maandag, november 27, 2023
HomeColumnsWaanbeeld

Waanbeeld

-

- Advertisement -

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Toen van de week ’s morgens de website van de Volkskrant vet kopte: ‘PVV wil weten wat allochtonen kosten’, ging er een ontnuchterende golf van walging door mijn ingewanden. Later verwoordde een Nederlandse vriend pakkend mijn onlustgevoelens: “De bruinhemden zijn weer terug.” De kop bracht me terug naar de eveneens stigmatiserende openingskop ‘Allochtonen volop in drugs’, begin jaren ’90 in dezelfde Volkskrant.

Wat bij mij nu ook weer de meeste walging opriep, is niet eens zozeer de opkomst van extreemrechts als wel de quasi-objectieve wijze waarop ‘kwaliteitsmedia’ het verwerpelijke gedachtegoed van extreemrechts ruim baan geven. De vanzelfsprekende toon waarop van ‘allochtonen’ wordt gesproken! Alsof het om dingen gaat, om opstal en niet om mensen die Nederlanders zijn of onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse samenleving.

Niks geen pittige commentaren met verwijzingen naar de joden als zondebokken van de vorige eeuw. Integendeel. NRC-Handelsblad stelt onbewogen: ‘Duidelijk is dat de kosten van allochtonen een onderwerp is waarmee de PVV zich in het nieuwe politieke seizoen mee wil profileren’. Uit oude wetenschappelijke rapporten wordt zelfs aangehaald dat immigranten Nederland in twintig jaren ‘meer dan 70 miljard gulden kostten’. Dus alvast bij deze: allochtonen parasiteren inderdaad slechts op de arme Nederlandse (autochtone) samenleving.

- Advertisement -

Onze moeder was een alleenstaande vrouw met zes kinderen, die leefde van de bijstand, aangevuld met kinderbijslag. Dat betekent ook dat onze medische en educatiekosten gedragen zijn door de Nederlandse verzorgingsstaat. Als tiener dreigde ik een drop-out te worden en werd in het gareel gehouden door inspanningen en verwennerijen van het Pedagogisch Psychologisch Instituut. Zelfs toen ik van huis was weggelopen kregen mijn ‘pleegouders’ (die ik zelf had uitgezocht) een fikse maandelijkse vergoeding voor mijn verzorging. Daarnaast kreeg ik apart ‘kledinggeld’!

Eéndimensionaal geef ik volmondig toe: deze ‘allochtoon’ heeft de Nederlandse maatschappij veel geld ‘gekost’ – en met hem velen. Maar in Suriname kwam ik als journalist tot het inzicht dat armoede in de derdewereld big business is voor het rijke westen. Zo vloeit ‘ontwikkelingshulp’ grotendeels terug in de buidels van westerse personen en bedrijven. Ondertussen blijft de doelgroep straatarm. En zo is ongetwijfeld die berekende 70 miljard die allochtonen Nederland heeft ‘gekost’, grotendeels doorgevloeid in zakken van autochtonen. Denk aan al die welzijnswerkers, maatschappelijkwerkers en ‘partners’ van de Sociale Dienst die grof verdienen aan zinloze ‘reïntegratietrajecten’. Echte banen voor allochtonen, ho maar! Als we al deze ‘kosten’ zouden stopzetten – zoals de PVV impliciet bluft – dan denk ik dat heel wat bedrijven en instellingen (met overigens nauwelijks of geen allochtone medewerkers) bankroet zullen gaan.

Vrijdagavond laat moest ik als taxichauffeur voorkomen bij een bejaardenverzorgingstehuis. Een stevige Surinaamse mama stapte helemaal afgepeigerd in. “Was het een lange dag?” vroeg ik haar. “Niet alleen lang, maar ook een zware. Ik ben ook verpleegkundige en ik was al vanaf vanmorgen vroeg in een ander verpleeghuis begonnen.”

“Maar het loont wel?” vroeg ik troostend.

