Malti Adhin eerste vrouwelijke hoogleraar Suriname

20

PARAMARIBO, 31 jul – Malti Adhin heeft als eerste Surinaamse het hoogleraarschap aanvaard aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Als doctor in de biochemie wil ze zich inzetten voor meer onderzoek. Infectieziekten behoeven dringend meer aandacht in de wereld en in Suriname.

Infectieziekten nemen zienderogen de overhand. Dat geldt helemaal de zogenaamde ontwikkelingslanden. En dat terwijl in de geïndustrialiseerde wereld weinig aandacht bestaat voor ontwikkeling van vaccins. Dat was dan ook de focus van Adhin’s inaugurele rede: Suriname quo vadis? Moleculair onderzoek naar infectieziekten, luxe of noodzaak? Suriname moet het roer omgooien.

Met de milieuveranderingen is ook meer alertheid vereist. Adhin heeft voor zichzelf dan ook een duidelijke missie. “Mijn streven is om binnen deze leerstoel de praktische bestrijding en het zorgbeleid academisch te verankeren.” Dat krijgt vorm via het combineren van biochemie, genetica en geneeskunde te combineren met het laboratoriumwerk. Met speciale aandacht voor malaria en soa’s.

20 REACTIES

 1. dit is echt een streling in de oren.de vrouwen nemen de plaats in van de mannen

  misschien kan dit suriname redden van de ondergang.


  Maak melding

 2. Positief!
  Een eerste vrouwelijke hoogleraar, en ook nog met een ambitieuze missie. Het combineren van drie wetenschappen weer combineren met laboratorium werk kost volgens mij ook geld, maar het is in ieder geval een mooi streven.

  proficiat!!


  Maak melding

 3. het doet mijn denken aan die Afrikaanse film in de rimboe waar een blank een cola fles uit het vliegtuig gooide en die arme Afrikanen die vertelde elkaar dat het god heeft gegooid. ik bedoel dat in Nederland zo veel hoogleerarend zijn maar Suriname droom er nog van. che pootie,


  Maak melding

 4. Felicitatie LLB titel Melvin Bouva: De privatisering van het Telecommunicatiebedrijf Suriname. Enige juridische aspecten bij de omzetting van Telesur rechtspersoon sui generis naar een naamloze vennootschap’
  Felicitatie hoogleraarschap Malti Adhin
  Verder succes voor die wereldberoemde Dr.Devanand Makhan. Hij is een bekend topwetenschapper. Bekend bij gerenommeerde Amerikaanse en Britse universiteiten.
  Gefeliciteerd Suriname en alle Surinamers. Vooruitgang op eigen kracht. (Varma R)


  Maak melding

 5. Wetenschappers uit de lagelonenlanden zagen aan de poten onder de stoel van het Westen. Want de toenemende concurrentie uit China, India en een beetje zelfs Afrika knaagt aan hun macht. Dr.Dewanand Makhan heeft als enige Surinaamse insecten deskundige baanbrekend werk gedaan. In Suriname en Nederland. Echter de insectensoorten die hij als eerste heeft beschreven worden later opgeëist als te zijn ontdekt door Duitse en Oostenrijkse deskundigen. Dewanand heeft zelf een en ander uit de doeken gedaan. De globale wedijver mengt zich steeds meer als derde partner in de klassieke paringsdans tussen heden en verleden. Het is saai werk wat Dr.Dewanand Makhan doet, maar hij toont aan dat een eenvoudige Surinamer met nieuw onderzoekswerk kan komen.(Varma R-Dr.Dewanand Makhan je mag een reactie geven)


  Maak melding

 6. het doet mijn denken aan die Afrikaanse film in de rimboe waar een blank een cola fles uit het vliegtuig gooide en die arme Afrikanen die vertelde elkaar dat het god heeft gegooid. ik bedoel dat in Nederland zo veel hoogleerarend zijn maar Suriname droom er nog van. che pootie,

  sammy

  Nederland heeft 17 miljoen inwoners, Su heeft er ca 500,000!!! Nerderland is 1e wereld land Su is derde wereld lan!!!! Is dus apples met peren vergelijken!!! Zal wel aan je opleiding liggen!!!! Neem het je niet kwalijk!!!


  Maak melding

 7. Surinamers zijn nooit zuinig geweest met hun wetenschappers en hebben ze nooit leren weten te waarderen. Zeker niet in de dictatoriale tijd. Toen stond de ontwikkeling stil en ging alles enorm achteruit, mede omdat de wetenschap toen werd vermoord. Logisch dat er velen gevlucht zijn.

