Houding Suriname jegens buitenlander onzeker

22

PARAMARIBO, 17 jul – Suriname weet zich nog steeds geen houding tegenover buitenlanders. Dit stelt oppositieparlementariër Yvonne Raveles-Resida. Het vreemdelingenbeleid is onduidelijk. Immigranten die al ruim twintig jaar in Suriname wonen, weten niet waar ze aan toe zijn.

Een permanente vergunning of gewoon de Surinaamse nationaliteit is bijna onmogelijk te verkrijgen. Als er al; procedures zijn, dan zijn die omslachtig en vaag. “De wet op nationaliteiten biedt nog steeds ruimte voor eigen uitleg”, zegt Raveles-Resida. In de praktijk is dit goed te merken. Ambtenaren van soms dezelfde dienst handelen naar eigen inzichten. Mensen gaan van het kastje naar de muur.

Het blijft in cirkels draaien. In bepaalde gevallen lopen aanvragen zo lang dat kinderen van immigranten al volwassen zijn geworden. Dus geldt de aanvraag van de ouders niet meer voor hun kroost. Die moeten dan zelf een aanvraag indienen, tenzij de animo ontbreekt. Raveles-Resida vindt het hoog tijd het roer om te gooien. Of Suriname moet maar de grenzen dichtgooien als de xenofobie ondraaglijk wordt.

22 REACTIES

 1. Suriname heeft echt een fobie voor buitenlanders.Ze zien alle buitenlanders als indringers.Soms speelt jaloezie ook een rol vooral wanneer de buitenlander het beter heeft.


  Maak melding

 2. suriname weet wel raad met de vele miljoenen die wij naar ons moederland zenden; misschien moeten wij dat niet langer doen
  als suriname alleen weet hoe ze ons moeten negeren,….niet ons geld.


  Maak melding

 3. Men moet een ding niet vergeten..HEBZUCHT…naar om aan de macht tekomen en te blijven heeft gemaakt dat onze zogenaamde geweldige leiders gewoon het hele land vergeten zijn.

  Nu al heb jij vele doden in het binnenland gepleegd door buitenlanders, er staat ons nog heel wat nog te wachten(KATIBO).(en de Suri’s durven ook nog smerig dodelijk voedsel bij de buitenlanders te kopen)

  Maar dit komt omdat wij een dom volk hebben en zitten met een hele hoop disinformatie(frommel) veel hiervan hebben wij te danken aan Front.


  Maak melding

 4. Suriname heeft echt een fobie voor buitenlanders.Ze zien alle buitenlanders als indringers.Soms speelt jaloezie ook een rol vooral wanneer de buitenlander het beter heeft.

  palulu

  U ZIET HIERBOVEN…HIER HEBBEN EEN DUIEDLIJK GEVAL VAN PIETERBAAS.

  b.v. niks willen doen… anderen laten doen en alleen de hoop blijven houden om wat kruimels van de tafel te krijgen.

  KIJKUIT MENSEN DIT SOORT FIGUREN VERKOPEN EIGEN VROUW EN KINDEEN ANNO 2009.


  Maak melding

 5. De intransparantie heeft er alles mee te maken dat kwaadwilligen moeten kunnen rotsooien in de marge.

  Er zijn nog steeds mensen, die voor grof geld onder de tafel, alle vergunningen loskrijgen.

  En dan willen wij niet horen dat wij vooralsnog een “Ons Belang” zijn?

  Met die hoge verkeersboetes zal het wel een gezellige boel worden met dienders, die het op een akkoordje willen gooien voor deze of gene tegenprestatie.

  Zoals gezegd, Suriname quo-vadis.


  Maak melding

 6. Van mij mogen ze de grenzen dicht gooien, laat alleen mensen het land in van Surinaamse origine, werk aan het land en bevolking, hebben ze dat op orde dan kunnen ze de grenzen beetjes bij beetjes op gooien. Op den duur weet je ook niet meer wie en wat in het land rond loopt.

