Doorvragen

19

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Toen ik medio jaren negentig naar Suriname remigreerde, was ik geenszins van plan mij als journalist te begeven in het vaarwater van ex-dictator Desi Bouterse. Vanwege de simpele reden: ik hoefde niet per se de held uit te hangen. Mijn doel was in Suriname te gaan wonen en werken en in breedste zin mijn bijdrage te leveren als journalist. Maar met Bouterse valt gewoon geen eer te behalen. Alleen al het feit dat je je vak met gezond verstand uitoefent, levert al een aanvaring met deze man op.

Als Bouterse weer een zoveelste plan presenteert als Redder des Vaderlands en je neemt hem daarin serieus met doorvragen, dan vindt hij je al snel ‘lastig’ of zelfs ‘vijandig’. Terwijl je gewoon verheldering wil. Maar nee, Bouterse is dictator in letterlijke zin: je moet neerpennen wat hij dicteert. Zelfs zonder doorvragen kom je met hem op ramkoers te liggen. Als je een verslag maakt van een sfeervolle massabijeenkomst van zijn NDP en je zet de dingen net zo sfeervol neer, dan voelt onze dictator zich te kijk gezet. Als (armlastige en bejaarde) aanhangers worden getrakteerd op een portie overheerlijke bruine bonen, dan mag je niet concluderen dat Surinaamse kiezersgunst al voor een portie eten ‘te koop’ is.

Als Bouterse zijn retoriek kracht bij zet met snoeiharde muziek, dan mag je niet schrijven dat hij iedereen inclusief zichzelf ‘overschreeuwt’. En ook niet dat het doet denken aan het spreekwoordelijke ‘holle vaten maken veel geluid’. En als Bouterse een uur lang politieke tegenstanders op hilarische wijze door het slijk haalt, mag je ook niet stellen dat hij zijn roeping als ‘conferencier’ is misgelopen. Bouterse ziet het ‘vrije woord’ vooral als iets exclusief voor zichzelf. Niemand moet hem daarin belemmeren met doorvragen. Bouterse heeft iets in zijn hoofd en wil dat iedereen het zonder kauwen voor zoete koek slikt. Je mag hem ook niet vragen een ‘tipje van de sluier te lichten’. Dan krijg je een afpoeiering in de trant van: “Ik weet wel voor wie u werkt.” Nee, je moet gewoon terug naar je redactie en koppen: ‘Bouterse wil…’ Nee: ‘Bouterse gáát Suriname redden’. Hoe? Gaat u niets aan: eerst de zetels graag.

Bouterse heeft in de jaren ‘80 met zwaar geschut vrijwel geheel de Surinaamse kritische journalistiek aan flarden geschoten en geëlimineerd. Daardoor kan hij nu ongebreideld spuien. Maar ja, er zijn natuurlijk altijd één of twee hinderlijke luizen met gezond verstand in de pels. Naast dagblad De West dragen twee van zulke ‘luizen’ dragen momenteel de naam Biemla Gajadien en Hennah Draaibaar. Geloof mij nou maar, die staan echt niet op met het lumineuze plan: ‘Ik ga vandaag Bouterse maar eens irriteren’. Of: ‘Ik wil scoren’.

Bouterse tovert een of ander konijn – Van Haperen geheten – uit zijn hoge hoed. Dat konijn moet hem vrijpleiten van enige schuld ten aan zien van de Decembermoorden. Terwijl de meeste journalisten als makke lammetjes de stinkende keutels voor zoete koek slikken, vallen Gajadien en Draaibaar over enkele tegenstrijdiggedraaide. Ze vragen hem serieus nemend door en boem: daar is de aanvaring! En dan past Bouterse vervolgens zijn beproefde tactiek toe: hij bespreekt je expliciet tijdens een volgende toespraak en etaleert je als ‘verrader’ of ‘Nederlandse spion’.

