Kindermuseum Villa Zapakara start met opbouw

0

PARAMARIBO, 29 jul – Eind dit jaar krijgt Suriname een eigen kindermuseum: Villa Zapakara. Op donderdag 30 juli wordt de container met daarin de eerste tentoonstelling geplaatst op het terrein van Ons Erf in Paramaribo waar Villa Zapakara wordt gehuisvest. De officiële opening van het kindermuseum vindt plaats op 27 november van dit jaar.

In Villa Zapakara krijgen kinderen de kans om spelenderwijs kennis te maken met andere landen, volken en culturen. Het doel daarvan is om de Surinaamse jeugd te inspireren en hun eigen talent te laten ontdekken. Villa Zapakara streeft ernaar jaarlijks een nieuwe, educatieve en interactieve tentoonstelling in te richten. Dat gebeurt in samenwerking met het Tropenmuseum Junior in Nederland. Jeugdtheaterschool On Stage verzorgt de training van de museummedewerkers. Vanaf deze week kan iedereen vanaf 18 jaar zich aanmelden voor de functie van museummedewerker bij Villa Zapakara op 08580528, of via info@villazapakara.com.

Woordvoerder Dakaya Lenz van Villa Zapakara vertelt dat het kindermuseum is bedoeld voor alle Surinaamse kinderen: ‘Ze kunnen met hun schoolklas bij ons terecht of met hun ouders of begeleiders. Straks reserveren we de doordeweekse ochtenden voor basisscholen. ‘s Middags en in het weekend zijn we open voor particuliere bezoekers.’

Behalve de tentoonstellingen biedt Villa Zapakara uiteenlopende en steeds wisselende workshops. Van dansen, rappen en muziek maken tot schilderen, graffiti en houtsnijwerk. Villa Zapakara krijgt daarnaast een eigen café en een aparte mediatheek met computers en een breed assortiment aan (foto)boeken en dvd’s.

Tentoonstelling over Ghana
De openingstentoonstelling van Villa Zapakara is gewijd aan de Ashanti-cultuur in Ghana. Deze tentoonstelling is beschikbaar gesteld door het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Tijdens het bezoek aan deze interactieve tentoonstelling stappen kinderen letterlijk een andere wereld binnen. Daarbij worden ze zelf aan het werk gezet. Onder begeleiding van speciaal opgeleide medewerkers krijgt ieder kind een eigen rol. De een wordt lijfwacht, raadsheer of zelfs koning van de Ashanti’s, de ander danser of drummer. Compleet met kostuums, liedjes en hofmanieren. Na afloop geven de kinderen een korte voorstelling voor ouders, begeleiders of leerkrachten.

Volgens Dakaya Lenz reageren de basisscholen enthousiast op het nieuwe initiatief: ‘We zijn langs geweest bij een aantal scholen om Villa Zapakara te presenteren. Leerkrachten kunnen met het speciaal ontwikkelde lesmateriaal bedenken hoe ze dat op school toepassen als voorbereiding op een bezoek aan ons museum. December en januari zijn nu al volgeboekt met schoolklassen.’

Financiële steun
De Nederlandse Ambassade in Paramaribo zorgt tijdens de eerste drie jaar voor het overgrote deel van de financiering van kindermuseum Villa Zapakara. Ook het Surinaamse bedrijfsleven reageert positief. Lenz vertelt dat de eerste bedrijven zich al hebben gemeld: ‘Bij de opbouw van het museum krijgen we verschillende materialen gesponsord van onder andere Varossieau, Lucky Store, Quick O Print, Studio TMC, Todie & Sons, Triple R Keyservice en Z-DEPTH media productions. We merken dat bedrijven graag meewerken aan een nieuw project dat speciaal is gericht op de Surinaamse jeugd. Ook het educatieve karakter spreekt tot de verbeelding. Kinderen zijn onze toekomst en het is belangrijk om hen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.