Elektronisch stemmen in Suriname op termijn

8

PARAMARIBO, 24 jul – Elektronisch stemmen is wel degelijk een optie bij de algemene verkiezingen, maar dan op termijn. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. Voorlopig is het geen haalbare kaart. De komende verkiezingen zijn wel een prima gelegenheid voor wat vingeroefeningen.

Die gelegenheid wordt dan ook met beide handen aangegrepen. “We willen het wel doen als proef op bepaalde stembureaus, maar over de hele linie gaat nog niet”, zegt Sardjoe. Voor het proefdraaien wordt wat materiaal aangeschaft. Ook wordt personeel uitgezonden naar India en Brazilië. Onder meer zullen organisatie- en technische vaardigheden worden opgedaan.

Volgens Sardjoe is er op den duur geen ontkomen aan. Verkiezingen kosten steeds meer geld. Elke mogelijkheid de kosten te drukken is het overwegen waard. Het elektronisch stemmen heeft weliswaar nog een lange weg te gaan wat betreft vertrouwen van het publiek. De fraudegevoeligheid is een voornaam punt van kritiek in landen waar het systeem al is toegepast.

8 REACTIES

 1. Met het electronischstemmen kunnen er in Suriname geen oprechte bedoelingen zijn als uit lessons learned blijkt dat het systeem het in de grote wereld overgevoelig is voor fraude!

  Electronische verificatie van wie zo’n stembureau voor zich heeft om met paspoort, rijbewijs of ID-kaart te kunnen stemmen veeleer!


  Maak melding

 2. Rotzooi verhaal: weet hij niet wat die dingen kosten….miljoenen en ze liggen zo op de schroothoop (nooit winst uit)en nog erbij om de 5 jaar verkiezing…wie is dom of wie is gek.(ook nog achterlijk)
  Jawel programmeren en de verkeizing winnen i’ja.

  Verder is dat ding niet betrouwbaar…en nog erbij bij mensen die moeilijk te vertrouwen zijn.


  Maak melding

 3. Raar ik druk 1 keer NDP maar er komt 10.000 keer Front uit….aiboi !! aiboi !!! mi boi sabi!!!
  Een NPS’s was programmeur.

  P.S. de VHP kocht die spullen in India.

  Wie na Wie


  Maak melding

 4. Ik ben benieuwd wie de software gelevert heeft.

  Is dat ding wel goed geprogammeerd,stel je druk op je geliefde toekomstige lijder en je krijgt een andere die jou tegen partij is..

  Bij wie moet je zijn om je beklaag te doen..

  Inmiddels is je stem al vast gelegd..


  Maak melding

 5. Nog erger in 2005 kregen de zogenaamde mensen van de VHP…reeds voor geprogrammeerde stembiljetten.

  Al wat ze ook deden, op de stem biljetten stond reeds rood gekleurd VHP.

  Let op geen…. stemoproepkaart… de ….stembiljetten die in de bus moesten verdwijnen waren al ROOD gekleurd gekleurd voor de VHP.

  Daarom hoe durft deze man…. hoe durft hij…
  Deze schurken zetten een heel ander gevoel en gedrag in de mens.


  Maak melding

 6. Er is wantrouwen gegroeit en vijandigheid,tussen alle regeringspartijen onderling,dat eerst flink geoefend moet worden met verschillende referenda’s onder de bevolking tehouden,bijv. herzien van de grondwet op bepaalde onderdelen,herzien van het hele rechtsysteem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.