Minder migratie Caribische regio naar Suriname

7

PARAMARIBO, 7 jul – Suriname wordt relatief minder geconfronteerd met migratie vanuit het Caribisch gebied. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Om uiteenlopende redenen strijken migranten elders in de regio neer. Binnen de Caribische Gemeenschap, Caricom, neemt Suriname dus een vrij uitzonderlijke positie in.

Anders dan bepaalde Caribische landen is de sociale druk dan ook veel minder. “Ik denk dat door de taalbarrière we niet zo geplaagd zijn door de grote toevloed van mensen die hier komen werken”, zegt Venetiaan tegenover Radio ABC. Daar het grootste deel van de gemeenschap Engels praat, is het eerder migreren naar een Engelssprekend land. De Bahama’s, Trinidad en Barbados zijn het meest in trek.

Binnen de Caricom levert dit irritatie op. Ook de afspraken over versoepeling van onderling personenverkeer komen in het gedrang. Suriname staat er min of meer buiten. “Mensen die hier komen zijn van een zeker ontwikkelingsniveau, die kunnen hun weg dan wel vinden. Maar voor de rest is gewoon neerstrijken met gezin en al in Nederlandssprekend gebied niet zo aantrekkelijk”, aldus Venetiaan.

7 REACTIES

 1. Door de taalbarrière? Chinezen kunnen zeker zeer goed Sranang en Nederlands…
  Suriname is niet in trek omdat er in Suriname, gewoon bittere armoede heerst.

  Vooral als je geen bevoorechte positie hebt zoals de Chinezen, die met baanGARANTIE naar Suriname afreizen.

  Over Xenofobie gesproken. Suriname heeft Xenofobie voor eigen landgenoten. Men verkiest liever de Chinees, boven eigen volk.

  Aan de Nederlandse taal zal het niet liggen, want in Nederland, waar men Nederlands spreekt, komen dagelijks honderden asielzoekers/vluchtelingen uit de hele wereld binnen.


  Maak melding

 2. Suriname moet groter worden qua burgerij. Goed volk dus aantrekken en zelf meer kids produceren.
  met 400.0000 dat verspreid woont over een land dat 5-6 keer groeter is dan Nl (16 miljoen man) kan je geen economie opbouwen. daarom gaan bedrijven langs pad van wanica bv dicht.


  Maak melding

 3. Wij zijn- en zullen tot in lengte van dagen een vreemde rukeend in de Caraibbischebijt blijven!

  Wij zijn geen Caraibbische mensen. Onze doktrine ligt niet in die regio.

  Wij worden men onze sluik- en kroesharen erbij gesleept.

  Met het Nederlands of Londen-engels kom je er niet tussen.

  Suri’s spreken geen bejang-engels.

  Suriname moet zich oriënteren op of Brazilië of het hoge noorden.

  Meer smaken benne er niet!


  Maak melding

 4. Dit is voor mij geen verrassing: De eilandbewoners zitten echt niet te springen om zich te vestigen in Suriname met politieke clowns als Ronnie Brunswijk, Paul Somohardjo en Desi Bouterse die continu de democratie in Suriname in gevaar brengen.


  Maak melding

 5. Pinto, je hebt gelijk!
  Wij Surinamers zijn geen Caraibischemensen, zoals sommige denken. We zijn een vreemde eend daar, jammer.
  We passen niet in die regio, niet qua: geloof, volk, muziek etc.
  Ik kom vaak met vakantie daar in de regio en als ze me vragen waar ik vandaan kom en ik zeg Su. Dan kijken ze me met mond vol tanden. Su, hebben de meeste nog nooit van gehoord. En dan vind ik dat toch wel jammer, want hoe dan ook ben ik toch wel trots om te zeggen dat ik in Su geboren en bent. En ik probeer dan op mijn eigen manier (wat de regering m.i. helemaal niet of weinig doet)Su te promoten.


  Maak melding

 6. Gemakshalve blijft Pedro om deze flutreden in het hoge noorden ronddobberen om zich hier aan zijn morele plicht te onttrekken een bijdrage te leveren.


  Maak melding

 7. @pablo, waar past jij dan? Bij de Latino’s in de regio?
  In het Caribisch gebied wonen zowel mensen van Afrikaanse afkomst als mensen van Indiase/Aziatische Afkomst ( Trinidat). In Suriname wonen dus hetzelfde type mensen als in het Caribisch gebied, tenzij jij je meer “Hollander voelt.” En die zitten weer massaal op de Antillen; een Caribisch gebied.
  Ik heb nog nooit een Hollander horen klagen dat hij niet in het Caribisch gebied past. Dus, het ligt aan de Surinamer zelf. Hij is veel te veel bezig met zijn uiterlijk en hokjes mentaliteit.
  Maar goed. Wie zich niet in Suriname thuis voelt kan nog altijd naar Azië of Afrika terug.
  Past de Suriname wel in Holland dan?
  Schei toch uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.