Politie Suriname moet meer opvallen in samenleving

36

PARAMARIBO, 31 jul – De politie moet meer van zich laten merken in de samenleving. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Meer agenten op straat is niet voldoende. Het gaat vooral om effectief politiewerk. Burgers merken er te weinig van.

“Te vaak nog hoor je klachten van mensen dat op de hoek van hun straat drugs worden verkocht en de politie doet er niets aan”, zegt Santokhi. De toenemende driestheid van criminelen moet beantwoord worden. Al ras ontstaat de indruk dat de overheid zich niet interesseert voor orde en veiligheid. De afgelopen jaren is juist zwaar geïnvesteerd in de kwaliteit van het Korps Politie Suriname.

Dat moet inpassing in samenleving garanderen. Volgens Santokhi behoort de politie mee te gaan met sociale veranderingen. Die veranderingen hebben invloed op het gedrag van criminelen. Dat moet opvallen bij de politie en een gepast antwoord krijgen. “Als het betekent dat we meer wegcontroles moeten uitvoeren, dan moet het. Alles wat met criminaliteit te maken heeft, gaat over de openbare weg”, aldus Santokhi.

36 REACTIES

 1. Vaker hebben wij gezegd Chander doe dicht je mond….Hoe meer opvallen..als jullie een mens gewoon in een manje boom dood schieten…en dan komen jullie de bevolking vertellen…Er zijn fouten gemaakt niemand is SCHULDIG……Dit is VERFOEILIJK…gewoon schaamteloze mensen…bah….grrrrt!!!SMERIG.


  Maak melding

 2. het is gebleken dat de minister mooi kan praten maar de daden blijven uit.

  de binnenstad van paramaribo lijkt meer op een gekkemanshuis.onaantrekkelijk en smerig.de straat tegels zitten los.

  de venters in drugs bewaren deze spullen op een zeer korte afstand.en als je een maal betaald heb dan heb je de spul binnen een paar seconden.soms doe je ook aangifte bij de politie maar deze komen niet opdagen.
  vooral in de week end dan heb je een geweldige aanloop,dat storend is voor de overige buren.

  men moet oppassen wie men in dienst neemt,want het kan zijn dat deze ook een drugsventer is.

  suriname is net als de overige engels sprekende caribische eilanden geworden. bandeloosheid voert de boventoon in de stad en omgeving.

  suriname is corrupt tot en met.iedereen probeer op een of andere manier te overleven.


  Maak melding

 3. Oom Boem: Incidenten gebeuren overal ter wereld. Het laten zien van meer politie op straat geeft een groter veiligheidsgevoel. Bij mij is vorige week ingebroken, maar ik was op dat moment in het buitenland. Toch heeft de recherche Geyersvlijt de moeite genomen om mij telefonisch op de hoogte te stellen en vragen te stellen. Dat noem ik service. Dezelfde avond zijn er drie verdachten aangehouden. Hoezo, politie slecht? Nee hoor, ik heb groot respect voor de Surinaamse politie. Als je niets te verbergen hebt, hoef je ook niets te vrezen.


  Maak melding

 4. Nr. 2, als je in Nederland woont zou ik vragen even niet te reageren, omdat je niet weet wat er precies al veranderd is in Suriname.
  Ook ben je niet op de hoogte van de ontwikkelingen van Suriname en omliggende landen.

  Suriname is een van de veiligste lande in het Caraïbische land om te wonen. Doe niet alsof Nederland veilig is en of er niets in Nederland gebeurt.

  Janny


  Maak melding

 5. Dus Politieman als je dienst heb,niet meer zitten kaarten/dammen en naar de buurvrouw en buurtmeisjes gluren.”Werk”voor het geld dat je ontvangt!!(moeilijke opgave no?).


  Maak melding

 6. De reacties van nr 1 en 2 respecteer en deel ik tegelijk.Men maakt zich terecht zorgen omtrent onze mooie Sranang.De politie moet op een positieve manier opvallen.Preventief optreden moet vaker gebeuren.Pak dreigende samenscholing vooral in de avond en nachtelijke uren hard aan.Pak ernstige verkeersovertreders effectief aan door het geven van hoge boetes.Geef voldoende waarschuwingen middels de media.Ja meer blauw op straat met werkelijk effectief en hard optreden !!! Ik verzoek de regering om inderdaad wat te doen aan de verfraaiing van de hoofdstad Paramaribo.Laat er wat gedaan worden aan de trottoir-tegels en aan de ongeverfde gebouwen.Waarom staan de huizen die bijna op instorten staan er nog??? Weg ermee !!!En wij als Sranangmangs….laten wij geen vuil op straat deponeren,maar netjes in de prullenbakken deponeren.Zijn er geen prullenbakken dan onze afval gewoon mee naar huis nemen.Ik ben een echte sranangmang in hart en nieren.