“Nou nee hoor”, verzuchtte ze. “Ik heb mijn salaris ontvangen maar ik neem niets op; eerst mogen die anderen het plunderen.” Ze doelde op de maandelijkse lasten die automatisch worden afgeschreven. “En de PVV maar vragen wat allochtonen het land kosten?” gooide ik erin. Opeens leefde ze op. “Breek me de bek niet open! Laat ze gaan kijken wie de gezondsheidszorg in dit land draaiende houden. Ook die patiënten zeggen het allemaal. Als wij zwarten ze wassen, dan wassen we ze zoals we onszelf wassen.” De vrouw sloeg een toon aan alsof het ook om een wasi ging. “Ze voelen zich schoner dan wanneer een blanke ze wast. Als ze ons eruit zetten, dan klapt de hele Nederlandse verplegingszorg in. En véél meer! Laat ze gaan kijken wie er allemaal zondagmorgenvroeg in de metro zitten.”

Niet kille rapportcijfers maar haar menselijke woorden waren voor mij hét antwoord op oneigenlijke vragen van de PVV-bruinhemden, die kritiekloos vrijbaan krijgen van de Nederlandse media om zich te ‘profileren’. Aangekomen bij het treinstation wou ik haar het liefst een brasa geven. Ik hield het bij stevig knijpen in haar mollige armen en zei: “Dank u wel voor bemoediging!”

Nadat ze was uitgestapt, stapte direct een Nederlandse man van respectabele leeftijd in. “En was het een lange dag?” vroeg ik optrekkend. “Zeker. Ik ben uw enige klant op deze vrijdagavond die niet beschonken is?” Even wou ik over die mevrouw beginnen, maar hield nagenietend mijn mond. Ik had geen zin in een eventueel verpestende zwartwitdiscussie. Mogelijk had hij net als de vooringenomen PVV’ers het waanbeeld dat alleen autochtonen een onverzettelijk arbeidsethos hebben. Gezien zijn stellige “uw enige niet beschonken klant”, associeerde hij kennelijk een zwarte vrouw van respectabele leeftijd ’s avonds laat op een treinstation niet met een lange, zware werkdag.

Iwan Brave


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
Does Travel & Cadushi Tours
30 REACTIES
 1. Ai Iwan,niemand heeft in de gaten dat de PVV Hitler nadoet,zo begon het met Hitler de Joden overal de schuld van geven.De PVV stuurt aan op een kristallennacht,als het zover komt,zal je de gevestigde orde horen roepen:Wij Hebben Niet Geweten Dat De PVV Al Die Tijd De Allochtonen Wilde Uitroeien.
  Soms hoop ik dat de PVV aan het bewind komt,kijken wat hij met de allochtonen in petto heeft,en niet te vergeten met het domme gepeupel,autochtonen,want ik hoor en lees niet wat de PVV,met de creditcrisis,gezondheidszorg,de aanstormende werkloosheid,aow,wao enz.enz.enz. van plan is,hoe dit allemaal aan te pakken.
  Waktie no de sluimerende en armoedige autochtoon die op de PVV stemt ,niet wetende dat ze het zelfde lot als de allochtoon wacht,gaat in opstand komen,dan zijn wij allochtonen de lachende derde.
  Dus liebie ding bruinhemden foe PVV jere,mik ding draai ding puku ding dansi,want na ding srifi sma sang stem gie ding oh saka ding frei.


  Maak melding

 2. Iwan, is dat diezelfde Volkskrant die onder de paraplu van de PvdA decennia lang het linkse gedachtengoed orakelde? Hoe ver kan je zinken….


  Maak melding

 3. Ten tijde van Jan Maat was het “notdone” om openlijk toe te geven dat je een aanhanger van hem was.
  Toen kwam die dandy Pim, die zich van ABN bediende en was het niet langer een schande om openlijk een aanhanger van de Neo-Nazi denkbeelden te zijn.
  Anno 2009 is het verwonderlijk om te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt. Duidelijker dan onder Pim, schaart ook de media zich schaamteloos achter de Neo-Nazi’s in hun driedelige pakken.Ik volg deze ontwikkelingen met een zekere angst en beven.
  Door het kolonialisme heb ik als student op de middelbare school in Suriname, de geschiedenis rond de tweede wereldoorlog tot in de gruwelijkste details onderwezen gekregen. Ook de literatuur over de tweede wereldoorlog was verplichte kost op de literatuurlijst Nederlands. Dit moest ik tijdens verschillende toetsen, school-onderzoeken en examens feilloos kunnen reproduceren.
  De stadia van ontwikkeling en de gevolgen zijn mij dus bekend.
  De economische crisis waarin wij nu verkeren
  past ook helemaal in het rijtje van overeenkomsten.
  A ankra!!


