Tentoonstelling over Surinaamse Marrons

2

In de grote lichthal van het Tropenmuseum in Amsterdam staat van november 2009 tot mei 2010 een tentoonstelling over Surinaamse Marrons en de kunst van het overleven. De Marronsamenleving, die bestaat uit nazaten van weggevluchte slaven, is de enige in de Afrikaanse diaspora waar aspecten van oorspronkelijk West-Afrikaanse culturen goed bewaard zijn gebleven. Over hen verschijnt in augustus ook een fotoboek van fotograaf Toon Fey, terwijl schrijfster Anouska Kock in september rond dit thema een historische roman presenteert.

De Marrongemeenschap ontstond kort na aankomst van de eerste Afrikaanse slaven in Suriname, in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Een deel van de slaven ontvluchtte de plantages en zocht bescherming in het omringende oerwoud. Daar slaagden zij er in om hun eigen leefgemeenschappen op te bouwen, weliswaar niet zonder een eeuwenlange zware guerrillastrijd tegen het Nederlands koloniale bewind. Vanuit hun Afrikaanse achtergrond ontwikkelden de Marrons een cultuur die sterk afwijkt van die van de andere Surinaamse bevolkingsgroepen en die elders in Noord- en Zuid-Amerika niet meer te vinden is.

Fotograaf Toon Fey boekte eerder succes met zijn boek ‘Surinam / Switi Sranan’, waarin hij indrukken geeft van verschillende aspecten van de Surinaamse samenleving. Zijn nieuwe bundel vertelt de complete geschiedenis van de Marrons en toont de brede diversiteit van hun cultuur.

Schrijfster Anouska Kock vestigt met ‘Anansi en Tijger’ aandacht op de Boni Marron Oorlog van de achttiende eeuw, toen groepen slavenrebellen de Nederlandse kolonie bijna ten gronde brachten. Een deel van de opbrengst van de roman gaat naar organisaties in Suriname die zich inzetten voor het welzijn van de Marrongemeenschap.

2 REACTIES

  1. Wat is het nou, ik mocht toch het woord/benaming Marrons toch niet meer gebruiken, omdat het toch kapotgeschoten wildvlees betekende in de kolonialetijd?

    E, maken jullie me nu echt niet gek hoor!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.