Nationaliteit voetballers splijt politiek Suriname

20

PARAMARIBO, 17 jul – Binnen de politiek en zelfs onder politieke bondgenoten heerst onenigheid over de zogenaamde dubbele nationaliteit. De ene partij mag dan met groter gemak dan de andere praten over het verlenen van de Surinaamse nationaliteit aan bijvoorbeeld Nederlandse voetballers, niet iedereen ziet dat zo.

De meningsverschillen zijn helemaal onderschreven tijdens de laatste bijeenkomst van het parlement. Waar Guno Castelen helemaal te vinden is voor de dubbele nationaliteit, ziet coalitiegenoot Ruth Wijdenbosch her totaal anders. Volgens Castelen krijgt het Surinaamse voetbal ongetwijfeld een duw in de rug. Wijdenbosch vreest dat de lokale voetballers naar de reservebank verdreven worden.

Ze zullen er ook blijven als eenmaal de stroom Nederlandse profs op gang komt. Castelen hangt grote belangen aan een besluit pro. Onder meer krijgt de economie een flinke stoot door de vergrote bekendheid dankzij deelname aan bijvoorbeeld het wereldkampioenschap. Wijdenbosch ziet niet in hoe het binnenhalen van buitenlandse spelers de complexe problemen van het Surinaamse voetbal kan neutraliseren.

20 REACTIES

 1. wat doet zo’n domme tante in het parlement. Oei dwaze kiezers. Kijk toch uit wie je volksvertegenwoordiger wordt bij de komende verkiezing.

  Nu op hoogste nivo duidelijke taal: SuriNeds blijf weg. Straks alles kwijt: grond, geld en andere belangen.

  Familie:even nadenken. Zijn ze dat zolang er pakketten en geld gestuurd wordt.


  Maak melding

 2. De Sur. politiek doet nooit iets voor de sur. voetballers. Nu er pos geluid komt om de wereldbekende voetbalers de sur. nat. te verlenen maken ze zich plots zorgen om vermeende gedachten dat de sur. voetballers op de reserve bank terecht zullen komen, so what? zijn ze beter dan de internat, vermaarde voetvallers??
  en wanneer heeft de politiek zich anders om bekommerd?
  en alsof de internat voetballers zitten te springen om te komen voetballen op de sur. voetbal velden die nooit worden onderhouden door de sur. politiek!!!.
  Man wat een onzin!!


  Maak melding

 3. De Suriprofs kunnen het Surinaamse voetbal op een hoger niveau opkrikken. Hierdoor zullen ook de Surinaamse voetballers ongetwijfelt beter gaan spelen. De Nederlandse voetbalschool is nou eenmaal een van de hoogste van de wereld.

  Er zitten wel haken en ogen aan want de dubbele nationaliteit moet dan voor iedereen gaan gelden die iets kunnen betekenen voor het land, en niet alleen sporters kunnen van belang zijn, maar ook zakenlui, wetenschappers, investeerders, maar ook de gewone man.


  Maak melding

 4. Ruth Wijdenbosch is opvallend kortzichtig. In andere landen is de dubbele nationaliteit voor voetballers geen issue meer. In tegendeel, het komt het land en de sport ten goede. Dat bwijst bv Trinidad, Marocco, Egypte, Zuid Africa en noe maar op.


  Maak melding

 5. Ruth Wijdenbosch heeft geen verstand van voetballen.Ze heeft niet eens door dat de surinaamse voetballers nu al op de reserve bank zitten.Voordat ze op het veld hun capriolen gaan uithalen,moeten ze eerst op de bank zitten en kijken hoe het spel gespeeld wordt en daaruit lering trekken.Dezelfde regering waar Ruth Wijdenbosch deel van uitmaakt,haalt toch ook vaak (heel dure)consultans binnen omdat ze er zelf niet uitkomen????Ze zitten zelf toch ook op de bank te kijken???Tenslotte maakt het Surinaamse voetbal er zelf een complex probleem van.Bij topsport moet je gedisciplineerd zijn en niet b.v. kort vóór een wedstrijd naar een feest gaan tot diep in de nacht onder narcose van drank en sigaretten.De voorbereiding op een wedstrijd is ZEER belangrijk en dat is zoek in Suriname.Typisch Suriname,men wil niets van een ander (lees:eigen mensen) leren omdat men weet hoe men zelf is.


  Maak melding

 6. Daar gaan we weer!
  Boven je stand leven heeft al voor grote problemen gezorgd. Zie de huidige financiele wereldcrisis. Komt zuiver door mensen die boven hun stand willen leven.

  In Suriname moeten we het doen met de voetballers die we ter beschikking hebben. Een dubbele nationaliteit voor iedereen, of voor niemand! Ook niet voor prof of kick boksers.
  Meneer Castelen wil boven zijn stand leven zonder er rekening mee te houden dat de reguliere voetbalcompetitie in SME wordt ondermijnd. Het is al niet zo veel meer in vergelijking met de jaren ’70 of 80.
  En wie garandeert mij dat je met een dubbele nationaliteit bevoordeelde voetballers de eindronde van een WK haalt? Droom maar lekker verder meneer Castelen, u vernedert jongens die in eigen land hun sport via allerlei moeilijke wegen bedrijven.
  De enige stimulans die deze jongens hebben is het mogen uitkomen in de nationale selectie van hun land. Daardoor kunnen ze als sport ambasadeur buitenlandse reizen maken. Ontneem je deze jongens ook dit laatste plezier dan kun je de reguliere KSVB competitie op de schroothoop bij “lande”
  gooien en het bondsbestuur naar huis sturen.