  Maak melding

 7. Vroeger zag je veel politie op straat,survieren,domineestraat,waterkant,zwartenhovenbrugstraat enz.enz. 2 gaan 2 komen,te voet.
  Maar nu men heeft een vergrootglas nodig om 1 politieagent te kunnen spotten,jawel op de jodenbreestraat zie je ze wel eens de straatventers sarren en vlakbij aan de waterkant bij de Luthersekerk,zie je ze niet waar de boslandcreolen voorbijgangers sarren met goud en drugs,de VSB-bank klaagt zich te pletter bij justitie,maar er wordt niets aangedaan.
  Inderdaad,Sakatoki, is een vent van woorden maar geen DADEN.
  En nog wat,er zijn haast geen trottiors meer in de binnenstad,alles wordt gebruikt als parkeerplaats,vooral bij het postkantoor en omgeving,geen politieagent die je daar ziet.
  Dus Sakatokie,ga eerst dat soort dingen rechttrekken,kom dan terug en vertel hoe het allemaal in de binnenstad weer als normaal is,ipv weer het volk in de maling nemen met je blablablabla verhalen.
  Een goede min. v justitie komt niet vertellen ,vaak hoor je nog klachten over drugshandel op de hoek van de straat,te vaak nog wel,hoe zal dat nou komen?Omdat de politie niets doet ja,en jij Sakatokie kan ook niet veel uitrichten ,want je baas Brunswijk heeft je in de tang,want het zijn Brunswijk`s soort die zich daaraan schuldig maken,kom 1 keer uit je hol en ga een wandeling maken langs de VSBbank,zal je het zelf ondervinden hoe irritant het is als het vullis je drugs of goud aanbiedt.Ga daarna naar de hogestraat enz.enz.enz.


  Maak melding

 8. De mini-ster wil meer opvallen, met zijn dom geklets.

  Tokkie het gaat niet alleen om politie en Justitie er moet wat aan het totale plaatje gedaan worden, Surinamers moeten he gevoel krijgen dat ze niet in een uitzichtloze situatie verkeren, bieden jullie die mensen een menswaardige toekomst aan dan zullen jullie merken dat de criminaliteit omlaag gaat.

  Trouwens zolang front ministers en leiders schaamteloos liegen, stelen en bedriegen zal geen enkele maatregel helpen, dus geven jullie fronters het goede voorbeeld. Geven jullie je mandaat terug die jullie eigenlijk nooit hebben gehad van het volk, stap uit de politiek wordt weer gewoon politieagent een ministerschap was altijd al een beetje te hoog geregepen voor jou.


  Maak melding

 9. De politie is in de afgelopen jaren in tegenstelling tot de strijdkrachten behoorlijk toegerust met de meest moderne materialen en infrastruktuur op vrijwel elk gebied.

  Maar is dat allemaal wel voldoende om de individuele agent in zijn/haar prive omgeving voldoende rugdekking te verschaffen om te doen wat van hem of haar verwacht. wordt?

  De agent, die nabij een criminele nest woonachtig is, is nauwlijks in staat om op te treden.

  Als hij in persoon optreedt mag hij wel verhuizen. Het woongenot zal niet onveranderd blijven na zo’n optreden.

  Wat wij veel zien gebeuren is dat sommigen maar uit pure lijfsbehoud of anderszins gewoon deel worden van dat schorum.


  Maak melding

 10. waneer iemand wat zegt kijk ik altijd maar de feiten en naar de omstandigheden. waneer je kijkt waar de hele politie apparaat was en waar het nu is dan zou een compliment wel op plaats zijn maar mijn landgenoten hebben nooit waardering voor hun eigen mensen en dat je kan zien aan de een aantal reaktie hier op dit forum waneer het over suriname gaat in het algemeen, er zijn tijden geweest waar de hele politie apparaat op zijn kont lag geen wagen niets om een politie man of vrouw goed zijn werk te laten doen, nu is men met man en macht bezig om de tijd te keren bij de politie en heel dat land en tog kritiek de mensen die ervoor hebben gezorgd dat ons land achteruit is gegaan deze zelfde stuurlui staan nu aan wal om te vertellen hoe het moet, komisch vind deze mensen .