Journalisten uit de weg ruimen is geen optie meer, want de internationale gemeenschap kijkt toe. Daarom teert Bouterse als tandenloze tijger op zijn bloedige verleden en poogt hij als laatste wanhoopsmiddel zich in je hoofd te nestelen – aangezien angst de slechtste raadgever van de mens is. Maar dat moet je niet toelaten. Als Bouterse beweert zich ergens in te gaan vastbijten – al dan niet in landsbelang – durf gerust te vragen: “Met welke tanden dan?” Als hij vervaarlijk begint te brullen, dan kan voor je gevoel de grond onder je voeten wegzakken. Gewoon hoofd op slot en doorvragen. Daar is in een democratie niets heldhaftigs aan.

Iwan Brave

19 REACTIES

 1. ex-dictator Desi Bouterse. Vanwege de simpele reden: ik hoefde niet per se……….

  Deze mensen weten toch niks ….Jij ..weet niks….Hoe zou jij doen als hij zich uitgeroepen had…tot KONING…..die mogelijkheden waren aanwezig….Maar ja als jij niet hebzuchtig ben…En niet zodanig wreed om de zeker de helft van de bevolking afteslachten………..DAN….Wil jij zulke dingen niet….een andere Dictator als hoe men denkt….wel…. wel…!!! dan gaan Suri’s minder lulllen dan a kaba….TIK YU AI LUKU.
  TAMARA YU LATI…waka e leg e leg uit.

  WACHT MAAR EEN ANDERE KOMT HEUS WEL DOOR DOM DOENERIJ EN ACHTERLIJKHEID.

  DAAROM WEET ALTIJD WAAROVER JIJ WIL PRATEN BLIJF GEEN NEGER….BLIJF JIJ EEN NEGER DAN GA JIJ DE BOZE WERELD NOOIT EN NEVER BEGRIJPEN.


  Maak melding

 2. jenny simons waar ben je neem je dit keer afstand van de bedreigingen die ddbeest uit zeg een keer tegen ddbeest grote beest ratbeest bouterse dat biemla en henna gewoon hun werk mogen doen
  Glenny


  Maak melding

 3. Een mislukkeling zal in alles en iedereen een debacle zien. Dat is luiheid van denken en alzo je onttrekken van jou morele verantwoordelijkheid jegens jou geboorte stek!

  Ik hoop van harte dat jij jou weg hebt gevonden in die Europese wirwar.


  Maak melding

 4. Alles klopt wat iwan brave hier schrijft, een schot in de roos. precies op de zelfde manier reageren zijn aanhagers hier op dit forum net een indentieke tweeling. dus pinto en na mie en de jongeren rmd leider zijn tekoop voor portie eten bruinebonen, zijn het niet de zelfde mensen die hier moord en brand hier schreeuwen over somo zijn gaarkeuken.


  Maak melding

 5. ik zou zeggen dhr I.Brave gaat u door met uw werk open zo de ogen van de surinamers die toch in hun hoofd hebben voor deze bouterse te gaan stemmen als bouterse aan de macht mocht komen heeft sme een groot probleem dan gaan ze echt gras eten daar want geen enkel land zal met ze willen samen werken dan is het wel gedaan met onze switi sranang


  Maak melding

 6. Precies. Het wordt tijd dat de bewoners van SME gaan beseffen dat het internationaal gerechtshof alle tanden uit zijn bek heeft geslagen en dat het kunstgebitje dat hij nu draagt aan alle kanten rammelt, knelt en hem pijn doet. 😆


