Veel hindoes begrijpen eigen religie niet goed

57

“Het overgrote deel van de hindoes begrijpt de eigen religie niet goed”. Dat zegt Rawie Sewnath, algemeen geestelijk verzorger van hindoe komaf. Sewnath is naast geestelijk verzorger in een ziekenhuis in Almere, ook hindoe geestelijk verzorger in een gevangenis, voorzitter van de Sew-a-nath Foundation en van de Kring Hindoe Geestelijken.

“Veel hindoes presteren weinig, maar gunnen het een ander niet om het beter te kunnen doen. Er is veel afgunst en jaloezie. En omdat naar mijn mening het overgrote deel van de hindoes haar religie niet goed begrepen heeft. Zelfs de pandits niet” zegt hij vandaag op de site nieuwwij.nl.

In het artikel pleit hij voor de Sew-a-nath Foundation, die dienstbaar (sewa) is aan hulpbehoevenden (anath) en aan hindoestanen in het bijzonder. Bij die doelgroep zit veel onderhuids leed. Lees het complete artikel op www.nieuwwij.nl

57 REACTIES

 1. naar mijn bescheiden mening begrijpen velen hun geloof niet.ik zie het geloof als een doodlopende weg,dat geen raad meer weet met de vele ongehoorzaamheid van hun volgelingen een verhaal dat niet meer past in deze tijd.de tijd is allang achterhaalt men communiceert nu anders.

  goed dat deze meneer de lef heeft gehad om dit naar voren te brengen.er gebeuren dingen in de wereld dat ons aan het nadenken zet.
  geloof is een beschaving en als blijkt dat anderen zich niet willen of weigert zich hieraan te houden en geen respect kan opbrengen voor het leven van zijn medemens
  dan kunnen deze met hunne evangeliรซn gewoon stoppen,en ons met rust laten.er moet gewoon wetten komen,dat de mensheid beschermt tegen deze kwaadwilligen.


  Maak melding

 2. Daar is toch niets mis mee?
  Die mensen lijken mogelijk wel op hindoestanen maar hebben zich inmiddels aangepast aan hun leefomgeving of het nou Nederlands is en of Surimaribo.

  Ik heb ook geen boodschap aan al die stammenoorlogen in Afrika en het communaal eten uit een trog!

  Mi na Srananman!


  Maak melding

 3. “Leuke oorbel”, Not!. Vind je het gek dat ze hun eigen religie niet goed begrijpen? Ze zijn zwaar verward! Ten eerste vinden ze dat ze geen suri’s zijn maar hindoes, hahahaha. Ten tweede hebben ze jarenlang het surihindoegeloof “gepredikd” en sinds ze in Ned wonen is het plots het India geloof geworden hahahaha. En last but not least, als deze geestelijke verzorger het “goede voorbeeld’ geeft door te denken dat een duik in de ganges zijn zonden wegwast anno 2009, tsja verwarring alom!


  Maak melding

 4. Het hindoeisme is sowieso een vage godsdienst waarbij om de zoveel tijd wel iemand verklaard zelf god te zijn. Als men sewa’s wil beoefenen laaten ze dan beginnen bij de miljoenen hindoe’s die in India een lagere status hebben dan een hond in Suriname. Alleen omdat ze van een “lage kaste”zijn.


  Maak melding

 5. Ik ben eens met de heer Sewnath. Er wordt veel naar anderen gekeken, maar de hand in eigen boezem steken, ho maar. Zolang er alleen maar hebzucht in de mens aanwezig is, zal er niets veranderen. Dus ook niet met de religie in de hand.


  Maak melding

 6. De jongeren voelt zich persoonlijk aangesproken voor dit maatschappelijk probleem.

  Na jaren in en over alle heilige boeken voorover te hebben gebogen, lijkt het de jongeren handig dat nu nog meer nadruk wordt gelegd op het uitdragen van al het goede wat de christen,moslim, hindo,winticultuur,atheรฏst in zijn of haar boeken heeft gelezen en waarvan de boeken het bewijs zijn dat vooral het goede nagestreefd moet worden.
  Wat is bijvoorbeeld medemenslijkheid,waar vloeit jaloezie uitvoort,wat is hebzucht etc vanuit elk relegie,geloofsovertuiging,levenswijze etc

  Wat de jongeren wel zeker weten is dat iedereen als de beste ruzie met een ander kan maken.Vrede maken dat wij het met ons allen goed hebben,is wat de jongeren willen.

  En daar zit de moeilijkheid.
  ik hou van God en van mijn kinderen,maar bijv.zwarte kinderen kan ik wel wurgen,ze zijn ongelovig,niet mee bemoeien.Is dat dan de god van de discriminatie? Er moet duidelijkheid komen in de speerpunten van elk geloof en de jongeren denken dat die speerpunten zoals het begrip,woord liefde, helemaal in eigen kringen ontleed moet worden,dan zal de maatschappij wel verandering merken.Het autonome,je bent met jezelf bezig,je ontleed als het ware al je emoties,gevoelens etc.

  De jongeren denken dat elk mens voordat hij aan het bekeren van anderen slaat,eerst zichzelf gaat onleden,dan merk je dat je bijv echt niet meer bijv roddelend de kerk inkomt.
  of jou angten op de ander projecteert


  Maak melding

 7. Welk geloof men ook belijdt, bijna niemand snapt er iets van.
  Men interpreteert godsdiensten naar eigen inzicht maar vooral naar eigen voordeel.

  Begin maar eerst te kijken naar je eigen godsdienst, wat je er wel van begrijpt en wat je er met name niet van begrijpt, alvorens te oordelen over anderen en hun godsdiensten.

  Daarom vind ik het bijzonder knap van Rawie Sewnath dat hij de hand in eigen boezem steekt en niet in de boezem van een ander.

