Suriname ligt niet wakker van waarschuwing IMF

21

PARAMARIBO, 9 jul – De regering ligt niet bepaald wakker van de recente waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Vicepresident Ramdien Sardjoe ziet geen reden af te wijken van het huidige loonregime. De weg van aanpassing van ambtenarensalarissen is eenmaal ingeslagen en zal ook volledig afgelegd worden.

Weliswaar valt wat te zeggen voor de bezorgdheid van het IMF. De toch al hoge personele kosten kunnen de overheidsuitgaven alleen maar nog meer omhoog stuwen. Maar Suriname kent zijn verantwoordelijkheid. “We hebben onze eigen instanties en kennis in huis”, zegt Sardjoe. De Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën kunnen precies nagaan wat kan en wat niet.

Het beleid van de afgelopen jaren gaat onverkort door. Daar waar nodig worden de uitgaven in toom gehouden. “We willen alleen uitgeven als dat strikt noodzakelijk is. Als de nieuwe lonen invloed hebben op de staatsbegroting, moeten we het bekijken”, aldus Sardjoe. Ook president Ronald Venetiaan heeft het IMF eerder te kennen gegeven dat terugdraaien politiek geen optie is.

21 REACTIES

 1. Onze bejaarde Kl……ken liggen “NERGENS WAKKER” van want deze kl……ken hebben hun “ZAKKEN” al gevuld en als het te heet onder hun voeten wordt, zullen zij uiteraard naar nederland uitwijken. Immers de vrouw van onze bejaarde V.P heeft toch een nederlandse paspoort, maar “PROFITEERT” thans volop van de faciliteiten ten laste van de surinaamse belastingbetaler.Dat deze id…t durft te beweren eigen instantie en kennis in huis te hebben verbaast mij.Al in de 30 jaren na onafhankelijkheis en “miljarden ontwikkelingshulp” zijn ze geen steek verder gekomen. Al de bedrijvigheid wat voor de onafhankelijkeid bestond hebben deze kl…zakken “naar de moer” geholpen.


  Maak melding

 2. Ik moet wel zeggen dat deze uitspraak getuigt van politieke arrogantie en onwil om die maatregelen door te voeren die het land nodig heeft. De gevolgen zullen wij wel op lange termijn merken.


  Maak melding

 3. Ai baja zoals altijd slapen mijn kondre mangs en het is moeilijk ze wakker te krijgen swa. Lonny Blunswijk zekt zoals altijd eerst vrouwen dan slapen dan wakker en dan pas proberen te welken.


  Maak melding

 4. ik herken hier een daad wat met de aanstaande verkiezingen te maken heeft.
  telting is tegen loonsverhoging simpel en alleen dat het bewezen is dat de goederen evenredig stijgen.loonsverhoging betekent geldontwaarding.
  ik ben geen econoom maar zo is de praktijk wel geweest in su.
  het kan ook niet anders het voegt geen waarde toe maar kent het wel toe.
  daar waar er waarde tegevoegd wordt heerst er grote chaos. sail.
  odi


  Maak melding

 5. Waar maken ze zich wel druk om.
  En welke verantwoordelijkheid en kennis? Na de onafhankelijkheid is er nog geen regering geweest die uitblinkt in kennis en het nemen van verantwoordelijkheid. In vier en dertig jaar is Suriname nog geen stap verder gekomen. Mooie huizen en auto’s, hier en daar een nieuw geasfalteerd weggetje is voor mij geen vooruitgang.Het enige waar ze daar kennis van hebben is corruptie en rijk worden over de rug van het volk.


  Maak melding

 6. Maar natuurlijk :: Het beleidt dat deze regering voert Is van generlij waarde ::

  Trouwens,,, wat is het beleidt.. is het soms,,criminaliteit,boeven,schurken,oplichters, verkrachters,landjepik van armen,verduistering van gelden,,familie regelarij…

  En natuurlijk deze bejaarden weten bliksems goed dat hun tijd van gaan is gekomen over een paar maanden..

  Financiëel zijn ze allang binnen ,genoeg gestolen en goed vast gezet in binnen en buitenland..

  Deze komende maanden wordt gebruikt om alles afteromen en wachten wat er komende is,z.g.n. zijn ze nog onmisbaar voor het stemvee..


  Maak melding

 7. Dat ding is een toneel eerst roept Pres…dan vice Pres…dan een Min. dan een journalist en zo blijven ze maar toneel spelen…en de domme bevolking kijkt en slaapt als een domme Opa Ro.
  Front een complete ronde cirkel van gek….De vraag nu 2009 hebben deze mannen ooit hun taak gekend…Want dat ding…dat ding… de één roept dan weer een andere van Front…gaat roepen…. als gek….. roept weer iets na…….. als POKAI’S kennen deze mensen de taak of taken op de positie die zij vervullen …mi no dinki…Mi e dinki dati ding man na CLOWN.


  Maak melding

 8. @1: tja, dat krijgt je als je je losrukt van een 1ste wereld land en denkt dat je even capabel bent als hun om een land te leiden, terwijl je achteraf lijdt aan grootheidswaanzin gecombineerd met een id crisis, en waarbij je geen kaas hebt gegeten van management.. dan krijg je dit soort toestanden..


  Maak melding

 9. wat mij opvalt is dat de zakken vullers wel steeds weer door het volk gekozen worden om het land te leiden wanneer veranderd dat dan eens? en wie zou dan wel het land en het volk overeind kunnen helpen?


