Publicist Theo Para reageert op verhaal Van Haperen

27

De bekende Surinaamse publicist Theo Para heeft in een reactie op de beweringen van de Nederlandse pro-Bouterse getuige Peter van Haperen, als zouden de slachtoffers van de decembermoorden betrokken geweest zijn bij een coupplan van Nederland, België en de Verenigde Staten, deze als ‘pure laster’ verworpen. ‘De coupleugen van ene Van Haperen is oude wijn in nieuw zakken.’ Volgens Para herhaalt Van Haperen slechts ‘wat Bouterse en trawanten al in december 1982 het publiek hebben voorgelogen om zo hun slachtoffers te discrediteren en te verhullen dat zij zelf bezig waren met de zoveelste coup, toen om de absolute macht naar zich toe te trekken.

Para noemt dat ‘de tactiek van de dief die roept ‘houdt de dief’. Volgens Para hebben Bouterse c.s. ‘in al die jaren nooit ook maar enige aanwijzing voor hun monsterlijke beschuldiging tegen hun slachtoffers kunnen inbrengen’. Volgens Para ‘bewijst niets treffender de valsheid van de beschuldiging tegen de slachtoffers dan het feit dat Bouterse c.s. op 8 december 1982 onder de druk van mishandeling en intimidatie de slachtoffers Andre Kamperveen en Jozef Slagveer valse zelfbeschuldigende verklaringen over coupplannen voor radio en televisie hebben laten voorlezen.’ Para wijst er ook op dat de slachtoffers van heel uiteenlopende politieke overtuiging waren en ‘niemand dan ook ooit gelooft heeft dat die mensen samen zoiets zouden doen.

Volgens Para is Van Haperen een uiterst dubieuze figuur, die in het boek ‘Onder vreemde Vlag’ van de oud-huurling R. van de Kamp naar voren komt als een huurlingenronselaar, die ook nog met geld van anderen ervan door is gegaan. Para noemt de uitspraak van Van Haperen dat hij medewerker was van de Nederlandse militaire inlichtingendienst ‘oncontroleerbaar geleend gezag, omdat inlichtingendiensten nooit bevestigen of ontkennen wie wel of wie geen medewerker is geweest. Volgens Para ‘kan iedereen wel beweren dat hij medewerker van een inlichtingendienst is geweest’. Para wijst er verder op dat medewerkers van inlichtingendiensten getekend hebben dat zij ‘ook na verlaten van de dienst de kennis die zij in dienstverband hebben vergaard geheim houden’. Nu over zulke geheimen persconferenties houden zou van zeer onprofessioneel gedrag getuigen, we hebben hier dan ook van doen met een ordinaire, ongeloofwaardige charlatan.

Para stelt dat ‘omdat Bouterse c.s. geen concrete feiten hebben tegen de slachtoffers zij oncontroleerbare bronnen als vermeende agenten van inlichtingendiensten opvoeren. Volgens de publicist is het niet toevallig ‘dat juist nu Van Haperen opduikt’. ‘Bouterse c.s. en hun politieke advocaat Kanhai zijn met hun verdediging in het 8 decemberstrafproces op een doodspoor geraakt, ze zijn in paniek.’ Volgens Para ‘is met de vertoning van de videofilm tijdens de laatste zitting van het 8 decemberstrafproces, waar legerleider Bouterse op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia Andre Kamperveen dwingt een valse verklaring af te leggen, de hoofdverdachte op heterdaad betrapt’.

‘Bouterse voelt dat zijn zogenaamde alibi – ‘ik was er niet, ik was bij de familie Lie Paw Sam’- nu al ontmaskerd raakt, ook in de ogen van zijn eigen aanhangers. Volgens de publicist is de mediastunt met Van Haperen de zoveelste poging van de hoofdverdachte en zijn verdediging om de aandacht af te leiden van de daders en hun misdrijven, en de strafzaak te politiseren langs een wij-zij formule. ‘Maar ook dit zal overwaaien als zoveelste wanhopige poging van de massamoordenaars aan de onverbiddelijkheid van recht en waarheid te ontsnappen’ aldus Para.