  Overigens ben ik het eens met Rawie Sewnath.
  Er is veel mis binnen onze Hindostaanse gemeenschap. Het maakt niet uit welk geloof men aanhangt.

  freedom als je alle godsdiensten, geloven of je ze ook wil (be)noemen nader beschouwt, ze zijn allemaal vaag.

  Zogauw er maar iets negatiefs is te melden over de Hindostanen of het Hinduisme menen figuren ala Esmerald en freedom dit aan te grijpen om hun gal te kunnen spugen.

  Laat dit een probleem zijn van de Hindu’s die het zelf moeten gaan oplossen en laat anderen die er nog minder kaas van hebben gegeten zich er mijlen ver uit de buurt houden.

  Ga eerst kijken wat er in je eigen huis allemaal mis is en oplossen.

  Pinto, sinds wanneer is een godsdienst gerelateerd aan een nationaliteit?
  Ik blijf het zeggen dat nationaliteit niets maar dan ook niets te maken heeft met je identiteit.

  Je identiteit wordt mede gevormd door de godsdienst die je belijdt of misschien juist niet belijdt.


  Maak melding

 8. freedom,

  Dat er is veel mis is in India zal ik niet ontkennen.

  Maar kijk eerst naar Afrika wat daar allemaal fout gaat.
  Albino Afrikanen, geboren uit zwarte Afrikaanse ouders worden in Afrika met de dood bedreigd.

  De Afrikanen denken dat zo iemand over bovennatuurlijke krachten zou beschikken.
  Ook denkt de Afrikaan deze albino Afrikaan als medicijn te kunnen gebruiken tegen tig kwalen.

  Een albino Afrikaan die asiel had aangevraagd in Nederland heeft die niet gekregen, puur omdat zijn leven niet door politiek wordt bedreigd.
  Ik kan je wel meegeven dat ik me een aap ben geschrokken toen ik dit via de media (tv) te zien en te horen kreeg.

  Dus hou voortaan je grote mond dicht met het benoemen van wat er allemaal misgaat in India en begin eerst te kijken welke wan- en mistoestanden zich in Afrika voordoen.

  Misschien moet ik puntsgewijs via waterkant gaan benoemen wat er allemaal GOED FOUT is in Afrika zoals eerder door een ander gedaan is over India.

  Wat is jouw antwoord hierop?


  Maak melding

 9. Heel subjectief oordeel, gestoeld op: “ik weet het nog steeds niet!”na het lezen van de interview. Er is veel afgunst en jaloezie onder mensen, heeft helemaal niks te maken met hindoeisme. Hindoeisme is mythologie, folosofie, dialektiek en lyfestyle. Behoren de volgelingen er iets van te begrijpen? Zij behoren het pad van de verlichting te volgen.
  Dat element begrijpen velen niet. In India zijn er heel tientallen kanalen op tv die hindoeisme uitleggen. Ik verbaas me vaak over de vele praktische zaken die aan de orde worden gebracht. Vrijgemaakt van vele zweverige facetten die hindoes kenmerken.
  Veel sadu’s adoreren en citeren Jezus en soms leggen ze de leerstellingen van Christus zo helder uit dat ik bij veel christelijke dominees denk, neem daar nou een voorbeeld aan. Het is een frisse kijk.
  Hindoes in India zijn hele religieuze mensen en hun religie neemt de belangrijkste plaats in hun leven. Op nr. 2 staat eten. (het zijn vreetzakken die mager zijn) daarna komt de rest. De Moslems zijn in India het minst religieus en belijden hun geloof meer uit familie traditie dan uit echte overtuiging.


  Maak melding

 10. De Hindu`s moeten een voorbeeld nemen aan de Hindustanen in Guyana,toen ze daar naar toe werden getransporteerd,hebben ze India en hun geloof afgezworen,ze woonden in een nieuw land waar ze later van alle gemakken werden voorzien,hoe dan ook waren/zijn ze dankbaar dat ze India konden verlaten om uit hun armoe te komen.
  De Surinaamse Hindustanen hebben die houding nooit aangenomen en bleven/blijven zich vastklampen aan een land ,India,die hun niet erkend als eigen landgenoten,al gaan ze graag naar India om hun eigen ik te vinden komen ze niet verder,de Indiers zien ze liever gaan dan komen.
  Ik heb een diep respekt voor de Guyanese Hindustanen,ze spreken alleen engels en niet Hindustaans, komen eerlijk vooruit dat ze uit Guyana komen en willen niet als Hindustanen gezien of aangesproken worden,deze Guyanesen leven tenminste zonder indentiteits-crisis ,kan je niet van de Surinaamse Hindustanen zeggen.


  Maak melding

 11. Esmerald,

  Jij geeft middels reactie 4 duidelijk blijk van niet te weten dat Hindostanen verschillende geloven aanhangen.
  Je hebt Hindostaanse hindu’s, Hindostaanse Christelijken, Hindostaanse Moslims enz.

  Je leest en hoort dat men het over Hindustanen heeft, dus zijn ze allemaal hindu’s.
  Laat dit de reden zijn dat ik kies voor Hindostanen en niet voor Hindustanen (Hindoestanen).

  Bovendien verkondig je hier dat de Hindostanen van Suriname het Surihindugeloof prediken maar in Nederland hebben ze het over het Indiageloof.

  Ik vind je niet bijster bij de tijd want je weet niet eens dat ook India verschillende godsdiensten kent.
  Zowaar zijn er ook Indiers die Moslim zijn of Christen, danwel Budhist enz.

  Dat geloof heet Hinduisme en geen Surihindugeloof en het Hinduisme is niet ontstaan in Suriname.
  Mijn voorouders hebben dat geloof net zoals de taal meegenomen vanuit India.

  Volgens jouw redenering ga je nog het Hinduisme dat door velen in Nederland wordt beleden Nedhindugeloof noemen.

  Als je ergens geen verstand van hebt, bemoei je er dan ook niet mee.