  Maak melding

 10. Het IMF adviseerde in het verleden strengere budgetaire maatregelen en een liberaal bankair beleid. Gelukkig heeft de Surinaamse regering haar eigen beleid daarin gevolgt. Het resultaat is dat er niettegenstaande de economische crisis er toch economische groei is in Suriname en zijn de gevolgen van de wereldwijde economische crisis zeer mild.
  Het IMF is een organisatie die in haar beleid een internationale kijk op zaken heeft met weinig nationale variaties. Het IMF advies klopt globaal bezien, maar Suriname zit in een positieve spiraal en kan zich wat meer variaties veroorloven.
  Voor de leden op dit pannel. Probeer zaken reeel te zien. Het heeft geen enkele zin om zaken negatiever voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Tenzij je 18 jaar oud bent ken je vast wel de economische geschiedenis van Suriname. De mensen klagen welliswaar nog, maar hun koopkracht is aanzienlijk gestegen in de afgelopen jaren. In de tijd van Wijdenbosch waren zowat de enige auto’s in Suriname die op de verschillende auto kerkhoven. Nu staat er voor zowat elke woning een auto. Er wordt als nooit tevoren gebouwd. Rente’s zijn nog maar een deel van wat ze waren geweest. Er zijn micro-credieten beschikbaar voor personen die een bedrijf willen opstarten om zo de economie nog meer te stimuleren. Ook e infrastructuur wordt danig aangepakt. Er is veel meer variatie op beroepskeuze. De medische zorg heeft zich heel goed hersteld van de gebreken gedurende de jaren negentig.
  En bovenal, Venetiaan is helemaal niet rijk. Hij woont eenvoudig, heeft geen noemenswaardige banksaldo, en werkt 15 uren per dag. Hij is wel integer en weet met een staatsbegroting die maar 10% is dan dat van een gemeente als Amsterdam, toch heel veel vooruitgang te boeken voor Suriname.


  Maak melding

 11. Het lijkt me logisch dat een land als Suriname de economische crisis op een andere manier ervaart dat een land waar de economie altijd op een veel hoger niveau heeft gestaan.
  Het is ook logisch dat de “sloopauto’s” en “krotten” met de jaren zijn veranderd in normale goed uitziende auto’s en huizen. Dat is immers een natuurlijk proces. Dit proces schaar ik onder de noemer speudo vooruitgang. Het feit dat deze bezittingen in een heleboel gevallen niet legaal zijn verkregen zullen wij voor het gemak verder achterwege laten, maar is wel vermeldenswaard.

  Het gaat mij ook te ver om de heer Venetiaan in persoon te betichten van zakkenvullerij omdat ik die man niet persoonlijk ken. Wat ik wel van hem verwacht is dat hij zijn staf en ministers controleert en de corruptie in het land een halt toeroept. Dat de corruptie overheerst kunnen we met z’n allen nl. niet ontkennen.

  En de assemblee is toch ook een lachertje. Moeten die ongeschoolde mensen (niet allemaal) het volk vertegenwoordigen? Is het dan zo raar dat de meeste reacties op dit forum zo negatief zijn.

  Ik blijf erbij dat er op een correcte en serieuse manier met de adviezen van het IMF moet worden omgegaan.


  Maak melding

 12. Critisch…….. yu e sribi alles wat jij ziet is uit het verleden……want wan lo man mik duku a pies tin dati…..no zuku fu law mi…waarschijnlijk yu di inni na witwas tu…..daarom vandaag aan de dag krijg je gaarkeuken en kadobon uit Holland…libi mi nanga you law en opo din ai fu yu…..Mapi.a jij..!!!!


  Maak melding

 13. De jongeren willen niet meer het passieve gedrag van leiders,waarbij zij jongeren duidelijk het signaal afgeven hun vermogen te miskennen tot handelen,om zo moeilijke en makkelijke sociaal-economische-maatschappelijke problemen op de sociale-kaart te zetten,beleid daarop te maken,beleidsmaatregelen in de maatschappij laten implementeren engeboekte en niet geboekte resultaten terugkoppelen naar het volk,


  Maak melding

 14. @De jongeren

  Laat je baas dan het voorbeeld geven en in de NDP eisen dat DNA leden in het vervolg wel regelmatig de vergaderingen bezoeken EN dat ze daarnaast met goede stukken, ed komen.


  Maak melding

 15. @Critisch
  Goed stuk. Ik zou nog willen toevoegen op de 10% die SME te besteden heeft t.o.v de begroting van A’dam dat A’dam om en nabij evenveel inwoners heeft en dat het grootste deel van de uitgaven die voor A’dam gedaan worden door de nationale overheid gedragen worden.

  Kortom SME heeft voor een land met een oppervlak dat 10-talle malen zo niet meer dan 100-maal groter is dan A’dam de zaak draaiende te houdne met invergelijking misschien maar 5% van het geld.

  En die sukkels die met een uitkering hun internet aansluiting in NL bekostigen, ach laat ze maar kletsen.


  Maak melding

 16. waarom zouden zij wakker liggen? Na hun de zondvloed en er komt toch regelmatig doekoe uit nederland? Dus waarom zouden zij zich druk maken. En als er geen hulp komt kunnen ze immers toch schaamteloos bedelen? No spang.


  Maak melding

 17. Oei oei oei de oeigoeren……

  Een volk dat er prat op gaat, gezien hun grote mond, dat ze veel weten en dat niemand ze iets hoeft te vertellen, en zich toch van alle kanten door een stel ouderlingen/oudjes/haaibaaien/onscupuleuzen laat inpakken verdient slechts een tag: DOM.

  En domme mensen moet je in hun waarde laten= komt erop neer dat ze maar verder moeten zien hoe ze het rooien. Nooit aan deze mensen een helpende hand toesteken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.