Wervingscriteria Surinaamse politie achterhaald

13

PARAMARIBO, 16 jul – De wervingscriteria bij het Korps Politie Suriname hebben hun langste tijd gehad. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het is hoog tijd voor een aanpak die meer beantwoordt aan de veranderingen in de samenleving. Die is stukken mondiger geworden dan pakweg twintig jaar terug.

Dat moet mee bij het toetsen en trainen van aankomende politieagenten. Het accent ligt nu nog zwaar op het aanwenden van machtsmiddelen. “De politie wordt beoordeeld op zijn kwaliteit. Opleiding en vorming moeten gericht worden op het omgaan met een samenleving die mondiger is en veeleisend is”, zegt Santokhi. Dat betekent onder andere getraind worden in het wel en wee van de burger.

Stages in ziekenhuizen en in psychiatrische instellingen moeten standaard worden. “Zodat de visieverruiming van de politie een andere wordt dan die van tien tot twintig jaar geleden”, aldus Santokhi. Onnodige irritatie aan beide zijden wordt dan minder. Nu komt het nog te vaak voor dat politieagenten geweld aanwenden op het moment dat ze de controle dreigen kwijt te raken over situaties.

13 REACTIES

 1. Voor nagenoeg alle gewapende diensten is de Surinaamse mens wellicht onder invloed van de gegeven omstandigheden in meerdere opzichten ondermaats. Zo is het drugsgebruik onder jongeren schering en inslag. Na de eerste opkomst valt een hele hap af bij de drugstesten. Verder laat onze lichaamsbouw veel te wensen over. We moeten het maar ermee doen!


  Maak melding

 2. Ik ben een fervente criticus van Santhokie , maar is wel een van de weinige , die de kritiek wel serieus neemt , en met oplossingen komt..laten we mar afwachten of hij dit wel in praktijk zal doorvoeren…


  Maak melding

 3. Van kwaad tot erger…soms denk ik waar haalt men deze grappen vandaan.
  MEN LEEFT NU en niet in jaren ’70 of ’80…..En juist dus… en daarom…de burger is aangepast…aan de tijd…MAAR DE POLITIEK NIET !!!!….mi boi… zij zitten in jaren ’40 ’50. en nog erbij met een hoop FROMMEL.


  Maak melding

 4. @ nummer 1 als je niets belangrijk hebt om te vermelden maak dan a.u.b een pas op de plaats want jou manier van denken in dit geval laat zien dat jij niet weet waar jij over praat, jij hebt een heel raar manier van denken .


  Maak melding

 5. @Pinto

  Je stukjes noemen ze projectie.

  Dat jij aan je eigen beschrijving voldoet kan kloppen maar dat betekend niet noodzakelijk dat iedereen daar aan voldoet.

  Er zijn genoeg capabele mensne in SME alleen waarschijnlijk niet in jouw omgeving.


  Maak melding

 6. Slechts een kwestie van training in o.a sociale- en cognitieve vaardigheden maar vooral ook de agressieregulatie bij oom agent, die vol zit met persoonlijke complexen

  Leren omgaan met de mondigheid van de burger maar ook leren omgaan met agressie zal dan een kwestie zijn om niet gelijk of primair te reageren.

  Het vraagt slechts om het persoonlijk evenwicht te behouden. Overigens hoeft het ook niet zo moelijk te zijn, als je maar van 1 tot 3 kan tellen ben je al een heel eind op weg. M.a.w eerst denken dan doen. En dat lijkt wel bij oom agent vaak niet te bestaan


  Maak melding

 7. @5,6 Du en neus

  Jullie zijn goed functionerende persoonlijkheden, handig is het als du en neus in therapie gaan, om nog meer dwarsliggerijwensen, in jullie leven vervuld te krijgen.

  Du en neus je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

  het advies aan du en neus.


  Maak melding

 8. De jongeren zien ook dat de sociaal maatschappijlijke economische achtergronden van veel achterblijvende,niet in de gevangenis terecht gekomen jonge Surinaamse, toekomstige wetbeschermers te wensen overlaat.

  Een kadet in een huis met 2 a3 generaties met aanhang fa a mang of vrouw o ontstijg ing srefie tapoe a opleiding.
  money a no de,
  Rasisme en aanverwante intolerantie,ik ken alleen mijn eigen mensen binnen het korps, om verraad te voorkomen ef frommoe de.

  De minister zet echt goede stappen in het bedenken van moraalverhogende inspanningen. Als het uitvoeren in de praktijk gestalte heeft gekregen, dan neks no fout.

  Een idee is jonge aankomende aspiranten ook verplicht een half jaar stage in het land van bondgenoten moeten lopen.Integratie op lokatie, en hun natuurlijk ook in Suriname.

  Ding jongeren moeten vroeg genoeg leren dat a no skoto wang in eigen parochie.


  Maak melding

 9. Gek he? Ik do and will do it at all cost. Net zo lang ballingen als DU, Neus en Rambo er zijn zal ik die rol, overtuigd van mijn gelijk, blijven vervullen.

  Doe maar geen moeite om mij te ontmoedigen.


  Maak melding

 10. jij ben ziek en word nooit meer beter.
  heel de wereld wil van dictators af van oost-duitsland tot zuidamerika oost-bloklanden polen noem ze maar op.alleen in suriname word iemand die jou land naar de afgrond heeft geleid verwelkomt.deze imbeciel durft andere gek te noemen de realtiteit zal jou ontmoedigen niet ik .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.