  Maak melding

 12. Wat is Sewa’s,Meneer Freedom !!!

  Het hindoeรฏsme is een dharmische religie, een groep van religieuze opvattingen en praktijken, of een groep van religieuze tradities, die zijn oorsprong.


  Maak melding

 13. @4: Domme neger: ik zal het eens weer uitleggen: Hindoes heeft betrekking op iemand die het Hindoegeloof aanhangt, daarom noem ik mezelf Hindoe. Surinamer zijn heeft betrekking op mijn nationaliteit.


  Maak melding

 14. Onder christenen is het begrip van de eigen religie trouwens ook ver te zoeken. Kijk naar de moslims. Hoeveel stromingen zijn er niet binnen de islam? Eenieder zal zijn eigen religie interpreteren zoals het hem/haar uitkomt.


  Maak melding

 15. Het zou goed zijn,,,,als deze meneer alle geestelijke hindoe lijders bij elkaar zou kunnen brengen en รฉรฉn lijn optrekken…

  Dat zou een goed begin zijn om deze mensen weer te doen geloven..

  De mensen in het algemeen zijn de weg kwijt en dat zie je in elk geloof,maakt niet uit welk religie je beleeft..


  Maak melding

 16. Beste Meneer Sewnath.idioot dat je bent .je hebt een paar boeken gelezen en je kraait zo hoog uit de boom.kom eens zelf een keer naar de mandirs en de hindoebijeenkomsten dan zal je het zelf zien.blijkbaar heb je genoeg atheisten om je heen ,om de hindus af te kraken.weet jij wel wat een hindoe doet allemaal.NEE.want je trek een oordeel uit het niets.en je hebt blijkbaar geen zicht op de zaken die er nu gaan.
  Het is niet aan jou de taak om dat te oordelen .je begaat volgend de Bhagavad Geeta een grote fout om een ander en zeker een sunstatiele groep te beoordelen van dat wij iets niet begrijpen.Begrijp jij het ? kom het dan ons uitleggen.iets roepen dat het niet goed of niet juist is .is ook prima maar roep dan tegelijkertijd ook hoe het dan moet .maar tegelijkertijd met deze reactie naar jouw is ook mijn oordeel dat ik jou niet mag oordelen.maar je moet niet alles over een kam scheren.Hopende uw recatie naar alle eerlijkheid.
  Jai hindustaan ki jay


  Maak melding

 17. Meneer Sewnath denkt zelf beter te zijn dan alle anderen, vandaar zulke gevaarlijke uitspraken!!
  Meneer Sewnath, heeft u de miljoenen hindoes ondervraagt? Nee, u heeft slechts kontakt met gevangenen, dat zegt al veel!!

  @4 (Esmerald)Jij komt over geloof praten? Eรฉn ding Onkruid groeit het hardst!! Maar toch wordt het uitgeroeid, net zoals met jou geloof, zie maar hoe slecht het er nu voor staat, 70% is al ongeloofig. Het hindoeisme zal nooit vergaan, al kondigd zich keer op keer een verzinsel aan!!


  Maak melding

 18. Heer Autar,

  Ik ga vanuit dat je uit Ned reageert.
  Heb je alles gelaten en alles overgenomen van het land “Nederland”. Waarom staat het nog steeds Autar en geen Jansen of Piet.


  Maak melding

 19. @11: (de Wannabee Hindustaan): Nooit heb ik het bij mezelf opgemerkt, nooit heb ik het aan mezelf aangevoeld, dat ik last heb van een ID crisis. Ik ben zelf een Hindu, en mijn afkomst is Hindustaan. Ik ben blij dat ik een beetje Hindi kan verstaan. Ik ben blij dat er een land bestaat waar de bakermat ligt van de geloofsovertuiging die ik belijd. Ik kan mezelf in grote delen identificeren met de op mij lijkende figuren in India die ook het Hindoeรฏsme belijden. Vooral qua geloofsovertuiging en manier van denken en in niet al te hoge mate, hun manier van leven. Ik zou in godsnaam niet weten wat het Surinaamse cultuur moet voorstellen? Bedoel je daarmee soms: Neger-engels (het zogenaamde Sranan Tongo) bezigen, Pom en Bravoe eten tijdens feestdagen, Kasekoband huren op mijn huwelijk, niet trouwen maar een vrouw als concubine nemen en samenwonen, een paar kinderen met haar maken en daarna haar laten voor een ander weif, mijn kinderen sec Westerse namen geven als Clifton, Ewald, Glenn, Brian, Jeffrey, Winston, het christendom aanhangen en naar de kerk gaan, zogenaamd gelovig spelen, maar toch blijven zondigen en vreemd gaan bij de vleet etc enz). Is dat soms de Surinaamse cultuur die door de kroesharigen wordt gepropageerd? Dat stinkt ontzettend naar een eenrichtingsverkeer vindt je het zelf niet? Jullie willen graag de Hindustaan zijn roots ontnemen, want zo’n gevoel bekruipt het mij. Jullie willen graag dat de Hindustaan zijn Hindustaanse ID laat varen, en die van jullie omarmen en zo opgaan in de negroรฏde massa. Zo een gedachtegoed zit op 1 lijn wat betreft een stammenmentaliteit (ja ik had het al eerder hierover gehad). De ene stam wilt zijn “cultuur” aan de ander opdringen, oftewel, de ene stam heeft moeite dat de ander cultuur zijn eigen culturele waarden en normen heeft en het ook kan uitdragen. Ze voelen zich daardoor zogenaamd “bedreigd”. Bang dat ze overheerst zullen worden door de Hindustaanse cultuur. Nu pas snap ik dat vele negers de vele kinderen die de Hindustaan vroeger maakten zagen als een vorm van “hun eigen soort uitbreiden”. De meest lachwekkendste theorieรซn hoorde je ze verzinnen, dat de Hindustaanse massa een landelijk complot jegens de negers hadden gekoesterd door in het geheim met elkaar af te stemmen, dat ze meer dan tien kinderen per gezin moesten maken, om zo de negers in aantal de baas te zijn. Nooit had ik dat geweten, want nooit had ik mijn grootouders en ouders zo erover horen praten. Naar mijn mening hadden ze dat zaakje nooit zo racistisch bekeken (over racisme gesproken), er speelden andere factoren een rol bij de Hindustaan dat maakte dat ze zoveel kinderen maakten. Als jij vindt dat de Guyanees zo geweldig zijn geweest om hun afkomst af te zweren, hoe verklaar je dan de grote RASSENRELLEN tussen de Hindustanen en de negers dan in dat land? Volgens jouw theorie blokkeert de culturele vasthoudendheid van de Hindustaan de zogenaamde eenwording en de vooruitgang van Suriname. Jij wenst gewoon diep in je hart dat de Hindustanen, ihb de Hindustaanse vrouwen, massaal stap nemen om alle rassen die ze op hun pad tegenkomen, te n**i*n en te verbasteren totdat er niets meer overblijft van het Hindustaanse cultuur. Jij vermoed dat alleen maar de vasthoudendheid aan hun cultuur ervoor zorgt dat dat maar niet gebeurt. Misschien heb je graag een Hindustaanse als vrouw gewild, maar het heeft niet mogen lukken omdat haar ouders ertegen waren, daarom loop je maar te ouwehโ€”ren over de Guyanezen. Om terug te komen op de Guyanezen, hoeveel vooruitgang hebben ze als land anno 2009 geboekt? Niet meer dan Suriname in ieder geval. Voor Bharat Jagdeo ging het baarslecht met dat land. Dus jouw theorie klopt voor geen ene Mโ€ฆ.


