Suriname wil klimaatverandering op de voet volgen

2

PARAMARIBO, 15 jul – Voor Suriname is het van levensbelang de veranderingen in het klimaat op de voet te volgen. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Hoe langer hoe meer dringt de behoefte zich op precies te weten wat er aan de hand is met het milieu. De veranderingen gaan razendsnel.

Dat is onder meer te merken aan de wateroverlast in het kustgebied. Dit fenomeen komt steeds vaker terug met gevolgen voor mens en omgeving. “Het is dus noodzakelijk dat we zo nauwkeurig mogelijke data verzamelen”, zegt Amarello-Williams. Daarom ookm worden de voordelen benut van de deelname aan het Klimaatverdrag van het VN Ontwikkelingsprogramma, UNDP. Expertise en geld komen beschikbaar.

Beide worden ingezet bij het opzetten van een goede database. De UNDP geeft vierhonderdduizend dollar. “Het gaat om de vaststelling van Suriname’s kwetsbaarheid voor klimaatveranderingen”, zegt Amarello-Williams. Onder meer wordt de uitstoot van broeikasgassen gemeten en vastgelegd. Informatie over het klimaat wordt ook toegankelijker gemaakt voor het publiek.

2 REACTIES

 1. “Voor Suriname is het van levensbelang de veranderingen in het klimaat op de voet te volgen”

  Geachte Minister,

  Bent u en uw staff pas erachter gekomen dat de veranderingen in het klimaat van levensbelang is? Men had dit eerder moeten zien aankomen, maar nee dat hebben ze niet gedaan. Men zou zich afvragen waarom niet.
  Het antwoord is heel eenvoudig : men had niet de beschikking over de nodige erpertise en geld. Door het geld worden sommigen plots wakker en alert : men gaat gelijk plannen bedenken….hoe kan ik ervan profiteren, maar niet zozeer om het klimaat. Dus op passen voor de wolf in schaapskleren !!

  Ik heb gesproken !


  Maak melding

 2. Zoals met alles is Suriname weer veel te laat met dit soort dingen. We krijgen natte voeten, hoe zou dat nou komen? Dit had jaren geleden al moeten gebeuren. In de hele wereld is men er al van overtuigd dat de klimaatverandering voor veel rampspoed zorgt, maar in Suriname zijn ze er nu pas achter. Hoewel? Als een rivier in het binnenland buiten zijn oevers treedt, valt de boslandcreool op zijn knieen en gooit wiri’s in het water….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.