Juli 2009 – Theo Para (Ingezonden)

27 REACTIES

 1. Om te zien wie de vrienden van bouta zijn, zie het tros programma OPGELICHT ja, ja soort zoekt soort, moordenaars en oplichters samen, volk van suriname laar deze demagoog jullie niet misleiden, bouterse is gewoon een crimieel!


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Publicist Theo Para reageert met zijn artikel naar ons idee, alsof een bejaarde oma met zwakke darmen, die terwijl zij bezig is haar behoefte te doen, zo van de pot gerukt wordt.

  Want als ene militair Van Haperen informatie heeft te melden, welke helderheid kan scheppen in deze slepende kwestie, laat de man toch rustig zijn zegje doen meneer Para.
  Dat is nou net de kracht van het ‘Recht op een Vrije Meningsuiting’. Geen reden naar ons idee, om daar huiverig over te doen, tenzij u iets te verbergen heeft of iets voor de gemeenschap verbergen wil.

  Iedereen heeft ‘zijn of haar verhaal’ te melden over deze kwestie. Velen gedragen zich alsof ‘enige deskundige’ hierin te zijn. En weer anderen menen, dat hun verhaal DE waarheid zou moeten zijn. Echter hebben allen zoals u het recht dat te vinden. Maar als publicist beschermt door een relatief stabiele Grondwet, zou vooral u het beter moeten weten. U zou als publicist juist bovenop moeten gaan staan. Helaas verkoos u dat niet te doen. U koos voor een haast ‘blinde aanval’, een soort D-Day.

  Maar de enorme onvermoeibare moeite echter, die u doet in uw artikel, om deze Van Haperen alvorens hij zijn verhaal gedaan heeft, radicaal onderuit te halen, d.m.v. uw hevige aanval op deze getuige, maakt de inhoud van uw artikel naar ons idee beslist Niet geloofwaardig op.

  Eerder geeft u de indruk alsof u een soort geforceerde overdreven advocaat van de duivel wil proberen te spelen, op een moment alsof u er nu zelf geen zin meer in heeft. Paniek voetbal?

  “Een uiterst dubieuze figuur”, “pure laster”,
  “oncontroleerbaar geleend gezag”, “ze zijn in paniek”, “media stunt”, “Een ordinaire ongeloofwaardige charlatan”. Een ‘overmacht’ aan termen, die wij uit uw artikel hebben kunnen ligten.

  En inderdaad, alsof de ‘geestesgesteldheid’ van een publicist, die ernstig in paniek gebracht is geworden, door wat u zelf een ‘ordinaire charlatan’ noemt.

  Misschien was het beter geweest NIET hoeven te reageren met zulks een psychologisch achterhaald artikel of u kon het kennelijk gewoon niet nalaten.

  Echter vervelend nou, dat u kennelijk de gebruikers van deze site onderschat heeft. Maar ook dat had u in eerste instantie beslist NIET mogen doen.

  Blijft nogmaals vervelend.

  Wat nu.


  Maak melding

 3. Dat ding is verjaard en bejaard…..brengt het brood op de plank nee…nee !
  Gaan jullie met de klauwen werken en breng het land vooruit…..en verhalen van theotje en hapertje…brengt ons echt niet ver.. hoor me.


  Maak melding

 4. Para is nooit een held geweest, behalve dan met pantoffels aan. Ik kan begrijpen dat deze groep nabestaanden goed van pas komt, de club ten andere zijde heeft ook een verhaal! Blijven jullie dat ontkennen. Die boem zal vroeg of laat komen!


  Maak melding

 5. Wat raar.

  Eerst moet Suriname Nederland voor het gerecht slepen omdat ze de staatsgreep in 1980 hebben helpen organiseren.

  Nu verteld een ex-medewerker van de Nederlandse Militaire inlichtendienst dat hij samen met Surinamers aan het samenspannen was om het toenmalig gezag omver te werpen en kan dat nooit waar zijn volgens Theo. De Nederlandse ex-medewerker zou zelfs omstreden zijn volgens dezelfde Theo, het is/was onmogelijk om te verifieren als deze man ook voor het NMI heeft gewerkt.

  Misschien dat ik Theo moet herinneren dat de westerse mogendheden het vermogen bezitten om op de meest duistere manieren kunnen manupileren, samenspannen, regeringen omver kunnen werpen, moorden, liegen enz. enz.

