Parlement Suriname moet niet meer naturaliseren

0

PARAMARIBO, 29 jul – Het parlement zou de bevoegdheid tot naturaliseren moeten afstaan. Voor de efficiëntie, zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Procedures zijn nu te omslachtig. Maar als het aan het parlement ligt, blijft het bij de status quo.

Kamerbreed is al afwijzend gereageerd. Toch moet het volgens de regering anders. Vreemdelingen die de Surinaamse nationaliteit aanvragen, moeten veel te lang wachten. Het beste is te delegeren aan een hoge ambtsbekleder, zoals de president. “In veel landen is een hoge autoriteit belast met naturalisatie”, zegt Santokhi. Nu is het nog verdeeld. Het staatshoofd mag beperkt naturaliseren.

Het gaat dan alleen om gevallen van vreemdelingen die ooit al Surinamer waren. Het gros moet nog via het parlement. En dat kan soms decennia duren. “Sommige aanvragers wachten al vanaf de jaren negentig”, aldus Santokhi. Als alternatief ziet hij een soort instemmingsbevoegdheid voor het parlement. Instemmen dan met naturalisatie door anderen. “Het parlement kan zich dan meer gaan richten op wetgeving en andere belangrijke zaken.”