  Maak melding

 7. Toen ik medio jaren negentig naar Suriname remigreerde, was ik geenszins van plan mij als journalist te begeven in het vaarwater van ex-dictator Desi Bouterse. Vanwege de simpele reden: ik hoefde niet per se de held uit te hangen. Mijn doel was in Suriname te gaan wonen en werken en in breedste zin mijn bijdrage te leveren als journalist. Maar met Bouterse valt gewoon geen eer te behalen. Alleen al het feit dat je je vak met gezond verstand uitoefent, levert al een aanvaring met deze man op.
  iwan waar heb jij het in godsnaam over als je in het begin van het verhaal duidelijk aangeeft dat je iedere contact met bouta wou vermijden, praat je mee met andere of heb je het over je eigen ervaring, je hebt het over journalisten die recent zijn geintimideerdt , als je het nieuws goed had bij gehouden had je wel gemerkt dat het gesprek van bouta life was uitgezonden , niets gehoord van intimidatie , maar ja het is maar net hoe selectief je geheugen werkt. dus als je met je verhalen kom ,vertel geen halve waarheid , want dat is ook een leugen.

  heel veel surinamers hebben hun mond vol , bekende stopwoord , ik ben een surinamer met hart en nier, maar als ze zich als kroongetuige moeten opgeven , is niemand thuis, dus al met al iwan hou je bezig met je klanten tijdens je taxi-ritten

  een fijne dag verder


  Maak melding

 8. Bouterse is gewoon net als wilders, grote mond veel beloftes en niks nakomen. Suriname is ook 1 van de weinige zuid amerikaanse landen waar met de “no spang” instelling een corrupte ex dictator gewoon verder mag gaan met het uitvoeren van politieke ambities. Stelt u zich voor “Wilders laat tegenstanders executeren” denkt u dan echt dat men in nederland deze man ooit nog in de politiek wil zien, laat staan dat zijn politieke denkwijze nog draagvlak zou hebben ?

  Ik denk dat meneer bouterse mazzel heeft dat surinamers vaak last hebben van collectief geheugenverlies en zij ook even moiwanna zijn vergeten waar bouterse ook de nodige onschuldige mensen af heeft laten maken door zijn leger.

  Het zou gezond zijn als er in suriname wat meer gedacht word in de lange termijn op politiek vlak en mensen zich niet om laten kopen door mooie praatjes en een bord bruine bonen begeleid door harde muziek.


  Maak melding

 9. @ nummer 8
  ik vraag mij af of jij goed hebt gelezen wat er staat, want het gaat niet alleen om twee journalisten die volgens jou niet zijn geintimideerd het gaat ook over media huizen kranten die in puin zijn geschoten door bouterse, en journalisten die zijn vermoord alleen maar om het feit dat zei een andere mening hadden iedereen weet toch dat die gebouwen in puin zijn geschoten door de militairen, het staat nog om de band dat in opdracht van horgere hand de baas, niemand mocht blussen. de bouterse aanhangers hebben een probleem al zei een spiegel voor word gehouden dan kan je zien hoe zwak ze zijn als zei tegen argument geven.


  Maak melding

 10. Ik heb jou niet horen zeggen collaborerende kranten en mediahuizen.
  Wees vooral blijde in de hoop dat jou verbeten hoopsel ooit in vervulling zal gaan.

  Geef dit land niet over, wij zijn nog niet allen dood!


  Maak melding

 11. Iwan laat wederom zien dat hij een capabele columnist is. Recht voor z’n raap. Geen gesol met de waarheid. De waarheid is voor Desi Bouterse een smerig iets. Hij verkondigt heel veel, maar doet weinig. Het enige wat Bouterse probeert te bereiken is onder het proces van moord uitkomen. En om dat te bereiken gaat hij zelfs met de “duivel” in zee. Nee dat hoeft niet want ze zijn dikke maatjes.

  Maar mocht het volk van Suriname bij de volgende verkiezingen kiezen voor Desi en zijn kornuiten dan plaatst het zichzelf buiten de democratische rechtsorde. Suriname zal gemeden worden door andere landen. Vooral in het zaken doen. Want Desi en zijn kornuiten hebben geen kaas gegeten van goed bestuur. Desi en zijn kornuiten zullen nooit en te nimmer het “VERTROUWEN” van de zakenwereld krijgen.


