeloosgeld!

  Begin je minister van financien te vragen of hij weet dat criminelen het land helemaal overspoelen met vals geld, en als je zeurt krijg je ook valse $, voor als je een schoen alleen in vreemde valuta kan kopen.

  Dag groene Du en blijf ver buiten de criminaliteit.

  Du weet je wat oplitiek x crimanilteit x maffia= en daar ben jij met je Bouterse griep,zo groen als een groene olijf.


  Maak melding

 11. @ robert
  bij google zoeken, (IMF over suriname) dat zeg ik niet dat zeg IMF de internationale monetaire fonds.ik hoop dat waneer je het hebt gelezen zo eerlijk ben om mij te zeggen wie een leugenaar is ?????


  Maak melding

 12. 3-08-2009.de ware tijd.
  Economie suriname hards groeiende in caricom.
  paramaribo-waar alle economieén binnen de caricom inkrimpen, zal de surinaamse ondanks de terugval dit jaar de grootste groei in de regio noteren zo blijkt uit prognose van de economische commisie voor latijns-amerika en het caraibisch gebied (ECLAC). volgens deze economische werkarm van de verenigde naties (VN)zal de economie van 2009 groeien met 2,5 procent. dit zuig ik niet uit mijn duim dit staat in de ware tijd van vandaag . meer informatie voor jou robert. ik heb niets aan om leugens hier te verkondigen eerlijkheid duurt het langs wat ik zeg is controleerbaar op internet . graag ontvang ik een link van jou over aljazeera B.V.D


  Maak melding

 13. Niet slimme Du, de totale binnenlandse en buitenlandse staatsschud onder Wijdenbosch bedroeg 400 miljoen US dollars.Wijdenbosch had notabene helemaal geen financiele steun uit Nederland,de US,enz.De huidige regering die financiele steun krijgt uit Nederland en een aantal andere landen, heeft de totale staatsschuld in 2005 laten oplopen tot 799,- miljoen dollars.Sommige analisten geven aan dat de centrale bank van Suriname een fout had gemaakt in de berekening van 2005.Dit om het gezicht van de regering Venetiaan -Sardjoe te redden.Volgens hen is de staatsschuld van Suriname in 2005 de 1000 miljoen US dollars ( 1 miljard US dollar) reeds gepasseerd.Welke grote binnenlandse investeringen heeft de huidige regering gedaan om de economie stimuleren omdat buitenlandse investeerders wegblijven?Niets belangrijks hebben ze gadaan. Het oude denken van de huidige regeerders met hun koloniale scholingsachtergrond is funest voor het land.Kijk naar al die landen die thans grote economische vooruitgang boeken.


  Maak melding

 14. Geld
  Zo kom je ertoe je af te vragen
  wat kost een pond rijst precies
  wat is die trage Chinees waard
  die nadertnu de Koningstraat
  tussen de hoogstam kankantri-bomen.

  Zo kom je ertoe te denken over
  de prijs van je bril, zijn schoenen,
  het ruiten hemd, korting en SRD-koersen
  waarvan hij wie weet wakker ligt.

  Zo kom je ertoe te raden naar
  het geld dat hij voor de liefde uitgeeft.

  Zou je je het hoofd nog breken
  over het oude tarief van die meiden.
  (Gedicht Varma R)


  Maak melding

 15. @ robbert
  waar heb jij het gelezen? of staat het in de krant van de ndp? neus heeft gelijk met die olifant die ligt boven op jullie en toch ontkennen jullie dat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.