2010: proef elektronisch stemmen in Suriname

6

PARAMARIBO, 3 jul – Bij de parlementsverkiezingen van 2010 gaat het elektronisch stemmen op de proef. Dit zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken, Biza. Het wordt een proef op slechts een handjevol stembureaus. Voor een complete operatie is het nog te vroeg.

Suriname is er nog niet klaar voor. “De voor- en nadelen zijn nog niet helemaal duidelijk, dus niet voor 2010”, zegt Hassankhan. De kans bestaat wel dat het in 2015 gebeurt. Maar dat hangt ook af van de resultaten van de proef volgend jaar. Het wordt dus grotendeels stemmen op de oude manier: hokje rood kleuren. De verkiezingen moeten zo soepel mogelijk verlopen.

De kritiek na de laatste verkiezingen wordt serieus genomen. Daarom ook dat het overschot aan stemkaarten en kiezers op de ontleedtafel wordt gelegd. In 2005 waren er ruim zestigduizend kiezers te veel. Een groot deel blijkt in het buitenland, voor Nederland, te wonen. Die hebben zich eenvoudig niet uitgeschreven. Wie zijn Surinamerschap opgeeft, wordt voortaan automatisch ‘gedeactiveerd’. “We wisselen nu informatie uit met Nederlandse gemeenten”, aldus Hassankhan.

6 REACTIES

 1. Suriname besteed het geld aan iets anders, Als het in grote rijke landen als Nederland en USgaat met dit systeem, kunnen wij liever het op ons normale wijze doen, ter voorkoming van mistanden die zeker zullen lijden tot gaotische taverelen.


  Maak melding

 2. Zeker hebben ze die stemmachines gratis gekregen van Nederland of voor een prikkie, nadat BEWEZEN is dat stemmachines niet betrouwbaar zijn.
  Nu iedereen (de hele wereld) weer overgegaan is op de rode potlood, gaat Suriname ineens over naar de “stemmachine.” Het is toch wat zeg.


  Maak melding

 3. Dit wordt een complete roof praktijk.
  Dat ding werkt zelf in die geweldige land niet.
  Dan moet arme Su. ermee aan de slag…soso fufuru.RRRRRRRRRRROOOOFFFFFFFFFFF….LAAT FRONT JULLIE NIET PAKKEN…..DEZE GASTEN ZIJN ECHTE ROVERS…..UNULUKUBUN.


  Maak melding

 4. kom niet met zulke moeilijke apparaten in het binnenland.
  Daar stemmen we liever met rookpluimen dan met stemmachines. Geef ons na stemmen bruine bonen, rijst met zoutvlees dat hebben wij liever dan zulke geavanceerde europes dingens.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.