  Maak melding

 20. Hallo,

  Zeker een gat in de mark voor meneer Sewnath.
  laat hij naar zich zelf kijken.
  onze voorouders hebben met dit zelfde met plezier en gelukkig geleefd.
  nu komen de deskundigen zoals meneer sewnath ons leren hoe wij het moeten boen.
  Baya,
  ik zou zeggen hou je oude traditie anders ben je zo weg.

  Djodha


  Maak melding

 21. Prema en hallo hell, jullie hebben helemaal gelijk! Ik ben TOTAAL niet geรฏnteresseerd in het hindoeรฏsme, het zal me jeuken,dus…..
  Maar als een “pandit” klaagt dat jullie hindoes verward zijn, dan geef ik hem gelijk hahahahaha… En btw de discussie gaat niet over het inhoudelijke van het hindoeรฏsme, maar over jullie verwardheid… En plaats me aub niet in een hokje want je hebt totaal geen idee wie ik ben, en welk geloof ik aanhang dus… en raj, ach ja, beetje dom he! Jeetje man, schande schande schande, wat een uitspraken van de “gelovigen”.
  “Een teerhartige zondaar is beter dan een heilige in vroomheid verhard” Hazrat Inayat Khan.
  Gaat bidden ….


  Maak melding

 22. Autar wat een lulkoekverhaal hang je hier op.

  Alle Hindostanen in het Caraibisch gebied inclusief Guyana waren gedwongen hun taal en godsdienst aan de kant te zetten.
  Deden ze dat niet dan werden ze flink afgestraft.
  Binnenshuis deden ze toch hun eigen dingen.

  De Engelsen dachten zo de Indiers sneller te kunnen laten integreren.
  De blanken hebben altijd andere volkeren hun eigen identiteit willen opleggen, maar het pakte en pakt heden nog steeds verkeerd uit.

  Je bent eerder trots op de Engelsen met hun foeilijke onhebbelijkheden dan op de Guyanese Hindostanen.

  Een goed voorbeeld zijn de slaven, die alles wat met hun identiteit te maken had, is ontnomen. Vandaag aan de dag plukken de nazaten van de slaven daar de wrange vruchten van.

  Ik ken Guyanase Hindoes die hun godsdienst nog steeds belijden.
  Ze vinden het zelf jammer dat ze de taal niet meer spreken.
  Guyanesen in Nederland die kontakt hebben met Surinaamse Hindostanen of met Indiers hebben hun best gedaan het Hindi te leren.
  En al praten ze het niet zo goed ik ben trots op hen.

  Gelukkig voor mijn voorouders hebben ze in Suriname hun eigen taal en eigen godsdienst, dus hun eigen identiteit mogen behouden.

  Je nick is Hindostaans, maar met de domme opmerkingen die hier hebt geplaatst vraag ik me af of je wel een Hindostaan bent?
  Of ben je een vernegerde danwel verwesterde Hindostaan die geen respect heeft voor de eigen taal, het Sarnamihindi of het Hindi?


  Maak melding

 23. Een gelovig mens hoort niet jaloers en afgunstig te zijn. Men hoort niet over elkaar te roddelen, dus kwaadsprekerij is uit den boze. Men hoort elkaar niet na te wijzen. Men hoort geen plezier te halen uit het leed van anderen.
  Als je iets voor een ander hebt gedaan, hang dat niet aan de grote klok evenmin doe je dat niet als je iets hebt bereikt in de maatschappij.
  Heb je ooit iets geleend van een ander, of het nou gaat om materieele dingen of geld, geef of betaal het altijd terug.

  De bovengenoemde en nog vele andere punten worden door alle geloven gepredikt.

  Hindostanen hebben er een handje van om afgunstig en jaloers te zijn, ze roddelen.
  Van zeer nabij ken ik een Hindostaan die geld heeft geleend van zijn familie en het tot op heden niet heeft terugbetaald, maar hij, zijn vrouw en kinderen roddelen wel over die familie die hem uit de problemen heeft geholpen.
  Trouwens er zijn meer Hindostanen die dit hebben ondervonden.