  Ik zie de Nederlandse staat voor het gerecht al verklaren dat ze helemaal niets van doen hebben gehad met de staatsgreep en dat ze de regering Arron van toen de beste vonden die ooit heeft bestaan vandaar al die miljarden, ze hebben zelfs treinen geleverd enz. en van tegencoupen na 1980 hebben ze nooit gehoord, we zijn een beschaafde natie en doen niet aan tegencoupen, oh ja en die vuile oorlog met Brunswijk als Robinhood dat was een Surinaams onderonsje we hebben ze nog gewaarschuwd niet doen, het is niet leuk elkaar vermoorden en je economie naar de knopen helpen maar ze wille niet hore.

  Theo je vooringenomenheid druipt van je schrijfsel af, we laten ons niet meer manupileren anno 2009, laat het recht op z’n beloop. Het is genoeg, het hele gezeik moet ophouden, Surinamers willen eindelijk met vereende krachten aan de ontwikkeling van hun geliefde land werken, zwartkijkers mogen ons gestolen worden.


  Maak melding

 6. Damburg,
  Van Bouterse is bekend. Wat doe jij voor de kost? Er zijn wel meer van die blotevoeters, die dat beweren. Verbeter de wereld en maak een goed begin.


  Maak melding

 7. welk voordeel zou deze man ook weer hebben door dit naar buien te brengen,is het nu nog niet duidelijk dat nl al die jaren een vieze rol hebben gespeeld men wil bouta zien verdwijnen
  maar men vergeet dat als hij van het toneel verdwijnt de echte dieven naar voren komen
  zij die het volk echt onrecht aan doen niet alleen 15 mensen kijk naar al die jaren vene en de tyd dat bosje er was bosje heeft tien keer zoveel voor su gedaan dan wat vene probeert
  te doen met zijn corrupte staf


  Maak melding

 8. Hahahhahaaha,er gaan dingens gebeuren.Bouterse wordt nu in het nauw gedreven zijn laatste stuiptrekkingen zijn in zicht.Die Van Haperen moeten ze eerst een verklaring laten afleggen tekenen en dan arresteren.
  Oplichters die het Surinaamse volk denken te verdoezelen met hun praktijken.Dhr Van Haperen die tijd dat wij suri,s dom waren en denkende vban jullie achterlijk zijn is voorbij.
  Surinamers geloven niet meer in gedonder we willen vooruitgang zien.
  Het tijd perk bouterse is na 30 jaar verwaterd me jogen.
  Suriname is verlost binnen kort van deze duivels
  Oppo Kondre mang oeng oppo oeng ai.


  Maak melding

 9. de echte advocaat van de duivel beschuldigen anderen dat zij advocaat van de duivel zijn ben jij niet de persoon nummer 3 die hemel en aarde beweegd om ons hier te doen geloven dat bouterse de grote (leider) is ben jij niet de persoon die de hele internationale politieke gebeuren erbij haald om moord op onze landgenoten goed te praten jullie verdedigen hier een gewetenloze moordenaar en dat is bouterse, de domste van de klas vraag aan andere wat zij voor de kost doen, wat doe jij voor jou land????….bouterse zijn troeven zijn uitgespeeld mi boi


  Maak melding

 10. Geachte Heer Para,

  Kunt u mij vertellen en ook de lezers natuurlijk wat een MID training is?
  Wanneer je dat krijgt?
  Wat je moet doen
  Wie dat krijgt
  Waar je dat krijgt
  Weten je naasten het
  Hoelang blijf je lid, effectief of niet
  Wat kan er gebeuren als je de eed niet nakomt
  Ik heb eigenlijk nog meer vragen , maaar voorlopig is dit genoeg denk ik en niet om de publiciteit hoor want de klappen heb ik al opgevangen vanag 1998 tot heden.

  Ps

  Vergeet niet dat een leugen soms door belangen in stand word gehouden en dat massa media altijd de winnaar is.
  Vandaag is dhr.Para, een goede vent, morgen is dhr.Para, een slechte vent, althans als de belangen dusdanig zijn dat dhr.Para, moet hangen.