  Maak melding

 12. Hoe kan je Bouterse met Geert Wilders vergelijken?.

  Wilders scoort terwijl hij geen politiek manifest bezit. Wilders scoort om dat hij de hoge werkloosheidcijfers, hoge misdaadcijfers wijt aan de buitenlanders in Nederland. Dus Wilders krijgt alleen meer stemmen omdat hij hardop onzin uitkraamt.

  Bouterse is fout omdat hij bloed aan zijn handen heeft.


  Maak melding

 13. iemand hier heeft het over collaborerende kranten als ik deze man zijn reaktie lees vraag mij af of deze persoon weet wat het woord collaboratie inhoud . collaboratie is samenwewrken met de vijand als jij dat niet weet.bouterse heeft altijd de hollanders afgeschilderd als de vijanden van zijn revolutie maar heeft wel met deze zelfde zogenaamde vijanden een wettig gekozen regering naar huis geschoten in samewerking mat een zekere valk. aan deze domme man op nummer 12 wil een advies geven leest wat iwan heeft geschreven heel goed analyseer het het goed laat het tot die tokotoko hoofd van jou doordringen en hopelijk word jij een beetje wijzer. je laat zien hoe dom jij ben want mensen die een andere mening hebben worden gemartelt en doodgeschoten en jij vind het een incident, media huizen die een andere mening hebben worden met pantser wagen in puin geschoten jij vind dat het collaborerende media huizen zijn , als deze regering sky radio sluit omdat dit station huild met de vijand van suriname bouterse dan is het volgens jou tegen de democratie.ik kan jullie echt niet meer volgen .


  Maak melding

 14. Ik wil niet vervelend wezen maar nu wordt, door sommigen onder ons, Nederland afgeschilderd als het land waar alles zo goed geregeld is. Maar ook in Nederland heeftmen last van zijn korte geheugen want toen Friso zijn a.s. bruid presenteerde wist men te achterhalen dat zij ooit het liefje was van een top-crimineel. Men zei dat hij afstand zou nemen van de kroon en niet zou deelnemen aan alle jaarlijkse officiele bezoekjes waar men het Nederlandse volk mee verblijdt. Als hij getrouwd zou zijn, mag zijn vrouw geen prinses genoemd worden. En wat schetst onze verbazing. Hij neemt gezellig deel aan de uitjes van het Nederlands Koningshuis en zijn vrouw wordt gewoon gezellig prinses Mabel genoemd. Wie is hier nu aan het dementeren????


  Maak melding

 15. de mens in nederland is aangeleerd om anderen in het buitenland te zien als waterhoofden met een chronische tekort aan kennis.

  en toch hebben sommige van deze mensen het lef om te remigreren, zielig kon dit niet. wij moeten niet vergeten dat bouterse een remigrant is geweest,met de zelfde gedachtegang als de dubbel gehandicapt journalist.

  jammer dat deze geen doorzettingsvermogen meer konden opbrengen en de hazenpad heeft gekozen boven de vele mooie dingen dat deze voor land en volk zouden willen doen.

  de dubbel gehandicapt journalist is net geschikt om als viswijf te dienen en stoppen met de kadavers journalistiek.wat dus niet bevorderlijk is voor de a s journalist.

  mijn opdracht aan deze dwaze man is.ga je reinigen en komt met iets anders terug.


  Maak melding

 16. Iwan,

  Topartikel. Zo is Bouterse ten voetn uit. Hij kan NIET tegen weerwoord van anderen. Alleen zijn wil is wet!!!!!
  Laten degenen, die hem slaafs volgen, eens een keer hun ogen openen of profiteren ze nog steeds……….?????