  Zo kan ik nog meer negatieve dingen opnoemen waar vele Hindostanen zich schuldig aan maken. Dit is het bewijs dat Hindostanen hun eigen religie niet begrijpen.
  Een gelovige, maakt niet uit welk geloof die persoon aanhangt, doet dit soort dingen niet.

  Vraag maar aan de gemiddelde Hindostaan waarom hij een offer brengt aan een Godheid.
  Men blijft je vaak het antwoord schuldig.
  Het is een trend geworden dat Hindostanen op de vrijdag naar de mandir gaan voor het brengen van offers.
  Maar wat snappen ze ervan? Ik heb het gevoel dat ze het doen om te laten zien hoe gelovig ze wel niet zijn.

  Met Kerst zijn het deze zelfde Hindostanen die een boom in huis halen, die uitbundig versieren, zich vol vreten.
  Met pasen zie je dat gedrag ook.
  Ze doen precies wat de Christenen ook doen en dat wordt dan integreren genoemd. Ze zijn net als de Christenen oppervlakkig.
  Zijn er Christenen die Divali vieren en dus ook alle handelingen doen die bij dat feest horen en vegetarisch eten?

  Kerstmis, Pasen, Pinksteren zijn feesten die horen bij de Christenen net zoals Divali, Holi bij Hindu’s horen.
  Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt in mijn eigen huis religieuze feesten van anderen geloven te vieren.

  Ben ik in India dan ga ik vaak een mandir binnen. Ik heb nog nooit ergens op een beeld zien staan dat het een schenking is van een familie.

  In Suriname is dat wel het geval. Aan de voorkant van beelden, op de meest opzichtige plekken zie je staan door wie de beelden zijn geschonken aan de mandirs.
  Dan vraag ik me af of de schenkers van die beelden dat wel met goede bedoelingen doen.
  Of doen ze dat om te laten zien hoe goed ze wel niet zijn?
  Ik krijg van dit soort fratsen die Hindostanen uithalen spontaan braakneigingen.

  Hindostanen kunnen hun eigen mensen flink uitschelden, maar ze likken anderen hun kont.
  Tegen Creolen, blanken durven ze mond niet open te trekken. Dan hoor je ze zeggen tyup rahoo, kuch na bool.
  Maar weinig Hindostanen hebben het lef hun mond naar niet-Hindostanen open te trekken.


  Maak melding

 24. Er zijn Hindoes die nu religie niet meer laten meetellen in hun dagelijks leven, want zij hebben het druk met geld te tellen. Ja dan heb je geen God meer nodig, want geld moet je aanbidden toch. Daar is overigens iedereen op gehaaid net als die ongeletterde Pandit. Pandit is een titel die je niet even voor je naam plakt als je een beetje hindi kan schrijven . Pandit is een schriftgeleerde, daar moet je vanouds een zware studie voor doen om jezelf als Pandit uit te geven. Maar leg de schuld niet bij de pandits, maar begin bij jezelf. Wat heb je als kind meegekregen van je ouders, als die mensen zelf niets met geloof doen dan zal je als kind er ook niets leren. Zodoende groeit het aantal ongelovigen. Maar dit heb je in alle religies. De interesses zijn verlegd. Als je je goed verdiept in de hindoefilosofie kom je parels tegen. Zonder die diepgaande kennis kan je zelf ook niks begrijpen en niets uitleggen. Maar degene die echt alles wil weten zoekt niet de buurman met iemand die echt iets weet om het ook te kunnen vertellen hoe het wel inelkaar zit. Ik ben trots en blij dat ik Hindoe ben en ik laat het iedereen duidelijk merken, zonder dat anderen als last zien, dan krijg je ook meer respect van je naaste die niet altijd dezelfde religie hoeft te hebben. RESPECT FOR ALL PEOPLE.


  Maak melding

 25. Het is wel mooi om lezen wie zich aan wie moet aanpassen in suriname, in deze hele discussie hoor je niets over de oorspronkelijke bewoners de echte indianen alleen de hindustanen en de creolen hoor je twee bevolkingen die bijde geen recht van spreken hebben.reaktie nummer 11 overtref alles. het lijkt alsof ik wilders hoor als hij dit had gezecht wat autar schrijft zou hij zeker voor een racist worden uitgemaakt. in amerika ben jij een amerikaan vanaf het moment dat je de amerikaanse nationaliteit bezit. in guyana hebben ze het anderse gedaan maar toch had je daar de grootste rassen rellen onder burnham en jagan dus waar heb jij het over autar de surinaamse manier is het beste iedereen in zijn of haar waarde laten samen zijn wij surinamers voel jij jou geen surinamer ga naar india, afrika of waar jij vandaan komt .a.u.b autar


  Maak melding

 26. DU,als jij niet begrijpend kan lezen,kruip aub in je hol jere.Nooit en dan ook nooit hebben jouw tegen reaktie`enige inhoud,jij brengt het racisme in mijn reaktie,wie heeft het over racisme,zeg gewoon dat je een Wildersonderkruipsel bent.De nazaten van de Hindustanen in Guyana zijn en voelen zich Guyanees en geen Hindustaan,waar lees je enige vorm van racisme?Dus dat maak jij ervan,Wilderslover/onderkruipsel/likker.

  Ik ben een Surinamer wonende in Nederland,mijn VOOROUDERS komen uit India,dat kan mij nooit maken tot een Indier.
  Maw ik ben en voel me een Surinamer.


  Maak melding

 27. De heer Sewnath wil net als andere allochtonen in de Nederlandse maatschappij succes boeken om hun eigen soortgenoten als probleemobjecten aan te kaarten en zodoende bommengeld van de Nederlandse overheid te ontvangen voor blijkbaar zijn eigengebruik.

  Dit soort mensen begrijpen de relegie totaal verkeerd en proberen hun eigen mening te ventileren over het geloof. Dat er velen zijn die het niet meer begrijpen wat de relegie (hindoeisme) allemaal betekent en met zich meedraagt, komt omdat er mensen zijn als de heer Sewnath die hun eigen mening als een oudgeschrift willen ventileren. De intepretatie van de geschriften zijn verschillend. De ene intepreteerd het anders en het andere weer anders.

  Zelfs geestelijken ( pandits) verschillen in hun opvattingen over een en de zelfde onderwerp welke aan de orde wordt gebracht in zo’n heilig geschrift.
  Dat komt omdat de taal (de Hindi) erg moeilijk is en er verkeerde betekenissen van woorden opgenoemd worden om iets uit te leggen. (woord met verschillende betekenissen in verschillende contexten).

  Hindoestanen proberen naast de dagelijkse drukte nog altijd te denken aan god. Zij proberen op hun eigen manier de weg te vinden om voldoening te verkrijgen in hun leven aangepast aan de samenleving waar zij wonen en werken.

  Het is duidelijk dat deze meneer opzoek is naar subsidies voor zijn zogenaamde stichting. Het is erg jammer dat zulke mensen hun relegie gebruiken/misbruiken om aan financiele middelen te komen.

  Als hij slechts positief uitgelaten had over het geloof (hindoeisme) dan zou hij de baan nooit hebben gekregen.

  Heel jammer en heel triest.


  Maak melding

 28. Weet de zekere meneer autar wel waar Guyana ligt en of ze de Guyanezen kennen.Vooral de klasieke dans van de Guyanezen kunnen de Surinamers niet nadoen.(moet hij eens meemaken met die puja’s van hun)


  Maak melding

 29. @23: Je probeert zo vrolijk en komisch mogelijk over te komen, maar zonder dat je het zelf beseft, mis je de plank meters ver. Het inhoudelijke van je posting is net als een verdwaalde schot in de lucht. Een verdwaalde hindoe geestelijke die zich dagelijks bezighoudt met een paar opgesloten hindoes en hun mate van kennis hebben over het Hindoeisme afspiegelt tegen de grote groep der Hindoes, en a/d hand daarvan een conclusie trekt? Noem je dat een evenwichtige vergelijking? Ik dacht van NIET.


  Maak melding

 30. Esmerald,

  Het Hinduisme interesseert je niet, vandaar je domme opmerkingen.

  Als een geestelijke leider mij vertelt dat zijn volgelingen verward zijn, dan neem ik dat niet klakkeloos aan, maar ga zelf op onderzoek uit, alvorens kritiek te geven.

  Nogmaals bemoei en meng je niet in zaken waar je totaal geen weet van hebt.

  En over zondaar geproken, kijk eerst zelf in de spiegel.


  Maak melding

 31. Bij welk volk/geloof komt dit niet voor???
  Waarom worden deze issues gerelateerd aan geloof.

  Komt er bij die bakra’s/christenen geen jaloezie afgunst enzzzz niet voor?????

  Komt er bij de negers/geconverteerde christenen geen jaloezie afgunst enzz niet voor???

  Komt dit niet voor bij de joden???
  Komt dit niet voor bij de moslimss???

  deze meneer sewnath mag ik uw diploma zien dat u een beedigd priester bent??
  Of hebt u dat zelf aangemeten???
  Zoals bij velen brahmanen die zeggen dat ze brahmanen zijn en daarmee bedoelend door god uitverkoren. Maar als je ze vraagt laat me je getuigschrift van god zien dat je brahmaan bent, krijg je een antwoord van een zwakke accu.

  God maakt geen onderscheid!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 32. “Zonder die diepgaande kennis kan je zelf ook niks begrijpen en niets uitleggen”.

  Als Hindu’s de eenvoudige punten die ik heb genoemd al niet willen of kunnen begrijpen, hoe willen ze dan diepgang halen uit het Hinduisme?

  En het is inderdaad een tendens dat men meer materialistisch bezig is dan spiritueel.

  Alles draait maar om het steeds meer en meer willen bezitten. En tegenwoordig gaat het ook bij de Hindu’s om feesten en beesten.

  Maar wanneer de nood aan de man is dan schreeuwen deze mensen wel om hulp en sterkte aan de Hoogste.


  Maak melding

 33. @30: Tot welke RAS behoor jij dan?
  En tot welke RAS behoren de inwoners van Guyana wiens voorouders uit India kwamen (ik praat niet over de verbasterden)?


  Maak melding

 34. Prema (@25)

  Wat een domme/warrige inhoud. Het woord jaloezie is niet geassocieerd met de hindustaan hoor! Blanken, turken, negers zijn allemaal zo. Ik heb het gevoel dat die hele reactie gewoon over jou afgunst jegens hindustanen gaat. Leen dan ook geen geld als je het niet terug kan betalen!!!Probeer wat van je leven te maken dan hier de leeuw op papier uit te hangen.

  Als je je eigen ras zo naar beneden kan halen hier op het forum, dan doe je dat overal. Je bent een judas.


  Maak melding

 35. @36

  Dat hindustanen uit jouw omgeving niet serieus bezig zijn heeft misschien met jouw leefmilieu te maken. Kijk altijd eerst naar jezelf voordat je uberhaupt het lef hebt om alle hindustanen onder รฉรฉn kam te halen!

  Dat de meesten materialistisch zijn kan oppervlakkig zijn. Steek jij je neus in alle hindoe huizen om te zien hoe spiritueel ze zijn?? Spiritualiteit hoef je niet aan de grote klok te hangen, dat is iets tussen de God en jouw.
  Aan jouw reacties lees ik hoe eenkennig je bent.


  Maak melding

 36. @30

  Je bent een hindustaanse moslim (met een hindoe nickname), die willen niks met India te maken hebben, terwijl je voorouders daar vandaan komen, zoeken jullie erkenning bij moslim landen.


  Maak melding

 37. Nonsens,

  Afgunst, jaloezie en alle andere negativisme komt onder elke ras voor.
  Maar waar het om deze gaat is om de fouten die de Hindu’s maken eens flink onder de loep te nemen.