  Maak melding

 4. Nou en linkse gedachte goed?Liever dat dan de PVV,of stem je als BlakaBakra op PVV?
  A wiens jeh kari joe srefie BlakaBakra,Wilders noh eh loekoe a Bakra sei foe joe ai loekoe a Blakawan.
  De Volkskrant is 1 van de objectiefste dagbladen van Nederland ,kan je niet van het rechtse Telegraaf zeggen die ziet ook liever de Allochtoon gaan dan komen.
  Pffffffffff ai baya sommige Blakamangs willen kostte wat kost Bakra zijn.


  Maak melding

 5. Dit is me uit het hart gegrepen Iwan. En aan al die Surinaamse vrouwen in de zorg;’respect”. Jullie zijn inderdaad broodnodig en als jullie betaald kregen wat jullie eigenlijk verdienen, begint de kosten en baten balans er van allochtonen er beter uit te zien. Bruine mensen worden onderbetaald en krijgen bij lange na niet dezelfde kansen in salaris. En ze worden zowaar gedwongen om minder betaalde baantjes te accepteren.
  Als je ook nog bedenkt wat de slavernij, de contractarbeid, de koloniale uitbuiting en de goedkope gastarbeiders niet aan spin of hebben gebracht aan de welvaart die de Hollanders nu genieten dan slaat de balans al helemaal over naar het positieve en dan kunnen we ons de excessen van de jonge heer Brave gewoon veroorloven. Als je nog nagaat wat voor schade de bakens van de Nederlandse welvaart aanrichten in Nigeria, Ivoorkust, Angola, Zuid Afrika etc..en daarbij het pad van vooruitgang van de armen die willen opkomen volkomen wegslaat en vernietigt, dan rechtvaardigt het niet de toon die de blanke man nu uitkraait. Wilders moet uitkijken dat hij geen boemerang weggooit en dat hij samen met ons door zijn eigen electoraat in de Sobibor wordt vernietigd. Zijn pa is duits (Geert is dus allochtoon), claimt hem van joodse afkomst, (semitisch en halfbroer van de Arabier)is nog vermengd met Indische genen en zijn vrouw is hongaars. Wilders is niet germaans nog Arisch, hij zou het wel willen met zn blond geverfde haar. Maar hij is een allochtone zelfmoord terrorist die zichzelf en zn eigen allochtonen groep opblaast.
  Pas op Geert, je eigen racistisch gekleurde electoraat zal ooit achter je aankomen.


  Maak melding

 6. Ik heb het artikel in de Volkskrant ook gelezen. Tijdens het lezen van het stukje kreeg ik een onbehachelijk gevoel. Volgensmij kreeg ik voor het eerst het gevoel dat ik weg wilde. Ik wilde ontsnappen! Maar tegelijk realiseerde ik mij dat ‘wij’ net zoveel bijdragen aan de Ned. gemeenschap als anderen. Het onderscheid dat continu wordt gemaakt: allochtonen en autochtonen. Dit onderscheid mocht sinds de invoering ervan door de wc gespoeld worden wat mj betreft. Ik ben geen allochtoon. Ik ben een Surinaamse met de Nederlandse nationaliteit. Ik weiger op 1 hoop te worden gegooid! Maar dat even terzijde.

  Wat ik mij afvraag: wat verstaat de PVV onder allochtonen? Worden ook de kosten van het koningshuis tegen het licht gehouden?

  En als hij toch bezig is met de kosten van ‘allochtonen’ kan hij ook even de opbrengsten erbij halen om de balans af te maken!


  Maak melding

 7. Maak je niet druk om de PVV, voordat-ie daadwerkelijk gaat regeren, komt er promt een gaatje in zijn beveiliging, en beslist de onvermijdelijke langverwachte kogel het ononkombare lot…..PVV Partij Voor Verliezers


  Maak melding

 8. de pvv(30 zetels) is het resultaat van het denken van bijna 40 % van witte nederlanders. dus gekleurde nederlanders wordt wakker en laat je stem horen. ander ben jij en je nakomelingen kansloos in deze samenleving. Het gaat niet meer om een kleine groep marokkaanse raddraaiers of moslim extremisten. het gaat bij deze groep om alle gekleurde mensen( de nieuwe joden”) zij leren niets van het verleden.de historie herhaalt zich ! ramazan


  Maak melding

 9. Waarheid als een koe. Respekt.

  Ik zeg, mensen die bekrompen denken kun je nooit tot andere gedachten brengen, het zit hun in de genen gebakken en vastgeroest. Deze mensen zijn vaak geestelijk niet in orde, maar beseffen het niet eens. Dat is dus hun ziekte. Het niet kunnen beseffen dat ze geestelijk ziek zijn.