  Veel buitenlanders komen met geld in het land, is allemaal leuk en aardig omdat Suriname er wat aan kan verdienen, maar is het duidelijk hoe die buitenlanders die zich in Suriname vestigen aan het geld komen. Is het crimineel geld, dan gaan ze ook in Suriname verder met criminele activiteiten want ze zullen het nooit afleren omdat ze gierig zijn voor geld. Stuur een Suriname naar een ander land en kijk of hij makkelijk daar kan vestigen de antwoord is nee dan waarom moet het makkelijk voor anderen zijn om zich in Suriname te vestigen! Laat Suriname liever moeite doen om Surinamers die zich buiten Suriname bevinden de gelegenheid te geven om terug te keren.


  Maak melding

 7. Ja verkoop het land en je hele volk…ja FRONT ga je gang…jij nu aan de macht, jouw nakomelingen worden over een paar jaar als hond behandeld of verdwijnen in de pot…jullie zijn nu al oud opa’s & oma’s….en sterven straks….. maar de kinderen krijgen net als jouw voorouders een stevige KATIBO voor meer dan jouw voorouders denk aan 1000 jaar of meer.

  Deze gasten zitten met de honden eters gezamelijk honden vlees te vreten en weten daarna door domheid niet meer wat zij met eigen land moeten beginnen.


  Maak melding

 8. Wat is het toch dat surinamers zo laag over zich zelf denken.Ik ben een buiten landse, maar ga graag naar suriname.En ondervind geen enkele tegen werking op wat voorgebied dan ook. In tegendeel ondervind ik veel liefde en een grote gastvrijheid. maar weet na veertigjaar dat de amtlijke molen in suriname nog nooit goed heeft gewerkt.De bevolking hiermee heeft leren leven,en het waarschnlijk nooit anders zal worden. DEtijd van Aron was er coruptie ook daar kon men mee leven men was toen in die tijd nog zeer sociaal naar elkaar Maar nedeland moest zich er zo nodig mee bemoeien.En trainde 16 militaren om suriname een betere toekomst tegeven. Wat is het geworden verloedring de armoede is er nog steeds demensen hebben geen normen en waarden meer. Neem het hoofd stuk kindertehuizen bejaarden kindermisbruik Maar vergeet niet de surinamer die van uit nederland op vakantie komt vaak laat zien hoe goed hij het toch heeft en zo onbewust of bewust zijn eigen mensen discremineerd.Er is geen land waar bewust of onbewust de mensen elkaar naar beneden halen.
  Sta voor je land en bouw het op. dit berijk jeals je positief denkt en leeft en er bent voor de ander als hij of zij je nodig heef.
  Dit geld zeker ook voor de politic en het asemblee. respect naar de ander en omgekeerd zal een fijne plek worden om televen en tewerken.groetjes faja lobbi


  Maak melding

 9. het lijk me verstandig om een aantal deskundigen aan het werk te zetten om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van een samenleving die onder een militaire schrikbewind hebben geleeft en overleeft ik ben daar echt benieuwd naar. wat gebeurd er met de moraal van een bevolking normen waarden hoe kijk men tegen het recht aan de democratie noem maar op.


  Maak melding

 10. In ieder land heeft een buitenlander het moeilijk….maar in Su. is het direct een paradijs voor de buitenlander.
  Is duidelijk hoe Front zijn beleid heeft bepaald.
  Komt erop neer eigen mensen bekijk het maar.
  Land en volk bekijk het.
  Gaan jullie maar lekker pinaren of katibo de macht is nu belangrijk voor Front meer dan toekomst van land en eigen bevolking.


