Franse Surinamers hebben geen stem in Suriname

17

PARAMARIBO, 23 jul – Het heeft er niet veel van dat Surinamers die in buurland Frans Guyana wonen en werken en de Franse nationaliteit bezitten, zullen deelnemen aan de aanstaande parlementsverkiezingen. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. Hoewel de groep er vanuit gaat Surinamer te zijn en te mogen stemmen, is de praktijk anders.

Een andere nationaliteit naast de Surinaamse is uitgesloten volgens de wet. Dat geldt evenzeer de duizenden Surinamers van Franse komaf. “Het zijn mensen die willen genieten van de faciliteiten in Frans Guyana en aanspraak willen maken op rechten in Suriname”, zegt Sardjoe. Als het aan de verkiezingsautoriteiten ligt, gaat het van twee walletjes eten mooi niet door.

Toch gaan velen er vanuit dat ze in mei 2010 de Marowijne mogen oversteken met maar één doel: de politieke koers van Suriname meebepalen. “Het is een aparte situatie. We moeten bekijken hoe ermee om te gaan. Mensen die enkel naar Suriname wensen te komen als het om verkiezingen gaat, die hebben we in het vizier”, aldus Sardjoe. De Franse autoriteiten geven regelmatig de namen door van Surinamers die de Franse nationaliteit aanvragen en krijgen.

17 REACTIES

 1. Als je de Surinaamse nationaliteit niet bezit, is het uitgesloten dat je mag stemmen. Punt uit. Ik begrijp niet dat die mensen zo dom zijn dat ze dat zelf niet weten. Als je in Frans-Guyana woont en de Surinaamse nationaliteit hebt ingewisseld voor de Franse, hoe kun je dan stemmen? Je moet je toch identificeren? Eigenlijk is het onderwerp geen discussie waard.


  Maak melding

 2. suriname is gewoon een pispaal,ieder vreemdeling komt en speelt zijn deel.hoe kan iemand met een vreemde nationaliteit oproepingskaart krijgen om te mogen gaan stemmen.
  dan is de administratie bij het bevolkingsregister waardeloos.

  de regering moet deze mensen hard aanpakken en laten opsluiten,suriname mag niet gezien worden als een land waar men poppenkast speelt.
  de gasten bezorgd ons alleen maar achteruitgang en niets anders.weg met de nep surinamers.

  men moet minder hard gaan schreeuwen,want deze levert geen enkele bijdrage aan de opbouw van land en volk.

  het persoonlijke belang speel bij deze nep surinamers een zeer belangrijke rol.en kunnen dit nog steeds niet afleren.

  principe koop je niet in winkels,dit wordt je aangeleerd.


  Maak melding

 3. Heeft Sardjoe ook de namen van zijn vrouw, zoons en dochters ook van Nederland gekregen, die de Nederlandse nationaliteit bezitten?


  Maak melding

 4. Alle vreemdelingen, die zich in de Verenigde Staten van Amerika met noeste arbeid op elk gebied inzetten voor het Amerikaans belang zijn per definitie Amerikanen en worden ook alszodanig bejegend.

  Zo is ook in Irak een Amerikaan van Surinaamse origine omgekomen.

  Alleen in plantage Surimaramaribo waar deskundige hulp meer dan broodnodig is, is het hel en donder of maken wij er een grote tamtam van.

  Het mag geen fluit uitmaken als het om de daadwerkelijke eerlijke/oprechte ontwikkeling van dit land gaat.

  In één met rasseschreden zich globaliserende wereld maken wij ons als kleintje onstervelijk belachlijk en zullen met deze instelling altijd in het zand bijten!.


  Maak melding

 5. alweer dat sentimentele gedoe van “van twee walletjes eten” Als jullie nou eens een duidelijke visie hebben hoe het land vooruit te brengen en niet alleen jullie eigen zakken en dat van jullie vrienden te spekken, kan je van surinamers verwachten dat ze blijven om hun land op te bouwen . op een paar enkelingen na moet je het zo zien dat de genen die niet weg zijn de mogelijkheid niet hebben om weg te gaan


  Maak melding

 6. Wat hebben wij aan dit soort verhalen….in vele landen mogen en kunnen eigen mensen gewoon op een ambassade stemmen.

  Voor Suriname…i.h.b FRONT is alles onmogelijk als FRONT maar daar kan en mag blijven zitten en alles en voor niks nutteloos.

  Ik zeg: loop niet te kletsen vice Pres. ken uw taak en ga met behoorlijke spoed de weg naar Albina in orde maken.

  KOM DAN TERUG EN PRAAT DAN OVER STEMMEN….Mijn Opa zei: EERST WERKEN DAN VRETEN.

  ZIT NIET TE ZOEKEN EN TE ZOEKEN mi a’no law man !!!


  Maak melding

 7. Nou dan moeten ze dat ook doen bij Surinamers die andere nationaliteiten hebben..En meneer Ramdien kan de grondwet ook niet op eigen houtje aanpassen naar zijn wensen..


  Maak melding

 8. lezen en begrijpen wat je leest is soms ver te zoeken hierop dit forum numer 4 laat zien hoe dat moet. kritiek leveren om de kritiek is zijn werk .