  Zeer goed verhaal, ik herkende het meteen.


  Maak melding

 10. Door Wouter Sinke | 27 Juli 2009 – 16:11 |
  HP de tijd

  Ter info:
  ‘Een volk dat voor tirannen zwicht
  zal meer dan lijf en goed verliezen
  dan dooft het licht…’
  Was getekend: verzetsman/dichter H.M. van Randwijk.
  Fractievoorzitter Henk de Boer van CDA Amsterdam Zuidoost ziet de ideeën van de PVV om de kosten van de allochtonen uit te laten rekenen als tiranniek en roept op tot een staking op 9 november, de honderdste verjaardag van Van Randwijk.

  Op die dag moeten alle allochtonen (Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen, Afrikanen, Aziaten, Oost-Europeanen, Zuid-Amerikanen enz.) tot en met de derde generatie thuis blijven. Van trambestuurder tot burgemeester, van thuiszorgmedewerkster tot manager, van schoonmaker tot MKB, ja allen, en dan zien hoeveel onze allochtonen van waarde zijn voor de samenleving, in plaats van hoeveel geld allochtonen de Nederlandse staat kost en hoeveel ze opbrengen’.
  Maar wordt dan de samenleving niet danig ontwricht? Voor dat probleem heeft De Boer een pasklaar antwoord: Laten de stemmers op de PVV de opengevallen plaatsen die dag dan invullen!
  Was getekend: Henk de Boer.


  Maak melding

 11. Vergeet ook niet de VVD die dit verzoek ondersteunt …. net zoals praktisch alle kamervragen etc. die betrekking hebben op het immigratievraagstuk


  Maak melding

 12. Hey Brave,

  mooi stuk weer dat je hier geplaatst hebt. Nu realiseer ik me hoezeer ik het A’dams Venster mis.

  Ik wil ff reageren op al die opmerkingen in de reacties over blakabakra’s.

  Ik beschouw me niet zozeer blaka. Net zo min als bakra. Ik ben echter wel een Nederlander, zij het van Surinaamse komaf. Maar ik wil de mensen die er zo prat op gaan blaka te zijn wel waarschuwen dat ze dit wel een beetje genuanceerd moeten doen, want met al het onderscheid dat ze maken, geven ze juist aanleiding en voer tot neo-nazi denkbeelden en praktijken en discrimineren ze even hard als de mensen die ze daar van beschuldigen.
  Misschien de moeite waard om over na te denken?

  Begrijp me aub niet verkeerd, ik ben absoluut tegen denkbeelden die hele bevolkingsgroepen over 1 kam scheren en stigmatiseren, maar het mes snijdt aan 2 kanten.

  Raoul


  Maak melding

 13. vreemd dat de mensen die voorstander zijn van bouterse tegenstanders zijn van wilders terwijl er duidelijk overeenkomsten zijn met dit soort figuren ze spelen in op onderbuiksgevoelens in de samenleving ze beloven een hoop maar doen niets ze weten precies hoe zei de problemen moeten benoemen maar met oplossing komen niet en ze weten precies waneer en hoe ze wat moeten zeggen. één voordeel is dat dit land het verleden niet vergeet de tijden van nazi duitsland 1945.ik hoop dat de surinamers ook hun verleden van 29 jaren geleden niet vergeten want ook dat heeft zijn vergelijking met de jaren 80 in suriname.


  Maak melding

 14. Ai DU,je bent dommer dan dom.
  Nu komt de aap uit de mouw,je bent een Wilderslover,zonder meer,komt allemaal door je slaafsheid..De PVV-stemmers hebben niets geleerd van hun verleden,2e wereld oorlog,de Revo is ontstaan door ontevredenheid over de houding van de toenamlige regering het volk pinaarde,denk aan Liekens-oil,geen meel voor brood enz.enz. de 2e wereld oorlog is ontstaan door RACISME,ai baja DU,je laat steeds blijken dat je boos bent om die rotte verkoopwaar van je,wat op de vuilnishoop belandde door de militairen,dat je door het bos de bomen niet meer ziet.
  Jouw vergelijking klopt voor geen meter.of bedoel je jouw slapjanus-Vene`s regring,want die beloven een hoop maar doen geen f.ck,voor de bevolking of zie jij dat niet?En weer weet je niets anders te typen dan Bouterse,ai je begint echt steeds verder af te glijden richting het gesticht.