  Maak melding

 11. De politie is zelf ook bang voor deze mensen. Ze weten precies waar ze de meeste criminelen kunnen vangen. Maar doen liever iets anders, zoals boetes uitdelen. Dat is minder gevaarlijk en levert geld op.

  Het gevolg is dat de criminelen meer moed krijgen om ongestoord door te gaan met hun aktiviteiten.


  Maak melding

 12. Wat een lariekoek komt er opnieuw uit de mond van die Sherif (Chander Santhoki). Hij geeft leiding aan een criminele politieorganisatie, waar schending van mensenrechten, drugsactiviteiten en racisme aan de orde van de dag is. Suriname doet het wat dat betreft geen haar beter dan sommige landen in Afrika of Latijns- Amerika. Lees eens de kranten vanaf de periode dat deze man minister is en iedereen weet wat ik bedoel. Grote en kleine incidenten wisselen zich af. Soms is hij er persoonlijk bij betrokken. Hoe durft hij te zeggen dat de politie meer moet opvallen in de Surinaamse samenleving? Moeten er nog meer onschuldige slachtoffers vallen? Hij praat typisch als een Hindostaan: altijd maar doen alsof, maar ondertussen stinkt zijn huis naar de poep van gisteren en de dag ervoor. Ik heb een advies voor hem: klim terug in de hoogste klapperboom en spring naar beneden. Het liefst zonder valhelm. Dag Santokhi.


  Maak melding

 13. de vroegere machthebbers hebben bewust alles kapot gemaakt van de politie te beginnen bij de hoofdbureau van politie die in vlammen is geschoten breek mij de bek niet open politie amtenaren die gedood zijn omdat zij hun plicht deden het onderzoeken en oplossen van drugszaken.


  Maak melding

 14. Vaker hebben wij gezegd Chander doe dicht je mond….Hoe meer opvallen..als jullie een mens gewoon in een manje boom dood schieten…en dan komen jullie de bevolking vertellen…Er zijn fouten gemaakt niemand is SCHULDIG……Dit is VERFOEILIJK…gewoon schaamteloze mensen…bah….grrrrt!!!SMERIG.

  Oom Boem

  Kerel volgensmij slaap je!!! wakker worden!! De agenten die de onschuldige burger uit die Manjaboom hadden geschoten zijn inmiddels veroordeeld tot 10 santaboma!!!!


  Maak melding

 15. De mensen hier op het forum hebben alleen maar kritiek!!!Als ze zo een gedegen opleiding hadden dan waren er vast enkele forumleden nu minister toch om het land Su verder te ontwikkelen!!!Maar zo als altijd zitten de beste Ministers thuis achter de PC, hun grootste persoonlijke prestatie is een PC aan en uit zetten!!!!!!!!


  Maak melding

 16. Wat ik pas grappig zou vinden is als een paar van deze forum bezoekers bruut zouden worden overvallen in Su!!!! Dan zou je ze horen jammeren tegen de Minister dat Su onveilig is!!!


  Maak melding

 17. Het hebben van een politiemacht is voor elke souvereine staat belangrijk. Het aller belangrijkst is dat deze macht geleid wordt door mensen met gezag, verantwoordelijkheids gevoel, met een respectvolle staat van dienst.
  Daarboven hoort een loyale overheid te staan die de politiemacht beschermd en corrigeert.
  Maar als een deel van de top van het land uit mensen bestaat die het respect niet verdienen omdat ze zelf crimineel, drugshandelaar,witwasser of politieke zakkenvullers zijn, dan zal het moeilijk worden om politie-gezag te hebben, hoe vaak of opvallend je ook op straat over komt.
  Meer blauw op straat zal ook niet helpen als de meerderheid van de machthebbers zelf achter tralies horen te zijn. Je kan niet optreden omdat je anders ook je baas moet oppakken.
  Zo lang dit in Suriname niet verandert, zal de politie-macht ook niet veranderen, hoe zeer ik dat ook betreur, omdat ik weet dat er respectvolle politiemensen zijn die een betere salariering en behandeling verdienen.

