Surinaams staatshoofd veroordeelt coup Honduras

11

PARAMARIBO, 30 jun – De legercoup in het Midden-Amerikaanse Honduras is onacceptabel. Dit zegt president Ronald Venetiaan in een eerste reactie. Geweld is niet de manier waarop problemen en geschillen mogen worden opgelost. Suriname kan ervan meepraten.

De ervaring met legercoups en de nasleep nopen des te meer tot een constructieve opstelling. “Het is uiterst jammer dat de ontwikkeling zover is gekomen dat het leger heeft ingegrepen en de president het land uit heeft gezet”, zegt Venetiaan tegenover de Ware Tijd. Suriname veroordeelt de staatsgreep dan ook. Militairen waar dan ook zijn ondergeschikt aan het overheidsgezag.

In met name de Amerika’s moet dit inzicht goed worden vastgehouden. Anders is het weer afglijden naar de periode van militaire dictaturen. Dat moet hoe dan ook worden voorkomen. Volgens Venetiaan is er werk aan de winkel voor de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Die kan aanzetten tot overleg om het ontstaan te voorkomen van “een nieuw tijdperk van militair ingrijpen.”

11 REACTIES

 1. Surinaamse militairen hebben wijze lessen geleerd uit de staatsgreep van 25 februari 1980 en zijn daardoor meer dan welke entiteit dan ook, democratisch georiënteerd.


  Maak melding

 2. Te yu mati barba e brong, yu musu nat di fu yu! Ik ben blij dat ons land deze fase reeds is voorbijgestreefd. De militairen zijn allen democraten geworden.


  Maak melding

 3. Tuurlijk moet dit veroordeeld worden, maar vene en co-fronters blijven jullie het Surinaamse volk zo door tergen dan is hetgeen jullie te wachten staat nog erger dan een staatsgreep, jullie zijn gewaarschuwd!!!!!!


  Maak melding

 4. nummer 1-2 en 3 laten met hun reaktie duidelijk zien hoe dom en achterlijk ze zijn deze stomme idioot durf het woord democraat in zijn smoel te nemen deze idioten laten zich zelf kennen op dit forum door hun domme reaktie.


  Maak melding

 5. President is in staat macht zodanig aan te wenden dat democratische principes overboord wordt gegooid. Hindurese militairen hebben dat onrecht bestreden. Dat is geen kwaad. Eerder lof. Maar nu moet de militaire macht ook beseffen dat zij ondergeschikt zijn aan het volk volgens dezelfde grondwet. Dat betekent de macht terug geven aan de volksvertegenwoordiging.


  Maak melding

 6. @Jadoen
  In een echte democratie hadden de militairen niet alleen begrepen dat er iets moest gebeuren om de President die een dictatuur wilde opwerpen te keren. Dan hadden ze ook begrepen dat de weg van een coup nooit tot een goede oplossing zal leiden. Dat leert de geschiedenis van 100-en landen ons.


  Maak melding

 7. blijf jij pinto in jou luchtkasteel geloven ja jij en de rest van de aanhang van bouterse hebben het verstand van een garnaal deze hollander is goed in julie ogen want hij spreek de taal van de domme massa,


  Maak melding

 8. Gelooft Opa Ronald zich zelve.
  Of begint hij bang te worden, na jaren anderen(bevolking) lopen te belazeren. Waarvan hij weet moet hebben, hoe de vork in de steel zit.
  OPA LAAT MIJ HOOR…libi mi !!! Opa…MIJN VRAAG IS WANNEER GAAT SU.BLOEIEN.(gaarkeuken noh ?)
  ER IS HEEL VEEL TE DOEN…..MAAR DOMOREN BELEID…. DOMOREN MI BOI…. WAT EEN VLOEK.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.