Suriname ziet kansen bij buren over het hoofd

4

PARAMARIBO, 21 jul – Suriname ziet te vaak kansen in de regio over het hoofd. Volgens de onlangs opgerichte Organisatie van Samenwerkende Agrariërs, OSA, is het een niet te veroorloven luxe. Exporteren naar de regio is met wat moeite voor elkaar te krijgen en kan zelfs een laatste strohalm blijken.

Het agrarisch bedrijf ligt namelijk op de Intensive Care. Althans, dat is het gedeelde gevoel bij ondernemers. “Grondstoffen, leningen en hoge invoerrechten geven allemaal hoofdpijn”, zegt OSA-voorzitter en ex-minister Arthur Zalmijn. Bovenal hebben landbouw, veeteelt en visserij te kampen met inkrimpende afzet. Europa en de Verenigde Staten zijn steeds minder toegankelijk.

Dat heeft onder meer te maken met de strenge wetgeving op voedselimporten. Dus wil ASO dichterbij huis kijken naar mogelijkheden. In het Caribisch gebied zijn de regels niet alleen minder streng. Het toerisme neemt ook gretig voedsel af. Dat moet allemaal geïmporteerd worden. Een obstakel is de relatief kleine markt. ASO wil daarom in pakketten exporteren: bloemen, vlees, vis, groenten en fruit samen in bulk.

4 REACTIES

 1. Ineens hoor jij ze overal klagen …maar kijk zelf hoelang die FRONT aan de macht zit.

  Zij wisten maar een ding en puur uit hebzucht::::: BUITENLANDERS IMPORTEREN.
  En dan durven zij ook nog geld van de Chinezen te grijpen als echte domme jongens, gewoon een stel ezels.
  SMERIGE SCHANDKNAPEN DAT ZE ZIJN.


  Maak melding

 2. Zo, zo, het lijkt alsof men na vele decennia eindelijk wakker wordt, en de regio mogelijkheden in de gaten krijgt.
  Opboksen tegen landen die nu de Europese markten bedienen (Thailand en anderen) is een onbegonnen zaak.
  Los van transport en invoer mogelijkheden naar het Westen.Zeker voor de nabije toekomst zal de regio een goede leerschool/opstap kunnen betekenen om ervaring op te doen en dan uit te bouwen.

  Enkel transport vanuit SME (SLM??) zal weer de nodige obstakels leveren (Lees “machtsmisbruik”) dus andere opties meteen bekijken.

  Wel zal de landbouw in SME moeten bundelen, want met kleine boeren werken en dan contractuele afspraken maken is not done in SME. (Co-operatie mogelijkheden??)

  Je kunt geen deal maken met de toeristische eilanden en op dag X zeggen “Het heeft veel geregend, dus hebben wij geen groente deze week/maand”. Men zal dus zal moeten nadenken over overdekte land-/tuinbouw.

  Anyhow genoeg om over na te denken en kennis is er voldoende in SME,dus hopelijk wil men de koppen bij elkaar steken.

  Succues met dit ontdekte gat/mogelijkheid.


  Maak melding

 3. Wie wil nou vis vol met kwik en groenten en fruit vol met bestrijdingsmiddelen hebben? Zolang de Surinaamse overheid geen regels opstelt op dit gebied wil geen mens die producten hebben. Men koopt liever in Colombia. Je kunt niet zomaar een markt openen. Je moet eerst wat VOOR DOEN!

  Het thema gezondheid is zeer actueel. Men koopt niet zomaar meer in zonder testen te hebben gedaan.

  Blijkbaar denkt Suriname nog steeds dat de zon voor niets opgaat.


  Maak melding

 4. Het probleem heeft wat mij betreft nooit bij de overheid gelegen. Net als zoveel andere Surinamers wilden ondernemers sinds decenia dat de overheid voor alles moest opdraaien en alles moest regelen. Maar zo werkt het niet in de harde werkelijkheid. De overheid kan moeilijk met elke boer, landbouwer en visser om de tafel gaan zitten. Je zult je als sector moeten verrenigen zoals nu gebeurt. Het had alleen 20 jaar eerder moeten gebeuren. Maar liever laat dan nooit. Als sector kun je optimalisatie nastreven op productie niveau maar vooral kennis niveau en certificering. En een sterke lobbie naar de overheid opzetten. Zo gebeurt het overal ter wereld en niet anders. Je zal echter goed moeten scheiden wat tot de overheidstaak gerekend moet worden en wat ondernemersrisico inhoud. Want als je als sector nog steeds denkt dat de overheid jouw bedje moet sprijden, dan kom je nog steeds geen stap verder. De tijd van wat klaroen planten achter op het erf voor op de markt is allang voorbij. Het is nu serieuse bussiness. Laat de komende maanden zien dat er eenheid heerst in jullie sector en dat het niet een vereniging wordt van leden die met elkaar overhoop liggen. En dan bedoel ik niet eenheid door met elkaar voor LVV te gaan klagen of te staken, maar door zelfredzaamheid te ontwikkelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.