  Het wordt tijd dat wetenschappers zoals deze geleerde mevrouw het land gaan besturen en ontwikkelen. Ik heb meer vertrouwen in zulke geleerde mensen als het huidige criminele bende die alles leegroven uit eigen gewin.

  Gefeliciteerd.


  Maak melding

 8. Sammy, wij moeten toch ergens beginnen?

  Zorg ervoor dat jij zelf ooit eens de primeur van een eigen brouwsel mag smaken in een kleine gemeenschap als de onze.

  De jaloezie druipt er van af!


  Maak melding

 9. @, pinto en pitbull.
  jullie hebben wel gelijk maar sinds 1975 zijn wij alleen maar achteruit gegaan en geen milimeter voor uit, was of is meer dan een kwart eeuw niet genoeg om een klein beetje vooruitgang. mijn Antiliaanse buurman zeg Surinamer zijn dom. hij is ook een neger maar hij zeg die Surinaamse neger zijn dommer dan die Antiliaans.


  Maak melding

 10. De jongeren zeggen,dat de start fantastisch is.
  Je moet ergens beginnen,en alle begin is of kan moeizaam zijn.

  Goede doelstelling:theoretisch abstract onderwijs,meer naar de praktijk vertalen en zo de wetenschap in het Surinaamse sociale leven te laten integreren.
  Proficiat mevrouw Adhin!

  Eindelijk goed nieuws,en goed onderzoek naar het fenomeen infectie ziekten,dus eindelijk goede reguliere gezondheidszorg en registratie,vooral voor al onze pasgeborenen,de jongeren,de toekomstige hoogleerlaren,presidenten,ministers,winkel juffen,kofieheren en dames van Suriname.
  Mooie kerntaak mevrouw Adhin.

  Een Suriname,die wij grote mensen op dit moment in een slecht stadium, voor de surinaamse jongeren willen achterlaten en wegvluchten,zoals toen.

  Dit begrijpen de jongeren die de ideologie van de NDP, van meneer Bouterse, aanhangen,
  uit de boodschap van mevrouw Adhin.

  Misschien een vertaalslag maken GG en GD holland,of is mevrouw Adhin dat al van plan, dan hoef je het wiel niet steeds uit te vinden, dat zoiets moois uiteindelijk stagneert.


  Maak melding

 11. Van harte proficiat Mw. Adhin.

  Ik ben het eens met pagaal inderdaad.

  Er was een periode dat in suriname alles stil lag ook beschaving was nergens te bekennen, Moreel verval en criminaliteit vierde hoogtij in het paradijselijke suriname!!!.

  Als je geen stap vooruit zet kom je geen meter vooruit.


  Maak melding

 12. ik krijg toch gelijk vanuit een heel vreemde hoek dus de NDP van bouterse heeft toch een dogmatische ideolgie die nergens op gebaseerd is, alleen maar op moord drugs leugens en het leeg roven van onze staatskast en niet te vergeten onderdrukking van zijn eigen bevolking.


  Maak melding

 13. Lieve Varma,
  Ik ben helemaal met je eens. Laat je niet breken. Ik ga door met schrijven van nieuwe soorten. Ik wil iedereen helpen en diploma is niet belangrijk. Iedereen kan nieuwe soorten schrijven en ik wil jullie trainen. Nederlanders hebben de kennis en helaas missen ze de ervaring. Heb 300 nieuwe soorten op mijn naam en ben de grootste in Nederland. Ze willen onze materiaal gratis hebben en ik ben er tegen. Mijn Surinaamse soorten moeten in Suriname blijven.


  Maak melding

 14. Lieve sammy,

  Wat hebt je aan steden? Wil je in een droge woestijn leven? Zonder bomen geen regen en geen rivieren. Zonder insekten geen vruchten en zaden. Zonder water, vruchten en groenten is er geen leven op aarde mogelijk. Wees blij dat we bush bush hebben en dat het land vochtig is en alles blijft groeien.


  Maak melding

 15. natuurlijk moet je ergens beginnen , maar dat moet niet iemand als bouterse weer aan de macht komen om alls weer kapot te maken, om weer bij af te beginnen zoals nu het geval is .


  Maak melding

 16. Dewanand,
  met te veel bush bush bedoel ik dat 80 procent van de Surinamer geen titel hebben of nauwlijks kunnen overleven zo als het hoord te zijn. het is een bush bush regering. een bush bush maatschappij. ondanks vele rijkdommen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.