  Maak melding

 15. ps,DU reageer for once op een artiekel die er toe doet,zonder over je nachtmerrie Bouterse te typen.Zelfs daartoe ben en zal je nooit in staat zijn te doen,omdat je een oerdom individu bent.
  Dit artiekel gaat de allochtoon aan en is heel belangrijk om je te doen nadenken over je slavenmeesters.


  Maak melding

 16. @ autar
  je ben zo slim dat jij het opneemt voor iemand met soortgelijke gedachtengoed bouterse, over uitroeien gesproken bouterse laat zien wat hij met zijn tegenstanders doet, ik heb wilders nooit horen zeggen dat hij de alloctonen gaat of wil uitroeien dus lieg niet dit land heeft een sterke democratie en rechtssysteem. iedere jaar worden de doden en de bevreiding herdacht zodat men weet dat zoiets nooit meer mag gebeuren .er is terechte onvrede binnen de sameleving ik ben niet tegen alles wat wilders zeg in sommige gevallen heeft hij gelijk, autar probeer de realiteit onder ogen te zien dictators en populisten zullen nooit aan de macht komen in dit land en ook niet in de westerse democratie filp de winter, haider JAEN MARIE LE PEN europa is zo aan het veranderen dat het haast niet mogelijk, hier moet iedereen zich houden aan de wet nederland is een rechsstaat een heel sterke ook .jou reaktie laat zien wie dom is en wie op de hoogte is wat er in de wereld gebeurd. in suriname herdenken jullie 25 febr de zwarste dag in de geschiedenis van onze republiek.


  Maak melding

 17. Wilders word niet zo maar beveiligd. ik kan zijn frustatie heel erg goed voor stellen. wat hij zegt dat zou jij en ik ook zeggen als je soms in de gevangenis moet slapen omdat een groot deel van de moslims hem degelijk willen vermoorden. ik ben eens met hem ik ga op hem stemmen. als surinamer. niet om dat ik rasist ben maar om dat ik geen honger wil leiden want als de moslims het land overnemen dan gaan wij verhongeren net als ik Afganistan en Pakistan of een ander moslim land. ik wil niet onder de saria leven.


  Maak melding

 18. Bij een toespraak van Geert uit Venlo in Rotterdam,zat er een creoolse vrouw en een Hindoestaanse man als toehoorders in de zaal.En naar aanleiding van de laatst gehouden verkiezing,stond er als ik mij niet vergist,een creoolse vrouw achter Geert op’t podium.


  Maak melding

 19. En weer weet je niets anders te typen dan Bouterse,ai je begint echt steeds verder af te glijden richting het gesticht.

  DU, jij bevindt je zo te lezen al haast bij die grote klapdeuren.

  Stuur je een kaartje als je binnen bent, want daar gaat het naar toe met figuren zoals jij, Neus en consorten.

  Terwijl jullie loosers gifspuien neemt de schare jongeren met drommem toe.

  A moro yu e trowi doti, Bouta e kong fatu!

  Kijk maar naar die TV-beelden.

  Ding fosi pesi brong!


  Maak melding

 20. Dat donkere mensen ook werken en voor een belangrijk deel dit land draaiende houden, neemt niet weg dat de PVV het recht heeft om welke cijfers dan ook te vragen aan de regering. Het is zeker geen sympathieke vraag en ik zit ook niet op het antwoord te wachten, maar letterlijk iedere vraag uit het parlement is legitiem en dient zorgvuldig beantwoord te worden.
  Voor de goede orde: ik ben geen PVV-aanhanger (zo lang ik kan blijf ik de sociaaldemocratie trouw).