  Maak melding

 9. Zo probeert Sardjoe in de schijnwerpers te blijven. Hij l… maar wat uit zn nek. Geen enkele surinamer die een andere nationaliteit heeft is zo dom om naar Sme te komen om daar te willen stemmen.Denk je echt dat de franse Suri’s daar tijd en geld voor hebben on speciaal naar Sme te reizen. Sardjoe had niets anders te verzinnen, hij probeert op deze manier omhoog te klimmem.


  Maak melding

 10. Sommige mensen met een ander nationaliteit met een Surinaams achtergrond, hebben nog steeds de illusie dat ze Surinamers zijn i.p.v het gevoel te hebben.
  Zo zie je hoe mensen weinig kennis hebben van het nationaliteit recht. Iemand met een ander nationaliteit dan het Surinaamse kan iet mee stemmen voor de parlementaire verkiezing. In Nederland kan een Hollander die de Surianaamse nationaliteit bezit ook niet in Nederland stemmen voor de parlementaire verkiezing.

  Mensen sta open voor wie je bent. Je hebt zelf bewust gekozen voor een ander nationaliteit dan het Surinaamse.


  Maak melding

 11. Sardjoe zegt: “VAN TWEE WALLETJES ETEN GAAT MOOI NIET DOOR” maar zijn “EIGEN VROUW” mag wel van twee walletjes eten want dat “WIJF” maakt van alle privileges gebruik van suriname als vrouw van de V.P. terwijl zij de “NEDERLANDSE NATIONALITEIT” bezit.


  Maak melding

 12. als jij als vreemdeling iets wil hebben in Suriname dan moetje betalen en dan komt alles zo als jij het wil hebben. als een land veel goud heeft dan mogen zij meer geld drukken. met ander woorden hoe meer goud hoe meer geld. maar ja. de Surinamse geleerden laten zich beroven. bewust laten beroven door illegalen. en die hoog opgeleiden Surinamers werldwijd die zitten te luieren ergens met alcahol of zo of met twintig vrouwen.


  Maak melding

 13. De Surinaamse regering doet er goed aan om alles wat enigszins naar Surinamer riekt bijelkaar te schrapen, willen wij niet binnen afzienbare tijd onder de voet worden gelopen of gesandwitched door de oprukkende chinesen en Brasileiros.


  Maak melding

 14. Even ter verduidelijking: Surinaamse Nederlanders met een Nederlands paspoort hebben geen stemrecht in Suriname.

  Overigens heeft de Surinaamse ambassade in Nederland niet eens een website, dus daar kun je je informatie al niet halen.(Waarom niet eigenlijk?)

  Nederlanders met een Nederlands paspoort die in Suriname wonen hebben ook geen stemrecht. Wel in Nederland (via de ambassade).

  We weten dat er Surinamers in zowel Suriname als in Nederland beschikken over een dubbel paspoort. Dat is op dit moment bij (Surinaamse) wet verboden. Ik roep in dit geval even de zaak-Parmessar ter herinnering. Mocht het blijken dat deze mensen alsnog een oproepingskaart in hun bezit hebben en/of krijgen, dan is de Kiesraad bij wet strafbaar. Dat geldt voor de familie van Ram en dat geldt voor de familie van velen in het kabinet en de volksvertegenwoordiging.

  Ik ben ervan overtuigd dat als alle Surinamers over een dubbel paspoort zouden kunnen beschikken, het land binnen 5 a 10 jaar tot een van de welvarendste in de Zuidamerikaanse regio zal behoren. De kennis, het middenkader waar Suriname zo om zit te springen, zal ervoor zorgen dat Suriname economisch gezien een geweldige stap voorwaarts zal maken. Haal de know-how die in Nederland aanwezig is bij de Nederlandse Surinamers zo snel mogelijk, en op een vriendelijke manier, binnen. Bezie de kieswet en verander die. Gooi die xenofobie eens een keer overboord. De Suri’s die denken dat ze het zonder hulp van hun broeders en zusters kunnen, hebben al vaker ongelijk gekregen. Ik ben geen advocaat van de duivel, maar zo zie ik het. Stemrecht voor alle Surinamers!


  Maak melding

 15. ik raad een aantal van idioten hier aan om reaktie nummer 1 en 10 te lezen mss gaat er dan een lampje bij jullie branden want sommigen slaan de plank helemaal volkomen mis met hun reaktie, zelfde zie je waneer het gaat om dubbele nationaliteit dan lullen ze zonder na te denken ze vergeten dat er regels zijn waar je jou aan moet houden het moment dat je kiest voor een andere nationaliteit verlies je ook bepaalde rechten want je ben geen staatsburger meer van suriname of andersom simpel als het maar zijn kan daarom vind het gek dat sommige surinamers die hier wonen de zelfde rechten claimen als de surinamers in suriname zo werkt het niet.


  Maak melding

 16. De ingezeten, de zogenaamde ekte ekte surinamers moeten minder slap ouwehoeren en schrijven en veel meer de handen uit de mouwen steken (neen niet om te bedelen). Als jullie net zo hard en bewust werken als dat jullie ouwehoeren was surinamibo in vele opzichten veel verder dan het huidge haiti-nivo. Niet lullen maar produceren, net zoals de meeste Surneds produceren in nederland en een deel van hun opbrengsten naar suriname doen vloeien.
  Soh, a mie takkie, na mie Prik takkie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.