  Maak melding

 17. beste sranan mang,
  ik volg de discussies al een hele lange tijd we komen niet verder met elkaar.
  deze kunu heb ik geprobeert te bloot te leggen om te zien wat we eraan kunnen doen.

  de revolutie heeft op een hele boel fronten
  zaken voor mij duidelijk gemaakt.
  het was febr.1980 degeen jonger dan 35 jaar is heeft een andere mening dan de generatie van 50 die heeft vergelijkings materiaal.
  de gepensioneerde heeft weer een andere visie.dan heb je de intelectuelen en de half intelectuelen.
  dit feit brengt met zich mee dat we niet naar elkaar luisteren ieder heeft de waarheid in pacht.
  we schreeuwen graag heel luid door elkaar zonder gehoord te worden.

  ik heb een mening waar ik publieke opnie wil helpen vorm geven.het gaat om de berechting van bouterse. hier komt ie:

  DE BERECHTING VAN BOUTERSE.
  ik wil hier mijn zienswijze neereleggen over hoe wij dienen om te gaan met de meest zwarte bladzijde in onze geschiedenis.
  met respect voor alle nabestaanden.
  over recht wil ik niet spreken.de defenitie in su over wat recht is en wat krom is moet nog gemaakt worden.
  aan een ieder wil ik vragen mij te bombarderen, mocht ik onzin uit kramen en ik zal uw wijsheid zeer op prijs stellen.
  let wel bombarderen en niet uitschelden daar ga ik niet op in.
  deze dag dient een heldere plaats te krijgen in onze geschiedenis.
  om op een goede manier verder te kunnen met elkander.
  iedereen weet dat nederland betrokken was bij de coup, dat staat als een paal boven water.
  bouterse rept er met geen woord over.
  bouterse en consorten kregen tot nov. 82 hun salaris vanuit nederland.
  onder aanvoering van kolonel valk.
  we weten nu al dat de staat nederland zich zal distantieren van de daden van kolonel valk.
  8 en 9 december kunnen we niet los maken van het context waarin het zich heeft voorgedaan.
  dat zou naar de hand zetten van de realiteit betekenen.
  het land was in een gevecht naar zelfstandigheid en daarin zijn surinamers tegen over elkaar komen te staan.
  hier ontkomt geen enkele revolutie aan.
  oud tegen jong.
  elk die in hun eigen gelijk geloofden. niemand die de ander kon overtuigen.

  het tegen over elkaar komen te staan wil ik met een voorbeeld duidelijk maken.
  als er een protectionistische decreet werd afgekondigd pareerde het buitenlands kapitaal dat met een tegenmaatregel.
  er was een decreet geslagen dat de buitenlandse bedrijven hun winsten niet meer mochten uit voeren maar herinvesteren in suriname.
  de reactie van de buitenlandse bedrijven waren dat er geen loonsverhogingen gehonoreerd werden, omdat de moeder maatschappij geen winsten uit suriname zag.
  wat, vakbonds strijd met zich meebracht.
  ik wil u terug voeren naar die dagen.
  stakingen waren aan de orde van de dag alle bonden waren actief ,de hele maatschappij was in rep en roer,
  paramaribo was even zonder electriciteit, plunderingen, de chaos was compleet.
  oud geloofde in de democratische principes en geloofde niet dat de dood op de loer lag.
  omdat niemand de ander kon overtuigen heeft de macht hen onderworpen.
  hele volkeren werden op dezelfde manier onderworpen om het gezag te doen weder keren.
  de zwarte dag uit onze geschiedenis is een voortvloeisel van deze karchtmeting tussen oud tegen jong.
  de emoties liepen hoog op er werd op de man af gespeeld, de chaos nog meer voeding gevend.