  Kijk vooruit meneer Castelen in plaats van neer te kijken op je eigen sporters. Na bigi du!

  Das


  Maak melding

 7. Wijdenbosch vreest dat de lokale voetballers naar de reservebank verdreven worden.

  Ik geef Wijdenbosch gelijk, los van de te verwachten problemen die als discriminatie wordt ervaren.
  De vraag is waaraan, welke normen, de voetballers moeten voldoen om voor een dubbele nationaliteit in aanmerking te komen.
  Waarom niet in één keer het vraagstuk probleem oplossen door alle Surineds een dubbele nationaliteit geven.


  Maak melding

 8. Demo-cratie is hoor en wederhoor.

  Overleggen tot er een besluit wordt genomen..

  Zodat iedereen gelijk krijgt..

  De tijd van op de vlucht van achteren dood geschoten is voorbij,terwijl alle schoten op de borst is geraakt.

  Tegenwoordig is alles open grens,vele vele ambetenaren ook de pr.v.p.vele minis-ters parlementariërs hun mannen of vrouwen zowel binnen als buiten hebben nederlands paspoort en surinaams..

  In europa doet men niet zo moeilijk er bestaat geen grens nationaliteit speelt geen rol meer.


  Maak melding

 9. Mw Wijdenbosch u heeft geen verstand van voetbal. Bemoeit u zich er dan niet mee. Neem een voorbeeld van Nederland. Hoeveel Nederlands die in het buitenland voetballen zitten in het Nederlands elftal. Waarom is dat?.Deze vraag ga ik niet voor u beantwoorden. Zoek het zelf maar op. Als u het antwoordt weet dan even terug naar situatie van Suriname. Mi gado deze vrouw denkt heel klein en in hokjes. Think big to become big.
  Is dit de zelfde mevrouw Wijdenbosch die vroeger hoofd was van een afdeling van Telesur?

  Is dit dezelfde Castelen die we zo de grond in hebben geboord toen hij minister was en toen ook over de SLM ging. Nou hij heeft in ieder geval een paar goede boeken gelezen in de tussentijd.

  Ik rust


  Maak melding

 10. ruth wijdenbosch heeft dezelfde neigingen als haar naam genoot de ex-president die heeft ooit ook de uitspraak gedaan geen euro-surinamers nodig te hebben om sranan op te bouwen vlgs hem was er genoeg knowhow en management onder de ingezetenen.
  jammer dat ze zo denken vlgs mij las ik laatst dat er 60 miljoen euro vanuit nl in 2007 verstuurd is meer dan de helft waren het prive overmakinge.
  Inde jaren tachtig zijn er miljoenen aan levensmiddelen verstuurt daar zijn we wel goed voor.
  aub zeg hou jullie daar in sranan eenkeertje op merouw ruth wijdenbosch waar bent u mee bezig.
  Ja natuurlijk zullen er spelers op de bank komen want de beste elf staan op het veld


  Maak melding

 11. Wij weten nog niet eens wat wij met dit land aan moeten, laatsaan met onze eigen mensen over zee.

  Handje ophouden maar als geboren bedelaars!


  Maak melding

 12. en zo zullen ze maar door blijven l_ll_n in de ruimte, gehaal en getrek en op het end geen ene f. M–R! lang leve suriname, the proud banannacountry.


  Maak melding

 13. Men neemt een loopje met het verstand van de Suri’s.
  Iedereen …iedere SURNED….anders heeft het geen zin…DIT IS DUIDELIJK EEN VORM VAN VERDEEL EN HEERS.

  VOETBAL SPORT>>>>>>>HALLO GA HET LAND DAADWERKELIJK OPBOUWEN MET VOETBAL EN SPORT>>>KRIJG JIJ ECHT GEEN BROOD OP DE PLANK>>>>MAAR GELD EN PAKKET UIT HOLLAND WEL.
  DAAROM BESTEEL JE EIGEN LAND EN VOLK NIET MET DIT VERDEEL EN HEERS GEDOE.


  Maak melding

 14. niemand is goed in suriname alleen de landloze provincie surinamers met hunne allochtone nakomelingen zijn beter.

  de landloze provincie surinamers zijn echt jaloers op de ras echte surinamers.de gefrustreerde landloze provincie surinamers/nederlanders probeer de surinamers in zuid america op afstand te dirigeren.

  de inspraak van de landloze provincie surinamers is opgehouden te bestaan sedert 25 november 1975.
  Wisten jullie dit niet.


  Maak melding

 15. @3 blakabana.