  Maak melding

 11. @Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya

  De grootste en idiootste charlatant ben je zelf. Als je van mening bent dat de woorden die een schrijver gebruikt iets over de schrijver zeggen dan geldt zulks ongetwijfeld ook voor jouw. En de enigste gerechtvaardigde conclusie is dan dat jij dringen hulp en pilletjes nodig hebt. 😆

  Ik zou zeggen ga maar lekker met je matie Na Mi, Pinto, etc onder die boom bij het LPI troefcall spelen. Tot meer intelectueel werk zijn jullie niet instaat.


  Maak melding

 12. Voor ik verder ga wil ik eerst duidelijk maken dat ik niet voor of tegen Bouterse ben.

  In het belang van deze zaak vind ik dat de rechters in su alles tot zich moeten nemen om tot een goed oordeel te komen in deze zaak. Daarom moet ook deze man worden gehoord.

  Het verbaast mij dat de heer Para altijd kritisch is over alle getuigen die Bouterse vrij pleiten, maar nooit over de getuigen die een verklaring in het nadeel van Bouterse willen geven.

  Uit het stuk kan ik opmaken dat de heer Para zich te veel door zijn emoties laat leiden. Hierdoor begin ik te twijfelen aan zijn objectiviteit.


  Maak melding

 13. kom even zitten
  kom wat dichterbij
  ik heb niets te vertellen
  niets over mij

  ik heb vandaag niets gedaan
  niets dat ik mij herinner
  zag foto’s van vroeger
  toen alles nog goed ging

  kijk zie hem daar
  heb plezier ermee
  alle dingen die hij zegt
  deelt hij even mee

  Gedicht Varma(het gaat jullie goed-positief denken)


  Maak melding

 14. Geachte heer, mevrouw Neus,

  Het bewustzijnsproces in haar algemeenheid is beslist GEEN eenvoudig proces, dat door een ieder met het nodige gemak gevolgd of begrepen kan worden, tenzij de nodige kennis, ervaring en doorzettingsvermogen in combinatie met een scherp analytisch vermogen van het individu in kwestie, ook scherp geactiveerd is. Wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya zijn ons daar terdege van bewust.

  Derhalve zal het proces tot het ‘ontnegeren’ van onze zwarte beschaving ons slechts windeieren leggen, indien wij niet voldoende wensen in te zien of te begrijpen, wat meer dan 400 jaar zwarte onderdrukking ons gebracht heeft. Jammer dat u zich zo hardnekkig tegen dit proces wenst te verzetten.

  DE ‘ONTNEGERING’ VAN ONZE ZWARTE BESCHAVING EN DE SAMENLEVING GAAT IN HET KADER VAN HET BEWUSTZIJNSPROCES HEEL VEEL TIJD VERGEN.
  EEN NIET TE ONDERSCHATTE GEGEVEN.

  Onze held Cornelis Gerard Anton de Kom (1898-1945) meer bekend als AdeK, had in zijn betrekkelijk jonge leven en d.m.v. zijn nalatenschap als gevolg van zijn boek ‘Wij Slaven van Suriname’, hieromtrent slechts een poging gewaagd, om zijn nazaten hiervan bewust te maken. Een moeizame onderneming wat hem ook zijn leven gekost heef, en toch na zovele jaren verder nog steeds niet door een ieder begrepen wordt.

  Wij van de bewustzijnsbeweging EBU-Akademya waarderen elk een, ook de publicist Theo Para, die zich inzet voor het bewust maken van de samenleving. Maar waar ‘opportunisme, zelfminachting en manipulatie’ zich aan ons hardnekkig dreigt op te dringen, zullen wij niet schromen deze telkens weer de deur te wijzen. Wat wij eerder in 2006 reeds gedaan hadden met enkelen van onze zogenaamde zwarte leiders, tot woede van hun opdrachtgevers. Dit was in het kader van het illegaal naakt beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost.

  Wij hadden hen ontmaskerd en wij zullen dat in het kader van het bewustzijnsproces blijven doen. Helaas voor u en dhr. Theo Para, want was het bedrog en verraad in 2006 in het kader van het ‘Monument voor Anton de Kom’ door de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya NIET van binnenuit gesignaleerd geworden, dan zou de waarheid achter dit ‘politiek complot’ voor de gemeenschap en de historie altijd verborgen zijn gebleven.