  Maak melding

 21. Het gaat erbij niet “in” dat een ned suri voor wilders gaat? Misschien wil iemand dat even uitleggen? Volgens mij hebben wij ook moslims in suri en is er nooit sprake geweest van ene angst voor welke moslim dan ook. Als kind heb ik alle religieuze feestdagen mogen (mee)vieren en verkeerde ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn familie uit verschillende rassen is samengesteld en verschillende geloven aanhangt. Ik ben dus zonder angst voor welk geloof of ras opgegroeid.
  Mijn kondremangs kennende zijn ze evenmin bang uitgevallen, dus waarom zo bang? Wat is dan het verschil met die moslims hiero, voor zover die verschillen bestaan?
  Ik heb ook die voluptueuze dame achter wilders zien “schudden” van plezier. Maar wee o wee, bij de wildersfanaten(witte) is de denkwijze eigen volk eerst, dus you’re next.


  Maak melding

 22. @ 21 de jongeren delen uw mening

  De jongeren vinden zelf dat Wilders niet heel Nederland is en niet heel de wereld,en vinden het juist prettig dat iedereen op de hoogte is van de samenstelling van een samenleving.
  We praten, maar ik zie ook mensen met een Wilders mening die bijv PVDA stemmen, maar door negatieve gevoelens erger dan Wilders zijn.
  Onder onze eigen mensen,zien de jongeren ergere dingen gebeuren, die in daden erger zijn, dan de constateringen en beweringen van WILDERS.
  Onderling vinden wij elkaar niet inspirerend.
  Maar we laten ons wel inspireren door Wilders.
  We hebben een schijn eenheid, de jongeren vragen zich af of dat Wilders zijn schuld is?
  De jongeren verdienen hun eigen geld,en hebben nog geen één Wilders of cs gezien om gek te komen doen ,met het op eigenkracht en zuur verdient geld in Wilders zijn land.

  Wie zijn die SUneds die samen met Neds,hoofden van Su willen wegmaaien als ze boven het maaiveld uitsteken.

  Poliek=politiek=politiek en je moet het toch eerlijk streven te doen, en met Wilders de jongeren sabie dat de jongeren kraktie, no o trowe Somar.

  Wilders als Witte praat vooralsnog, wat doen we met alle kleuren door elkaar die uitvoerend in haatzaaien,buitensluiten van anderen, tegenwerken van anderen heel erg succesvol zijn.

  Echte toren van Babel.

  Laten we beginnen niet afgunstig te zijn als je merkt, dat vanwege kracht en inspanning de ander het iets beter dan je kan hebben.
  Daarom gloven de jongeren in het feit dat onderlinge haat,etc etc Wilders overtreffen in onze gemeenschap.

  9 van de 10 javanen waar er bami gekocht wordt in Holland, zou zo kunnen vertrekken naar spanje, of elders, als Wilders bijwijze van spreken zou doorslaan als Hitler.

  Sa je doe no foe mekie joe saka spang, dat de politiek zonder angst gevolgd kan worden.

  Sterker nog je kan uit Holland rotten, voordat die Wilders aan de macht komt. Dat is straks, wat doen wij nu.

  Hoeveel geld hebben jullie nu nu in je portemone of op de bank staan?

  Tak kong!


  Maak melding

 23. Als je eenheid hebt valt iemand niet 1,2,3,over je heen, en waren wij Wilders wel opgevallen in positieve zin.

  Mag Wilders niet vertellen dat veel subsidie is misbruikt voor criminile doeleinden en tenslotte niets heeft gedaan aan de integratie in Holland.

  Silvie kent Fatima nog niet , terwijl dat de bedoeling was.
  Fatima leert goed en gaat voor appie op kantoor manipuleren,dat soort staaltjes.
  Su org. gaat oudjes helpen en gaat met geld vandoor.

  Dus eerst eenheid in welke vormen dan ook en dan als eenheid ageren tegen zorgelijke ontwikkelingen.

  Let wel de jongeren zijn niet down met buitensluitachtige dingen,werk je geld eerlijk in het land van ook Wilders ,dat het mogelijk maakt en wil en waarbij dat zeker niet over rozen gaat.

  Ik heb slavenernij niet meegemaakt, maar heb gelezen over die pijn.
  Nou hard werken is pijnlijk en het moet lonen,omdat ik mijn voorouders hoog wil houden ,in de kracht die ze 300 jaar hebben ontleend , aan welvaart van veel landen,waarvan mijn landgenoten bij terugkomst in eigen land verbaasd zijn van de organisatie en infrastructuur in den vreemde, waarvan de jongeren nu gretig en eerlijk vruchtgebruik/gebruik van maken.