  Zoek geen excuus in dezelfde fouten die anderen ook maken, maar laten we ervoor zorgen dat wij als Hindu’s ons gaan bezinnen wat het Hinduisme echt inhoudt.

  Niet het dagelijks denken en eren van God is de essentie, maar hoe je met dat denken en eren van God omgaat.

  Zogauw een Hindostaan problemen aankaart of het nou gaat om religie of anders, wil men deze problemen onder stoelen en tafels schuiven.
  Door dit gedrag worden de problemen niet opgelost.
  Denk daar maar eens goed over na.


  Maak melding

 38. Autar,

  Dankzij je voorouders die uit India als immigranten naar Suriname zijn vertrokken om als loonslaven te werken voor de blanke uitbuiters, mag jij je vandaag Surinamer voelen en noemen.

  Wees trots op je voorouders en verloochen je Indiase afkomst niet.
  Blaas wat minder hoog van de toren.


  Maak melding

 39. Ras,ras,ras,ahummmmmmm.
  Ik stam af van de Indiers ja.
  Maar zie me zelf niet als een Indier(Hindustaan),maar als een Surinamer.
  Daarom zal Suriname nooit en dan ook nooit een eenheid vormen,zolang er etnische partijen zoals VHP,NPS en PL bestaan.
  Relegie belijden is 1 ding,maar zo gauw het op afkomst,Hindustaan,Creool,Javaan en straks Chinees, gebasseerd is faalt en zal het altijd falen.


  Maak melding

 40. @Prema, jij klinkt behoorlijk gefrustreerd richting niet hindu’s!!
  Word je niet geaccepteerd of ben je op zoek naar erkenning??
  Je hoeft geen propaganda te komen maken hier voor je soort, want dat zal het er niet beter op worden.
  Zelfs in India maken ze zich niet zo druk hierover en trouwens ik ken veel van die jonge gasten die zich helemaal niet ermee bezig willen zijn, want het interesseert ze geen moer.
  Ben zelf een moksi, een mix van joods, indiaans, creools en chinees.
  Dus voel me op en top Suri en niet van een bepaalde bevolkingsgroep!!!


  Maak melding

 41. onderwerp
  Veel hindoes begrijpen eigen religie niet.
  en je als de reaktie lees lijken sommige surinamers op koeien stront droog van boven maar nat aan de binnenkant waarom ik dit voorbeeld aangeeft is de manier hoe sommige reageren, het gekke van is dat deze zelfde idioten zeggen dat suriname een voorbeeld moet zijn voor nederland of de wereld hoe wij zo (vredig)met elkaar leven in suriname, ik krijg tranen in mij ogen van sommigen die hier reageren. niemand in de wereld begrijpt het geloof of religie dus laten wij ophouden met het domgelul, en iedereen in zijn of haar waarden laten niemand heeft het recht om de anderen zijn wil of geloof op te leggen.


  Maak melding

 42. Sorry hoor, maar dit behoort tot de BASISOPVOEDING!! Er zijn zoveel meningen als monden, en niet iedereen hoeft het met jou eens te zijn.
  Het getuigd van absolute bekrompenheid, dat je iemand dom noemt omdat hij/of zij een andere mening heeft. Kinderachtigheid ten top. Hoe nuttig is het om alleen met gelijkgestemden om te gaan, en niet open te staan voor de mening van een ander. Leven in je eigen bekrompen wereldje en eindigen als visvoer bij weg naar zee. En wat heb je achtergelaten, alleen maar gebrul op de waterkant????
  Wie denk je wel dat je bent om mij van repliek te dienen. Die oldschool suriname torie moet je absoluut niet op mij toepassen! ik mag zeggen en denken wat ik wil!!! Het moet bekend worden gesteld hoe bepaalde Surinamers van hindoest. afkomst zich hiero profileren.In plaats van het probleem te erkennen en bij de wortels op te pakken val je andere reageerders met GROF GEBRUL aan, dat getuigd van ONMACHT en ANGST. Ja prema en raj. Opgesloten hindoes zijn misschien menselijker dan jij met je vooroordelen. Het hindoeisme boeit mij niet nee, maar de mensen wel, en daarom mag ik mijn mening geven. Ik weet nl hoeveel pijn en verdriet ze te verwerken hebben duss… Gaat bidden….


  Maak melding

 43. ben een ex hindoe voor mijn betekent hindoe aarmoe. wie geen geld heeft is laag en wie geld heeft is hoog en word geaccepteerd. die pandiets in Nederland zijn niets beter dan die pandiets in India. het zijn de zelfde geld wolven. de gronlegger voor vrouwen verbranden was de zogenaamde god rama. als hij niet was geboren dan zou er minder ellende zijn geweest.


  Maak melding

 44. @43: Ik heb niet gevraagd of je van Indiers afstamt of niet. Ik wil weten welke (1) naam je gebruikt als iemand jou vraagt wat jouw RAS is?


  Maak melding

 45. Prema en Radj zijn pure extremisten,zij proberen hun wil op te te dringen aan anderen,bij mij no way,ben gewend om te zeggen wat ik voel en denk.
  Nogmaals ik voel me een Surinamer,wat is daarop tegen,dat mijn voorouders uit India komen so be it,ik heb ze nooit gekend en ga me niet bezighouden met dat soort dingen.Hebben jullie ooit gehoord van:Iedereen In Zijn Waarde Laten?
  Als je tegen een blanke zou zeggen ik ben een Hindustaan zeggen ze gewoon tegen je neen hoor je bent een Surinamer,want je komt toch uit Suriname,je hoeft ze niet wijs te maken dat je uit India komt 99% prikt zo door je heen.En dit is waar de meeste Hindustanen,Surinamers,meester in zijn.


