Marcel Pinas en Sri Irodikromo in dubbel-feature

1

PARAMARIBO, 19 juli – De Readytex Art Gallery verwent haar publiek in juli met een oogstrelende dubbel-feature van de getalenteerde kunstenaars Marcel Pinas en Sri Irodikromo. Twee totaal verschillende stijlen van twee artiesten met elk een heel eigen, uniek handschrift. Wel kiezen ze beiden consequent voor een gedurfd en fel kleurenpallet, het gebruik van pangi stoffen en een sterk cultuurbewust thema. Daar blijft het echter wel bij. Deze speciale mini-feature presenteert twee aparte artistieke identiteiten en twee opvallende en opmerkelijke kunstcollecties.

Het werk van Marcel Pinas bestaat uit krachtige, kleurrijke composities waar het gecombineerde gebruik van pangi stoffen en traditionele tekens en symbolen in fel contrasterende tinten acrylverf, zowel het thema als het visuele effect van zijn werk versterken. Pangi stoffen spelen vanwege hun culturele significantie, net als Afaka tekens en houtsnijwerk motieven altijd een belangrijke rol in het werk van Pinas. Of deze nou gebruikt worden in zijn publieke installaties hier in Suriname, zijn indrukwekkende installaties op exposities in Europa, of in zijn kleurrijke schilderijen, dat wordt soms gevoelsmatig en soms bewust bepaald op het moment van de creatie. Wat de keuze van materialen of symbolen ook mocht zijn, het werk van Pinas is altijd bijzonder vanwege het onmiskenbare visuele effect van het bonte kleurenpallet en de opvallende, zelfverzekerde composities.

Herkenbare elementen uit de N’djuka cultuur benadrukken zijn boodschap van Kibri a kulturu en de schoonheid van de traditionele marronkunst en tradities. Grote witte doeken met daarop slechts fel gekleurde Afaka symbolen, kleurrijke composities met daarin verwerkt verassende elementen zoals het populaire kinderspel ‘djompo foetoe’ (schopsteentje) en stukken pangi stof; de boodschap is duidelijk. Wij moeten als Surinamers onze eigen traditionele culturen beter waarderen en behoeden voor uitsterving.

Evenzo weet het werk van kunstenares Sri Irodikromo het publiek altijd te boeien. Aspecten uit de Surinaamse cultuur zijn ook voor Sri altijd belangrijk en ook in haar werk vind je stukken pangi stof terug, maar ook batik, borduurwerk en sjabloon technieken kenmerken het werk van deze kunstenares. De Surinaamse vrouw in traditionele koto klederdracht neemt een belangrijke plaats in op de werkstukken van deze mini-feature. Dit was in eerdere werken van Sri ook al zo, maar nu heeft de kunstenares haar objecten van dichterbij weergegeven. Grote close-up composities van mooie Surinaamse vrouwen in kleurrijke koto’s en angisa’s domineren de collectie, terwijl ook vrouwen van andere culturen op kleinere doeken prachtig worden afgebeeld. De aandacht voor detail en het vermogen om ook het sierlijke, de elegantie en hier en daar de sensualiteit van de vrouw weer te geven, is zoals altijd in het werk van Sri Irodikromo een genot voor het oog. Behalve de details, felle kleuren en gecombineerde materialen en technieken, vallen in deze collectie vooral ook de gezichten van de vrouwen op. Hoewel deze niet scherp gedefinieerd zijn, is de sprekende en levensechte uitstraling onmiskenbaar.

Twee opmerkelijke Surinaamse kunstenaars, beiden op verschillende manieren actief en betrokken in de Surinaamse kunstwereld en beiden met succesvolle en veelbelovende kunstcarrières, presenteren hier simultaan hun nieuwste werk aan het publiek.

Double Feature: Marcel Pinas en Sri Irodikromo
Datum: 15 tot en met 25 juli
Locatie: Readytex Art Gallery, Maagden straat 44boven
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 8:00 – 16:30 uur / zaterdag 8:30 – 13:30 uur.

1 REACTIE

 1. Het lijkt de jongeren een goed idee om die koloniale huisjes die krap zijn en waar ministeries worden huisgehouden, verplaatst worden naar gebouwen van deze verlichtte tijd.

  Die gebouwen worden door die grote mensen echt verkracht.
  De jongeren willen het klein beetje historiche beeld in een juiste verhouding plaatsen en behouden en niet in niet historischbewuste handen overlaten.

  De jongeren willen ook daarover meedenken en meebeslissen.

  Nog meer schilderijen kunnen verkocht gaan worden.
  Die overheidsgebouwen zouden naast het openbaarstellen voor toeristen,ook permanent voor onze (toekomstige)kunstenaars als atteliier kunnen dienen. niet om te slapen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.