  Jij geeft het juiste antwoord op de juiste vraag. Dit geldt niet alleen voor mw. Wijdenbosch, maar voor alle Surinaaamse politici inclusief de president. No guts no glory is het adagium. Lang leve de pseudo-democratie van een (on?-)afhankelijk Suriname. Mijn reis gaat deze zomer naar DUBAI, lekker veel uitgeven en lekker genieten van alle luxe die Suriname ontbeert.


  Maak melding

 16. Visumplicht werd ingesteld om te weten wie en wie het land zou bezoeken in periode ’80…in verband vele contra coup’s.

  Wat zie jij anno 2009 FRONT maakt gebruik en misbruik van jaren ’80…en ons steeds wijs maken ’80 was geen goeie periode mag nooit meer komen hoor jij van hen……..Maar zij blijven misbruik maken…van jaren’80…rara rara hoe kan dat.

  (Zijn wij Surneds en Suri’s zo dom dat wij deze wijze mannen niet door hebben)

  Voortaan moeten zij mij iets anders wijs maken zij profiteren juist nu van jaren ’80 en wij als bevolking niet.

  Zelfs die hele staatsziekenfonds van de jaren ’80 hebben deze mensen leeggeroofd.


  Maak melding

 17. Er zijn bedreigingen, maar er zijn ook kansen.

  Laten wij de kansen eens goed tegen het licht houden en al het mogelijke doen voor dit blijkbaar ook door God vergeten land.

  Wij weten dat sommige volksstammen het niet zullen nalaten om misbruik te maken van eventuele mazen, dat is nou eenmaal de aard van het beestje.

  Het moet toch mogelijk zijn om geboren landskinderen in te bedden, ongeacht het toevallige paspoort dat zij bij zich hebben.

  Ik heb liever een srananman met een vreemde paspoort, die hart heeft voor dit land dan bewezen criminelen, die over wel driedubbele Surinaamse paspoorten beschikken maar in the end het land louter shit bezorgen.

  Waar gaat het om, de inzet/kennis/potentie of een toevallige paspoort.

  Kijk maar o.a. naar al die witte vrouwen met vreemde paspoorten, die het tot hun levenstaak hebben gemaakt om zich in dit land te ontfermen over de minst bedeelden!

  Sommigen zijn na al die noeste arbeid slechts rijp voor opname in een rusthuis.

  Per slot van rekening is een paspoort, even als een overeenkomst maar een vodje papier!


  Maak melding

 18. Aan het bestuur van de Koninklijke Surinaamse Voetbal Bond (KSVB).

  Geacht bestuur,
  De politiek (in de persoon van Castelen)wil zich gaan bemoeien met uw zaken en taken.
  Zorgt u er alstublieft voor dat het niet zo ver komt. Hou sport en politiek gescheiden.

  In de jaren 70 kreeg de SVB het predikaat “Koninklijke”. Het toenmalig bestuur had nooit geduld dat de politiek zich met voetbalzaken ging bemoeien. Nu moet u dat ook niet toestaan want u bent GEEN verlengstuk van geen enkele politieke partij.
  Doet u dit toch, dan bent u begonnen aan het graven van uw eigen bestuursgraf.
  De politiek gaat dan voor u bepalen dat er behalve Europese voetballers ook Europese trainers, een Europese staf en een Europees Bondsbestuur moet komen zodat u naar huis kan. Alleen maar omdat u niet op dezelfde lijn kan denken, moet u als bestuurder plaats maken. Doei!

  De sport in het algemeen in Suriname moet naar vooruitgang streven. Door sporters van buitenaf uw land te laten vertegenwoordigen ondermijnt u uw eigen competitie en degradeert u uw sporters. En wie geeft u de garantie dat u met spelers van buiten af de eindronde van een WK haalt? Met welke spelers van de huidige ere of eerste devisie
  moeten we de eindronde gaan halen? Wie krijgt er een dubbele nationaliteit? Hoe krijgt u de spelers in het Caribisch gebied om oefen en voorrondewedstrijden te spelen? Denkt u dat hun Nederlandse clubs daarop zitten te wachten? Denkt u aan competitie verplichtingen, beker en EC of CL wedstrijden? Wie betaalt uiteindelijk wat?
  Braziliaanse en Argentijnse voetballers kunnen dat omdat die Bonden valuta genoeg hebben. Maar kunt u dat met uw SRD? Of gaat meneer Castelen dat doen?

  Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. U voorkomt een heleboel ellende, gelooft u mij maar. Want dezelfde mensen die nu vinden dat mevr. Wijdenbosch geen voetbalverstand heeft zullen zich tegen u keren zodra het mis gaat en plaatsing voor WK eindronde uit blijft.

  Wees trots met de prestaties van spelers uit uw eigen kompetitie want die geloven in u.
  U hoeft niet omwille van de politiek boven uw stand te gaan leven want dat doen zij al.

  Tot slot: gaat u er eerst voor zorgen dat de organisatie op sportgebied in SME op orde komt, de reguliere competitie aan sponsors komt en de sportvelden en accomodatie van prima kwalitieit zijn. Dan heeft u uw SRD beter en verstandiger besteed.

  Das


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.