  Een waarschuwing naar onze mensen en naar onze waarachtige leiders toe, dat wij te aller tijde waakzaam behoren te zijn en te blijven voor lieden , die de ‘ontnegering’ van ons volk doorlopend proberen te ondermijnen, daar zij zich ongekend gelukkig prijzen in hun ‘neger-zijn’.

  Vandaar dat ook wij ervoor waken ons te laten leiden of hoe dan ook te laten manipuleren door lieden, die wij eerder ontmaskerd hebben, vanwege hun verraad jegens onze gemeenschap, in combinatie met hun racistische bondgenoten.

  Wees derhalve waakzaam en alert , daar vanwege onze eerdere ervaring in 2006, de stank van manipulatie, verraad en de ‘negerij’ onder ons volk, ons sindsdien herkenbaar is gebleven.

  Vandaar dat wij ook weigeren, om voor deze publicist Theo Para een uitzondering te maken, als u dat nou leuk vindt of niet.

  Namens de bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya


  Maak melding

 15. He loopneusje als door een wesp gestoken of is het gewoon weer die roes waarin je zit, in ieder geval je reactie zegt niet veel goeds over je bewustzijn, je bent gewoon ziek.

  Stay away from DRUGS!!!!


  Maak melding

 16. Onafhankelijk denken en objectiviteit zijn een groot goed die je als mens moet koesteren.

  Ook Theo heeft zijn belangen en was blijkbaar genoodzaakt als belangenbehartiger dit ongenuanceerd stukje te plaatsen die zijn doel totaal is voorbij geschoten.

  Nu wordt deze luchtballon links en rechts doorprikt als zijnde niet objectief, bevooroordeeld, ongenuanceerd, ongeloofwaardig eigenlijk de naam publicist onwaardig.

  En zo vallen we allemaal van het voetstukje waarop we onszelf hebben geplaats ook Theo wordt ingehaald door de tijd, let go mi boi, let go.


  Maak melding

 17. ze worden met de dag gekker hier iemand heeft het over racistisch bongenoten bouterse heeft met behulp van het buitenland mijn land naar de afgrond geleid. en weer een andere heeft het over onafhangkelijk denken ojectiviteit ik vraag mij af of deze mensen de betekenis van deze woorden die ze gebruiken weten want iemand als na mi moet dit soort woorden niet gebruiken anders zet je jou zelf voor lul.


  Maak melding

 18. Geachte redactie,

  Hierbij doen wij u in het kader van de ‘Wet Openbaarheid van Bestuur’, het registratienummer van de militair en voormalig undercoveragent van het Koninkrijk der Nederlanden dhr. Peter van Haperen toekomen.

  REGISTRATIENUMMER: DHR. PETER VAN HAPEREN: 48.07.30.177.

  De heer Van Haperen heeft zich zoals wij eerder vernamen, jongslede als getuige gemeld bij de justitionele autoriteiten in Suriname, naar aanleiding van het ‘controversieel proces’ tegen de Nationalistische leider van Surinames grootste oppositie partij de NDP-Suriname, inzake: ‘De December Gebeurtenissen’.

  Door sommigen echter waaronder de publicist Theo Para, werd opgrond van een gewraakt artikel van dhr. Theo Para op 2 juli 2009 op Waterkant.net,ongecontroleerd en gemeen getracht, om door een onvriendelijke bejegening in de media d.m.v. intimidatie en persoonlijke beledigingen aan het adres van deze getuige, de publieke opinie negatief te beïnvloeden.

  Gepoogd werd zelfs om deze getuige radicaal onderuit te halen, door de identiteit van deze getuige publiekelijk in twijfel te trekken. Dit terwijl deze getuige zich vrijblijvend bij de Surinaamse autoriteiten gemeld had en zelfs nog niet eens zijn zegje had gedaan.

