Particulier autokeuren Suriname tantaluskwelling

15

PARAMARIBO, 27 jun – Het privatiseringsproces rond het autokeuren stelt het geduld van de betrokken bedrijven zwaar op de proef. Net nu het er eindelijk van leek te komen, is het de brandweer die roet in het eten gooit. Geen van de bedrijven zou voldoen aan veiligheidsvoorwaarden.

“Nonsens, de bedrijven voldoen best wel aan de veiligheidsvoorschriften”, zegt voorzitter Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Autobedrijven tegenover De West. Het gaat om ruim twintig ondernemingen. Die hebben zich de afgelopen jaren behoorlijk uitgesloofd om te voldoen aan de voorwaarden. Na veel politieke weerstand en bureaucratie leek het er uiteindelijk toch van te komen.

Maar het enige dat ontbreekt, de handtekening van minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie, komt voorlopig niet onder de erkenningsbeschikking. Die beschikking moet een eind maken aan de absolute politiekeuring. Volgens Bilkerdijk deugt die van geen kant. Er worden geen lampen- en remtesten afgenomen en het onderstel van het voertuig wordt niet geïnspecteerd.

15 REACTIES

 1. Sterker nog, bij sommige keurstations hoef je alleen maar de papieren te sturen. De auto wordt gekeurd zonder dat men die ooit heeft gezien. Over veiligheid gesproken.


  Maak melding

 2. Dit is weer typisch een omkering van de verantwoordelijkheden en getuigd van de SME gewoonte om niet te doen in afwachting van anderen.

  Als die bedrijven willen keuren dan zijn zij ZELF er voor verantwoordelijk dat zij aan de brandweervoorschriften voldoen. Die bedrijven hadden ZELF er voor moeten zorgen dat zij een geschikt verklaring van de brandweer hebben.

  Sanot moet gewoon de handtekening zetten. Dan krijgen ze het keurrecht en de brandweer moet gewoon langs gaan en alle bedrijven wijzen op het feit dat ze brandveilig moeten zijn. Geef ze desnoods 2 weken en als het dan niet lukt de tent sluiten.

  Handelen is het devies, niet l.llen. Er is geen enkele instantie die alles voor de garages kan regelen. En laat iedereen nu eens zijn eigenverantwoordelijkheid nemen en dragen. Alleen zo komen we verder.


  Maak melding

 3. Op Geyersvlijt hoeven vele vele eigenaren hun auto’s niet eens mee te nemen voor de keuring deze kan gewoon thuis blijven en de auto is gekeurt..

  Politie heeft deze autos nooit gezien,behalve wat geld in een enveloppe..

  Ik kan het hard staven,zelf meegemaakt,als het op aankomt,kan ik het bewijzen met naam en al van desbetreffende agenten..

  De keuring is gewoon kinderspel..

  Richting wijzer links,rechts,lampen aan/uit ruitenwissers aan ,toeter een paar keer blazen banden goed ,profiel wel of niet niet belangrijk knalpot geen scheuring,auto goed gekeurt..

  Onderstel nooit gekeken.Brug bij de poltie is al jaren stuk.

  Die hele gedoe met keuring stel geen donder voor..
  Je moet verplicht veel matie’s hebben in surbo wil je slagen in het leven.

  .Zonder matie’s ben je een éénling..

  Dat is nou sweet sranang..


  Maak melding

 4. De preciese redenen van deze oponthoud zijn vooralsnog niet transparant.

  Wat men thans onder het keuren van auto’s verstaat is niets meer dan de overtuiging dat uw auto bestaat en op geen enkele wijze in welke staat van verkeersveiligheid het verkeert. Is dit je reinste oplichting van de samenleving? Als je niet gaat heb je wel een vette bon.


  Maak melding

 5. zelf ondervonden:
  Mitsubisie 14 maanden geleden gekocht. Hierna ongeveer 3.000 km aggelegd. Bij Suroto kleine beurt laten uitvoeren.
  Auto ter keuring aangeboden. Keuringsambtenaar (politie) zit achter het stuur en geeft aan dat de auto wat speling heeft en dat de ball joins vervangen moeten worden. Terug naar Suroto en de werkplaatschef geeft aan, na bet5aling van de keuringscontrole van Suroto, dat er niets aan de hand is.
  Terug voor de herkeuring en dus wer betaald. Dienstdoende ambtenaar (dezelfde persoon) zegt dat er nog steeds speling zit aan de stuurinrichting en dat de wagen de 2e keer is afgekeurd.
  Vraag die ik stel:
  Meneer moet ik extra betalen om een goedkeuring, ambtenaar kijkt mij aan en zegt niets. 2 weken later zegt een vriend van een zwager “joe dong jeré, gi mi 150 srd en mi sa gi joe a keuringsbewijs”. Ik zei “pas te joe gi mi a goedkeuringsbewijs mi sa pai joe plus 50 srd”. Ik ben dus nog wachtende op een goedkeuring.
  Hiermee wil ik aangeven dat het een probleem zal zijn de keuring in particuliere handen te leggen want de ambtenaren z9ien hun extra opslag aan broodwinning wegvloeien.
  Maar neemt niet weg dat ik nog steeds boos ben. Je kan nergens een second opinion krijgen.