  Maak melding

 11. Internationaal Rijbewijs Suriname
  Tegenwoordig als u naar Suriname gaat wordt van u een internationaal rijbewijs verwacht als u denkt een voertuig te willen besturen aldaar. Deze mededeling staat van moment tot moment op de website van het consulaat. Kennelijk is men er nog niet uit of het een goede zet is . Wilt u zo een document toch hebben omdat je een onbezorgde vakantie wilt dan wordt u verwezen naar de ANWB als u in Nederland woont. In Suriname mag u dat ook aanvragen maar kost u SRD 150-,( 40 Euro ) en allerlei loperij, zeg maar ½ dag van uw vakantie . Laten wij ons maar beperken tot de ANWB U heeft een Nederlands rijbewijs en mag er mee in heel Europa rijden. Dus ook landen waar er links verkeer is . Het document wordt geaccepteerd: Wat is de reden dat u met een document niet in Suriname zou mogen rijden ? Tropisch , fraude , vervalsing , onleesbaar , te modern , te klasse , vervaging , nederlands, ik weet het niet . O,ja de ambassade is onbereikbaar om u een antwoord telefonisch te geven want deze mogelijkheid heeft u niet in het geautomatiseerd ingesproken bandje. Dus moet u echt bij de ANWB zijn. Nu komt het. Het is zo makkelijk want u hoeft alleen een pasfoto en even € 13,50 te trekken en viola u heeft een geldig “ Surinaams Rijbewijs “ voor een jaar . U bent geslaagd en mag deelnemen van het internationaal Surinaams verkeer. U zult het eens zijn met mij dat deze hele situatie door iemand is bedacht in een beschonken bui met een hoog alcohol promillage in zijn bloed. Het raakt kant noch wal.

  De burger wordt alleen maar in de kosten (extra) gejaagd want het vliegticket naar Suriname is zeker nog niet duur genoeg. U bent bevoorrecht met het feit dat u extra tijd mag verliezen, een pasfoto te maken, uw tijd om een bezoek te mogen afleggen aan het ANWB kantoor en tot slot mag u uw bankrekening wat minder laten uit zien. U begaat nog meer goede diensten want u zorgt hierdoor dat de ANWB niet failliet gaat en door deze inkomsten mag ook de Nederlandse staatskas via de fiscus mee genieten. Zie daar de liefde voor de staat Suriname.
  Wat is nu de meerwaarde van een document afgegeven door de ANWB als u deze procedure heeft gevolgd? Nihil ! U hoeft geen enkele verkeersvraag te beantwoorden bij de ANWB, u hoeft niet te verschijnen voor een arbitrage die uw kennis toetst van het Surinaams verkeer, er wordt niet gecontroleerd op echtheid van uw Nederlands rijbewijs, etc etc. U toont alleen uw Nederlands rijbewijs, een pasfoto en 13, 50 euro en u ontvangt als ballast nog een bewijs die u mee mag nemen in uw reisdocumenten. De boel is gelegaliseerd, uw nederlands rijbewijs heeft geen waarde meer in Suriname en is door een instelling binnen enkele sec vervangen en u mag het Surinaams verkeer betreden eigenlijk op de achtergrond met een echt nederlands rijbewijs alleen met een nieuw jasje. Belachelijker kon het niet worden bedacht. Een grotere onzin als deze zullen er nog meer zijn of krijgt de surinaamse ambassade of de staat Suriname ook nog een deel van wat de ANWB van u ontvangt? Of is dit een methode om u te herinneren of juist een introductie voor u van de bureaucratie in Suriname. Als u een vaccinatieboekje moet hebben dan gaat u ook naar een instantie om de betreffende vereiste vaccins te halen voor dat land en laat u dat dus echt bijschrijven. Dit is een vereiste en uw document heeft een meerwaarde en een logica, het ANWB document geenszins!