  De bevolking verdient bescherming door de politie. De politie verdient bescherming door de politieke machthebbers. Deze kunnen dit alleen geven wanneer ze zelf brandschoon zijn. In SME is dat niet het geval.

  Das


  Maak melding

 18. @14Bifa
  Je praat als een echte Biafraan met je opmerking:”Hij praat typisch als een Hindostaan: altijd maar doen alsof, maar ondertussen stinkt zijn huis naar de poep van gisteren en de dag ervoor. Ik heb een advies voor hem: klim terug in de hoogste klapperboom en spring naar beneden. Het liefst zonder valhelm. Dag Santokhi.”
  Kijk maar in een spiegel dan zal je zien wie er op Bokito lijkt en in een klapperboom thuishoort!!
  Je dacht zeker dat je op Mamjo je gal aan het spuien was!!
  Racistische jaloezie zit gewoon in figuren als jou hun genen!
  Kan je jou kritiek op Djogo nog herinneren in een stuk van Iwan Brave?!
  Toen speelde je mooi weer; nu laat je jouw ware aard zien!
  Dus klim jij maar in die klapperboom en duik met je kokosnoot naar beneden, en als die openbarst komt er alleen casterolie uit!!


  Maak melding

 19. Kerel volgensmij slaap je!!! wakker worden!! De agenten die de onschuldige burger uit die Manjaboom hadden geschoten zijn inmiddels veroordeeld tot 10 santaboma!!!!

  Pitbull

  Niet…!!!! Waar !!!!!!! Waarom kom jij met desinformatie waarom, waarom en wat heeft …10 santaboma…met wat dan ook te maken.

  WEER DIT: DE MANNEN GAAN VRIJUIT.
  Als rede er heeft geen technische onderzoek plaats gevonden op de plek van executie …en dat is moedwillig gedaan dus gewoon……..WILLENS EN WETENS.
  Maar….. er komt ook geen gevolg noch vervolg voor niemand……DAN BEN JIJ TOCH DUIDELIJK AANWEZIG.


  Maak melding

 20. 11-07-09 keerde onze zoon terug van vakantie in Suriname,en bij de lijf en tas controle moest hij zijn batterijen die opgeborgen zaten in de foto tas van zijn digitale camera afstaan aan de dienst doende politie mensen.’Heb zelf vaak deze reis gemaakt,maar nooit deze ervaring ondervonden;is dit verandering van spijs,of gewoon iemand iets afhandig maken?'”De Surinaamse ambassade gaf wel respons,wilde meer informatie,maar als zij iets mee gaan doen,weet ik niet”.


  Maak melding

 21. @18 Pitbul

  Pc/internet zijn machtige miiddelen, die weldege invloed hebben.

  De discussies op dit forum worden tot in alle hoeken van de wereld, waar onze medelandgenoten leven,met hun nieuwe vrienden.

  Jij pitbul zou inderdaad geen minister/volksleider kunnen zijn.

  Jij luistert alleen naar jezelf en bent niet instaat volksmeningen te relativeren in een zodanige perspectief,dat het uiteindelijk voor het volksbelang, gaat dienen.
  Je verwerpt meningen, dus blijf maar gewoon met ons schrijf discussieren.

  Niemand schrijft, dat zij de superieure zijn in hun mening,alleen jij suggereert dat.

  De jongeren mogen toch aangeven dat er veel misleiding is binnen min.van Pol en J
  En alles blijft zo fictief.


  Maak melding

 22. DU

  Enkele hoofdstukken uit de biografie van Portia Nelson

  I.Ik loop langs een straat.
  Er is een diepe kuil in het trottoir.
  Ik val erin
  Ik ben verloren…ik ben hulpeloos
  Het is niet mijn schuld.
  Het duurt een eeuwigheid om eruit te komen.

  II. Ik loop langs dezelfde straat.
  Er is een diepe kuil in het trottoir.
  Ik doe alsof ik die niet zie
  Ik val er weer in
  Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plaats ben.
  Maar het is niet mijn schuld.
  Het duurt nog steeds lang om eruit te komen.

  III. Ik loop langs diezelfde straat.
  Er is een diepe kuil in het trottoir.
  Ik zie dat die er is
  Maar ik val er toch in…het is een gewoonte
  Mijn ogen zijn open.
  Ik weet waar ik ben.
  Het is mijn schuld.
  Ik klim er direct uit.