  Maak melding

 6. In de jaren dat ik nu in Suriname woon kan ik de hele topic wel volschrijven over het wel en wee van de keuringsdienst (op Geyersvlijt dus). Die hele poppenkast gaat alleen om geld, geld, en niets anders. Na die keuring is de auto en het verkeer er echt niet veiliger op geworden en ik verbaasde me toen over het grote aantal verkeersonveilige wrakken die rondrijden. Nou ja, ik weet nu beter. En ik kan u melden dat er op dit moment bedrijven zijn in Su, die honderd keer beter geoutilleerd zijn dan dat halfgare keuringsstation op Geyersvlijt. Maar ik weet, inmiddels door ervaring wijs geworden, ook hoe je zonder je auto te laten zien een keuringsbewijs kunt krijgen. En als Santhoki geen handtekening zet, zal dit soort praktijken voortduren. Vergeet niet dat er bedrijven zijn die gemiddeld 20.000 EURO hebben geinvesteerd om de keuring te kunnen uitvoeren. Ik vind het schandelijk, lachwekkend en Suriname ontwaardig. Tekenen Santhoki, en snel ook!!!!! (p.s: Ik heb GEEN autobedrijf).


  Maak melding

 7. In wezen is die je reinste dictatuur of zo u wilt opzettelijke misleiding.

  U kunt mij op straffe van een boete van $RD.350,00 niet verplichten om mijn voertuig te laten keuren zonder ook maar enige garantie dat ik na eventuele goedkeur, zo door zou kunnen rijden naar Albina, Brokopondo of Nieuw-Nickerie.

  Dit is een kromme- en wrange zaak!


  Maak melding

 8. @ 6: Uw verhaal vertelt de werkelijkheid volledig, behalve het feit dat er in mijn auto in de afgelopen vier jaar NOG NOOIT een keuringsambtenaar of politieagent ACHTER HET STUUR heeft plaatsgenomen om de checken of de ball-joints wel o.k. zijn. Holle Bolle Javaanse Gijs gaat voor je auto met zijn armen lopen zwaaien om aan te geven welke schakelaar je moet bedienen, water in de ruitensproeier is belangrijker dan goed functionerende ball-joints waarschijnlijk. Om om de rest van de auto maar niet te spreken.


  Maak melding

 9. Er zijn 29 KI’s.
  Para 1;
  Commewijne 1;
  Wanica 1;
  Nw Nickerie 3;
  Groot Paramaribo 23.

  Zelf zit ik te wachten op de daadwerkelijke keuring van mijn voertuig(en).


  Maak melding

 10. Blaka bakra,

  Ik weet niet hoeveel stations het er zijn, maar ik heb het zelf meegemaakt met een kennis, die alleen zijn papier hoefde mee te nemen en tegen betaling werd zijn auto gekeurd. Dan zal het wel die van Geyersvlijt zijn. Maar zeker weten doe ik niet.


  Maak melding

 11. Ik ben het mee eens dat de keruringsstations moeten voldoen aan eisen van de brandweer. Als de beroepsgroep ( Associatie van Surinaamse Autobedrijven) vindt dat ze voldoen aan de eisen zal mij een worst wezen. Als er brand is is het de brandweer die uitrukt en niet de ass. van sur. autobedr.
  Maar…
  het is wel vreemd dat er zo zwaar getild wordt (waar ik overigens wel mee eens bent) aan de brandveiligheid van bedrijven waar mogelijk slechts de puntjes op de i gezet moet worden terwijl iedereeen weet dat je de meest gammele auto’s op geyersvlijt kan laten keuren zonder dat die voldoet aan de eisen. mensen praten hier over individuele auto’s die thuis staan en worden goed gekeurd. Autogarages laten hun hele wagenpark goedkeuren zonder maar 1 auto uit te rijden. Dat is gemeengoed in Suriname en ik kan me niet voorstellen dat onze (neppe) zerotolerance man dat niet weet. Als hij dat echt niet weet loopt hij waarschijnlijk met oogkleppen en oordoppen rond.


  Maak melding

 12. Ligt het in de bedoeling om deze garages ook aan te stellen als brandweer entiteitjes?

  Je kunt wel over blusmiddelen beschikken en niet weten ermee om te gaan als er str.. aan de knikker is.

  Ook het blussen van een brand vergt specifieke deskundigheid. De ene brand is immers de andere niet.

  De mensen kunnen er ook niks aan doen dat kwaadwillige brandweerlieden er werk van maken om hun eigen brandslangen te verkopen aan de goud-sector.


  Maak melding

 13. Het is maar goed dat het keuringsstation Geyersvlijt naast de brandweerkazerne ligt… Maar volgens mij hebben ze de buren nog nooit over de vloer gehad om een brandveiligheidscontrole uit te voeren. Dus is dit allemaal nep! Ik ken KI’s die qua outillage zelfs de Europese norm doorstaan!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.