Politiek Suriname verschilt in aanpak rebellie

10

PARAMARIBO, 20 jul – Het aanpakken van politieke opstandelingen in eigen kring verschilt nogal in de Surinaamse politiek. Mogelijk liggen daar ook culturele aspecten aan ten grondslag. Kenmerkend is het verschil in optreden bij twee partners in de huidige coalitie.

De VHP van vicepresident Ramdien Sardjoe en de SPA van ex-minister Siegfried Gilds houden er uiteenlopende strategieën op na. Beide gaan al enkele jaren samen in het Nieuw Front en doorstaan vrij grote interne spanningen. De VHP lijkt het best te slagen in het afrekenen met intern verzet. Jarenlange strijd van een zogenaamde vernieuwingsbeweging is nu vrijwel geneutraliseerd.

Dat heeft niet in het minst gelegen aan de tactische aanpak van Sardjoe. De huisregels, samengevat in een huishoudelijk reglement, hebben de doorslag gegeven. De vernieuwingsbeweging had het tot levensmissie gemaakt bestuur en interne organisatie te binden aan schriftelijke regels. De ruim zestigjarige partij heeft die nooit gehad. Sardjoe kreeg uiteindelijk iedereen op één lijn.

De partij heeft nu zijn huishoudelijk reglement, waar vrijwel iedereen achter staat. “We kennen geen vernieuwingsbeweging of andere groepering in de VHP, we kennen alleen VHP-ers”, zegt Sardjoe. Bij de SPA is het nog knokken, meer met elkaar dan met de zichtbaar groter wordende scheuring. Tussen de meningsverschillen over interne regels door is de partij op zoek naar een nieuwe leiding.

Gilds, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, heeft geen politieke ambities meer. Een duidelijke opvolger is er niet. De twee grootste kanshebbers, minister Clifford Marica van Handel & Industrie en parlementariër Guno Castelen, gaan al lang niet meer door één deur. Over en weer wordt flink met vuil gesmeten, wat de kans op verzoening vernauwt. Bij de VHP heeft Sardjoe de vele verbale aanvallen onverstoorbaar flegmatiek gepareerd. Het heeft de kans op overleving op termijn alleen maar vergroot.

10 REACTIES

 1. De jongeren willen zich door dit agiterend gedrag, niet meer laten isoleren.
  Daarom pakt meneer Bouva de fakkel op.
  Dan efoe oeng wanie dan doen jullie hem wat.

  De jongeren vinden het jammer dat de oudelingen tegenkracht als negatief zien,terwijl de jongeren die NDP aanhangt zegt iedereen kan op de jongeren als tegenkracht vertrouwen, omdat de jongeren voor algemeen landsbelang gaan.

  Moeten de scholen die achterstallig onderhoud hebben geleden in 14 jaren front, na 2010 tot eeuwig door de nieuw machthebbers vergeten worden? Kan toch niet ?


  Maak melding

 2. nou niet alleen verbaal want bij de VHP was het laatst nog tot een handgemeen geleid.. de enige reden waarom er nu zogenaamd vrede heerst bij de VHP, is dat beide bewegingen in de VHP hebben geconstateerd dat als men zo door zou gaan, de toekomst voor de VHP niet echt rooskleurig zou zijn..vooral met de aankondiging van de BEP, DA91,Pertjajaluhur en de ABOP om samen te gaan werken, heeft de VHP angstig gemaakt voor hun positie aangezien De Mega-combinatie ook veel zetels van hun gaat afsnoepen… in ieder geval zal deze verkiezing een van de spannendste van Suriname worden…


  Maak melding

 3. Uit eindelijk blijft sadjoe achter met zijn volgelingen hiele likkers,ten koste van een baan.

  Want als je in surbo geen vrije geneeskundige heeft,gaat bij de eerste hulp al dood..

  Dus je bent verplicht tenkoste van je gezondheid anderen te likken in surbo..

  Wie beter weet kiest een ander kruis drager.


  Maak melding

 4. de geschiedenis herhaalt zich,dit heeft wijlen derby ook uitgespookt met de heer bruma van de politieke partij de p n r.

  door interne problemen tussen de groep derby en dat van de oprichter van de p n r en C-47 de heer Mr bruma.heeft gemaakt dat de partij niet meer bestaat.maar wel de vakbond centrale de C-47 dat ook door wijlen fred derby was geoccupeerd.

  echt geen eenvoudige man geweest,die wijlen derby.ook boezem vriend van gilds geweest.hij heeft toen de heer gilds laten remigreren en deze geregeld bij de s l m.de toenmalige directeur de heer bert maes kon toen ook niks doen.wand wijlen fred derby de vakbondsleider was toen de bondsvoorzitter bij de s l m.

  de geschiedenis van wijlen de heer derby met zijn gewezen adviseur de heer gilds was echt niet eenvoudig.


  Maak melding

 5. Wat heeft de bevolking aan dit soort ROTZOOI.
  Laat deze rot kerels oprotten ze zitten vol lieg en bedrieg en bestelen de bevolking of verkopen de bevolking ook nog erbij.

  Ik heb ze geen geld uit China gegeven.
  Nu heeft die van de NPS ook geld vanuit China gekregen van PL….nu zitten zijn ballen muurvast…Anno 2009 is hij in naam veranderd in din man Tjokro mi koko.


  Maak melding

 6. “He can do it”

  sardjoe for president

  HIJ MOET DURVEN…HE CAN’T EN NOG ERBIJ NEVER.
  Schurken Huichelaars bijelkaar…dat wel en mag ook gezegd worden.


  Maak melding

 7. Vroeg of laat zal het doek voor alle onwaarachtige en onoprechte entiteiten vallen in dit land.

  Ad-hoc bewegingen om middels bedrog loutermacht te vergaren zal geen stand kunnen houden tot in lengte van dagen.

  Shu, gwe, hari, taai-af, djaai, moeleh, grati!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.