  Hoe meer Wilders constateert, hoe meer de jongeren hun drijfeer voor economische zelfstandigheid vergroten.


  Maak melding

 24. De jongeren zijn van mening dat ze geen gevaar zien in meneer Bouterse en meneer Wilders.

  Meneer Bouterse en Wilders staan al op het politieke toneel en kunnen alijd door ander volksleiders op het matje worden geroepen en sterker nog worden afgezet.

  Gevaarlijker is de onderlinge racistische en afgunstige mislijkmakende vervelendheden, die we elkaar dagelijks aan doen, dat mensen zelf soms het leven laten.

  Zijn we niet blij dat we het allemaal op Bouterse en Wilders hun schouders kunnen leggen.

  Die vuile racist Wilders! ha, ha, ha en nog steeds we faja oeng srefie en e lee samen nanga witmang die tra kondremangs.

  Die moordenaar Bouterse,ha,ha,ha, en nu nog meer informele doodstraf, kijk maar regilio Tuur en Bouterse doet dat allemaal.

  De jongeren zeggen sereniteit,om tot grote hoogte te klimmen begint bij jezelf en niet bij Wilders of Bouterse.


  Maak melding

 25. Als je niets hebt bereikt en je bent zometeen oud, dan ziet het er voor velen inderdaad niet goed uit als Wilders zegt:60 jaar,maar ook nog paier prikken voor je aanvulling, omdat je ook nog als grote lummel in Holland ben gekomen.

  Handig lijkt dan nu weg te gaan, want nu is Wilders dan nog slap.


  Maak melding

 26. ramazan.
  weetje wie Wilders heeft gemaakt, moslims zelf. omdat moslims niet tegen kritiek kunnen en dreigen zij ander met dood en daarom kreeg hij meer macht en dat vind ik begrijpelijk. 99% van de moslims werld wijd willen andere bekeren. met hun mond zeggen ze wat anders maar als zij de kans krijgen dan ben je morgen moslim dat hoef je niet te willen als zij aan de macht komen dan moetje moslim worden anders gaat je kop eraf. wie mijn niet geloof die is niet goed geinmformeerd. ze loeren om jou moslim te willen maken. die Surinaamse hindoestaanse moslims die zijn ook geen lievertjes die gaan namelijk naar Pakistan zij beshouwen Pakistan als een heilige land. die broei nest van tereur.


  Maak melding

 27. Medelijden
  Hij ontstak in gramschap, heftig als die van
  een Amsterdammer aan een autostuur,
  die rijdend door rood licht, komend van links, •moet wijken voor een ander, die van rechts
  door groen licht nadert, o het schrijnende onrecht
  hoe een ongeprivilegieerde
  een eerlijk man belaagt… Zo was zijn toorn.

  Hij weende haast, zonder mededogen, als
  een PEVEVE-er van de oude stempel
  – stempel zeer oud, het drukt VEVEDE –
  geroerd tot tranen wordt hij kinds,
  ‘’een deugdzaam mens toch’’, zij mijn buurman
  Belasting moest hij betalen… Zo groot was
  zijn medelijden. (Gedicht Varma R )


  Maak melding

 28. Autar, je moet eens goed leren lezen en begrijpen. Ik heb alleen hypothetisch in mijn reactie @2 gevraagd of De Volkskrant ook al in de PVV-vijver begint te vissen. Van huis uit een linkse krant ja, niets mis mee, en links en de PVV liggen verder uit elkaar dan Reykjavik en Kaapstad. Van De Telegraaf is het bekend. En ik ben absoluut geen PVV-aanhanger. Ik vind de media-aandacht voor deze rechts-radicale racistische club PVV zwaar overdreven. O.a. de Volksunie, Nieuw Rechts, CD en Partij voor Nederland zijn al een vroege dood gestorven en dat zal voor de PVV ook het geval zijn in de toekomst.


  Maak melding

 29. Leuk stukje Iwan. Zal ik je wat vertellen; ik ben op zoek naar dit soort stukjes. Ik lees geen krant meer, kijk weinig naar Nederlandse tv. Ik ben het zat om elke keer weer mij te storen aan de manier waarop de media telkens weer de “allochtonen” moet hebben.

  Dus bij deze; jij bedankt voor deze bemoediging.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES