Parlement Suriname deed Bouterse correct in de ban

36

PARAMARIBO/GENèVE, 10 jul – Het parlement heeft Desi Bouterse terecht en correct de deur gewezen. Dit stelt de Inter Parlementaire Unie, IPU. Van willekeur was absoluut geen sprake. Bouterse’s partij NDP beraadt zich over verdere stappen.

De partij heeft niet direct een antwoord, nu de klacht is afgewezen. Bouterse’s permanente verwijdering was voorgelegd aan de laatste IPU-vergadering in Afrika. Zijn rechten als parlementariër zouden zijn geschonden. Maar volgens de IPU heeft parlementsvoorzitter Paul Somohardjo de juiste procedures gevolgd. Bouterse is de wacht aangezegd nadat hij bijna een jaar niet in het parlement was verschenen.

Volgens de grondwet verliest een parlementariër zijn lidmaatschap van het parlement als die langer vijf maanden onafgebroken wegblijft. Bouterse heeft het parlement vaker bestempeld als poppenkast: “Daar doe ik niet aan mee.” Hij weigerde deel te nemen aan vergaderingen omdat hij uit de commissie voor Defensie werd geweerd. Ook ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk wordt buiten deze commissie gehouden.

36 REACTIES

 1. ………Ik weet zeker dat dit niet de manier is waarop de IPU het gesteld zou hebben.Om iemand “de deur te wijzen” maar gewoon op een nette manier “te royeren”!!Emotioneel het nieuws overbrengen betaamd, hoe dan ook, de madia niet.


  Maak melding

 2. Hoe meer D.D.Bouterse, word achternagezeten door mensen met een bita bere instelling, dan nog blijft hij overeind staan.
  De man zal de uitspraak respecteren en richt zich gewoon op 2010, via je een omweg thuis komen is hetsoms het beste.
  De omtrekkende beweging om de vijand te verslaan en op zijn plaats te zetten,de kiezer bepaald uiteindelijk.

  STRE DEF STRE


  Maak melding

 3. BOUTERSE DURFT NOOIT ergens te verschijnen waar hij op basis van gelijkwaardigjheid kan worden tegengesproken. Hij doodt mensen als die kritisch zijn. Daarom durft hij alleen thuis-bermwedstrijden aan, met bodyguards die het publiek in de gaten. Heeft Bouterse zijn salaris teruggestort vanwege zijn langdurige afwezigheid? Het gaat immers om belastinggeld. Als de arbeid niet verschijnt krijgt hij geen loon, waarom een verzuimend parlementslid wel?!
  H.Helmond


  Maak melding

 4. De eerste klap is rijksdaalder waard.
  @ nummer 1 jij ben geen man je hebt geen karakter, of vind deze uitspraak niet eerlijk en onpartijdig ??..
  de bouterse aanhangers laten zien dat ik gelijk hebt als ik ze beschuldig van dromers en ze hebben de beer nog niet geschoten maar ze verkopen zijn huid nu al, de één droomd van mij en de andere ziet nu al de overwinning van 25 mei 2010 ze zijn allemaal mederwerkers van de circus bouterse en als clown de jongere, pinto, na mi , akademiya dromen jullie maar lekker verder ja .


  Maak melding

 5. waar zijn de adviseurs waar is polane waar is misie kaba bouterse je ben en blijft een loser niet iedereeen dans naar de pijpen van deze GROTE demagoog pinto blijf lekker in jou hangmat liggen mi boi in zorg & hoop want dat heb je zorg en je blijft maar hopen hahahhaahhaaha sweetie no todo ik lig echt in een deuk want heel eerlijk gezegt ik zie bouterse met zijn hele aanhang liever gaan de komen.


  Maak melding

 6. Blijft toch ook een giller hoe kort van memorie sommige zijn in Suriname
  29 jaar is ook zo lang geleden dat men haast vergeet dat ze geboren zijn.


  Maak melding

 7. Zo dat is dat ding toch..!!!!!!!! Maakt IPU hiermee geen elementaire fout.(omdat men zogenaamd hier….bij deze…. zij spelen de Democratie en daarom kiezen wij voor hen die Democratie spelen….IPU …mus luku bun.

  Logisch is dat als jij ergens niet komt opdagen dat je na een poos eruit ligt…..meer dan logisch ….zelf bij een voetbal clubje of gangbang partyhouse …..Dat gaat los aan toe daar….Maar een parlement …mi Gado man zonder behoorlijke regels en bevoegdheden …is niks anders dan een rommelhok/poppenkast/partyhouse noem maar op doe wat jij leuk vindt..Ga vechten….ga ga fight…… Voorzitter mag klappen uitdelen als een halfgaar….. de deuren sluiten om naar zijn halfgaarkeuken te gaan….IPU libi mi…..Yu di hari partei…….Maar dat ding blijft…… WAAR ZIJN DE REGELS & WAAR HAAL JIJ BEVOEGDHEDEN.

  Laten zij ermee komen IPU ook dan kunnen wij praten.

  Ziet uw al weer een vorm van liegen en bedriegen…dan moeten huichelaars ook nog erbij komen dan is einde zoek.


  Maak melding

 8. De jongeren,zetten een punt achhter deze kortdurende,duidelijke onafhankelijke uitspraak,en laten het verder uitpluizen van de wet en het beleid,betreft het niet verschijnen van meneer Bouterse op zijn werk,nl het DNA,vanwege het feit,dat er binnen het Surinaamse parlement,een onbeschofte,koeioneer beleid gevoerd werd,gevoerd wordt jegens de man persoonlijk,over aan juristen,die ook de manier waarop je iemand op zijn fouten wijst, gaat onderzoeken of dat aspect,een fatsoenlijker etiket behoeft.


  Maak melding

 9. De jongeren die de NDP aanhangen,hebben geen boodschap aan doelloze en zich herhaalde volssplitsende activiteiten en meningen en daarmee aangeven niet denkend te zijn.

  De jongeren,de leiders van de NDP inclusief meneer Bouterse,zullen het onbehaaglijk gevoel dat bij welk verlies hoort,snel om zetten in acties.

  bijv.het probleem economische apartheid onder jongeren of herzien van de 60 jarige kinderbijslagwet.


  Maak melding

 10. De jongeren en de leiders van de NDP steken hun energie liever in actie dat bijdraagt aan oplossingen in Suriname.

  bijv.zedenmisdrijven.wie zijn die mannetjes en vrouwtjes die hiermee bezig zijn,wat doen we met zulke mensen,is er voldoende professionele voor de kinderen en niet weer een met vossestreken?

  DE jongeren zeggen dat geweld agiterend gedrag is,omdat het niet tot oplossingen gericht is.
  kijk naar de 27 jarige,wachtend op wet en recht dec ’82 proces,zonder conclussie,wel met mensen die in een wanhopige poging,1 persoon D.D.B,ten kostte van een volk,te hangen,vergiftigen met een energiesalvo van haat,om ze te dwingen in maar 1 waarheid te geloven.
  Stoppen jullie nou met die destructieve energiesalvo’s.


  Maak melding

 11. Aan alle notoire loosers, niemand uitgezonderd wil ik zeggen, er zijn oorlogen en er zijn veldslagen.

  Deze veldslag bij de Surinamerivier is overduidelijk verloren, maar die wir-war/oorlog staat nog recht overeind!

  A fosi pesi brong!


  Maak melding

 12. @ de jongere en pinto
  wat een gedraai zeg gewoon eerlijk dat bouterse terecht uit het parlement is getrapt en dat de regering terecht hem weigerd uit bepaalde commissie, repect dwing niet af dat verdien door anderen met respect te behandelen knoop dit goed in jou kop.waneer bouterse mensen door het slijk haald en bedreigd beschudigd intimideerd hoor ik jou niets over fatsoen zeggen jullie hebben een heel vreemde manier voor het toepassen van normen en waarde, nergens lees ik de aanhang van sekte leider bouterse klagen over die dure reis naar afrika die niet heeft geholpen had dat geld maar aan de arme mensen geschonken.het valt wel op dat ze niet veel hebben te zeggen een bittere pil voor ze maar er komt nog meer .