  Komt er in feite op neer, dat de publicist Theo Para voorop lopend, opzettelijk is bezig geweest, om het onderzoek naar de ‘December Gebeurtenissen’ ernstig te frustreren, zelfs te ondermijnen en/of mede te helpen manipuleren ten nadele van de ene partij. Hierdoor heeft hij de persoon dhr. Peter van Haperen ernstige schade toegebracht, terwijl de publicist zelf ook geprobeerd heeft, om deze getuige zijn ‘Recht op Vrije Meningsuiting’ te onthouden. Een houding welke een publicist beslist niet waard is.

  Het ‘Recht op Vrij Meningsuiting’ is een kostbaar goed, welke in de Grondwet verankerd is . Dit recht komt niet slechts de publicist Theo Para en sommigen toe, maar geldt tevens ook voor dhr. Peter van Haperen, of hij nu getuige is of niet.

  In het belang van het Bewustwordingsproces, het onderzoek naar de ‘December Gebeurtenissen’ en de behoefte aan informatie en helderheid naar de gemeenschap toe omtrent leidende persoonlijkheden binnen onze Surinaams samenleving, wijzen wij nadrukkelijk op, dat vele leidende Surinaamse persoonlijkheden in het verleden ‘ten onrechte’ veroordeeld, verbannen en zelfs vermoord zijn geworden, met name Cornelis Gerard Anton de Kom (1898-1945).

  Vandaar dat wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, de hierboven genoemde feiten als zeer ernstig beschouwen, en veroordelen wij zulks een gedrag van sommigen binnen onze samenleving, die de gemeenschap opzettelijk van informatie proberen te onthouden, terwijl juist die gemeenschap ernstige behoefte heeft aan helderheid in het kader van het Bewustwordingsproces.

  WANT GEWAARSCHUWD IS HET VOLK DAT HAAR VERLEDEN NIET KENT.

  Hopende u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.


  Maak melding

 19. @Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya
  Zo een onzin nummer van een andere idioot overgetypt en vervolgens aangevuld met je eigen onzin.

  En hou a.j.b eens op met het misbruiken van zaken.
  A d K was een held die vocht voor vrijheid en democratie wil je die niet samen in tekst met de grootste dictator van SME noemen!
  En vrijheid van spreken wil niet zeggen dat je allerlei beschuldigingen zomaar mag uiten. Blijkbaar gaat het jouw niveau te boven dat vrijheid van meningsuiting zich richt op meningen en niet betekent dat je leugens als feiten mag presenteren. Maar ja dat onderscheid is altijd al een moeilijk onderscheid geweest bij de NDP aanhang.

  Kortom. Doe ons een groot plezier en stop met je onzinnige inzendingen ze zijn zo dom en slecht dat ik bijna last krijg van plaatsvervangende schande.
  Ze zijn zo slecht dat je enige resultaat is dat SME zich volkomen belachelijk maakt door jouw toedoen.


  Maak melding

 20. @ die idioot op nummer 22
  heb jij gecontroleerd of grappenmaker oplichter van haperen echte documenten bij zich heeft. jij bent lage neger weet je waarom jij beschuldig anderen van het onthouden van informatie. ik zal de lezers hier laten zien hoe intens gemeen jij ben bouterse heeft media huizen kranten en journalisten vermoord om de berichten te controleren en te kunnen verdraien zie ook hoe deze grootste verrader aller tijden de media en jounalisten intimideert mensen bang maakt om hun werk te doen terwijl iedereen kan zien bij het progamma trost opgelicht dat van haperen een gestoorde klootzak is net als bouterse en akademiya.laat bouterse zijn stukken openbaar maken.


  Maak melding

 21. Kan een buitenlander naar een ander land gaan, daar openlijk bekendmaken dat hij daar als spion bezig is geweest met activteiten om de regering middels geweld omver te
  werpen, rustg zijn zegje t edoen, waareschijnelijk een heleboel geld opstrijken, en weg gaan? Deze man moet allereerst worden opgpakt om zicht te verantwoorden voor ernstige misdaden.

  Trouwens, ook al zou het heleerhaal van hem waar zijn, geeft dat het recht mensen t emartelen en te te vermoorden?

  Wat een vertoning.

  Sam


  Maak melding

 22. @ nummer 25
  kom een keer met iets inhoudelijk laat mij een keer over na denken anders hou die domme smoel van jou dicht want er komt nooit iets vanstandig uit jou reaktie alleen maar onzin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.