  IV. Ik loop langs diezelfde straat.
  Er is een diepe kuil in het trottoir.
  Ik loop er omheen.

  V. Ik loop langs de andere straat.

  Du en consorten.
  Voor genezing:In toenemende mate nieuwe keuzes leren maken,in het belang van een Suriname in balans.


  Maak melding

 23. De jongeren zeggen altijd weer: luister naar skyradio.sr, daar komen de verantwoordelijke, betrokkenen zelf aan het woord,dan is gissen naar een waarheid niet meer nodig, dan alleen maar conclussie trekken en de bewustheid revolutie zonder wapens en munitie in alle heftigheid te laten losbarsten.

  Denken jullie nog aan de therapeutische pakslaag, volgens japans model!
  Eén van de revolutionaire munities.


  Maak melding

 24. @4 In Nederland rollen er regelmatig koppen en er is nog objectieviteit te koop in de rechtgang en geen verstrengeleingen van belangen in de opvallendste zin van het woord.

  De zaken die de minister gaat doen zijn strategisch en tactisch uitstekend.
  controle back track route,meer politie op straat, creoolse jongeren die voornamelijk voor 99% de surinaamse gevangenissen zitten, gaan nu werk en leertraject kunnen volgen in het gevang,aanpakken van ongehoorde dingen in de top van pol & j.

  Handig zou zijn dat het volk weet welke acties een korte periode bestrijken om in de samenleving te laten implementeren, en welke doelstellingen het ministerie van pol/j heeft op lange termijn.

  Is het politie korps in 6 maanden of 6 jaar corruptievrij, wat doen we met ccccoke gebruikende wetsdienaren?


  Maak melding

 25. niet alle Afrikanen zijn crimineel maar waar veel Afrikanen wonen is altijd het ergst. een voorbeel in europa met die noord Afrikanen. in Amsterdam waar veel zwarten wonen daar durft geen taxi te wagen. dat komt omdat de meerderheid van de Afrikanen niet echt op een normale manier reageren. waarom roven hindoestanen niet zo als hen weetje waarom omdat hindoestanen kritisch zijn en niet laffe kritisch maar hard. met crocodillen tranen blijft het zo als het is.


  Maak melding

 26. De agent
  Toen hij geboren was begon het al:
  zijn moeder had de bijsluiter verloren.

  Nooit wist hij waartoe dit
  of dat dienen moest. Hoewel
  hij toch kon raden
  liep het steeds verkeerd.

  Zijn vrienden durfde hij niet vragen:
  in hun jeugd hadden die goed
  hun eigen voorschriften gelezen
  en die toen verbrand.

  Iedereen hield alles maar geheim
  en deed volmaakt wat hij niet kon:
  ze lachten hem al op de speelplaats uit:

  een tegenstrijdige werd hij,
  hij huilt in de zon. Hij werd agent
  (Gedicht varma R)


  Maak melding

 27. het probleem van de aanhangers van bouterse is dat ze allemaal in een tunnelvisie denken, de een is nog dommer dan de anderen lees de reaktie van iemand als de jongeren de ene reaktie is nog stommer dan de anderen.


  Maak melding

 28. DU geef toe dat je niet begrijpend kan lezen.
  Desalnietemin ,mag ieder zijn eigen mening hebben,jij als zg democraat moet dat kunnen weten,ach ja je weet niet eens wat democratie inhoudt.

  De jongeren ga gewoon door hoor,laat die DU maar in zijn jaren 80 vastroesten,hoe meer hij op je reageert hoe meer hij geflipter en geflipter raakt,die stommerd heeft het niet eens door dat ie in het luchtledige zit te lallen,niemand die aanstoot neemt aan zijn geklets,hoe meer hij de jaren 80 te berde brengt hoe meer aanhangers het Megablok krijgt.


  Maak melding

 29. He, toen mijn bericht nog door de moderator moest was het nr33. Nu komt het als wartaal over dus geef ik het op. Of toch nog een poging wagen. Ik bedoel…..nr19, dit wens je toch niemand toe. That’s cruel man. Nr29, creativiteit is altijd welkom. Dit wilde ik even kwijt en verder boeit het mij echt niet of er meer of minder politie op straat is. Ik heb er noch last nog voordeel van.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.