Parlement Suriname dikt eigen machteloosheid aan

11

PARAMARIBO, 22 jul – Het parlement heeft zich weer eens van zijn slechtste, machteloze zijde laten kennen. De meest recent uitgeschreven publieke vergadering ging niet door wegens quorumgebrek. Met minder dan een jaar te gaan voor de volgende parlementsverkiezingen, lijkt opmerkelijk weinig animo de het ‘hoogste college van staat” te bezielen.

Van de een en vijftig leden was minder dan de helft in de vergaderzaal. Een handjevol was ziek of zit in het buitenland. De rest, het gros van de oppositie, zat elders in het parlementsgebouw. De coalitie had weer eens niet genoeg leden om de vergadering te beginnen. En de oppositie voelt zich niet geroepen het belangrijke werk te helpen starten. Dat gaat al vier jaar lang.

Het verbaast dan ook geenszins dat de afgelopen jaar maar bitter weinig is gepresteerd. Er zijn nauwelijks dertig wetten goedgekeurd. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo vindt dat een hele prestatie: “Zeker als je vergelijkt met voorgaande parlementaire periodes.” Over de ruim dertig wetsvoorstellen die al jaren op behandeling wachten, wordt als gezwegen als het graf.

Kennelijk is het uitgangspunt dat er al genoeg gepresteerd is voor een positief oordeel in 2010. Zich schamen doet niemand. Anders is het volharden in zoveel dorheid niet te verklaren. Coalitieleider Otmar Rodgers komt niet verder dan te verzuchten: “Wij hebben een eed afgelegd ons werk te doen, nadat wij de kiezers zover wisten te brengen ons hier te plaatsen.”

Somohardjo noemde zich ooit machtiger dan de president. En of de rest van het parlement er dan nog toe doet of niet, van die overmacht is weinig meer te merken. Door sporadisch bijeen te komen heeft dit parlement de regering het zitten niet alleen ongemeen comfortabel gemaakt. De afstand tot of naar de burger lijkt, zo kort voor het eindoordeel, alle records te gaan breken.

11 REACTIES

 1. Er zijn nauwelijks dertig wetten goedgekeurd.

  Dat is heel, heel veel voor een rechtsstaat heel veel heel veel jajaj…MAAR geven zij werk, geven zij loon of het best BRENGEN ZIJ BROOD op de PLANK.

  Ik krijg koru-korsu van mijn eigen politieke landgenoten.i.h.b FRONT.
  HET ZIJN VOLWASSEN SPIJBELAARS….DEUGDNIET.

  IK ZEG WEG MET DEZE BEDRIEGERS…WEG ERMEE !!


  Maak melding

 2. Suriname wordt al een hele poos bestuurd en aangestuurd door een vliesdunne meerderheid, die défacto geen democratische meerderheid is, edoch 1 machtseenheid.

  Democratische dictatuur dus! Dingmangkrasi-unit.


  Maak melding

 3. Dit heeft gedeeltelijk zelf te maken met het machtsgedrag van de parlementsvoorzitter.
  De oppositie heeft een maximale spreektijd net als de leden van het front. Het is regelmatig voorgekomen dat de parlements voorzitter hun tijd inkorte. Dat komt je niet meer serieus en onpartijdig over. Deze kwaliteiten moet je minimaal hebben als parlementsvoorzitter.

  Ten tweede neemt deze man het recht in eigen handen door voorstellen van de oppositie niet ter bespreking te brengen in het parlement.

  Vene je hebt een dictator daar op die stoel gezet.
  Vene doet verder niets, bang dat hij is dat de regering gaat vallen. Dat betekend dat Vene eerst denkt aan zijn eigen belang ipv landsbelang.

  Hij is daar op die positie gekomen door een gedeelte van het volk. Maar dat is deze man allang vergeten.

  Ik vind het geen goede president want hij heeft geen daadkracht.

  Ik denk dat het tijd voor Vene is om met pensioen te gaan.

  Ik rust


  Maak melding

 4. Ik weet niet van de rest maar, volgens mij heeft Somo genoeg contact met de bevolking en volgens mij waardeert de bevolking dat ook gelet op de laatste idos peiling, 30 goedgekeurde wetten of 3000, die man blijft werken voor het volk, met of zonder parlementsleden,

  B


  Maak melding

 5. Wat wil je als onze hoogste college van staat waar onder andere artsen, juristen, ingenieurs(academici) zitting in hebben, wordt geleid door een pikuur, die nauwelijks onderwijs heeft genoten.


  Maak melding

 6. En nog erbij nooit een wet dat zulke oude mannen na 70 jaar het veld moeten ruimen voor de jongeren.
  Schaamteloze OPA’S en OMA’S…a no e sar din.


  Maak melding

 7. is het een wonder dat de helft van de surinamers in nederland zit en dat de andere helft liever vandaag dan morgen zou willen vertrekken als het mogelijk was.vroeger met wijntuin was het circus “stupido “, nu met somo circus “”djarang kepang””, compleet met clowns in das en jas (ondanks de hitte )
  ramazan


  Maak melding

 8. Ik vind dit diep treurig.
  Ben zeer begaan met het lot van de Surinaamse bevolking. Een bevolking die niet altijd kritisch is, die heel veel pikt van zulke parlementsleden. Terwijl zij het salaris van sommige klaplopers moeten opbrengen. Het parlement wordt gekozen door het volk die zij moeten vertegenwoordigen. Maar aangezien zij weten hoe de moraal in het parlement is, gaan zij ook klaplopen.

  De bevolking moet de volgende keer niet op zulke lieden stemmen. Maar hen kiezen die daadkrachtig zijn en visie hebben. Want in deze tijden hebben we mensen nodig die toekomstgericht bezig zijn en de jeugd aansporen om zich te ontwikkelen en aan hun toekomst te denken. Want onderwijs, computertraining,sport, vaardigheden en milieukennis hebben we nodig in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.