Belastingdiscipline Surinaamse districten matig

3

PARAMARIBO, 13 jul – De zelfstandigheid van de districten is een ware uitdaging, zeker op financieel gebied. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Het is niet alleen een kwestie van leren omgaan met een eigen ontwikkelingsfonds. Er zal lokaal belastinggeld moeten worden aangetrokken, iets waar de centrale overheid niet echt in slaagt.

Tot nog toe wordt slechts een deel opgehaald van de belastingen die burgers overal in het land verschuldigd zijn. Het gaat dan merendeels om wat grotere bedragen. De kleinere worden niet afgedragen als de belastingplichtige dat niet uit eigen beweging doet. “De kosten die gemaakt worden bij het ophalen van kleine bedragen, zijn ongeveer even groot”, zegt Hildenberg. Op districtsniveau hoeft dit niet te gelden.

Het geld moet lokaal worden opgehaald, wat kosten bespaart. Paramaribo kan dus maar relatief weinig belastinggeld afdragen. In Wanica bijvoorbeeld is maar vijf en zeventig duizend Surinaamse dollar (nog geen twintigduizend euro) aan huurwaardebelasting binnengehaald. Te bedenken dat in dit district het dichtst bevolkt is na Paramaribo met veel woon- en landbouwgebied waar dit soort belasting op geheven wordt.

3 REACTIES

 1. en wie praat over die djoekas in het binnenland die goud ontginnen?
  ik heb nog nooit een djoeka gezien in de rij van de belastingbetalers.

  en.. die brazilianen dan?

  het ruikt gewoon niet fris.


  Maak melding

 2. Deze ministerie zou onder curatele gesteld moeten worden omdat hij uit zichzelf nooit plaats zal maken.

  Als de minister de sommen op zijn ministerie ingewikkeld vind, kan hij toch soortgelijke vraagstukken middels casussen aan de aankomende jonge economen van de universiteiten voorleggen?
  suggestief: een ministerie,een land met zoveel inwoners,zoveel koopkracht per kop van de bevolking,kapotte geinfecteerde economie,zoveel grondstoffen en hebzuchtige mensen alleen als poes melk,geld willen bewaken en een bevolking dat willekeur kent in afdragen van welke belasting dan ook.

  vraag voor de jonge bijna afgestudeerde in dit geval economen:
  Maak een profiel, stapsgewijs hoe deze grimmige economische situatie weer gezond te maken en gezond te houden adh van de bovengenoemde aspecten.

  Stel 30 afgestudeerden per jaar,dan heb je als minister al 30 bevolkingsinzichten van jonge Surinamers en dan blijft jou werk niet in onduidelijkheid ronddwarelen en de jongeren worden betrokken, ze raken geinteresseert in hun land en heb je als minister een voorwaarde geschapen om wegvluchten van potentieel tegen te gaan.
  In Holland hebben we veel boekhouders en accountant van Surinaamse afkomst die het aangepast aan de wet over het algemeen goed doen.
  Suriname heeft economen nodig/administrateurs,die straks de boekhouding voor startende ondernemers in Su moeten gaan doen.

  leg je deze einde jaars universitaire studenten regelmatig beleidsvraagstukken voor geeft een vertrouwde indruk naar de maatschappij en je bent altijd voorzien van het economisch volksdenkbeeld gezien vanuit het perspektief van de jongeren, de toekomst.

  Alleen als je minder productief (stelen,corruptie etc )bezig bent wil je niemand in je buurt als het gaat om een algemene pot met geld van het volk en niet te spreken over de vriendendiensten waar niemand elkaar meer wil aanspreken op destructief gedrag van leiders, die als leidraad horen te dienen voor een volk.

  Thuis, in de prive sfeer kan de minister met zulke verhalen komen.
  Als beleidsmaker heb je een algemene volksbelang visie nodig en geen remy alleen op de wereld visie.

  De jongeren willen meer diepgang. Wat de minister heeft gezegd is geen positieve boodschap.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.