  Maak melding

 13. @ Helmond,5

  Lezen is ook een vak want er werd in vorige nieuws-items duidelijk aangegeven dat Bouterse altijd de DNA-vergoeding(en) over de periode van afwezigheid NOOIT heeft aangenomen of TERUGGESTORT. Of je leest de berichten niet goed of je weet niets van deze hele zaak.Er staat trouwens ook nergens aangegeven dat hij ontvangen gelden moet terug geven want die zijn er gewoon niet.!!!Tenslotte is het logisch dat de IPU met zo`n beslissing komt omdat die totaal geen weet heeft wat er in `sLands-vergaderzaal gebeurd.Als ze het filmpje van de vechtpartij tijdens een DNAbijeenkomst hadden gezien dan hadden ze (als vooraanstaand instituut)helemaal geen uitspraak gedaan en zich verre van deze case gehouden.In Suriname stelt de oppositie toch al niks voor want de regering doet altijd waar ze zin in heeft.Time will tell.


  Maak melding

 14. Inderdaad, bekijkt de IPU het filmpje van de vechtpartij, zullen ze ook zien dat Doekhie als eerste was begonnen.

  Daarmee praat ik het gedrag van Somo en Brunswijk helemaal niet goed.

  Deze 3 personen hadden van mij per direkt het veld mogen ruimen om zich nooit meer in het parlement te vertonen.


  Maak melding

 15. @ isri
  jou reaktie op nummer 19 zeg echt genoeg hoe jullie denken het is altijd de schuld van een andere de omgekeerder wereld, was het niet bouterse en zijn adviseurs die de stap naar de IPU hebben gemaakt een hele dure reis de beslissing heeft niets met vechtpartij te maken maar met een jaar afwezigheid van bouterse , zet ook bij jou filmpje wie bouterse is en wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft dan hou je de zaak in balans.


  Maak melding

 16. @irsi.

  Volkomen onbelangrijk detail. Hij heeft al veel te veel gestolen, dus dit geld heeft hij niet meer nodig.
  Hij geeft het netjes terug, het zijn de kraaltjes en spiegeltjes voor de domme NDP aanhang.

  Vrag hem liever om de illegaal verworven gronden en gebouwen terug te geven: Domburg en OCER bv.


  Maak melding

 17. Als ik dit bericht goed heb gelezen is Bouterse thans permanent verwijderd uit het parlement. Volgens mij is dan de verkiezing van 2010 voor hem althans verkeken.
  Bepalingen in de grondwet geven bovendien dit ook aan.

  Afwachten is het dan of Bouterse zich dan zal perminiteren, zich weer boven de wet te stellen. Het laatste woord is waarschijnlijk nog niet gezegd, maar één ding is zeker dat het alleszins tot spanningen zal leiden.


  Maak melding

 18. Brada nanga sa,
  Let op 2010.
  Er zullen meer veranderingen aankomen.
  Laten we niet meer in het verleden leven.
  Vergten zullen we niet maar we moeten vooruit kijken naar de toekomst.
  Geef dhr Bouterse een kans.
  mi Mama Sranang.


  Maak melding

 19. Lieve du,neus en de andere weldenkenden

  De jongeren die de NDP aanhangen verplaatsen de discussie revo ’80,dec’82,binnenland’86 en het blazoen op het revolutionair proces vanwege harddrugs,van gisteren naar dat van vandaag.

  Nu,vandaag,morgen,de toekomst, straks is het niet meer handig om de kinderen die nog op de wereld zijn van drugs te voorzien.
  De hierarchische lijnen in de drugwereld zijn ondergesneeuwd en het is een enorme chaos.

  Daarom vinden de jongeren meneer Bouterse inspirerend, omdat hij als geen ander de jongeren die straks moeten regeren de verleidingen,het gevoel van hebzucht,onbehagen kan leren hoe die te onderscheiden.
  Meneer Bouterse is als ervaringsdeskundige niet bang om voor zijn volk te staan en hen te leren dat hetgeen hem aan ervaring is aangedaan, hij nu in het juiste perspektief,dus de andere kant van de medaille, zet.

  Du,neus en andere consorten,jullie ervaring telt ook.het volk is toen vertelt dat de leiders voor metname de jongeren de drugs met wortel en tak zou uitroeien ,omdat het gerelateerd werd aan meneer Bouterse, en die mensen zijn voor een van die aspecten gevallen. Ik pak hem aan,maar eerst wil ik ook wat hij heeft,en nu is het te laat, want zij doen mee aan alle aanverwante zaken,zoals kinder en niet meerderjarige jongeren seks.

  De jongeren hebben veel meer aan meneer Bouterse levend dan dood.
  De jongeren willen met meneer Bouterse om de tafel,zodat hij ze zelfvertrouwen kan geven om bijv.JAP drugsvrij beginnen te maken.


  Maak melding

 20. Meneer Bouterse zijn rijkdom ,hoe vergaard ook is niet ons rijkdom, daar begint al jaloezie.

  als het onrechtmatig verkregen is ,kan men naar de rechter met bewijzen en feiten en hup hij is alles kwijt en belangrijk voor een ieder. no jaroezoe hij neemt niets mee in het graf, hij is net zoals jullie en de jongeren sterfelijk,dus niets meer en minder dan jullie.

  Wij jongeren houden van meneer Bouterse als mens en ervaringsdeskundige van HET LEVEN.

  Du en neus kleine broekjes luister naar wat je ouders je te vertellen hebben is ook ervaring alleen dat van jullie is niet complementair.

  Communicatie tussen meneer Bouterse en het volk is complementair,gaat eindeloos door en de jongeren laten de stroom van prikkels en respons niet door jullie onderbreken.


  Maak melding

 21. Ha ha ik moet lachen om de reacties van al die arme NDP aanhangers. Ze hadden verwacht dat de IPU hun leider in het gelijk zou stellen. Niet gebeurt! Bouterse moet gewoon weer naar het hol waar hij vandaan komt en het parlement met rust laten. Hij hoort daar niet thuis. Leve SOMO!!!!


  Maak melding

 22. @ 21 lieve du, waarom lieve du? omdat de jongeren zullen moeten leren met jou samen te werken, en als je niet wil zullen de jongeren je op een menswaardige manier en kindvriendelijke manier buitensluiten uit Suriname.

  alvast een vreedzame bedreiging:Blijf hier in Holland rustig wonen er is aan van alles gedacht op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, om jou op te vangen wanneer je van de haat omkomt.

  Du bij leven en welzijn tot je volgende reaktie.


  Maak melding

 23. voor mij is het een afgedaane zaak mr zeker eerlijk is deze hr BOUTERSE wel geen werk geen geld dus dat mag zeker met trots gezegd worden en de bijbel zeg niet wanneer je spreek hebt je goud,maar waneer je zwijgt hebt je goud


  Maak melding

 24. de jongeren je gaat dommer lullen
  hoe moet je naar de rechter terwijl bouterse de rechtsgang in suriname niet accepteert vertel mij dat, inderdaad is er aan van alles gedacht hier in holland maar vergist jou niet suriname had voor zijn begrip een hele goede gezondheizorg en een redelijke welzijn dit alles is vernietig door de man die jou leider is over denkstoornist gesproken hoe dom moet je zijn om deze zelfde schurken de kan te geven om weer onze staatskast te komen leegplunderen iemand confronteren met de waarheid heeft helemaal niets met haat te maken, waarom ga jij niet inhoudelijk in op mijn stelling kom met een tegen reaktie iets dat controleerbaar is. ik durf hier te stellen dat suriname voor 1980 heel veel beter was dan nu op alle gebieden onderwijs mediche sociaal en sport acomodatie voor de jongeren dit alles is door jou revolutie naar de klote geholpen spreek mij tegen als je kan met voorbeelden .


  Maak melding

 25. @ de bouterse aanhang het is heel makelijk kritiek te leveren omwille van de kritiek.
  het is geen jaloezie om jou af te vragen hoe bouterse aan zijn rijkdom komt maar een heel belangrijke en verstandige vraag omdat zijn revolutie of staatsgreep was bedoeld om coruptie aan te pakken en zelfverrijking tegengaan hij zou armoede bestrijden maar niets van dat de grootste roof uit de staatskast heeft plaatsgevonden tijdens de revo, alibux heeft de staat voor meer als een miljoen euro opgelicht bosje heeft op koste van de staat heel dure aankopen gedaan bouterse is in het bezit van een jacht helikopter en huizen ter waarde van een miljoen euro om maar te zwijgen over neede abrahams sital en mijnnals. mijn ouders hebben mij geleerd wat normen een waarden zijn. een moordenaar leugenaar bedrieger demagoog drugsdealer hoe kan zo iemand een voorbeeld zijn voor jongeren vertel mij dat zelf aan zijn eigen zoon kan hij geen goed voorbeeld geven.de jongeren wat jij hier doet is vechten tegen de bierkaai.


  Maak melding

 26. En deze gasten willen aan de macht komen, een stelletje boeven, moordenaars en schurken!surinamers zijn jullie de jaren vergeten toen deze gasten aan de macht waren? sranang mang sang e pesa nanga oenoe verstang? dit zijn de zelfde boeven en moordenaars in andere kleuren, ook internationaal zullen wij het weer moeten ontgelden. als deze gasten weer aan de macht komen.GOD BESCHERM SURINAME!!


  Maak melding

 27. DU,
  Be cool!
  Je vertoont al een hele poos tekenen van het “heen en weer”.

  Na so law e biging. Nu begin je echt te kwijlen en dat is niet zo netjes.

  Zo meteen haal jij ook nog de pamper van stal als het resultaat daar is. 250510!


  Maak melding

 28. @ard 30 lieve du
  Vraag aan de president als hoogste man en de minister van justitie en politie de hoogste baas in het land als het om landsveiligheid gaat, waarom hij meneer Bouterse nog koppensnellend, 27 jaar laat rond lopen en waar een hele bevolking van schrik onder zijn of haar bed ligt.

  De jongeren vinden dat meneer Bouterse uiteraard verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag,wwar hij nu al 27 jaar op een conclussie wacht van zijn dagvaarding.
  Deze Geestelijke castijding doorstaat ook meneer Bouterse ook alleen, maar de jongeren hebben gezien dat geestelijke castijding niet op alle Surinamers werkt en meneer Bouterse wekt daarom de indruk bij de jongeren dat meneer Bouterse en de partijleden een tegenkracht zijn dat niet afhankelijk is en wil zijn van een corrupt systeem en beloofd er alles aan te doen ook onze geboefte met kont en zak eruit te gooien.
  Du Daarmee vormt de NDP voor de jongeren een intellectuele voorhoede dat als klankbord kan dienen voor de diekende,bemoeiende,alleen God vrezende jongeren.

  Du en over a goedoe foe meneer Bouterse a no foe joe.
  misschien een ondernemers idee voor jou Du of een Surinamer.
  Vraag of je elke dag,drie kwartier zendtijd kan krijgen om shownieuws te presenteren.
  Dan kan je alle mensen die belangrijk zijn voor Suriname die scheve schijnbewegingen hebben volgen en in het licht op de tv brengen.

  Du jou adviseer ik alleen op meneer Bouterse te focussen en niemand anders.

  Door Du een nieuw fenomeen in Su de paparazzi
  die in bosjes en voor de deur slapen voor nieuws van belangrijke mensen uit Suriname.

  Daarna doen we zoiets als story,prive,quote.


  Maak melding

 29. Neus jij mag voor onze Surinaamse shownieuws de ministers die agiterend gedrag vertonen voor jou rekening nemen.

  De jongeren zorgen dan dat de actualitieten programma’s betreft de zorgen in de Surinaamse maatschappij dagelijks aan de orde worden gehouden.
  Surinamers moeten over die drempel van mie o sjie snag é kong jere en intussen oeng pikien e ka pe soms ma nanga pa de bijbetrokken,mang e kotie vrouw gogo fisie pikien eh dU de jongeren leven al een poos met dec 82 in een juist perpektief.
  Nu nog je rechters. Trekken jullie echt nu snel je conclussie,want dan gaan jullie in het herinneringsgraf dec 82 totdat jezus komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.