  de decreten werden niet door bouterse geslagen, hij was er wel verantwoordelijk voor, de maatschappelijke en economische chaos als gevolg, daar moest bouterse wel een oplossing in brengen.
  het heeft geresulteert in een ware bloedbad.
  toen bleek dat economische sancties bouterse niet op de knie kregen zaten ze te popelen op een anti revolutionair.
  brunswijck diende zich aan.
  iedereen weet dat hij zonder steun zo’n al omvattende chaos niet voor elkaar zou kunnen krijgen.
  ook hij zwijgt over de hulp vanuit nederland.
  dit is het recept om alle revoluties in the end op de knie te krijgen.
  wel nu als wij dit weten, hoe gaan wij ermee om?
  hier moet een helder standpunt ingenomen worden.
  een standpunt waar niet de emotie een leidende rol speelt maar de rede.
  .
  we moeten niet alleen bouterse vergeven maar ook nederland.
  we moeten nederland haar verleden vergeven en zelf de verantwoordelijkheid nemen voor wat er op het moment staat te gebeuren.

  aan bouterse wil ik vragen zijn fouten nogmaals overduidlijk toe te geven.
  een hartgrondige verontschuldiging aan alle nabestaanden zou niet mis staan.
  een stap terug te doen in de politiek, dit omdat ndp heel veel kwaliteiten heeft om te regeren maar dat ze niet aan bod kunnen komen door de tegenstand tegen bouterse.
  en iets groots opzetten voor het volk van suriname uit eigen zak natuurlijk.

  aan alle intellectuelen die bouterse destijds geadviseerd hebben.
  beken, dat uw intelectuele adviezen destijds, hebben geleid tot de chaos waar we in terecht waren gekomen.
  neem uw verantwoordelijkheid.

  aan de nabestaanden,
  u leeft elke dag met deze wond voor u is het leed nog niet geleden.
  aan u wil ik des ondanks, na 27 jaar vragen te vergeven, als u in staat bent ertoe, dit proces is geen rechtvaardig proces.de echte verantwoordelijken blijven buiten schot.
  het kan nog eeuwig duren en de kosten zijn niet te overzien. in vergeving zult u meer rust vinden.

  aan het volk van suriname,
  dit proces neemt onze aandacht weg van de werkelijke economische problemen die om aktie roepen.
  de ene corrupte leider wordt wel veroordeeld de andere gaat er vandoor met het zwijgen van een ieder die de rechtstaat gestalte moet geven.
  9 miljoen is zoek bij sail en men vervangt de directeur, het volk betaald het door in armoede te baden.dit gaat al 50 jaar zo.
  het debacel bij sail heeft niet alleen corruptie naar boven gebracht maar ook dat we aan vereninging bedrogen worden.
  de hele raad van commisarissen weet nergens van.
  de verkiezingen zijn op komst ook daar wordt niet over gerept.
  volk van suriname laat ons geen zand in de ogen strooien, ondertussen worden er zakken gevuld.
  de een wordt rijk en de massa arm.
  precies hier zien we hoe wij armoede oogsten van de rijkdommen van mamma sranan.
  te midden van deze armoede wanen onze leiders zich in de hemel en nemen het woord democratie in de mond.

  aan onze geschiedenis kunnen wij niets veranderen maar ons heden en toekomst daar kunnen we wel wat aan doen.

  vooraanstaanse surinamers dienen in deze hun zienswijze te poneren om een goede plaats te helpen geven van deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis.
  de kerk en andere maatschappelijke instellingen binnen en buiten de politiek.haakmat heeft het zijne al gedaan.
  in vergiffenis schuilt er grotere kracht dan revance,

  ik heb ook moeten vergeven, ik weet wat vergeven doet met een mens.
  eer ik kon vergeven heeft haat en revance mijn leven beheerst.
  en ik weet dat u dit ook weet. het heeft meer rust in mijn leven gebracht en ik kan weer genieten van het leven.
  zo is mijn mening.
  bombardeer mij met rede en toon uw grootsheid.
  als u mijn zienswijze kunt delen ben ik er zeker van dat u uw inzicht en wijsheid aan deze visie kunt geven dat het iets beters wordt.
  samen weten we meer dan een.
  inmiddels heeft een broer van bram behr ook
  vraagtekens achter het proces geplaatst.
   
  odi bra en sa’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.