  Maak melding

 46. Het geloof moet je in je hart dragen en niet opje LIPPEN.
  Geloof moet je rustiek belijden zonder een ander overlast te veroozaken.
  Ieder gelovige, relatie tot god is anders daarom is religie een persoonlijke issue.
  En zolang je leeft je kleppen dicht houden omtrent geloof. Juist zijn het de mensen die hun geloof optisch tonen (klederdracht en baarddracht) de grootste huichelaars.
  Denk er goed over na.


  Maak melding

 47. “Niemand zal ooit het begin noch het einde van Mij vinden” Krishna B.G.

  Voor de dwaasheid hier … We moeten toevlucht zoeken tot God. Bidden, mediteren en offers brengen. Ik lees dat mensen geadviseerd worden om op onderzoek uit te gaan. Doe dat niet, lees hierboven. Men probeert voor God te spelen door naar anderen de vinger te wijzen. Het hindoeisme bestaat al sinds de Schepping er is steeds een incarnatie van Vishnu Bhagvan geweest om het slechte/asoer/demonische mensen te verslaan en de rust te herstellen. Het enige wat we moeten doen is mediteren op Vishnu Bhagvan voor onze spirituele vooruitgang. Dat je niet alle geschriften kent maakt niet uit. Het persoonlijke kontakt/liefde tussen Bhagvan en jou is het belangrijkste.

  Aanhangers van de Sanatan Dharm laat je niet verleiden door de duivel (andere geloven), ook al zie je daar de vrijheid van in om vlees te eten, 4 vrouwen te huwen enz.


  Maak melding

 48. prema oftewel saya,

  Ik belij mijn geloof op mijn eigen manier ik hoef jou manier van denken niet over te nemen omtrent geloof en bovendien reageer ik op het artikel van sewnath ik heb jou niets gevraagd!!!!!!!!!!!!!!!!!. Niemand moet mij zijn of haar wil opleggen hoe ik in een macht moet geloven.
  Ieder zijn/mening mag verschillend zijn.
  Maar kennelijk is begrijpend lezen voor jou heel moeilijk.
  Verbeter de wereld maar begin bij jezelf.


  Maak melding

 49. Beste lezers,

  Ik ben het eens met veel meningen hierboven gegeven. Maar om te beginnen met dhr.Sewnath die een onderwerp aansnijdt die mijn inziens wel degelijk met realiteit overeenkomt.

  Dat de hindoestaan zijn eigen religie niet goed zou begrijpen, verklaart het feit dat de hindoestanen van alle minderheidsgroepen in Ned. het snelst de taal niet verstaat of spreekt(hindoestaans) of het geloof niet bezigt.
  Maar hierin ligt een verantwoordelijkheid van de ‘geestelijken’, vind ik.
  Waar de generatie van onze ouders ‘verplicht’ religieuse tradities/gewoonten moesten voortzetten (hetzij soms hardhandig opgedrongen), zonder daarin vragen te mogen stellen aan de geestelijken omdat die een soort van troonpositie bemachtigd hadden en zekere macht over een familie uitoefenden.
  Is de huidige generatie hindoe’s kritischer en vraagt zich af waarom, waarvoor, en hoe. Deze vragen worden niet of niet naar wens beantwoord door deze pandit’s, hierdoor verliest deze groep de interesse.
  Waarom kunnen de pandits zich niet bundelen als 1 orgaan opereren ? Waarom is er altijd zo’n verdeeldheid ?

  Ook ben ik het eens met zijn stelling dat er afgunst heerst onder hindoestanen. Dit wordt eigenlijk al door familie en ouders vanaf jongs af in de hand gewerkt door eigen kinderen en prestaties altijd met andermans kinderen te vergelijken. Dat een groep zich zo druk bezighoudt met carriere en geld verdienen, verklaart ook deels dat hindoestaanse ouderen tegenwoordig steeds vaker naar een verzorgingshuis gaan en niet of nauwelijks bezocht worden.

  De oorsprong van de religie ligt in India, dat daarnaar gekeken wordt is niet vreemd. Alhoewel ik het eens ben dat het kopieergedrag steeds ergere vormen aanneemt. Als kinderen van de generatie die hun land (Suriname) verlaten hebben voor een betere toekomst, denk ik dat wij het er beste vanaf proberen te brengen.

  Misschien dat daarin meer plaats moet worden gemaakt voor sociaal contact en religie (indien behoefte )
  Maar ik wil graag benadrukken dat ieder voor zichzelf moet bepalen of hij/zij gelovig is, en in welke mate. Daarover hoeft een ander geen uitspraken te doen.
  Er ligt een uitdaging voor onze geestelijken om het geloof weer aantrekkelijk te maken dat de jongeren weer geinterresseerd raken.
  Laten we een voorbeeld nemen aan de steeds groter groeiende groep jonge christenen, die op een moderne manier met hun geloof omgaan. Bijeenkomsten waar duizenden mensen op afkomen, gospelconcerten die lang van te voren uitverkocht zijn ! Daar is een goede PR-aan vooraf gegaan! Petje af.

  Ik bedoel dit niet als commentaar maar meer als een spiegel die ik zowel mezelf voorhou als misschien een lezer.

  Mocht ik iemand hierin beledigd of onjuist bejegend hebben, excuses, niet zo bedoeld.

  Grt,

  D


  Maak melding

 50. @49: Hoezo mijn wil opleggen? Zeg maar gewoon dat je er niet onderuit kan komen. Je durft niet om mij de juiste antwoord te geven, omdat je het bliksemsgoed weet dat je jezelf in je eigen vingers zal gaan snijden. Je l*lt eromheen. Ga jezelf ergens in een hoekje verschuilen en schamen om je stommiteit die je hier hebt begaan, want Surinamer-zijn heeft betrekking op jouw nationaliteit, Hindustaan-zijn heeft betrekking op je RAS. En nu moet ik wel concluderen dat jij die ene figuur bent die last heeft van een ID crisis, want je weet niet tot welke RAS je behoort. Loop eens een keertje langs de psycholoog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.