Suriname blijft bij drie procent groei economie

4

PARAMARIBO, 10 jul – Suriname ziet geen reden af te zien van de eigen voorspelling van drie procent economische groei dit jaar. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Het Internationaal Monetair Fonds mag dan niet meer dan anderhalf procent voorzien, de regering heeft zo zijn eigen inzichten.

Die zijn gebaseerd op de mogelijkheden van het moment. De verkoop van grondstoffen trekt weer aan. Ook de prijzen maken een positieve trend door. “Ik denk wel dat de regering voor zichzelf goed zicht heeft op wat verwacht mag worden”, zegt Van Ravenswaay. Er is vooralsnog geen reden het optimisme te verlaten. De eigen voorspelling is gebaseerd op de ontwikkelingen eind vorig jaar.

De zich toen ontwikkelende crisis leidde tot een bijstelling van de verwachtingen. Vorig jaar werd nog vijf procent groei gerealiseerd. Aanvankelijk werd verwacht dat de trend min of meer zou aanhouden. Van Ravenswaay weet daarom dat de regering realistisch genoeg is om negatieve invloeden mee te berekenen. “Op de begroting is rekening gehouden met een worst case scenario.”

4 REACTIES

 1. Economische groei wordt deels veroorzaakt door de Surineds d.m.v. de 60 miljoen die jaarlijks gaat richting Suriname. Als dit er niet zou zijn dan zou er sprake zijn van een daling in de economische bedrijvigheid.


  Maak melding

 2. @ Schijn bedriegt: Dat is natuurlijk niet helemaal juist wat je zegt. Als je € 60.000.000 verdeelt onder iedere Surinamer, zou er € 120 euro PER JAAR p.p. meer te besteden zijn. Natuurlijk liggen de verhoudingen niet zo, want dit geld verdwijnt in het zogenaamde “grijze circuit”, en gezien het uitgavepatroon van de gemiddelde Surinamer zal de Surinaamse economie daar nauwelijks van profiteren. Ja, de winkeliers. Die € 60 miljoen zal dus nauwelijks effect sorteren op de Surinaamse economie.


  Maak melding

 3. Schijn bedriegd (forum lid nr 1), 60 miljoen is nog geen 3% van het BNP (hoop dat je weet wat het is). Daarnaast maken Chinesen,Brazilianen etc. tenminste een derde van dit bedrag over vanuit Suriname naar het buitenland. De overmakingen uit Nederland nemen daarnaast steeds meer af (2 jaren terug nog 100 miljoen). Jouw uitleg klopt dus van geen kanten. De overmakingen uit Nederland hebben bij lange na niet die invloed meer die ze vroeger hebben gehad. Ook stellen deze overmakingen vergeleken met andere landen erg weinig voor. Overmakingen naar familie in Oost Europese landen (Polen etc.) is naar verhouding vele malen groter dan dat van Suriname. Dus je ziet maar, zoek zaken eerst goed uit voordat je dit soort beweringen doet. Suriname is echt niet meer het zielig landje wat een heleboel mensen je graag willen doen geloven. Wat hun motieven zijn om Suriname als een achterlijk en achtergebleven land af te schilderen is mij een raadsel.


  Maak melding

 4. blaka bakra en Critisch
  Kennelijk is het lezen een stuk moeilijker dan in werkelijkheid wordt gedacht.
  Er staat:
  Economische groei wordt deels veroorzaakt door de Surineds.
  Het woordje deels is een onderdeel van de totale groei. Zou dit er niet zijn dan is er sprake van een mindere groei.
  Dat het effect sorteert in de uitgave (blaka bakra patroon) dan nog draagt het bij in de economische groei namelijk gemeten naar het BNP (meer productie, meer arbeid, meer bestedingen)
  Doch in ieder geval dank ik jullie beiden voor de wijzelijke tip die achter jullie boodschap schuilgaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.