  Als slot mag ik u meegeven dat als u uw werk goed doet bij de ANWB dan zult u ook erachter komen dat voor een normale korte vakantie naar Suriname u dat zogenaamde “Surinaams rijbewijs”ook niet nodig heeft en u niet onnodig geld hoeft uit te geven. Succes en een fijne vakantie met gewoon een normaal nederlands rijbewijs op zak.
  Hein Taus


  Maak melding

 12. Het blijkt steeds weer hoe politiek Suriname zich onstervelijk belachelijk maakt met terzake de besluiteloosheid dat manifest is. Verwijtbaar is de onkunde/het gebrek aan visie en logica die regeert.Suriname stevend met deze poppenkast af naar een verscheurd land die uiteindelijk zijn eigen mensen niet meer kent.

  Hoewel deze stellingname vrij duidelijk is geponeerd en het antwoord zich doet raden, lijkt het in geheel niet overbodig om dit gegeven middels wetenschappelijkonderzoek te benaderen. De effecten van de politieke attitude van de afgelopen drie decennia zouden wellicht tot nadenken kunnen stemmen.

  Het wordt tijd dat er een mentaleverandering wordt bewerkstelligd en het constructief denken daarin zijn plaats krijgt.


  Maak melding

 13. Nr.15…Helemaal gelijk.Truideman hoofd van het Surinaams Consulaat is een ordinaire Alcoholiste,die in haar bezopen toestanden allerlei ondoordachte regels bedenkt.Dat wijf is eerder dronken dan nuchter.


  Maak melding

 14. Als de Surinamers (dus ook de SuriNeds) elkaar het licht al niet in de ogen gunnen, hoe kun je dan verwachten dat ze dat tegenover buitenlanders wel doen?


  Maak melding

 15. Zie maar de dato 30 juni 2009 met alskopstuk.

  Rancune JAP team kost vakantie ganger 2 dagen cel op.Zogenaamd was zijn paspoort vals en om erachter te komen of het vals is hebben ze twee dagen nodig.Maar betrokkene werd wel 2 dagen te nieuwehaven tussen geweldadige criminelen opgesloten omdat zijn paspoort door een ongeschoolde ambtenaar als vals werd gezien.ps betrokkene had bij binnenkomst in het land gewoon alle nodige stempels enz en was zijn paspoort niet vals,maar toen hij het land wilde verlaten bleek het plotseling vals met de nodige stempels en handtekening van de kollega.Daarom zeg ik het ze zijn gewoon voor niets jaloers ophun eigen surinaamse landgenoten die in nederland wonen.(waarom????)


  Maak melding

 16. 14 jaar front regeren later,kent het volk nu meer vragen dan antwoorden.

  algemene registratie
  overnieuw procedure volgen in geval van onduidelijkheid
  inschrijving burgelijkestand
  Kader nederlands,sranan, maatschappijleer mobiliseren.
  mogelijkheden bekijken om veel stageplekken beschikbaar te krijgen.het belang van integratie uitleggen aan de werkgevers
  beleid maken of kennis omtrent inburgeringscursussen overleggen met Holland.Ook het zelfde probleem,maar ding witmang dresie a willekeurigheid tot soms in de erge, maar goed iedereen weet waar men aan toe is als men naar Holland komt.
  werven nieuwe serieuse ondernemers uit het kader.
  moeten de nieuwe burgers surinaams en Nedrlands beiden onder de knie hebben of alleen Nedrlands?
  De jongeren dachten aan beiden.
  prijsbepaling.
  gaat de overheid betalen?
  WAT GEBEURT ER BIJ WEIGERING VAN HET VOLGEN VAN DE INBURGERINGSCURSUS?
  hoe lang sturen wij de nieuwe burgers naar school?hoeveel uur stage? hoe gaan ze geexamineerd worden?
  aan welke kwalificaties moet een geslaagde voldoen?
  locaties vastleggen
  start inburgeren voordat je algemeen pardon krijgt, tot dat blauw over de toonbank gaat eerst nu volwaardig voor werken.
  patriotisme is niet gratis het heeft een prijs.

  Zijn er nog meer oplossingen i.p.v afwachtende betweterige reakties van zie je wel en dan….. niets.
  De jongeren zeggen zie je wel,maar lijkt dit of dat geen mogelijkheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.