Surinamers gulste allochtonengroep in Nederland

11

PARAMARIBO, 7 jul – Surinamers zijn van alle niet-westerse allochtonen in Nederland het gulst. Dit stelt sociaalpsychologe Christine Carabain, die heeft deelgenomen aan een onderzoek naar geldovermakingen richting het land van herkomst. In 2007 is ruim zestig miljoen euro gestuurd naar familie in Suriname.

Het geld komt van ruim de helft van alle Surinaams Nederlandse huishoudens in Nederland. De gulheid heeft naar alle waarschijnlijkheid een culturele grondslag. “De geeftraditie die uit Suriname is meegenomen naar Nederland, is één van de redenen waarom Surinaamse Nederlanders de meest gulle gevers zijn van alle andere groepen”, zegt Carabain tegenover de Ware Tijd.

Een andere mogelijke reden is de soepele integratie. Antillianen, Turken en Marokkanen scoren minder. Toch tasten niet-westerse allochtonen behoorlijk diep in de buidel als het om anderen gaat. In 2007 is samen bijna vierhonderd miljoen euro geschonken. Het geld ging of naar familie of naar goede doelen in Nederland zelf. “We hadden niet verwacht dat allochtonen zoveel geven”, aldus Carabain. Initiatiefnemer van het onderzoek is de in Nederland gevestigde Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, NCDO.

11 REACTIES

 1. dat weten we toch al jaren Moet het nou iedere keer aangehaald worden
  Was Nederland maar de gulste geldschieter naar Suriname toe. Dat zou pas nieuws zijn


  Maak melding

 2. Daarom gaat het land niet vooruit…men heeft anderen bedelcultuur bij gebracht en zullen zij ook nooit meet los laten.

  BLIJF MAAR GUL….ZO STEUN JIJ DOMOREN HEBZUCHTIGEN…. ZIJ WORDEN AUTOMATISCH ACHTERLIJK DOM…. BLIJF MAAR STUREN… STUUR MEER EN MEER WANNEER JIJ NIET MEER HEBT….. DAN GA JIJ HET BEGRIJPEN…. STUUR !!VOORAL VOOR DIE DOMME ACHTERLIJKE FRONT….. WEET DIT….. JIJ HOEFT NIET TE STUREN ER ZIJN GAARKEUKENS i.h.b voor de HALFGAAR.


  Maak melding

 3. Dat wij ruim 60 miljoen euro aan familie aan Suriname geven aan ons familie en ook tevens om ons achtergelaten bezittingen te onderhouden,Wij zijn de grootste motor achter de Surinaamse econmie en dat we jaarlijk naar Suriname gaan met 50 000 man is ook geen nieuws meer.en tog worden Wij bellemerd in onze doen en laten en als we dat zeggen.dat wij de grootste geldschieter zijn worden we kwalijk genomen .nu eens een echte onderzoek.en wat dacht je van de touristen visa .dat is ook inkomen voor de Sur Regering. ff een reken voorbeeld 50.000 x38 euro is ook bijna 2 miljoen euro die aan inkomen is .en nog hebben wij op Zanderij een slechte behandeling.wordt het geen tijd dat er een rij komt voor mensen die in Suriname geboren zijn zo kunnen doorlopen en dat ze geen visa hoeven te betalen.wordt hoogtijd dat er iets veranderd


  Maak melding

 4. Ja en toch wordt die gulheid in het land van hun hart met grote ondankbaarheid begroet.

  Uitgerekend in dat land kost het hen handen vol geld en Jobsgeduld, vernederingen daargelaten om een visum en of verblijfsvergunning te bemachtigen.

  Zij worden voor minder aangezien dan Chinesen, Brazilianen, Haitianen, Guyanesen en wie dies meer zij!

  Ik heb het aan den lijve moeten ondervinden!


  Maak melding

 5. Chastra: Nederland IS toch de gulste geldschieter? Het gaat om Surinaamse NEDERLANDERS. Nog afgezien van wat er buiten de familiaire sfeer naar Suriname komt. Maar ik merk dat je slecht bent in het lezen van verslagen.


  Maak melding

 6. ik begrijp al die ophef niet; geef je hulp om iets terug te krijgen dan is het geen hulp; helpen in de ware geest des woords is onconditioneel, je geeft zonder er iets voor terug te verwachten; dus al die rekensommen en zgn “vernederingen en behandelingen” is bulls.. neem je broers en zusters zo als ze zijn. behandel jij ze met respect dan krijg je vanzelf respect terug; wat je zaait is wat je oogst !!!!


  Maak melding

 7. Het is een feit dat als je je kinderen elke keer met geld verwendt. Telkens als ze geld nodig hebben dan geef je ze zonder na te denken. Deze kinderen zullen dan nooit leren om op hun eigen benen te staan. Als ze groot worden zullen ze nog steeds afhankelijk zijn van hun ouders.

  Wat ik meegemaakt heb, je kunt zoveel geven als dat je wil, sommigen zullen nooit dankbaar zijn, want je ben rijk genoeg dus je kan het makkelijk missen en je zal altijd een buitenlander blijven. Niet beseffend dat we ook keihard moeten werken voor ons bestaan en centen. Ik ben dus gestopt met het doneren aan familieleden, want er is veel meer jaloezie te bespeuren dan dankbaarheid. De jaloezie merk je al op Zanderij als je zo onbeschoft wordt behandeld.


  Maak melding

 8. De inzameling voor,de watersnood en 2006,bracht heel weinig op ,de allochtonen van Surinaamse komaf lieten het afweten.Dan hoe dan zijn ze de gulste voor goede doelen.
  Ja ze geven gul aan hun familie in Suriname,zoveel 60 miljoen,maar toch wordt er afgedankte sportkleding ,aan het luttele aantal voetballertjes gedoneerd.
  Men vergeet er bij te onderzoeken waar het meeste geld vandaan komt,een normale modaal/inkomen ,bv van het aantal mensen dat geld stuurt kan nooit tot die 60miljoen leiden, nooit.
  Ik hoef geen geld te sturen,mijn familie zorgt prima voor zich zelf ,door HARD te werken ,door steeds maar geld te stuen crieert men luiewammesen.Die stomme regering ,belasting,ziet er geen cent van,dus om te stellen dat die 60 miljoen de Surinaamse economie draaiende houdt is een lachertje.
  Als men in Nederlad elke maand geld zou krijgen uit een ander land,zal men het moeten opgeven aan de belastingdienst,inkomsten~belasting,dus droom maar lekker veder dat je gestuurde geld de economie in Suriname goed doet.
  Typsich Surinaams mentaliteit iets geven en een hoop voor terug verwachten.
  Geef met je hart en niet met andere reden,dan ben je een gullegever.


  Maak melding

 9. Hoe meer men geeft des te meer de ander afhankelijk wordt.
  Geven is geen stimulans om positieve creativiteit bij mensen naar boven te halen.

  Sommige mensen eten liever doperwtjes uit blik uit Nederland, dan zelf de handen vuil te maken met het verbouwen van eigen schone gewassen.
  Ze denken nog steeds van: het komt uit HollAAAAAnd, het is “goed” spul!
  Ja mensen, alles uit Holland is “beter”.
  Blijf maar lekker hangen en feesten. De voedselpakketten en geld komen vanzelf wel via de lucht en rivieren binnen.


  Maak melding

 10. Is niet waar mensen. Het opgestuurde geld wordt doorgesluisd naar een spaarrekening.
  Men is hier bang voor de belastingdienst.
  Inmiddels al heel oud nieuws.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.